Öğün Başına Alınması Gereken Protein Miktarı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve demir00 tarafından 13 Ocak 2010 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 54 üye.
  1. demir00
    Offline

    demir00 Özel Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2009
    Mesajlar:
    1.467
    Beğenileri:
    1.316
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Avukat
    Yer:
    Istanbul
    Bir üniversitede protein hakkında yapılan bir makaleyi okudum ve bu sitede başkalarına da yarayacağını düşündüğümden cevirip buraya postalıyorum. Bence okumaya değer...

    Büyük porsiyonlar halinde alınan proteinler, iyi bir kas yapılanması icin iyi bir taktik degildir. Texas Universitesi Tıp Bölümü'nün arastırmacıları "Journal of the American Dietetic Association"isimli yayınlarında bunu iddia ediyorlar. Yaptıkları testler gösterdi ki, her bir ögün alınan 30 gramlık protein veya daha azı uygun bir kas yapılanması icin yeterli olmaktadır. Bilim insanları, her cesit yastan 34 yetiskini 100 veya 300 gram dana eti ile beslediler, ki bu da yaklasık olarak 30 ile 90 gr protein demek oluyor. Proteinin sentezlenmesi ve kas gelisimindeki sonuçlarını gözlemlemek amacıyla, hemen deneklerin kan testi ve bacagın dizden yukarı olan kısmının biopsi’si yapıldı, ancak herhangi bir farklılık bulunamadı, Her iki denek grubunda da sadece ilk 30 gram protein veya daha azı kas üretiminde kullanıldıgı gozlemlendi.

    Kahvaltıda daha fazla Protein

    30 gramın üstünde alınan Protein, vücud tarafından sekere ve yağa donusturuldugunden, bılım ınsanları beslenmenin gün icersınde dagıtılmasını öneriyorlar; ”Alışıldığı üzere bizler kahvaltıda daha az protein tüketiriz, buna karşın oğle yemeğınde biraz daha fazla ve en çok da aksam yemeğinde tüketiriz” diyor Paddon-Jones.



    Kas inşası ve kalori kontrolünde daha uygun olan, Proteinin daha zamanlı alımına baslanmasıdır. Kahvaltıda alınması gereken 30 gramlık protein yumurta, bir bardak süt, yogurt veya bir avuc fondıkla alınabilir. Boylece vücut tum gun boyunca kasproteinşerını insa eder.

    Kaynak : http://www.extrem-bodybuilding.de/berichte.php?aktiv=berichte&select=1&id=233
     
    DrumCode, DarKGreeN, KoNNeGeeR ve diğer 14 kişi bunu beğendi.
  2. byzantion
    Offline

    byzantion Üye

    Katılım:
    24 Haziran 2012
    Mesajlar:
    270
    Beğenileri:
    72
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    "30 gramın üstünde alınan Protein, vücud tarafından sekere ve yağa donusturuldugunden" denilmiş. Bazı kompleks wheylerde porsiyonunda 35-40 gr protein var. O halde hiç gerek yok orta düzeyde bir sporcunun böyle ürünler tercih etmesine. Primoyla falan kombine edilmek için üretiliyor olsa gerek yüksek protein ölçekli wheyler.
     
    Son düzenleme: 24 Nisan 2013
    svmszcck ve melfuranyus bunu beğendi.
  3. cecinar
    Offline

    cecinar Üye

    Katılım:
    1 Mart 2013
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    30 gr'dan daha fazla whey proteini antrenman dısı alırsak kana çabuk karışacağından evet fazla gelir ve yağa donusebilir. Bu neden ile gun içerisinde sindirimi uzun suren kazein ağırlıklı proteinler de çok fayda sağlayacaktır. ancak tüm bunların yanı sıra sıkı bir antrenmanda çok fazla proteine ihtiyac olacağından biraz daha fazlasını bile alabiliriz. Makale bence çok doğru ancak kucuk eklemeler yapmak istedim :)
     
  4. FATEMA
    Offline

    FATEMA Üye

    Katılım:
    26 Mayıs 2013
    Mesajlar:
    85
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    8
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    öğrenci
    Ben bilimsel olmaktan yanayım bu şekilde bilgi veridiyse doğrudur ama bu bilgiler orta düzeyli sporcular için doğrudur çünkü normal yollardan bi insanın vucudundaki kas ağırlığı ile kür uygalayanların taşıdığı kas miktyarı çok farklı bu yüzden doğal olarak gelişmek isteyenler makul ölçüde uçmadan hafif destek suplament alarak veya doğal iyi beslenme ile güzel bi vucuda sahip olabilir.
     
