slymnasye'nin tespiti çok doğru ve önemli.
Üniversiteye hazırlanan arkadaşların önünde bir sürü merdiven var.
Siz üniversite ve bölüm seçimiyle tırmanacağınız merdivene ilk adımı atıyorsunuz.
Üniversiteye girdikten sonra ise bu basamakları kaçar adımda nereye kadar çıkacağınız veya merdiven değiştirip değiştirmeyeceğiniz tamamen sizin elinizde.
O nedenle seçeceğiniz merdiven sizin hayat adımlarını atacağınız merdiven olacaktır, bu da sizi kesinlikle mutlu etmelidir, olaya sadece para kazanmak gözüyle bakılmamalı.
Sınava girin, ve elinizden gelenin en iyisini yapın.
Emin olun ki su yolunu buluyor, hakeden istediğine eninde sonunda ulaşıyor ve bir şeyi ne kadar çok isterseniz gerçekleşiyor.
Çok hayalci konuştuğumu düşünen arkadaşların "What the bleep do we know" isimli belgeseli izlemelerini ve bir şeyi çok isteyince evrendeki tüm güçlerin sizin için çalıştığını görebilirsiniz.
Para kazanmak istiyorsanız bunu çok isteyin, veya bilim adamı olacaksanız ben ne olursa olsun bilim adamı olucam diyerek ilerleyin, mutlaka bir hedef koyun ve o hedefin gerçekleşmesini çok isteyerek odaklanın.
Benim önerim sizi mutlu edecek hedefler belirlemeniz kendinize.
Mesela dünyayı dolaşmak, fakirlere ve kimsesizlere yardım etmek, bilimsel katkılara imza atmak, veya küçük bir evde sabahtan akşama kadar kitap okumak gibi...
Bu hedefleri çok isteyip odaklanırsanız hayat size bunlara ulaşmak için elinden geldiğince fırsat sunacaktır.
Emin olun bundan.
Bu hedefler ilk adımda ulaşılacak bir hedef olmayabilir ve hayattaki çoğu hedef zaten böyledir.
ÖSS ise bu adımlardan sadece birisi.
Dediğim gibi ÖSS dışında atmanız gereken o kadar çok adım var ki, biri diğerinin eksiğini kapayabilir, önünü de tıkayabilir.
Bu arada ben de 70-80 yaşında ak sakallı bir dede değilim

Sadece 5-6 sene önce ÖSSye girdim ben de.
Ve bunun üzerinden ÖSS'nin 180 dakikasına kıyasla o kadar çok önemli ve hayatıma yön veren gelişmeler ve değişimler yaşadım ki..
Çok şey gördüm, yaşadım, hayal kırıklıklarına uğradım, ama bir şeyi isteyince gerçekleşeceğini birçok defa gördüm.
Uzun sözün kısası, sınava girecek arkadaşların sınavın sadece bir araç olduğunu unutmamaları gerektiğini üstüne basa basa vurgulamak isterim.
Bunu sadece, sizi hedeflerinize ve hayallerinize ulaştıracak 1000lerce araçtan sadece 1 taneciği olarak görmenizi isterim.
Bence hepsinden önemlisi, kendinizi yeterince tanıyarak hayatınıza anlam katacak ve peşinde mutlulukla koşturacağınız hedefleri belirlemek.
ÖSS'den sonra bunu yapmanızı ve kendinizle uzun uzadıya yüzleşmenizi öneririm.
Herkese sonsuz başarılar.