İyi Bir Uyku İçin Spor Gerekli

Konusu 'Kişisel Bakım' forumundadır ve saydam tarafından 10 Haziran 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    Gaziantep (AA)- Türkiye Uyku Araştırmaları Derneği (TUAD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, haftanın belirli günlerinde yürüyüş yapma, koşma, tenis oynama ya da yüzme gibi fiziksel aktivitelerin vücudun gevşemesine neden olacağını ve iyi bir uyku uyumayı sağlayacağını söyledi.

    Prof. Dr. Kaynak, gece iyi bir uyku uyumak için gündüzden hazırlık yapmak gerektiğini belirtti. Çoğu insanın gündüz saatlerini fazla fiziksel aktivite yapmadan
    geçirdiğini, insanların çoğunlukla bedenlerini daha az kullanıp zihinsel ağırlıklı çalıştığını ifade eden Kaynak, zihinsel aktiviteler sonucunda ortaya çıkan gerginliğin uyumayı zorlaştırdığını ifade etti.Doğada geçirilecek bir günün ardından uyku laboratuvarında incelenen hastalarda daha önceki gecelere göre derin ve yavaş uyku
    oranının arttığının saptandığını belirten Kaynak, derin yavaş uyku oranının yüksek olduğu uykunun daha dinlendirici olduğuna dikkati çekti.

    ''Haftanın belirli günlerinde yürüyüş yapma, koşma, tenis oynama ya da yüzmek gibi fiziksel aktiviteler vücudun gevşemesine neden olur ve iyi bir uyku uyumamızı sağlar'' diyen Kaynak, jimnastik gibi otonom sinir sistemini uyaran aktivitelerin uykunun hemen öncesinde ya da akşam geç saatlerde yapılmasının uyku kalitesini olumsuz etkilediğini kaydetti. Kaynak, akşam aşırı miktarda yemek yemenin mideyi rahatsız edebileceğini ve iyi bir uyku uyumayı engelleyeceğini ifade etti.
    Kişide horlama ve uykuda solunum durması bozukluğu olması durumunda aşırı yemek yemenin bu problemlerin daha da şiddetlenmesine neden olduğunu ifade eden Kaynak, ''Aşırı miktarda alınan sıvılar da hem mideyi rahatsız eder, hem de gece sık sık tuvalete gidilmesi nedeniyle uykunun bölünmesine neden olur. Yatmadan önce alınan alkol de uykumuzu kötü etkileyen faktörlerden biridir. Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırsa da gece içinde, özellikle de gecenin ikinci yarısında sık sık kişinin uyanmasına neden olarak uykunun kalitesini bozar''dedi.
     
    aidoka bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş