Meyveleri Doğal Rengine Göre Tüketin

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve saydam tarafından 30 Ocak 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    ANKARA (İHA) - Meyvelerin rengine göre tüketilmesinin birçok hastalığın tedavisinde büyük önem taşıdığı belirlendi.

    Meyve Suyu Endüstrisi Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, meyvelerin doğal renklerine göre tüketilmesinin hastalıkların tedavisinde etkili olduğu ortaya çıktı. Buna göre, ateşli kırmızı diye tabir edilen kırmızı meyvelerin birçok kalp ve damar hastalıklarında tedavi edici rol oynadığı ve kanser riskini azalttığı, idrar yollarının sağlıklı çalışmasını sağladığı ve hafızayı geliştirici etkisi bulunuyor. Hem kırmızı hem de turuncu meyve ve sebzelerde bulunan beta karoten maddesi, kardiyovasküler hastalıkları ve kanser riskini azaltıyor, gözleri güçlendiriyor. Karpuz ve pembe greyfurtta bulunan likopenin de çok güçlü bir aktioksidan. Bu madde de prostat ve diğer kanser hastalıklarında engelleyici rol oynuyor. Kiraz, elma, turp gibi meyve ve sebzelerde bulunan antosiyan, kanser risikin azaltıyor, damar sertleşmesini önlüyor, kan basıncını düzenliyor ve iltihaplanmaları durduruyor.

    Antioksidanlardan C vitamini ise bağışıklık sistemini güçlendiriyor, demir emilimini artırıyor, kemik, deri, göz, kas, kan damarları ve diş eti dokusunu güçlendiriyor. Turuncu-sarı kategorisine giren meyveler ise kalp, görüş ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olmasını sağlıyor. Bu gruba giren birçok meyve ve sebze ise yüksek miktarda C vitamini ve folik asit içeriyor. Portakal ve bazı turuncu sebze çeşitleri bol miktarda lutein ve zeaksantin pigmenteri içeriyor ve bu pigmentler gözleri güçlendiriyor.
    Yeşil meyve ve sebzeler de kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Doğum sırasında meydana gelebilecek olan kusurları engellerken, kırmızı kan hücreleriyle kemik ve dişlerin güçlü olmasına da yardımcı oluyor. Birçok meyvede bulunan K vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını sağlıyor. Mavi, mor ve siyah kategorisinde bulunan sebze ve meyveler de kalp ve idrar yollarını geliştirirken aynı zamanda yaşlanmayı geciktiriyor. Yabanmersini ve kızılcıkta bulunan antioksidanlar mesane enfeksiyonlarından, ülser ve diş eti hastalıklarına kadar korunma sağlıyor. Ayrıca bunlarda bulunan ve yoğunlaşmış tanenler olarak bilinen maddeler istenmeyen bakterilerin hücrelere ve organlara yapışmasını engelliyor. Böbreklerin çalışmasını sağlayıp, kalp atışlarını düzenleyen siyah üzüm, çekirdeğiyle birlikte yenildiği takdirde hücre yenilemesi yapıyor. Beyaz, sarımsı meyve ve sebzeler de kalp krizini engelliyor. Birçoğu yapısında golik asit, potasyum, selenyum, C vitamini ve lif bulunduruyor. Bu gruptaki meyvelerden elma, armut ve ayvada ise kalp hastalıklarına ve kansere karşı savaşan quersetin pigmenti bulunuyor.

    Öte yandan, kavunun bağırsak ve cilt kanserine karşı Amerikan Kanser Topluluğu'nca tavsiye edildiği kaydedildi.
     

Sayfayı Paylaş