Omega-3, Bunamayı Önlüyor

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve saydam tarafından 28 Ocak 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    İSTANBUL (İHA) - Omega-3 yağ asitlerinin, ileri yaşlarda Alzheimer hastalığının gelişme riskini azalttığı belirtildi.
    Omega-3 yağ asitlerinin Alzheimer hastalığı üzerindeki etkisine dair bir çalışma geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Boston'daki Tufts Üniversitesi uzmanlarının, yaş ortalaması 75 olan bin 137 kişinin kan örneklerinde yağ asidi ölçümü yaptığı araştırmada, deneklerin beslenme alışkanlıkları 10 sene boyunca izlendi. 10 yılın sonunda yapılan incelemelerde, deneklerden Omega-3 yağ asidi açısından zengin beslenen kişilerde bunama ve Alzheimer gelişimi riski diğer deneklere göre yarı yarıya daha az bulundu.

    Araştırmacılar, özellikle Omega-3 yağ asitlerinin en önemlilerinden biri olan DHA seviyesinin (beyin sıvısındaki serotonin seviyesine katkıda bulunuyor) önemine dikkat çekiyor. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, geçtiğimiz temmuz ayında Archieves of Neurology Dergisi'nde yayınlanmış olan bir diğer çalışmanın sonuçlarıyla da uyumlu. Bu araştırmada da yaşları 65-94 arasında değişen katılımcıların beslenme alışkanlıkları incelenmişti. Omega-3 yağ asitleri daha yüksek olan grupta Alzheimer hastalığına yakalanma riskinin yüzde 60 oranında daha az olduğu tespit edilmişti.

    Omega-3 yağ asitlerinin beynin sağlıklı fonksiyonları için gerekli olduğu bugüne dek biliniyordu elbette. Ancak araştırmacılar bu yağ asitlerinin sadece unutkanlığa değil depresyona da iyi gelebileceğini savunuyor. Araştırmacılar özellikle DHA'nın depresyona karşı etkili olarak kullanılabileceğini düşünüyorlar. Bu konudaki araştırmalar halen devam ediyor.

    Öte yandan, hafıza ve konsantrasyon sorunlarına karşı yaygın kullanımı olan ginkgo biloba bitkisiyle yapılan yeni bir çalışma ilginç sonuçlar ortaya koydu. ABD'de geçen ay düzenlenen Society for Neuroscience Kongresi'nde açıklanan araştırma, UCLA Nöropsikiyatri Enstitüsü'nde yapıldı. Yaşa bağlı hafıza sorunları yaşayan 45-75 yaş arasındaki hastaların ikiye ayrılarak incelendiği araştırmada bir gruba ginkgo biloba ekstresi verilirken, diğer gruba plasebo (boş ilaç) verildi. 6 aylık kullanımdan sonra ginkgo biloba kullananlarda hafıza fonksiyonlarının daha iyi olduğu fark edildi.

    Araştırmacılar, ginkgo bilobayla yapılan önceki çalışmaların genelde 12 hafta civarında sürdüğünü ve daha uzun süreli kullanımların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
     

Sayfayı Paylaş