İdman Sonrası Ne Yenmeli?

Antreman sonrası protein için çökelek peyniri ve kompleks karbonhidrat için tahıl gevreği yiyorum. Tahıl gevreğinde şeker eklentisi olduğundan kan şekerini arttırmak için ayrıca şeker tüketmiyorum.

Merhaba arkadaslar ;

Sabahları 9 civarı hergün eksiksiz olarak bal süt peynir ve yarım ekmek kahvaltımı yaparım.. 1 civarları ise corba yada genelde ekmek arası döner yerim ve ilerleyen saatlerde 4-5 civarı kepekli bisküvi ve mutlaka 2 bardak yarım yaglı sütümüde içerim..aksam antremandan yarım saat önce protein tozu ve antremandan hemen sonra powerade ve protein tozu alıyorum, yarım saat sonrada tavuk pilav yerim..yatmadan öncede 2 adet muz ve ballı süt içerim..

ama hala bi yerde yanlış ve eksik yapıyorum gibi bişileri.. ögünüme sizce ne eklemeliyim ??

bir avuç kiraz, 4-5 çilek, yarım litre keçi sütüyle beraber 1 ölçek whey, 1 ölçek glutamin.
benim idman sonrası öğünüm bu. arada muz- kivi falan yapıyorum.

bu tarz birşeyler önerebilirim. ha tabi soyunma odasında 1 kaşık bal yiyip öyle giriyorum duşa onu da unutmayalım :)

antreman sonrası protein tozunu hangi meyvesuyu ile karıştırıyorsunuz? karbonhidrat oranını ve basit şekeri dengelemek için tekrardan ben su ile whey tükettikten sonra bir adet muz ile potasyum alıp yıkımı engellemeye calısıyorum ama basit şeker tamamlanmıyor bu şekilde ve katı halde olan meyvelerın kana karısma süresi hakkındada bilgim eksik.yeterli şekeri alabilirim ama kana karısma süresi?

antreman sonrası protein tozunu hangi meyvesuyu ile karıştırıyorsunuz? karbonhidrat oranını ve basit şekeri dengelemek için tekrardan ben su ile whey tükettikten sonra bir adet muz ile potasyum alıp yıkımı engellemeye calısıyorum ama basit şeker tamamlanmıyor bu şekilde ve katı halde olan meyvelerın kana karısma süresi hakkındada bilgim eksik.yeterli şekeri alabilirim ama kana karısma süresi?

Muzun Glisemik Indeks Değeri 84 iken sütte bu değer 46.
Meyve suyununki ise 70 civarı.

Ben whey'i süt ile tüketiyorum. Carb alımını ise 0.5lt lik üzüm suyu ile sağlıyorum.

Ortalama bir muzda 25-30 gr arası Carb bulunmakta ve 2-3 adet muz ile iyi bir carb girişi sağlanabilir.

Kesin bilgiye dayanarak konuşmamakla birlikte; mevye suyunun sıvı olup muzun katı olması vücuda alınma zamanı konusunda fark yaratacaktır.

bir ölçek protein tozu soyunma odasında
eve gidip duş aldıktan sonra da o da proteini içtikten hemen hemen yarım saat sonrayı buluyor haşlanmış tavuk göğsü et yada bir kutu ton balığı ana yemek proteini almak için..
yatmadan lor peyniri ya da bi kaç bardak süt gece boyunca vücudu beslemek için...

1 saatlik idman sonrası yarım saat de kardio yapıyorum genelde.

üzüm suyuna whey protein ve 1 kaşık glutamine atıp içiyorum.
ama bunu ağılık idmanlarından sonra yani kardioya başlamadan önce mi içmeliyim yoksa kardioyu da tamamladıktan sonra mı ?

ya da yarısını kardiodan önce yarısını sonra mı :)

sırasını değiştire değiştire değiştire içiyorum hep. nedir yapmam gereken

merhabalar idman sonrası 1 barkad üzüm suyu sonra , 500 ML light kefir + 50 gr lor peyniri+muz+25 gr tahıl gevreğini karıştırıp içiyorum. 30 dk sonrada 100gr tavuk yada 4 yumurta yada 100 gr balık yiyorum. öğrenmek istediğim sadece yazdığım karışımı içsem yeterlimidir. sanki sonra yenilen yiyecekler bana fazla gibime geliyor. tşk. kilo:69,60-- boy:171

Jay cutlerin aynisini yapiyorsan yanlis yapiyorsun. Neden dersen hemen anlatayim. Simdi Jay cutler 130kg lik off sezonluk adamcik. Bu adamin bir porsiyon protein ihtiyaci 50-60gram. genelde 50gram ok dir cünkü mesela günther 50gram aldigini söylüyor ve fazla aldiginda degisen hic bir sey olmadigini Muscle fitness de yazmis. Fazla alinca vücut onu atuiyormus kullanmiyormus.