  5. Homez1907
    Offline

    Homez1907 Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    23
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ben anlamadım bu işi günde 6 öğün yiyorsan 180 3 öğün yiyorsan 90 gram mı alacaksın ?
     
  6. Bodyyci
    Offline

    Bodyyci Üye

    Katılım:
    8 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    422
    Beğenileri:
    50
    Ödül Puanları:
    38
    Yer:
    İstanbul
    sabahları protein için diyolar . benim protein de 1 ölçek 24 protein var . en fazla 30 alcaksak . protein + 1 yumarta mı yapcam kahvaltıyı ?
     
  7. The_SamaeL
    Offline

    The_SamaeL Üye

    Katılım:
    7 Mart 2011
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Bence cok kaale alinacak bir makale degil. Bir de 20gr protein tuketen grup koysalardi yine bir degisiklik gozlenmeyecekti ve o zaman 20gramdan fazla protein tek seferde gereksiz mi diyecektik? Ayrica gunluk protein ve kalori ihtiyaci karsilandigi surece kas miktarinda degisiklik olmaz biyopsi sonuclari ayni cikar. Daha fazla protein alanda biyopside daha fazla kas bekleyemeyiz. Bir oturusta 50gr whey tuketmek ile 50gr protein iceren et yemek ayni sey degildir et daha yavas sindirilecegi ve yag icerdigi icin kisi ihtiyacina gore tum protein icerigini gayet guzel metabolize edebilir.
     
    Ftr_ve_fitness bunu beğendi.
  8. NacHo
    Offline

    NacHo Üye

    Katılım:
    29 Ocak 2012
    Mesajlar:
    245
    Beğenileri:
    136
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    Fen Bilimleri Fakültesi
  9. Msd34
    Offline

    Msd34 Üye

    Katılım:
    12 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Memur
    Yer:
    İstanbul
    acil yardım

    Merhaba
    Ben 25 yaşındayım bu spora yeni başladım. Benim sorunum et yemiyorum et olarak sadece köfte sosis salam yiyebiliyorum tavuk balık ve kırmızı et yiyemiyorum tadı miğdemi bulandırıyor. Dolayısıyla etten almam gereken proteini alamıyorum ne yapmam gerekli onuda bilmiyorum başlangıç olarak amino 2002 marka aminoasit aldım 2700 mglık muscletech marka nitrotech isole protein tozu aldım. Bu et yememe olayı çok canımı sıkıyor istediğim şekli veremeyeceğimden korkuyorum destekleyici ürünlerden aynı etkiyi sağlayabileceğim ürünler varmı yazarsanız sevinirim.duh
     
  10. Mujahideen
    Offline

    Mujahideen Üye

    Katılım:
    1 Haziran 2010
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    150 kiloluk bi dev değilsen bikerede 100 gram whey almak hiçbi işe yaramaz. forumdakilere yanlış bilgiler vermeyin yazık günahtır para verip alıyolar onları .
     
    erbas bunu beğendi.
  11. cecinar
    Offline

    cecinar Üye

    Katılım:
    1 Mart 2013
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    protein kullanımı

    gece boyu protein alınmadıgı için vucudun protein açlığını gidermek adına uyanır uyanmaz whey içmek gayet yararlıdır. whey ortalama 50 dk sonra kanda en yuksek duzeye ulaşabilmekte. sabah whey içtikten yaklaşık 1 saat sonra guzel karbonhidrat ve proteinli kahvaltı edersen (yumurta süt vs) devamında oğle yemeğine kadar yediklerin sindirilecek ve vucuduna protein girmeye devam edicek devir daim surecektir. sabah whey almamızın mantıgı biran once protein aclıgını gidermek sonraki kahvaltıda karbonhidrat depomuzu doldurmak ve oğlene kadar suredeki protein ihtiyacı içindir
     
