120-160 Arasi Nabiz Araligi

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve okaysarac tarafından 18 Ekim 2005 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. okaysarac
    Offline

    okaysarac Üye

    Katılım:
    18 Ekim 2005
    Mesajlar:
    336
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Grafik Tasarimci
    Yer:
    Istanbul
    Benim salonda hocanın bana söylediği nabız oranının; 120-160 arasında olanmış. Peki ben dışarıda koşu yaptıgım zaman bu nabız aralıgını nasıl yakalarım..genelde nabzım yüksek ve bu değerlerin üstüne çıkıyorum ister istemez..yüksek nabızlı sporun zararları nedir? Ne gibi bir öneriniz var?
     
  2. EyeSeeYou
    Offline

    EyeSeeYou Özel Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2005
    Mesajlar:
    509
    Beğenileri:
    242
    Ödül Puanları:
    0
    Re: 120-160 arası nabız aralıg&am

    nabız aralığı yaşa göre değişen bir aralık...kabataslak kural şu:

    220- yaş= dakikadaki maksimum kalp atışı (nabız)
    maksimumum kalp atışı X %65= yağ yakmak için gereken dakikadaki minimum nabız


    maksimum kalp atışının %85-90ına kadar çalışabilirsiniz...ancak uzun süreli bu seviyelerde çalışmak kas yakmak anlamına da geliyor...bu da, vücut geliştirme açısından arzu edlen bir durum değil....

    örnek: 35 yaşındayım....220-35= 185 185 X %65= 120...yani dakikada 120 kalp atışı olması gerek en az...dakikadaki kalp atışı sayısını bulmak için sol bileğinizden nabzınızı sayın 10 sn...çıkan rakamı 6 ile çarpın(60 sn.deki, yani 1 dk.daki atışı bulmak için)....
     
    Prometheus676 bunu beğendi.
  3. destro
    Offline

    destro Üye

    Katılım:
    28 Ekim 2005
    Mesajlar:
    115
    Beğenileri:
    37
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    Merhaba,
    Bu konuda Dr. Hilmi KARATOSUN'un guzel bir makalesi vardı, asagiya kopyaladim. Ayrıca salon disindaki aktiviteler icin biraz pahali ama cok guzel POLAR calisma saatleri var. Amacina gore hedef nabiz bolgenin disina ciktiginda sesli ve titresimli uyari veriyor. Aerobik performasini arttirmak veya iyi bir kondisyon icin cok faydali olabilir.

    Saglikli Gunler...

    Kalp Atım Sayısı (KAS-Nabız) ve Çalışma bölgesi

    1.Maksimal Nabız Ölçümü:

    - Egzersiz testi ile; maksimal bir egzersiz yüklenmesi esnasında bir dakikada ulaşılan nabız sayısı ölçülür (Laboratuar testi)

    - Klasik formüller: Bayan; 226-yaş (yıl olarak), Erkek; 220-yaş (yıl olarak) (± 10 vurum)

    2.Yedek nabız: Maksimal nabız sayısı ile dinlenme nabız sayısı arasındaki farktır. Örneğin; maksimal nabız 195, dinlenme nabzı (sabah yataktan kalkmadan önce, uzanmış pozisyonda alınan bir dakikalık nabız) 63 ise, yedek nabız oranı 133’dür. Aradaki fark ne kadar büyükse, rezervin büyüklüğü ve potansiyel nabız sayısı çalışma oranı o kadar büyüktür.

    Yedek nabız sayısı üzerinden çalışma şiddeti tayini;

    Formül= Yedek nabız x çalışma şiddeti + Dinlenme nabzı

    Örnek: Yukarıdaki nabız sayısı değerlerinde, %50 şiddetinde bir çalışma düşünelim.

    - 133 x 0.50 = 66.5

    - 66.5 + 63 = 129.5, %50 bir şiddet için çalışılması gereken nabız sayısıdır

    3.Güvenlik nabzı: Bu bölge, yürüme, koşma, yüzme veya başka bir aerobik aktiviteye katılan kişiler için başlama egzersizi olarak tanımlanan kalp oranıdır (hızıdır). Ayrıca, kalp krizi sonrası hekim denetimi altında uygulanan, orta şiddetli bazı kardiyak rehabilitasyon programlarda da kullanılır. Bu oran, genellikle maksimum kalp atım hızının %60'ı veya daha düşük düzeydedir ve kalbe yükleyebileceğimiz, hem de kendisinden bir egzersiz yararını elde edebileceğimiz en düşük stres miktarıdır.

