İlaç Aldığınız Süre İçerisinde Greyfurt Yemeyiniz!

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve tahribat tarafından 9 Eylül 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. tahribat
    Offline

    tahribat Üye

    Katılım:
    11 Haziran 2006
    Mesajlar:
    72
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Greyfurt yutulan ilaclarin karacigerde parcalanip değerlendirilmesini engelleyen tek meyvedir, greyfurt ile ilac aliyorsaniz ve ilaç alımına 10 gün devam ediyorsanız 10. gün sonunda tüm ilaçları 1 kerede yutmuş gibi oluyorsunuz, çünkü ilaçlar greyfurt alımı durdurulduğunda dağılmaya değerlendirilmeye başlıyor, yüksek doz nedeniyle kısmı felç, beyin kanaması, karaciğer iflası, kanın zehirlenmesi ve buna benzer zararlar ortaya çıkabiliyor, zamanında müdahale edilmezse sonuç ölüme kadar gidebiliyor. Belirtileri mide bulanması, kusma, göz kararması, bölgesel kramp ve takip eden uyuşmalar, karaciğer ve böbreklerde aşırı ağrı, tırnak altlarında ani renk değişimi.
     
    cerberus ve castorpollux bunu beğendi.
  2. NEFELIS
    Offline

    NEFELIS Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    425
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    çokilginç eminmisn? greyfurt çok faydalı bi meyvedir böyle bi etki kesinlikle göz erdı edilicek bişey deil bunu şimdiye kadar duymuş olmamız lazımdı bu aynı balıkla yoğurt yenmemesi gibi bişey

    yanlış anlamazsan bu bilginin kaynağını sorabilirmiyim?
     
  3. gorgeouskykhan
    Offline

    gorgeouskykhan Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2006
    Mesajlar:
    662
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    for about more info, please look my website on you
    Yer:
    the gorgeouskykhan home center
    aynen, tahribat, daha fazla bilgi verebilir misin bu konuda?... :?

    saygılar... ;)
     
  4. Excursion
    Offline

    Excursion Üye

    Katılım:
    22 Nisan 2006
    Mesajlar:
    888
    Beğenileri:
    82
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Sonuçta bence ilacı su'dan başka birşeyle içmemeliyiz..
     
  5. tahribat
    Offline

    tahribat Üye

    Katılım:
    11 Haziran 2006
    Mesajlar:
    72
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Yeni yapılan araştırmalar greyfurt suyunun bazı ilaçların etkilerini artırdığı ve o nedenle ölümle sonuçlanabilecek zararlı yan etkiler ortaya çıkardığını gösterdi. Bu nedenle ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri önerilmektedir.

    Greyfurt Suyu İlaçların Etkisini Nasıl artırıyor?
    İlaçlar bağırsaklarda ve karaciğerde bulunan CYP450 enzimiyle parçalanarak vücudumuzdan atılmaktadırlar. Bu enzimin ince bağırsaklarda bulunan P-450 3A4 isimli bir türü greyfurt suyu içince yok olmakta ve bu nedenle de ilacın parçalanması geciktiğinden kanda birikmekte ve sonuçta ilaç zehirlenmesine neden olabilmektedir.

    Greyfurt Suyundaki Hangi Maddeler Bu etkiyi Yapıyor?
    Greyfurt suyunda bulunan narinjin ve psoralen maddelerinin bağırsaklarda bulunan ve ilaçları parçalayan P-450 3A4 isimli enzimin etkisini yok ettiği ortaya konmuştur.

    Greyfurt Suyu İçince İlaç Üzerine Etkisi Ne kadar Sürüyor?
    Yapılan çalışmalar bir bardak greyfurt suyunun (yaklaşık 250 ml) bu etkiyi göstermeye yettiğini, ilaçla beraber greyfurt suyu içmenin veya greyfurt suyu içtikten 12 saat sonra bile ilacı almanın bu etkiyi ortadan kaldırmadığını göstermiştir. Örneğin kolesterol düşürücü olarak kullanılan lovastatin isimli ilaç greyfurt suyu içildikten 12 saat sonra alınsa bile kandaki düzeyleri 2 kat daha fazla olmaktadır. Greyfurt suyunun bu etkisinin kalkması için en azından 24 saat geçmesi gerektiği ileri sürülmüştür.

