Beslenme Konusunda Tavsiyeler

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Despo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
3 konserve ton balığında yaklaşık 60gr protein vardır antremandan sonra tereyağlı bol makarna ile birlikte yerseniz çok yüksek kalori ve protein elde edersiniz tevsiye ederim
 
Merhabalar,
Konu açmayı bulamadığım için buraya yazıyorum... Ben Furkan, 16 yaşındayım, diyet yapıyorum size sormak istediğim birkaç sorum var. 100 kiloydum, boyum 185 cm.
Öncelikle diyet listemi vereyim;
Sabah;
-Bir bardak açık çay yada 1 bardak yağsız süt,
-2 dilim kepek ekmeği,
-5 zeytin, 1 kibrit kutusu peynir,
-Sınırsız yeşillik,

Sabah ve Öğle arası;
-2 meyve (Elma, Armut)

Öğlen;
-Yarım Kase yoğurt,
-Bir kepçe çorba,
-4 kaşık makarna,
-1 kepçe nohut(fasulye),
-2 dilim kepek ekmeği,

Öğlen ve Akşam arası;
-3 meyve (Elma, Armut ve Üzüm)

Akşam;
-Ayran,
-4 kaşık bulgur pilavı,
-2 köfte büyüklüğü et yada balık,
-2 dilim kepek ekmeği,

Akşam Sonrası;
-2 meyve


Spor programım;

-Haftada 5 gün 8-10 km hafif tempo kardio,
-6 Haftada 100 şınav programı,
-6 haftada 200 mekik programı,
-Haftada bir gün futbol maçı


Ben bunları uygulamaya geçtiğimiz pazartesi başladım. Ve oldukça şaşırdım. Hiç açlık hissetmeme rağmen ilk hafta 4-5 kilo verdim. Sizce diyette yada sporda aşırılık varmıdır? Yağ yerine kasmı yıkılmıştır? ve veridiğim kilolar kalıcı değilmidir? Ekleme-çıkarma yapılmalımıdır?

Yorumlar için şimdiden teşekkürler...


NOT: Ağırlık çalışmıyorum, Yalnızca kendi yaptığım alet ile ön kol çalışıyorum...
 
Vücudu düzene sokmak için yemek programı?

Merhaba ben 17 yaşındayım boum 1.70 kilom 80 uzun süredir vücut çalışıyorum ama etkisi olmuyo sorun ise yememden kaynaklanıyo sizden rica etsem bana bi yemek programı çıkartabilrmsnz

örneğin

sabah yenilecekler
Öğlen yenilecekler
akşam yenilecekler
yatmadan yenilecekler
 
merhaba,

forumda genelde spor sonra daha çok karbonhidrat tüketin ve günün son öğününde karbonhitratı yarıya indirini okuyorum.

Benim durumumda son öğün ve spordan sonraki öğün aynı öğün :)
ne yapmalıyım.
 
BESLENME ILE ILGILI TAVSIYELER:


1- Daha çok Protein yeyin :

Kasin yapilasmasi ve fonksiyonlarini yerine getirebilmesi acisindan ilave olarak alinan protein, kandaki seker seviyesi düstügünde agirlik antremanlarinda metabolizma tarafindan yakit olarak kullanilir.Tavuk,hindi,balik,yagsiz et,yumurta beyazi ve yagsiz süt gibi düsük yagli hayvansal gidalar seçin.En iyi sonuçlar için, antremandan sonraki bir saat içinde 30-40 gr protein tüketin.

Vücudun protein ihtiyacini tam manasi ile karsilamak icin temel amino asitleri bünyesinde fazlasi ile bulunduran hayvansal kaynakli proteinler tercih edin.Eger vejeteryan iseniz, gereken proteini cesitli besinlerden saglayabilirsiniz.Bu arada sadece hayvansal kaynakli besinlerde bulunan B12 vitaminini de ihtiyaciniz kadar almaya özen gösterin.

