hernan77 dedi:
karasan, belki benim haberim yoktur türkiyede çıkarılan vücut geliştirme içerikli bir dergi var mı? ben mi rastlaya mıyorum? yoksa var da göremedim mi?
90'lı yıllarda elime bi arkadaş vermişti HALTER adlı bi vucut geliştirme dergisinin 4 yada 5 sayısı geçmişti. 1970 li yıllarda çıkarılmış o zamanki vg cilerin resimlerinin olduğu ve o zaman türkiyede vg yapan amatör ve pro ların resimlerinin yeraldığı bi dergiydi. çok hoşuma gitmişti. defalarca okuyordum. enteresan bi şekilde kayboldu. kim aldı nereye gitti anlamadım. belkide annemlerdedir. bi ara araştırayım. bulursam oradaki fotoları koymak isterim.
içinde arnold'un, sergio'nun, serget'in, frank'ın o zamanki yarışmalarda çekilmiş resimleri vardı. yani 70 li yıılarda böyle bi dergi varken günümüzde olmaması ki ben öyle biliyorum çok yazık. ha ingilizce çıkan dergiler var flex falan da azçok ingilizce de var ama ısınamadım ingilizce okumaya beynim çatlıyo ingilizce okurken.
hani senin yazı yazabilme yönün var. araştırabiliyorsun da. böyle bi iş yapmak istemez misin? gazetecilik mezunusun da. gerçi bu işler masraflıdır her halde. aylık bi dergi mesela. ama sponsor bulunabilir yada reklam falan alınır dergiye. sporcu gıdaları, spor malzemeleri.....
gerçi artık elektronik ortamlarda hertürlü bilgi paylaşımı yapılabilir örneği bizim forum ama. yada bizim forum bi dergi çıkarabilir. herne olursa olsun basılı mecra farklı oluyo. insanın dergi yada gazeteyi eline alıp okuması ile internette okuması çok farklı. dergiyi gazeteyi koy çantaya istediğin yerde aç oku.....
yazında 3-5 ay çıkarılan dandik dergi...diye şikayet etmişsin de ordan aklıma takıldı. fikir benimkisi.....
Hernan bahsettiğin Halter dergisini okumadım ama o oldukça düzgün bir yayın olduğunu tahmin ediyorum, 60'ların sonunda ve 70'li yıllarda yayınlanmış, o senelerin Amerikan dergilerini takip edilerek çıkartılmış, ki bence o yıllara göre çok çok önemli birşey.
Benim bahsettiğim kapağında Van Damme, Bruce Lee resimleri olan, jiu jitsu,karate hareketleri gösteren, arada Amerika dergilerinden çalıntı resimlerle birkaç vücut geliştirme egzersizi gösteren ne olduğu, hangi branşa yönelik olduğu belli olmayan dergiler.
O bahsettiğim rezalet röportajda belli ki Ahmet Enünlü bu insanlara zaman ayırmış, kendisini ve yaşadıklarını anlatmış ancak karşı taraf işi bilmeyince ortaya anlaşılmaz bir yazı dizisi çıkmış.
Siz dünyadaki vücut geliştirme federasyonlarını, vücut geliştirme tarihi içindeki önemli isimleri ve olayları bilmezseniz, röportaj yapamazsınız.
Bugün gazetelerde de var bu durum, karşısındaki insanın ne olduğunu bilmeden sorular soran, aldığı cevapları anlamadan bulamaç şeklinde gazetelere taşıyan bir sürü manken/gazeteci tipi var...
Ben bu ülkede vücut geliştirme dergisi çıkartılabileceğine çok inanmıyorum Hernan, neden dersen.
Dergi çıkarmak için, belli bir sektör olması lazım.
Supplement sektörü, sağlam bir vücut geliştirme salonları zinciri, egzersiz aletleri üreten firmalar ve daha bir sürü bu sektörden para kazanan alt gruplar olmalı.
Onlar olacak ki, bir yayını besleyecek şekilde reklam versinler.
Bir derginin baskı maliyeti tirajından daha fazla aldığı reklamlarla çıkartılır.
Dergisi 4 liraya basarsınız 4 liraya satarsınız icabında, sebebi çok insan alsın, çok fazla yere ulaşsın, kar reklam yoluyla elde edilsin.
Ancak ben bizim ülkemizde bunu göremiyorum.
O sebeple amatör bir ruh haliyle, ilgimi, hobimi bana benzer dostlarla paylaşmanın duygusal keyfiyle yetiniyorum.
Ancak yakın zamanda bu spora dair farklı bir alanda bir girişimde bulunabilirim, zaman gösterecek, sizleri buradan haberdar edeceğim.