  12. KAYU
    Offline

    KAYU Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    hep söyledim yine söylüyorum günde kg başına 2 gr protein faz-la-dır. 1.2-1.5 gr. idealdir. bizler çoğumuz vücudunda steroid dolaşan 150 kiloluk kas yığınları değiliz. tecrübelerime dayanarak rahatlıkla söyleyebilirim ki başlıkta bahsedilen bu konu alınan proteinin miktarından da, cinsinden de daha önemlidir. ortalama 3 er saatlik aralarla alınan max. 30 ar gr protein kas inşaası için en mükemmel, basit ve VERİMLİ yöntemdir.
    konuyu açan arkadaşa teşekkür ediyorum beslenme kısmının en can alıcı ve belirleyici noktasına parmak bastığı için.
     
    Son düzenleme: 31 Ağustos 2013
    sefa hrz, ifsygn ve clades bunu beğendi.
  13. mfs14
    Offline

    mfs14 Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2011
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    13
    Ya kusura bakmayın anlayamadım sanırım . şimdi öğünlerde 30 ar gr protein diyor ya . Sabah 5 yumurta 1 bardak süt . öyle idmandan önce ve idmandan sonra 250 gram tavuk ve karbonhidrat tüketiyorum birde idmandan sonra why içiyorum yanlış mı yaptıklarım günde 500 gram eti fazladan mi yiyorum yani ?
     
  14. Gökhangli
    Offline

    Gökhangli Üye

    Katılım:
    29 Kasım 2013
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Spor egitmeni
    Yer:
    İstanbul
    arkadaşlar şehir efsanelerine kulak asmayın..60-70 kg bir insan 90-100 kg bir insan ile aynıdır sindirim sistemi 30 gr proteini kabul eder fakat streoid ile 100 gr kadar artabilir. 30 gr protein hayvansal limit bitkisel ile bu oranı 50-55 lere çıkarabılrsınz yani sabah kahvaltınıza hayvansal sentez dısında bıtkısel(soya,enginar,nohut,bezelye) haşlamsı ile oranı yüksek tutabılrsınız.
     
  15. SAVAŞ74
    Offline

    SAVAŞ74 Üye

    Katılım:
    20 Eylül 2010
    Mesajlar:
    1.331
    Beğenileri:
    1.287
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    İstanbul
    ben bilimsel makale sunayım.
    Is there a limit to how much protein the body can use in a single meal? | Wannabebig

    özet.
    So, is there a limit to how much protein per meal can be effectively used? Yes there is, but this limit is likely similar to the amount that’s maximally effective in an entire day. What’s the most protein that the body can effectively use in an entire day? The short answer is, a lot more than 20-30 g. The long answer is, it depends on several factors. In most cases it’s not too far from a gram per pound in drug-free trainees, given that adequate total calories are provided
     
  16. doxux
    Offline

    doxux Üye

    Katılım:
    14 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.735
    Beğenileri:
    2.810
    Ödül Puanları:
    123
    Az önce başka başlıkta da bu konu açılmıştı. Şu anda epey yoğunum ama fırsat buldukça bu konuya katkılar sunabilirim. Okuduğum makalelerde genel olarak bu yanlış anlaşılmaya sebep veren araştırma olarak şu gösteriliyor: Ingested protein dose response of muscle and ... [Am J Clin Nutr. 2009] - PubMed - NCBI

    Bu araştırmada deneklere 0,5,10,20 ve 40 gr protein veriliyor ve 20 gr proteinin en yüksek anabolik yanıtı oluşturduğu sonucuna varılıyor, 40 gr da aynı seviyede. Buradan yola çıkarak bir oturuşta 20 gr'dan fazla proteinin kullanılamayacağı şeklinde bir yanlış anlama oluyor olabilir ancak burada ne kadar proteinin kullanıldığı değil maksimum anabolik yanıtın kaç gr proteinle oluştuğu ölçülüyor. Bu şu demek, diyelim ki saatte 7 gr whey emilimi gerçekleşiyorsa, 20 gr yaklaşık 3 saat, 40 gr protein ise yaklaşık 6 saat boyunca en yüksek seviyede anabolik etki yaratacak demektir. Proteinin kullanılamayıp atılacağına veya yağ olarak depolanacağına dair hiçbir şey yok bu araştırmada ancak bir oturuşta şu kadardan fazla (bu şu kadar da değişebiliyor) proteinden fazla alınmasının gereksiz olduğunu iddia edenlerin sıklıkla öne sürdüğü çalışmalardan birisinin bu olduğunu okudum.

