kemer kullanımı aslında hassas bir konu..yer yer bazı başlıklarda tartışılmıştı..
hangi hareket ve hangi ağırlık soruları gayet mantıklı ..özellikle kaynak aramadım aklımdakileri derlemeye çalışayım..
önem sırasına göre hangi hareketler :
ilk grup :
omurgayı direk yük altında bırakan ve korunulması önemli olan hareketler;
squat, barbell row, bent over lateral raises (öne eğilerek arka omuz), shrugs (banane hareketi), standing military press (ayakta omuz press), deadlift gibi
ikinci grup :
* ayakta yapılıp kilo ağırlatıkça bele vurabilen ve genelde son setlerinde kullanılan hareketler; barbell curl, front ve lateral raises, dumbbell curl gibi..(bftr)
* oturarak yapılıp omurgaya dik baskı yapan hareketlerde ; seated military press (oturarak omuz press) gibi..
* öne eğilmenizi gerektiren hareketlerin ağır bölümlerinde (seated row gibi)
üçüncü grup : yatarakta yapılsa ağır kilolarda son setlerde bel kamburlaştırılacağı için kullanılabilen hareketler; bench pressler, skull crushers gibi.. (bftr)
benim tavsiyem ;
eğer belinizde kronik bir sıkıntı yoksa ,takmadığınızda beliniz hemen tutulmuyorsa ya da geçici de olsa rahatsız edici bir durum yoksa kullanmamanız yönünde..
özellikle ilk grupda ağır setlerde, ikinci grupta da son setlerde herkes kullanabilir belini tanıdığı kadarı ile..
bunun dışında gereksiz kemer kullanımı alt sırt kaslarını tabiri caizse tembelleştirecek, güçlenmelerini geciktirecek ve risklere karşı savunmasız bırakacaktır..
son olarak barbell row , deadlift gibi hareketlerde hep söylenir birçok kası etkiler, birleşik hareketlerdir diye..bu birçok kastan önemli kısmıda stablizör görevi gören alt sırı kaslarıdır..
edit : belimde doğuştan olduğunu öğrendiğim diskopati gibi bir disk sorunu olduğu için birçok hareketin ilk setlerinde dahi kemer kullanmak zorunda kalıyorum ve birçok hareketi artık yapamıyorum barbell curl , barbell row deadlift gibi..kemersiz çalışmayı ve bir çok hareketi programıma dahil edebilmek isterdim..sıkıntısı olanları anlayabiliyorum..
belin kıymetini bilip güçlü tutmakta fayda var..