2- Antremandan sonra daha çok Karbonhidrat tüketin :

Agirlik kaldirdinizda vücudunuz yakit olarak karbonhidrat sekeri kullanir.Antremandan sonra kanbonhidrat alimini arttirmaniz kaslara tekrar glikojen yüklenmesini hizlandirir.Bu size günün geri kalani için enerji saglar.

3- Bir antremandan sonra basit seker tüketin :

Basit sekerler (fruktoz=meyve sekeri) etkili insülin salgilayicilaridirlar.Dinlenme aninda, yüksek insülin seviyesi daha fazla yag depolanmasi anlamina gelmektedir.Fakat egzersizden hemen sonra yüksek insülin seviyeleri, daha hizli iyilesmeye ve daha fazla kas gelisimine imkan saglarlar.

4- Bir günde üç büyük ögün yerine alti küçük ögün yeyin :

Bu saglam bir besin destegi saglar ve yag depolamasini hizlandiracak asiri yüklemeyi önler.

5- Her ögünde Lifli birseyler yeyin :

Lifli besinler, daha az insülin ve daha fazla yag kaybina sebep olacak karbonhidratlardan gelen seker sindirimini yavaslatir. Bu ayrica yag emilimini sinirlandiran sindirim sürecinide yavaslatir. Düsük kalorili lifli besinler; baklagiller ve sebzelerdir.

6- Günün son ögününde karbonhidrat alimini yariya indirin :

Vücudunuzun karbonhidratlara tepki olarak geceleyin ünsülin salimini arttirir.Yüksek insülin seviyesi yag depolanmasiyla dogru orantilidir.

7- Son ögününüzden kistiginiz karbondihidratlari ya günün ilk ögününde yada antreman sonrasi; ögünde alin :

Bu iki ögün ki günün en önemli ögünleridir, karbondihidratlarýn yaga dönüsme olasiliginin en az oldugu zamanlardir.


181 boyunda 76 kg yim 3.5 aydır budy yapıyorum işimden dolayı antremanlarıma düzenli olarak haftada 4 gün akşam 20:00 gibi gidiyorum ve 21:30 gibi geliyorum fazla göze batmayacak şekilde yağ oranım bulunmakta antremandan sonra karbonhidrad almam gerektiği söyleniyor fakat 21:3da sonra aldığım karbonhidad bana yağ olarak geri dönmezmi ?
 
''3- Bir antremandan sonra basit seker tüketin :

Basit sekerler (fruktoz=meyve sekeri) etkili insülin salgilayicilaridirlar.Dinlenme aninda, yüksek insülin seviyesi daha fazla yag depolanmasi anlamina gelmektedir.Fakat egzersizden hemen sonra yüksek insülin seviyeleri, daha hizli iyilesmeye ve daha fazla kas gelisimine imkan saglarlar.''
antremandan 1 saat sonra diy mi?
 
Bu konuyu görmeden konu açmıştım o mesajı aynen aktarıyorum.
18-19 yaşlarındayım. Eylülün başında spora başladım o zamanki ölçülerim:
176 boy
62,7 kg
göğüs 85
bel 76
kol 28,5
108 omuz. 7. aya girdim şu anki ölçülerim:
65,2 kg
93 göğüs
75 bel
31 kol
114,5 omuz
Sadece göğüslerde ve karında biraz gelişme olduğunu görebiliyorum kendimi zorlayınca. Düzgün bi beslenme programı uygulamadım bu süre boyunca. Şimdi salonu değiştirdim. Beslenmeme önem vermek istiyorum moralim bozuldu ,aylarca boşuna uğraşmışım gibi hissediyorum. Nasıl bi program önerirsinz?

Ek besin alacak para bulabilirsem almayı düşünüyorum onun için de tavsiye verirseniz çok iyi olur.
 
ben genelde antremandan sonra tonbalığı tavuk eti veya sığır eti yiyorum
2 saat önce de yulaf ezmesi falan yiyorum

ama anlamadığım nokta şu
antremandan hemen sonra vücudun proteine ihtiyacı var
ama ben onu yedikten 3-4 saat sonra sindirilecek

ben bu etleri antremandan önce yesem daha mantıklı olmaz mı

not:supplement kullanmıyorum
 
beslenmenizde diyet vs yapıyorsanız benim tavsiyem vucut için gerekli tüm besinlerden abartmadan yiyiniz
ekmele ilgili bi konu olduğu için buraya yazmakta fayda gördüm
kimisi hiç karbonhidrat almadan diyet yapıyor makarna ekmek vs yemeden
alıntıdır:
Karbonhidrat deposu olan glikojen çok uzun süre için yeterli değildir.Eğer glikojen deposu tükenirse kandaki şeker kullanılır kan şekeri düşebilir.

İlkokul yıllarında sokakta oynarken yerde ekmek bulunca önce öper ve başımıza koyar sonra yüksek bir yere çok değerli bir mücevher gibi bırakırdık. Büyüklerimiz aksi bir davranışın ayıp ve günah olduğunu öğretmişti. Aradan yıllar geçti. Beslenme bilimi ile tanıştım, kurallar biraz farklı ama yaklaşım aynı yani ekmek başımızın tacı. Vücudumuza enerji veren 3 temel besin öğesi vardır, karbonhidrat, protein ve yağ. Ekmek temel karbonhidrattır ve günlük beslenmemizin yüzde 55 - 60’ı karbonhidrattan sağlanmalıdır. Sebze, meyveler, bulgur, leblebi, kestane, bisküviler, pilav, makarna gibi tahıllar da karbonhidrat kaynağıdır.

Karbonhidratın önemi
Karbonhidratların vücudumuzda pek çok görevi vardır. Ama en kritik olan kan şekeri seviyesinin ayarlanması (kan glikozu) ile beynin sadece glikoz kullanıyor olmasıdır. Vücudumuzda yağlar kadar büyük karbonhidrat deposu bulunmaz. Ancak bazı organlarda karbonhidratın depo şekli olan glikojeni bulunur.

Şeker yoksa kas gider
Karbonhidrat deposu olan glikojen çok uzun süre için yeterli değildir. Günlük yeterli karbonhidrat alınmazsa bu depo kullanılmaya başlanır. Eğer glikojen deposu tükenirse kandaki şeker kullanılır kan şekeri düşebilir. Bu durum kişinin kendini güçsüz, halsiz hissetmesine, baş dönmesi ve fenalık hissine sebep olur. Beyin için de yeterli glikoz bulunamadığı durumda ise artık vücut kas dokusunu kullanmaya başlar. Kasların bu şekilde kullanımı son derece tehlikelidir. Sabah ve öğle yemeğinde ekmek yemeyip akşam üstü ani acıkma ve tatlı krizinin sebebi yine depoların boşalmasıdır.

Ağız kokusunun sebebi
Kasların enerji kaynağı olarak kullanılmaması için her gün yeterli miktarda ekmek ve yerine geçen besinleri tüketmek önemlidir. Karbonhidratsız diyette ve açlık halinde karaciğer keton cisimcikleri üretir buna ketozis denir. Ketozis sonucu aseton kokusu gibi bir koku oluşur. Aç kalınca ortaya çıkan ağız kokusunun sebebi budur. Araştırmalar, günde alınacak en az 50 gram karbonhidratın ketosizi önlediğini göstermiştir. Bu şekilde kaslar da enerji için kullanılmaz. Kişisel ayrıcalıklar da düşünülürse en azından günlük diyette 100-125 gr karbonhidrat bulunmalıdır. Bu da yaklaşık 400 - 500 kalorilik enerji verir.

Hiç karbonhidrat bulunmayan bir diyet yapılması kesinlikle sağlık için doğru değildir. Özellikle protein ağırlıklı diyetlerde, Atkin’s tarzı beslenmede, ekmeği tamamen kesmek durumunda bu sistem devreye girer ve kas kaybı başlar. Bu tür diyetlerde hızlı kilo kaybı cazip gelir çünkü 1 gr kas kaybı sonucu vücut 2,7 gram su atmış olursunuz
 
merhabalar arkadaslar 1 yıl once 101 kıloydum (boyum 1.90) ancak yag olarak epey fazlaydım... belım kalındı... daha sonra diet yaptım (proteın dıetı) ve yavas yavas 20 kilo verdım. suan 81 kıloyum. oldukca zayıfladım vucudum da sımdılık fena degıl. ben bıraz daha kaslanmak ve ozellıkle mıde bolgesının kaslı olmasını ıstıyorum ve bunun ıcın calısıyorum.

suankı beslenme programım su sekılde ;

eklemek istedıgınız veya yanlıs bısı yapıyor muyum dıye sızınle paylasmak ıstedım. saygılar...

sabah : 6 yumurta (2sı sarısı 4u beyaz) 200 gr lıght peynır.

kahvaltıdan 1.5 saat sonra antrenmana gıdıyorum ve ıdmandan 30 dk once anımal nıtro alıyorum

ıdmandan hemen sonra tekrar nıtro alıyorum ve 30 dk sonra da proteın tozumu alıp ogle yemegımı yıyorum.


öğlen : 250 gr tavuk gogsu yanında salata ve lıght cola

ogle yemegımden sonra tekrar proteın tozu


aksam : 250 gr tavuk gogsu yanında salata, yogurt ve lıght cola

yatmadan 2 saat once proteın tozu



gunde yaklasık 160 gr proteın...
 
Merhaba,

Belki bazı arkadaşların gözden kaçırdıkları bir konuyu hatırlatmak istiyorum.
Günlük beslenme programları yapmayın, bu sizi yanıltır.
Kahvaltı, öğlen, ara öğün gibi şeyler modern günümüz tüketim için uydurulmuş şeylerdir.
Gün içinde öğün yapmaya, öğün peşinde koşmayın.

Gün içindeki yorgunluğumuzu, performans düşüşünü beslenme noksanlığı olarak görüyoruz. Halbuki bu dinlenme ihtiyacıdır Ancak biz bunu yemek yememiz gerektiği olarak düşünüyoruz.
Dinlenmeyi bir muz elma yiyerek geçirebilirsiniz. Yediğimiz öğün sayılmayacak türde olmalı.
Sadece öğün olarak akşam yemeğini görmeliyiz. Günün yorgunluğuna göre gıda almamız daha bilinçli olacaktır.
Vücut yediklerinizi ertesi günün ihtiyacına göre sindirir ve depolar.

Demek istediğim mekanizma aslında önce çalışma sonra beslenmedir.
Yapılacak çalışma için beslenme olmamalı.

Görüşmek üzere
 
yardım lazım hocam

BESLENME ILE ILGILI TAVSIYELER:


1- Daha çok Protein yeyin :

Kasin yapilasmasi ve fonksiyonlarini yerine getirebilmesi acisindan ilave olarak alinan protein, kandaki seker seviyesi düstügünde agirlik antremanlarinda metabolizma tarafindan yakit olarak kullanilir.Tavuk,hindi,balik,yagsiz et,yumurta beyazi ve yagsiz süt gibi düsük yagli hayvansal gidalar seçin.En iyi sonuçlar için, antremandan sonraki bir saat içinde 30-40 gr protein tüketin.

Vücudun protein ihtiyacini tam manasi ile karsilamak icin temel amino asitleri bünyesinde fazlasi ile bulunduran hayvansal kaynakli proteinler tercih edin.Eger vejeteryan iseniz, gereken proteini cesitli besinlerden saglayabilirsiniz.Bu arada sadece hayvansal kaynakli besinlerde bulunan B12 vitaminini de ihtiyaciniz kadar almaya özen gösterin.

2- Antremandan sonra daha çok Karbonhidrat tüketin :

Agirlik kaldirdinizda vücudunuz yakit olarak karbonhidrat sekeri kullanir.Antremandan sonra kanbonhidrat alimini arttirmaniz kaslara tekrar glikojen yüklenmesini hizlandirir.Bu size günün geri kalani için enerji saglar.

3- Bir antremandan sonra basit seker tüketin :

Basit sekerler (fruktoz=meyve sekeri) etkili insülin salgilayicilaridirlar.Dinlenme aninda, yüksek insülin seviyesi daha fazla yag depolanmasi anlamina gelmektedir.Fakat egzersizden hemen sonra yüksek insülin seviyeleri, daha hizli iyilesmeye ve daha fazla kas gelisimine imkan saglarlar.

4- Bir günde üç büyük ögün yerine alti küçük ögün yeyin :

Bu saglam bir besin destegi saglar ve yag depolamasini hizlandiracak asiri yüklemeyi önler.

5- Her ögünde Lifli birseyler yeyin :

Lifli besinler, daha az insülin ve daha fazla yag kaybina sebep olacak karbonhidratlardan gelen seker sindirimini yavaslatir. Bu ayrica yag emilimini sinirlandiran sindirim sürecinide yavaslatir. Düsük kalorili lifli besinler; baklagiller ve sebzelerdir.

6- Günün son ögününde karbonhidrat alimini yariya indirin :

Vücudunuzun karbonhidratlara tepki olarak geceleyin ünsülin salimini arttirir.Yüksek insülin seviyesi yag depolanmasiyla dogru orantilidir.

7- Son ögününüzden kistiginiz karbondihidratlari ya günün ilk ögününde yada antreman sonrasi; ögünde alin :

Bu iki ögün ki günün en önemli ögünleridir, karbondihidratlarýn yaga dönüsme olasiliginin en az oldugu zamanlardir.














hocam ben 15 yaşındayım yeni başladım sayılır boy 1.78 kilo 72 şimdi egzersizleri falan hayli araştırdım da beslenme olayını nasıl yapıcam? mesela ramazan suan oruç tutuyorum sahurda ne yemeli iftarda ne yapmalı ? birde ramazandan sonra ne yapmalı bunlar için bilgi verirseniz mutlu olurum. iyi çalışmalar kolay gelsin bu arada ismim emre. dumbelllls
 
arkadaşlar boyun 1.83 kilom 65 falan kilo almak ve vucut geliştirmek istiyorum ama derslerden dolayı 1 aya kadar baslayamayacağım. bu süre bosa geçsinde istemiyorum cok istahsız biriyim o yüzden ek madddelere ihtiyacım var. biraz arastırdım karbonhidrat tozu uygunmus bana. spora baslamadan tozu kullanmaya baslarsam bir sorun olur mu birde önerdiğiniz bir marka var mı? şimdiden teşekkurler
 
arkadaşlar boyun 1.83 kilom 65 falan kilo almak ve vucut geliştirmek istiyorum ama derslerden dolayı 1 aya kadar baslayamayacağım. bu süre bosa geçsinde istemiyorum cok istahsız biriyim o yüzden ek madddelere ihtiyacım var. biraz arastırdım karbonhidrat tozu uygunmus bana. spora baslamadan tozu kullanmaya baslarsam bir sorun olur mu birde önerdiğiniz bir marka var mı? şimdiden teşekkurler

Spora başlamadan bu tür ürünleri kullanmamanı öneririm çünkü aldığın fazla kalori yağ olarak depolanacaktır bunu da istemessin heralde.
 
arkadaşlar yaşım 34 vücut geliştirmeye yeni başladım, beslenme ile ilgili tavsiyeleriniz nelerdir. sizce direk protein tozu takviyesi kullanmalı mıyım? yaşım gereği takviye ihtiyacı daha fazla mı olur?
 
Merhaba

birkaç sorum olacak ben 19 yasındayım ve bi futbol klübüne gidiyorum sağ kanat oynuyorum haliyle çok koşmam gerekiyor ve yoruluyorum ne kadar kondisyonlu olsamda kafeinin buna yardımcı olabilecegini duydum acaba bu kafeini en çok hangi yolla alabilirim ek besinlerle mi yoksa doğal olarak 10 15 kaşık kahve ilemi
 
Back
Yukarı