    Böyle bir sınırı yalanlayan şu areaştırma var mesela: Protein feeding pattern does not affect protein reten... [J Nutr. 2000] - PubMed - NCBI
    Yağ harici vücut ağırlığının 1.7 katı kadar protein bir grup kadına tek defada, başka bir gruba ise 4 defada veriliyor. Protein sentezi anlamında iki grup arasında fark oluşmuyor.

    Bir defada alınacak protein miktarının 30 gr falan olmadığının bir başka ispatı İntermittent Fasting yöntemini uygulayanlar. Bu yöntemde 8 saatlik bir yeme penceresini 16 saatlik bir açlık devresi izler. Son dönemde batıda çok popüler oldu ve sıklıkla kullanılıyor. Bu adamlar ve kadınlar bütün günlük yiyeceklerini bu 8 saatlik arada, çoğunlukla 2 öğün halinde alıyorlar. Yani 80 kiloluk adamları düşündüğünüzde 2 oturuşta 160 gr protein yiyorlar. Eğer bunun 30 gr'ından fazlasını kullanamasalardı en fazla günlük 60 gr protein almış olacaklardı. Şimdi, kimsenin fotoğrafını göstermeyeceğim, isteyen google'da bir arama yapsın intermittent fasting diye. Bunu yapanlar karşılarına çıkan insanların protein eksikliği falan çekmediğini görecekler zaten.

    Ama 30 gr'dan fazla protein kullanılamayacağına dair bir bilimsel çalışma bilen varsa, linkini atarsa incelemek isterim. Ama supplement firmalarının desteklediği şaibeli araştırmalar değil. Hakemli dergilerde yayınlanmış gerçek bir bilimsel makale varsa. Çünkü ben aradım ve bulamadım ama çok derin araştırma yapmadım. Belki gözümden kaçan bir şey vardır.
    --- Mesaj birleştirildi, 29 Kasım 2013 ---
    Bu arada konuyla ilgilenenler yukarıdaki mesajda SAVAŞ74'ün linkini attığı makaleyi okusun derim. Gereken herşey orada yazıyor zaten, pek tartışılacak bir şey de yok aslında.
     
    maietnigri, Stygia ve cecinar bunu beğendi.
  17. KnightyCool
    Offline

    KnightyCool Üye

    Katılım:
    7 Mart 2013
    Mesajlar:
    35
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    18
    Yazılanın aslı yok. 30 gramdan fazlası da vücut tarafından kullanılıyor. İlla kas yapmak için kullanılmaması da kullanılmadığı anlamına gelmiyor.

    Protein Rehberi
     
  18. GurbetciMemo
    Offline

    GurbetciMemo Üye

    Katılım:
    25 Mart 2014
    Mesajlar:
    14
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Cinsiyet:
    Bay
    Fark etmez, yeterki makrolarına sığsın. Bazıları 2 öğünde 180 gram protein alıyor. Bakınız 'Intermittent Fasting'

    Sent with Motorola Moto G on Tapatalk.
     
  19. Master_Blaster
    Offline

    Master_Blaster Üye

    Katılım:
    31 Ocak 2014
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    63
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Bizim salondaki üstadlar 25 30 gramdan fazla yemememiz gerektiğini tembih ettiler. Fazla yediğimiz zaman proteinden fayda alamıyoruz. Hersetin azı karar çoğu zarar demiş atalarımız. Azar azar yemk en iyisidir.
     
  20. mecnun12
    Offline

    mecnun12 Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2012
    Mesajlar:
    287
    Beğenileri:
    79
    Ödül Puanları:
    38
    30 gr proteinden fazlasını alır vücut gerek enerji olarak kullanır gerekse inşa için
    şöyle düşünün günlük 200-250 gr protein alan biri 6-8 öğün yemek mi yiyecek- o zaman spor yapmaya ,uyumaya vakti bile olmaz
     

Sayfayı Paylaş