    HANGİ İLAÇLARIN ETKİLERİ GREYFURT SUYU İLE ARTMAKTA VE ZARARLI ETKİLER ORTAYA ÇIKMAKTADIR?


    A: TANSİYON İLAÇLARI
    Yapılan araştırmalar hipertansiyon (tansiyon yüksekliği) tedavisinde kullanılan Felodipin (Plendil tablet), verapamil (İsoptin tablet) ve nisoldipin (Syscor tablet) gibi ilaçların greyfurt suyu içen kişilerin kanlarında anormal derecede yüksek düzeylere ulaştığını göstermiştir. Nifedipin (Adalat) ve amlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) kullananlarda greyfurt suyunun yan etkisi görülmemiştir. Bu nedenle mevcut verilere göre felodipin, nisoldipin ve verapamil kullanan hastalar greyfurt suyu içmemelidir.

    B. PSİKİYATRİ , UYKU VE EPİLEPSİ İLAÇLARI
    Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet gibi ilaçlar), triazolam, midazolam ve buspiron (Buspon kapsül) kullananlarda greyfurt suyu içilince etki çok artmaktadır. Epilepside kullanılan karbamazepin (Tegretol tablet) eğer greyfurt suyu ile birlikte alınırsa etkisi % 40 artmaktadır.
    Yine depresyonda kullanılan sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) içeren ilaçların etkisi greyfurt suyu ile % 50 artmaktadır.

    C. KOLESTEROL DÜŞÜRÜCÜ İLAÇLAR
    Statin dediğimiz bu ilaçlardan simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), lovastatin ve atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) kullanan kişilerde greyfurt suyu içilince kan düzeyleri 2-16 kat artmakta ve zararlı olmaktadır. Bu nedenle bu tür kolesterol düşürücü ilaç kullananların greyfurt suyu içmemeleri gerekir.

    D. EMPOTANS TEDAVİSİNDE KULLANILAN İLAÇLAR
    Empotans tedavisinde kullanılan sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) kullanan kişilerde ilacın etkisinin %23 daha fazla olduğu saptanmıştır. Bu nedenle bu ilaçları alanlar greyfurt suyu içmemelidir.

    E. MİDE-BAĞIRSAK HASTALIK İLACI CİSAPRİDE
    Mide ve bağırsak hareketini artırmak için kullanılan cisaprid adlı ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa etkisi % 50 artmakta ve zararlı olmaktadır.

    F.ALLERJİ, GRİP-SİNÜZİT TEDAVİSİNDE KULLANILAN TERFENADİN
    Allerjik hastalaıklar, grip ve sinüzit tedavisinde kullanılan antihistaminik terfenadin isimli ilaç greyfurt suyu ile beraber alınırsa kalb üzeribde yan etkiler ortaya çıkmaktadır.

    G. KALP İLACI AMİODARONE
    Kalp ritm bozukluklarında kullanılan amiodarone (Cordarone tablet) isimli ilaç kullananlarda greyfurt suyu içilince etkisi azalmaktadır.

    ÖZET VE ÖNERİ
    Yukarıda belirtildiği üzere yapılan çalışmalar bazı ilaçların greyfurt suyu içen kişilerde zararlı yan etkilere neden olduğunu göstermiştir. Başka ilaçlarla yapılan çalışmalar arttıkça bu bilgiler artacaktır. Mevcut veriler ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu içmemeleri yönündedir. İşin ilginç diğer bir yanı ise greyfurt suyunun ilaçların kan dolaşımındaki etkisini artırma özelliğiyle belki ilerde ilacın dozunu azaltarak ve greyfurt suyu veya içindeki etken maddeyi birlikte alarak dozu azaltma ve daha ucuza hastalık tedavi olanakları sağlama olasılığının ortaya çıkmasıdır. Ancak bunun için ileri araştırmalara gerek vardır. Bizim bir hekim olarak şimdilik önerimiz ‘’ilaç kullanıyorsanız greyfurt suyu içmeyiniz’’ şeklindedir.

    Prof. Dr. Metin Özata
    Endokrinoloji, Diabet, Beslenme ve Metabolizma Uzmanı
    Ahmet Mithat Efendi Cad. 10/3
    Kalamış-İstanbul
    Tel: 0 216 3486519

    Alıntıdır

    orjinal sayfa için: http://www.tip2000.com/abone/konular/ilac_u.asp

    ilk mesajımda yazdığım olay greyfurt suyu (hazır) içen ve tendon ağrısı için ilaç kullanan arkadaşımın ilaç kullanımını bıraktıktan sonra 2 gün hiçbirşey görememesi, sürekli baş dönmesi denge kaybı oluşması, bir haftalık kan tahlilleri sonucunda rahatsızlığa greyfurt suyunun sebep olduğu anlaşılmış, kör olma tehlikesini atlattı bir daha greyfurt suyu içermi bilmem. Yukarıdaki yazıyı da google dan aratarak buldum, birinci ve ikinci elden doğruluğu sabittir.
     
    cerberus ve castorpollux bunu beğendi.
  6. gorgeouskykhan
    Offline

    gorgeouskykhan Üye

    Katılım:
    8 Şubat 2006
    Mesajlar:
    662
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    for about more info, please look my website on you
    Yer:
    the gorgeouskykhan home center
    *teşekkürler, tahribat...
    tamam, sana + rep sözüm olsun...
    *zaten, greyfurt suyuna mı kaldık, üzüm-nar-portakal-vişne-kayısı vb. dururken... ;)
    F**k off, greyfurt!... :D
     
  7. NEFELIS
    Offline

    NEFELIS Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    425
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    tahribat bu gercekten çok değerli bi habermiş

    teşekkür ederim
     
  8. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Belki yeri ve zamanı değil ama ben her balık yediğimde yanında yoğurt yada ayran içerim ve bana 26 senedir öleceksin , zehirleneceksin diyorlar bişey olmuyor. :D ton balığıyla, balıkçıdan aldığımla da babamın tuttuğu taze balıklarla da yedim bişey olmadı :eek:
     
  9. ebb
    Offline

    ebb Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    103
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Konserve (taze balıktan yapıldığını kabul ediyorum) ve taze balıkla yoğurt yemişsin, bunlarla birşey olmamış. Ama sakın bayat balıkla yoğurt yemeyi deneme. Başka bir deneme yapmaya fırsatın kalmayabilir.

    Yoğurt bayat balıkla beraber yenildiğinde zehirlemeye neden oluyor. Şansınızı zorlamayın. :!:
     
  10. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Bayat balık derken buzlukta 1,5 ay bekletilmiş balık dersen onunla da yedim bişey olmadı.
     
  11. ebb
    Offline

    ebb Üye

    Katılım:
    1 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    103
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Yok buzluktaki balık değil, artık pörsümeye yüz tutmuş biraz kokmaya başlamış olan balıktan bahsediyorum. Aslında bayat balık bilen biri tarafından rahatlıkla anlaşılabilir ancak çoğu insan bu ayrımı doğru yapamaz. Taze balıkla yoğurdu bende çok yedim, hatta yeşilköyde bir balıkçıda özellikle balığın yanında yoğurt veriyorlardı 4-5 sene evel, ancak balığın tazesinden anlamak gerçektende biraz meraklı adam işi. Herkes bu ayrımı yapamayacağı için sanırım halk arasında böyle bir genelleme yayılmış.

    Konuyu biraz dağıttık ama önemliydi, not düşmeden geçemedim. :D
     
  12. NEFELIS
    Offline

    NEFELIS Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    425
    Beğenileri:
    44
    Ödül Puanları:
    38
    tanto balığın tazeliğini ve bayatlığını gözlerinden ve solungaçlarından anlayabilirsin

    benim kuzenin midesini yıkattık hamsi buğulamayla ayran içmiş balıkbayatmış :!:
     
  13. ruthless
    Online

    ruthless Guest

    ewet arkadaş haklı ben 17 yaşında hatayda oturuorum..hatayın narenciyesi meşhurdru bilirsiniz.burdaki insanlar greyfurtla ilaç içilmeyeceğini bilirr.yani bu haber doğru ne yazıkk kii :( :D:D
     
  14. B3RkOvi
    Offline

    B3RkOvi Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2006
    Mesajlar:
    480
    Beğenileri:
    26
    Ödül Puanları:
    0
    Greyfurt yazisi icin tesekkur ederim herkesin bilmesi gerekiyor..