Antremandan 1-2 saat önce söyle güzel bir bol proteinli ve bol bol k.hidratli yiyecek alirsin.
Antremandan 15 dakika önce Aminoasit tabletleri alirsin eger yoksa sorun degil .
Antremandan hemen sonra protein tozu alirsin(toplam 35gram protein olsun) Ha bu arada Whey Protein ISolat yada Protein MIX olsun söyle biyolojik degeri 105 ile 127 lerde gezen bir deger.
Antremandan 1 saat sonrada proteinli ve k.hidratlai bir yemek yersin ve o günü mükemmel bir sekilde tamamlarsin.

(Sakin yemekleri 15-25 dakika kala yeme . En önemlisi antremandan sonra yemektir. Ona daha cok önem ver ve saglam proteinleri antremandan sonra mutlaka al.)

Katılıyorum ben hiç bir destek almadan böyle yapıyorum elimden geldiğince :)

antremandan 15 dakika sonra( anca eve gitmiş oluyorum) 1 ölçek protein tozu 20-25 dakika sonra proteinli güzel bir yemek ( tavuk et vs vs) gece yatmadan da 1 kavanoza 250ml süt ağzına kadar dolu 1 ölçek protein tozu.

Arkadaşlar daha pratik birşey yok mu? Ben salondan çıkıp eve gidinceye kadar 1 saat geçiyor.

Ben antremandan sonra bir kutu (330ml) meyve suyu içiyorum yeterli oluyormudur?

Ben Bulk'da olduğum zamanlar Dia'dan aldığım 1 paket tavuk göğsü fletosunu tost makinesine atar, duş alır, çıktığımda da onu yoğurtla yiyip yatardım.

Şu an yağ yakıyorum, Haziranın başından beri ağırlık çalışması yapmadım. 95 kg dan 88'e düştüm 1.80 boyum var. 50 dk-1 saat falan Cardio yapınca eve dönüldüğünde çok daha hafif şeyler yemek gerek. Asıl öğünü, kompleks karbonhidratlarla salona gitmeden önce yapın ve döndüğünüzde bir bardak süt, 1 yumurta sarısı-3 yumurta beyazı yuvarlayıp yatın, en iyisi bu bence. Ayrıca Light Ton Balığı / Domates / 1 Dilim Ekmek kombinasyonu da iyidir fakat alınan kaloriyi minimumda tutmak şart olduğu için bence yağ yakan birinin her akşam tavuk yememesi lazım.

Eğer kendinizi aşırı halsiz ve yorgun hissediyorsanız süt/yumurta ile bir dilim kepek ekmeği veya Halk ekmekte satılan altın ekmeklerden bir tane yiyin. Cardio sezonunda kasları korumak müthiş önemli bir şey, asıl esprisi de bu bence zaten ona göre protein açığını kapamak lazım.

Son düzenleme:
Antreman sonrasında kullandığım supplementler haricinde muhakkak kakaolu nesquik süt ve yanında bir adet muz yiyorum. Bunun akabinde yediğim yemek ise bir adet tam tavuk oluyor.

Arkadaşlar konuyu baştan okudum...idmandan önce şu idmanda sonra bu yenmeli deniyor ancak bunlar karbonhidrat ve protein terimelri ile yazılmış.Şimdi mesaj sayıma üyelik tarihime bakarak yahu sende bunalrı bilmeyeceksen ne işin var burda diyecek olan lütfen hiç yazmasın kalp kırmak istemiyorum.

Benim sorum daha doğrusu ricam şu ;

acaba idmandan önce ve sonra yani belli saatler içerisinde almam gereken karbonhidrat ve proteinler buna basit şeker dediğimiz şeylerde dahildir, acaba bunları normal gıdalar üzerinden yazmabilmeni,z mümkünmüdür?