    4.Hedef Nabız Çalışma Bölgesi: Çalışma düzeyini alt ve üst sınırlar arasında belirleyen rehber aralıktır. Egzersizin amacına göre değişir.

    Hedef bölge maksimal nabız sayısından yararlanılarak hesap edilir;

    a) Düşük şiddet bölgesi: Maksimal nabzın %50-60 arasıdır. Egzersize yeni başlayanlar için en ideal çalışma bölgesidir, kalp damar sistemine yararlarının yanında, vücut yağı, kan basıncı ve kolesterolün azalmasına katkı sağlar.

    b) Dinçlik (fitnes)bölgesi: Maksimal nabız sayısının %60-70 arasıdır. Enerjinin %85’i yağlardan, %10'u karbonhidratlardan, %5'i proteinlerden elde edilir. Önceki bölgeye oranla, bu bölgedeki daha fazla şiddet kalbin güçlenmesine olanak sağlar. Birinci bölge ile uygulanması sonucu sağlam kardiyovasküler temelleri yerleştirir. Haftada en az bir gün bu bölgede çalışmak gerekir.

    c) Aerobik bölge: Maksimal nabzın %70-80 arasıdır. Önceki bölgelere göre aşırı olmamakla birlikte daha şiddetli bir çalışma bölgesidir. Dolaşım ve solunum sistemlerini düzenlemeyi amaçlar. Dinçlik, kas kuvveti ve yağların yakılması için ideal bir bölgedir. Enerjinin %50’si yağlardan, %50'si karbonhidratlardan, %1 ya da daha azı proteinlerden karşılanır. Bu bölgede harcanan toplam enerji miktarı çok fazladır, bu nedenle ağırlık kontrolündeki katkısı daha fazladır.

    d) Anaerobik bölge: Maksimal nabzın %80-90 arasında yer alır. Genel form durumunu ve dayanıklılığı düzenler. Anaerobik eşik bölgesidir, haftada 2 gün, kısa mesafelerde bu bölgede çalışmak gerekir. Enerjinin %85'i karbonhidratlardan, %15'i yağlardan, %1'den azı proteinlerden karşılanır. Yüksek şiddette yağların daha etkin olarak kullanılmasına olanak sağlar.

    e) Maksimal bölge: Maksimal KAS'nın %90-100’ü arasında yer alır, “kırmızı hat” olarak adlandırılır. Enerjinin %90'ı karbonhidratlardan, %10'u yağlardan karşılanır. Çok zor bir bölgedir, bu bölgede çalışmak için çok iyi durumda olmak ve hekimden izin almak gerekir. Yarışma performansını düzenler. Bu bölgede yaralanma riski oldukça yüksektir. Yarışma sporcusu olmayanlar bu bölgenin altında çalışmalıdırlar.
     
    kerem191, jimraynor ve ernesta bunu beğendi.
  4. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Teşekkürler bölgeler çok güzel ayrılmış acaba aerobik bölge diye tabir edilen çalışma için kaç hızda koşmak gerekiyor. Kendi hesabıma göre 137nabız hızı en verimli yağ yakma yöntemi. İnterval cardio dedikleri çalışmada insan 12 hızına çıktığında kalp atışı neredeyse 160 lara geliyor. Bu mantıkla interval cardio yağ değil karbonhidrat yaktığı için tercih edilmemesi lazım. Halbuki tüm öneriler interval cardionun çok yağ yaktığı yönünde. Kafam karıştı doğrusu.
     
  5. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas

    Çok eski bir konuya ve uzun süre forumda olmayan kişilere soru yöneltmişsiniz.


    https://www.bodyforumtr.com/vbforum...t26508.html?t=26508&highlight=interval+cardio
     
  6. ilter
    Offline

    ilter Üye

    Katılım:
    25 Şubat 2012
    Mesajlar:
    1
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    cardiyo eksersizleri yaparken nabzım 160-170 arası oluyor. yaşım 31 boy 164 kilo 74 acaba sağlığıma zararlı olurmu. spor yapalım derken kalpden gitmeyelim...
     

Sayfayı Paylaş