Beslenme Konusunda Tavsiyeler

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan Despo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
Burda hiç sigara alkol kullanan sporcu yokmu ?
sigarayı bırakamıorum
haftada bir iki gün alkol aliorum
Gelişmeye olan zararları neler acep
biraksam bu zararlı maddeleri acep nolurum ben
 
son 3 haftadır falan hep aynı problemle karsılasıyorum ben gece saat 22:30 gibi miden inanılmaz bir sekilde kazınıyor ve aç aç uyuyordum artık zar zor uyunmuyoda o sekilde ve az önce dayanadım alıp ekmek arası nutella yaptım yedim aksamın 10 nunda gece ne yiyilebilir tavsiye verebilicek varmı
 
yumurta, süt, lor, yogurt ve türevlerini tüketebilirsin..nutella yag yapar, ayrıca kalitesiz yaglardan oluşan bir ürün ve besleyici özelliği de yok...
aç aç yatmak cok yanlış bir olay..vücudun birşey istiyorsa, illaki vereceksin...ama bunu yaglanmaycak şekilde uygulmalısın, bu yüzden en iyi secim, yumurta beyazı, whey proteini veya lor derim ben...diğer yazdıklarımı da tüketebilrisin..forumda bunlar konuşuldu, birazcık araştırmayla beklediginden daha cogunu elde edeceksin..
 
Son düzenleme:
whey protein'i bıraktım, antremandan sonra ton balığı tüketmeye özen gösteriyorum...atakan arkadaşımız konservenin yanlış bir seçim olduğunu söylüyor, muz alıyorum muz yiyorum kimiside ''o hormonlu meyva'' faydası yok diyor...bu gıda işine çok ayrıntılı olarak girersek gerçektende hiçbirşey yememiz mümkün değil gibi gözüküyor...
Sigara içen arkadaş hiç olmadı azalt sigarayı günde bir iki adet az içerek ödüllendir kendini...
 
Sorum şu arkadaşlar:

Antrenmandan sonra basit karbonhidratlar tercih edilmeli tamam, ama önce ?
Kompleks mi yoksa basit karbonhidratlar mı tercih etmeliyiz?
Kompleks diye hatırlıyorum ama emin olamadım. Kimi arkadaşlar makarna vs ... yiyorlarmış antrenman öncesi. Makarna içeriğinde basit karbonhidrat yok mu? Kompleks karbonhidratlar tercih edilecekse bu yanlış değil mi?

Ayrıca antrenmandan önce karbonhidrat alımı ne kadar önce yapılmalıdır ve orta derece çalışan 74 kiloluk biri için ne kadar olmalıdır?

Forumu arattım, gözümden kaçmış olabilir belki, ama bulamadım.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler:)
 
Makarna kompleks karbodur.
Tam tahıllar, yulaf, patates, baklagiller, kepekli ürünler hem kompleks karbolardır..

İdman öncesi öğünlerde kompleks karbo ağırlıklı beslenmen, sabah kalkar kalkmaz ve idmandan hemen sonra basit şeker alman önemlidir..
 
Sabah Kalkinca: 5 yumurta(3 beyaz-2tam), üzüm suyu, peynir.
Öğlen: Makarna yada pilav, 8 tane köfte yada ona eşdeğer tavuk, üzüm suyu.
Spor.
Spor sonrasi hemen-Glutamine,Protein tozu.
30-45 dakika sonra-1 tabak pilav ve 8 köfte yada 8 parça nugget vb, üzüm suyu.
Akşam genelde geç saate kaldiği için beslenme 1.5 ölçek protein tozu aliyorum son öğün yerine.
Yatmadan öncede Glutamine ve gene 1 ölçek protein tozu.
Sanki çok verim alamiyomuşum gibi bir his var acaba. 4 öğünü geçemiyorum genelde günde. Kursum olduğu için zaman sarkiyo ve 5. 6. öğüne yayamiyorum. Nasil bi çözüm bulabilirim? Yada bu beslenme yeterlimi. Şimdiden Teşekkürler.
 
Bence çok fazla whey alıyorsun dışardan.

Örnek olarak 5 lbs iyi bir whey proteinin 140 lira olduğunu düşünürsek sana 74 servis çıkar bundan.

140/74 yaparsak yaklaşık olarak 2 milyona gelmiş olur.

Bu kadar whey e bağımlı olmaktansa şöyle bir çözüm önerebilirim.

Marketleri takip et, indirim günlerine dikkat et. Hindi,tavuk ve tonbalığında indiriöm mutlaka her kafta olur.

Bir ölçek whey de ortalama 24 gr protein olduğunu düşünürsek 100 gr ton balığı veya 100 gr tavuk işini görecektir. Whey bir servisi ile aynı paraya gelir 3 aşağı 5 yukarı.

Sonra ufak bir yemek kabı al. Kafana göre akşamdan veya sabah vaktin varsa veya yemek pişirmeye ne zaman vaktin oluyorsa akşam atladığın öğün için makarna-patates-pilav üçlüsünden birini seçip pişir.

İçine tavuk ya da ton balığını koy. At kabı sırt çantana.
Akşam öğününde afiyetle ye.

Isıtmana gerek yok. Bozulmaz da korkma.
Suyla ya da sütle içtiğin wheyden iyidir inan bana lezzet olarak.

Etkisine gelince wheyden daha iyi olacağına inanıyorum.

Beslenme şekline de bakarsan sana en uygunun ton balığı olduğunu düşünüyorum. Tavuk ve whey arasına hem vitamin-mineral, hem de protein yönünden güzel bir çeşit olur.