Yani idmandan önce 100 grm tavuk
idman sonrası 100 grm balık ....gibi....

mesela bazıları pilav gibi şeyler yazmış..ben kilo almak isterim ancak kas olarak yani yağ seviyemi aşşağıda tutmak istiyorum,acaba makarna,pilav bana ne kadar yarar sağlar.yemelimiyim yememelimiyim.Akşam 7 den sonra yemek olayını ksmemeiz söyleniyor bazı mesajlarda nacal bazı günlerde spora akşiam 8 de gittiğimde oluyor idman bitmesi 9:30-10 'u buluyor.Burda ne yapmam gerekir.

Şu an itibariyle besin takviyesi kullanmıyorum ramazandan sonra kısmetse başlamayı düşünüyorum,ama beslenmemin çok zayıf olduğunu vede düzensiz olduğunu düşündüğüm den bunları öğrenmek istedim.

yardımcı olursnaız sevinirim.

saygılar...

Arkadaşlar konuyu baştan okudum...idmandan önce şu idmanda sonra bu yenmeli deniyor ancak bunlar karbonhidrat ve protein terimelri ile yazılmış.Şimdi mesaj sayıma üyelik tarihime bakarak yahu sende bunalrı bilmeyeceksen ne işin var burda diyecek olan lütfen hiç yazmasın kalp kırmak istemiyorum.

Benim sorum daha doğrusu ricam şu ;

acaba idmandan önce ve sonra yani belli saatler içerisinde almam gereken karbonhidrat ve proteinler buna basit şeker dediğimiz şeylerde dahildir, acaba bunları normal gıdalar üzerinden yazmabilmeni,z mümkünmüdür?

Yani idmandan önce 100 grm tavuk
idman sonrası 100 grm balık ....gibi....

mesela bazıları pilav gibi şeyler yazmış..ben kilo almak isterim ancak kas olarak yani yağ seviyemi aşşağıda tutmak istiyorum,acaba makarna,pilav bana ne kadar yarar sağlar.yemelimiyim yememelimiyim.Akşam 7 den sonra yemek olayını ksmemeiz söyleniyor bazı mesajlarda nacal bazı günlerde spora akşiam 8 de gittiğimde oluyor idman bitmesi 9:30-10 'u buluyor.Burda ne yapmam gerekir.

Şu an itibariyle besin takviyesi kullanmıyorum ramazandan sonra kısmetse başlamayı düşünüyorum,ama beslenmemin çok zayıf olduğunu vede düzensiz olduğunu düşündüğüm den bunları öğrenmek istedim.

yardımcı olursnaız sevinirim.

saygılar...

sanırım anlatmak istediğini anladım , sen şu kadar karbo şu kadar protein yiyin değil de , şu kadar makarna şu kadar tavuk ,et vs. yemeliyiz diye tavsiye istiyorsun ;

Ant.öncesi (yaklaşık 1,5 saat) yenilen bir - bir buçuk tabak kadar makarna yada pilav glikojen depolarımızı doldurarak bize idmanda sağlanan enerjiyi temin eder.
Yağsız ve sossuz olması tercihimizdir , olabilirse yanında ton balığı tavuk ya da et o da yoksa haşlanmış yumurta ..
Arkasından da idmana kadar geçen sürede içecğin 1-2 bardak su hem hazmı kolaylaştırır , hemde almış olduğun proteinin kana karışmasını hızlandırır.
Geldik ant.sonrası , ki bir vg ci için en önemli öğündür ,
ant.sonrası ilk yapmamız gereken daha önce de vurgulandığı üzere basit şeker içeren içecekler içmemizdir , buna en uygunu üzüm suyudur yaklaşık 0,5 lt bulamazsan diğer meyve suları da olur .
Burada amaç , boşalan glikojen depolarımızı doldurmaktır ..
Eğer kullanıyorsak ant.sonrası soyunma odasında 1 yada 1,5 ölçek(kişinin ağırlığına ve ant.şiddetine göre değişir) whey proteini içmeliyiz.
Buradaki amaç ise , proteini en hızlı yoldan kana karıştırarak kasa göndermek ve kasın yıkım durumuna son vermektir ...
Eve geldik , duşumuzu aldık , tabi aradan biraz zaman geçti artık protein içeren birşeyler yememiz gerekiyor mutlaka bu da yaklaşık 30 gr proteine eşit olacak kadar olmalıdır.Örneğin 30 gr proteine denk gelen besinler,

100 gr et
150 gr tavuk göğsü
6 tam yumurta gibi...

Demircan ,
Ant.bitiş ve çıkış saatlerimiz benm de 20,00 de start alıp 21,00 gibi bitiyor, o saatte mecburen protein ağırlıklı besleniyorum , karbo alımını bir iki bardak m.suyuyla ve bir iki dilim kepek ekmeğiyle idare etmeye çalışıyorum , sende öyle yapmalısın eğer ant.bu saatlerde bitiyorsa...
Akşam ertelediğin karbo yu günün ilk öğününde alabilirsin , tavsiyem yulaftır thums:
ant.öncesi makarna pilav ya da patatesten korkmaman benm sana tavsiyem..
ant.öncesi alacağın karbo sana yağ olarak değil , sıkı bir idman olarak geri dönecektir thums:
Elimden geldiği kadar sorularını cevaplamaya çalıştım , inşallah diğer arkadaşlara da faydam olur..

sanırım anlatmak istediğini anladım , sen şu kadar karbo şu kadar protein yiyin değil de , şu kadar makarna şu kadar tavuk ,et vs. yemeliyiz diye tavsiye istiyorsun ;

Ant.öncesi (yaklaşık 1,5 saat) yenilen bir - bir buçuk tabak kadar makarna yada pilav glikojen depolarımızı doldurarak bize idmanda sağlanan enerjiyi temin eder.
Yağsız ve sossuz olması tercihimizdir , olabilirse yanında ton balığı tavuk ya da et o da yoksa haşlanmış yumurta ..
Arkasından da idmana kadar geçen sürede içecğin 1-2 bardak su hem hazmı kolaylaştırır , hemde almış olduğun proteinin kana karışmasını hızlandırır.
Geldik ant.sonrası , ki bir vg ci için en önemli öğündür ,
ant.sonrası ilk yapmamız gereken daha önce de vurgulandığı üzere basit şeker içeren içecekler içmemizdir , buna en uygunu üzüm suyudur yaklaşık 0,5 lt bulamazsan diğer meyve suları da olur .
Burada amaç , boşalan glikojen depolarımızı doldurmaktır ..
Eğer kullanıyorsak ant.sonrası soyunma odasında 1 yada 1,5 ölçek(kişinin ağırlığına ve ant.şiddetine göre değişir) whey proteini içmeliyiz.
Buradaki amaç ise , proteini en hızlı yoldan kana karıştırarak kasa göndermek ve kasın yıkım durumuna son vermektir ...
Eve geldik , duşumuzu aldık , tabi aradan biraz zaman geçti artık protein içeren birşeyler yememiz gerekiyor mutlaka bu da yaklaşık 30 gr proteine eşit olacak kadar olmalıdır.Örneğin 30 gr proteine denk gelen besinler,

100 gr et
150 gr tavuk göğsü
6 tam yumurta gibi...

Demircan ,
Ant.bitiş ve çıkış saatlerimiz benm de 20,00 de start alıp 21,00 gibi bitiyor, o saatte mecburen protein ağırlıklı besleniyorum , karbo alımını bir iki bardak m.suyuyla ve bir iki dilim kepek ekmeğiyle idare etmeye çalışıyorum , sende öyle yapmalısın eğer ant.bu saatlerde bitiyorsa...
Akşam ertelediğin karbo yu günün ilk öğününde alabilirsin , tavsiyem yulaftır thums:
ant.öncesi makarna pilav ya da patatesten korkmaman benm sana tavsiyem..
ant.öncesi alacağın karbo sana yağ olarak değil , sıkı bir idman olarak geri dönecektir thums:
Elimden geldiği kadar sorularını cevaplamaya çalıştım , inşallah diğer arkadaşlara da faydam olur..

Ancak bu kadar net ve anlaşılır şekilde bir cevap verilirdi.Emeğine sağlık çok teşekkür ederim.Anlamam gerekenelri çok iyi naladım ve hemen uygulamaya başlıyorum.

Özellikle idman öncesi makarna,pilav,patates gibi gıdaların kas olarak kilo almak isteyen biri olarak yağ yaparmı endişesi vardı yaznın sonunu okuyana kadar,ama sonda vermişsin zaten cevabını.

son olarak şuraya takıldım aslında çok çok iyi oldu bu ara kafamdaki soru idi yani idmanda sonra kişiler protein tozu alırlarya bende acaba protein tozu yerine yumurta yesem aynı etkiyi görürmüyüm diye soruyordum kendi kendime..ama anladığım kadarıyla tamda düşündüğüm gibiymiş.

sadece şuraya takıldım ; 6 tam yumurta sanırım 6*5 mantığı ile toplamda 30 grm protein ihtiyacımızı karşılamamız için sayı olarak 6 yumurta dedin.peki bildiğim kadarıyla günde 1 yada en fazla 2 yumurta sarısından fazlası kolestrol'ü yükselttiğini okudum forumdan.6 tam yumurta tavan yapmasın bende ?

tekrar emeğine sağlık.

Ancak bu kadar net ve anlaşılır şekilde bir cevap verilirdi.Emeğine sağlık çok teşekkür ederim.Anlamam gerekenelri çok iyi naladım ve hemen uygulamaya başlıyorum.

Özellikle idman öncesi makarna,pilav,patates gibi gıdaların kas olarak kilo almak isteyen biri olarak yağ yaparmı endişesi vardı yaznın sonunu okuyana kadar,ama sonda vermişsin zaten cevabını.

son olarak şuraya takıldım aslında çok çok iyi oldu bu ara kafamdaki soru idi yani idmanda sonra kişiler protein tozu alırlarya bende acaba protein tozu yerine yumurta yesem aynı etkiyi görürmüyüm diye soruyordum kendi kendime..ama anladığım kadarıyla tamda düşündüğüm gibiymiş.

sadece şuraya takıldım ; 6 tam yumurta sanırım 6*5 mantığı ile toplamda 30 grm protein ihtiyacımızı karşılamamız için sayı olarak 6 yumurta dedin.peki bildiğim kadarıyla günde 1 yada en fazla 2 yumurta sarısından fazlası kolestrol'ü yükselttiğini okudum forumdan.6 tam yumurta tavan yapmasın bende ?

tekrar emeğine sağlık.

Rica ederim , faydam dokunuyorsa ne mutlu bana :)
Evet 6*5 = 30 gr mantığıyla 6 yumurta dedim , 6 yumurtayı birden yemek belki normal kişilere pek uygun gelmeyebilir ,
ama bizim gibi ağır çalışanların , günde 2,5 - 3 lt su içenlere pek de etki edeceğini sanmıyorum.
ben bile 72 kg halimle günde 8 yumurta yediğim günler oluyor :D
Ne bir sivilcelenme kızarıklık vs.bir sorunla karşılaşmadım
Eğer yumurta karşı bir alerjin yoksa , senin için de sorun olacağını sanmıyorum thums:

Rica ederim , faydam dokunuyorsa ne mutlu bana :)
Evet 6*5 = 30 gr mantığıyla 6 yumurta dedim , 6 yumurtayı birden yemek belki normal kişilere pek uygun gelmeyebilir ,
ama bizim gibi ağır çalışanların , günde 2,5 - 3 lt su içenlere pek de etki edeceğini sanmıyorum.
ben bile 72 kg halimle günde 8 yumurta yediğim günler oluyor :D
Ne bir sivilcelenme kızarıklık vs.bir sorunla karşılaşmadım
Eğer yumurta karşı bir alerjin yoksa , senin için de sorun olacağını sanmıyorum thums:

günde 4 götürüyorum sabahları herhangi bir sorun yaşamadım..6 taneninde pek zararı olcağını düşünmüyorum.O halde idman sonraları aynen 6 yumurtaya başlıyorum,tavuk ve et olmadığı zamanalrda.idmanda önce ise mümküğn olduğu kadar ,,makarna,bulgur pilavı...ve bol bol içecek...ve tabiki idman çıkışı hemen bir meyve suyu...

tekrardan çok teşekkür ettim...

Bu şekilde beslendiğinde farkı göreceksin ,
4 tane yiyorsan senin bünye 8 i de kaldırır 10 da :D
Yeter ki ant.sonrası ver proteini kasa :D

Back
Yukarı