    Balik olayinda ise benim gorusum :
    Balik alacaginiz yer guvenirlir ve temiz olmali ztn bayat balik yemeyeceginize gore yaninda sut / ayran icebilirsiniz : )
     
  15. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Tahribat yazın için çok teşekkürler emeğine sağlık. Kusura bakma konuyu biraz dağıttım ama aklıma gelince bir sorim dedim neyse bu olayı da çözümledik ;) cvp yazan ve ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
     
  16. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
     
  17. gurseshalil
    Offline

    gurseshalil Üye

    Katılım:
    25 Aralık 2005
    Mesajlar:
    162
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    28
    Meslek:
    öğretmen
    Yer:
    osmaniye
    vay beee harika bir forumumuz var. ben de akdeniz bölgesinde oturduğum için bu kış ucuz ucuz alır bol bol içer ve c vitamini takviyesi yaparım diyordum. Allah hepinizden razı olsun. En azından greyfurt a karşı daha temkinli olacağım.
     
  18. bukatto
    Offline

    bukatto Üye

    Katılım:
    4 Ekim 2006
    Mesajlar:
    452
    Beğenileri:
    122
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Ankara
    tahribat yazı çok güzel. ama zaten tek başına greyfurt ta fevkalade acı tadıyla insanı kısmi felç yapmaya yetiyor :lol:
     
  19. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    bu bilgiyi şuana kadar hiçbir doktor söyleme gereği duymadı, antibiyotik yazarken hiçbir doktor penisiline alerjin var mı diye sormadı? çok ince bilgiler, insanı ölümden bile döndürecek cinsten önemli!
     
  20. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    BU KONUYU BİLMEYEN YOKTUR sayın tahribat yada kötü bir cümle oldu.

    yani özellikle ilaçlar protein olarak v enezim olarak etki ederler genellikle protein ve emzim ile etki metabolizması olanlar 20-30 dakikada etki ederler. sırf greyfurt değil içki içen, sigara içenlerde bile haata sağlıklı insanlarda bile farklılık göstermekte aslında temel etki enzimli ilaçlarda olmaktadır.

    - sitokrom p450 inhibitörleri
    -sitokram p 450 indükleyicileri
    -hidroksimetilglutaril koenzim inhibitörleri

    doktorların görevi ilaç yazmak değil ilaç konusunda hastayı bilinçlendirmektir. ne zaman alınır nereye reaksiyon gösteriri hamilemi enziklimi hormonel düzeni ne göre beslenme yaş cinsiyet faktörüne göre belirlenir.

    konuya dönelim.

    asıl greyfurttaki etki mekanizması flavon ve etkilisi noringin dir tam hatırlamıyorum. bu etken maddeler bu enzim lerle etkileşime girmektedir.

    asıl konu itibariyle bir genç abd de terfanedini ilacını kullanıyor ve her sabah greyfurt suyu içiyor bi gün 10. günde bahçeye çin kesmek için kıyıyor bayıp yere düştükten sonra ölüyor. ilacın etkilerşimin bu olduğu sanılmakta. hala araştımalar devam ediyor. metin hocamızın bilgilendirme yazısı güzel olmuş insanları bilinçlendirmekte fayda var ama zeten doktorlar ve eczacıla bu uyarıyı yapmaktalar. aslında hasta üzerindeki dnemelerde geçmişte hastalar greyfurt suyu içmemişlerdir tabi o neden le etkilerinde yazmamıştı bu genç karambole gitmiştir.

    eğer doktor ve eczacılar HERHANGİ BİR UYARIDA BULUNMAMAŞLARSA

    GÖREVDE TEDBİRSİZLİK VE DİKKATSİZLİK SÖZ KONUSUDUR

    BUNUNLA BERABER TCK 455-459 MADDELERİ GEREĞİNCE TIBBİ GİRİŞİM SONUCU ÖLÜME SEBEBİYET VERMEK SUCUNDAN YARGILANIR. AMA YIRTARI VS. SEBEBLERLE YİNE HEKİMLERİN CEZASI 8/1 ORANINDA İNDİRİLİYOR VS SONUÇTA BURASI TÜRKİYE...

    akılda başka soru kaldıysa yazılabilir.
     
    castorpollux ve cusco* bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş