Şöyle söyleyeyim, riski arttırmaktan bahsettim.Çok tartışılan bir konudur bu, bazı araştırmacılar civa zehirlenmesine uğrayacak kadar ton balığı(sadece ton değil tabi,diğer balıklarda da civa bulunur) yemenin imkansız olduğunu düşünüyorlar,bazıları ise haftada birkaç defadan fazla yememenin gerektiğini yoksa yıllar içinde vücuttaki civa birikiminin zehir etkisi gösterecek kadar artacağını iddia ediyorlar.Kesin bir iddiada bulunmak şu sebepten zor,değişik yerlerden ve değişik zamanlarda alınan örneklerde balıklarda bulunan civa miktarı farklılık gösteriyor.
Sonuçta herkesin kendi bileceği iş ama ben şahsen tedbirli olmak adına haftada 3-4 defadan fazla sadece ton da değil, balık yemiyorum ve büyük balıklardan ziyade küçük balıkları tercih ediyorum.Küçük balıklarda civa birikimi daha az olur.
Türkçe kaynak bulmak zor ama ingilizcesi olan arkadaşlar pubmed sitesine girip "mercury" ve "tuna" kelimelerini aratabilirler veya bodybuilding.com forumlarında bayağı tartışılmış bir konu.
Ekleme: Paranoyak olmaya da gerek yok tabi ki, elbette yiyeceğiz balığımızı,çok da severim...
Son düzenleme: 7 Haziran 2012