Son olarak, antrenmandan önceki öğünde kompleks karbonhidrat ihtiva eden bir yiyecek tüketmelisin bildiğim kadarıyla. Bunun için pirinç, patates iyi olur. Makarnaya çok yanaşma derim.

Afiyet olsun...:)
 
@Battemberg,

Makarnaya da yanaşabilirsin. Makarna da bir kompleks karbonhidratmış. Hatamı düzeltiyorum.

Seni yanılıtmadım umarım.

İyi çalışmalar...:)
 
Özellikle izole wheyleri büyük kutularda en iyi markaları bile alınca yahut tandem gibi alternatif firmalar aracılığıyla alınca işin içine biyolojik değerlilik gireceğinden whey daha avantajlı olur diye düşünüyorum. Yatmadan önce ve gün içi whey kullanımına birşey diyemem çünkü alternatiflerini tercih etmek daha doğru olur bence de. Ama wheyin kana karışma hızı ve biyolojik değerinin yüksekliği düşünülürse piyasdaki en ucuz proteindir. Onun kadar kana hızlı karışabilen proteinleri bırakın ondan geç karışsa bile yine fiyat olarak onun kadar ucuz protein bulamazsınız. Sadece tüm tavuk veya ucuz taze/buzhane balığı alarak wheyle rekabet edebilirsiniz. Ama kana karışma ve biyolojik değer olarak wheyin yanına yaklaşabilecek bir ürün yok, fiyat olarak ise gerçekten ucuz. 5lbs izole wheyden 6,5 lbs gibi protein miktarı çıkar biyolojik değerden ötürü.
 
5lbs izole wheyden 6,5 lbs gibi protein miktarı çıkar biyolojik değerden ötürü.

biyolojik değeri %100 olan besin yumurta beyazı..whey bundan fazla mı diyorsun anlamadım..
bunu açarmısın..
 
Doğal gıdalar arasında biyolojik değeri en yüksek olan yumurta beyazı ancak izole wheylerin bazıları salt protein olduğundan örneğin böyle bir wheyin 100 gramı vücuda alındığında vücut 110-130 gram arası protein sentezleyebiliyor. Her izole whey böyle değil, içeriği sebebiyle oynayabilir ama 110-130 doğru bir aralık olur.

Hatta konsantre wheyi ele alsak bile şöyle bir durumla karşılaşırız.

- 100 gram sıvı haldeki (yani çoğumuzun tükettiği haliyle, toz değil) yumurta beyazında 14-17 gram arası protein var. Gerisi su ve mineraller. Bu 14-17 gram proteinin biyolojik değeri her türlü doğal besinden yüksek. (95-100)

- Ama 100 gram %80lik konsantre wheyde 80 gram protein vardır ve biyolojik değeri 100-105 arasındadır.

İnternette henüz gösterebileceğim bir kaynak bulamadım başkaları bulabilirse koysunlar lütfen. VG hakkında eksik bilgim çoktu ama beslenme hakkında biraz bilgiliydim, kitap vb. kaynaklardan. Protein üreticilerinin ödkümanları, spor akademilerinin beslenme ile ilgili kaynaklarından denk geldikçe faydalanmaya çalıştım.

Yanlış hatırlamadığımı düşünüyorum, wheye başlama sebebim bu bilgiler olmuştu benim. Yumurta mükemmel bir besin ama wheyin yeri ayrı. Yanlış biliyorsam da doğrusunu öğrenmek isterim.
 
Burada bahsettiğiniz vücudun kendi protein sentezleme mekanizmasına yaptığı katkı mı?

Yani yüzde 80 whey alındığında, bu alımın vücudun kendi protein sentezleme mekanizmasını tetiklemesi ve vücudun da protein sentezi sonucu kanda artan değerin 100 birimden fazla olmasından mı bahsediyoruz?

Bu biraz negatif kalorili yiyeceklere benzedi.
Yani yediğimizde kalori alıyoruz.
Ancak yediğimiz besini sindirmek için metabolizmanın harcadığı enerji besinden aldığımızdan fazla olduğu için negatif enerji almış oluyoruz, yani kalori harcıyoruz.

Çok benziyor bu mantığa.
 
4 aydır body ile uğraşıyorum fakat şimdiye kadar düzenli bir beslenme programı uygulamadım. İnternetten bunu buldum sizce nasıl uygulanmalı mı ?

7 GÜN BOYUNCA
Sabah : 1 bardak süt, 3 yumurta beyazı, bir kibrit kutusu kadar peynir, 1 kase yoğurt, 1 avuç kuruyemiş, yulaf. Çay, kahve ya da meyva suyu.
Öğle : 1 – 2 porsiyon tavuk, balık ya da kırmızı et, 1 porsiyon makarna/pirinç/börek, ayran, yeşil salata, tatlı, meyva.
İkindi : 1 kase yoğurt ya da bir bardak süt, bir hindili, ton balıklı ya da tavuklu sandviç.
Akşam : 1-2 porsiyon sebze, 1 porsiyon ızgara et, meyva.
Gece : Ballı, muzlu süt.
 
4 aydır body ile uğraşıyorum fakat şimdiye kadar düzenli bir beslenme programı uygulamadım. İnternetten bunu buldum sizce nasıl uygulanmalı mı ?

7 GÜN BOYUNCA
Sabah : 1 bardak süt, 3 yumurta beyazı, bir kibrit kutusu kadar peynir, 1 kase yoğurt, 1 avuç kuruyemiş, yulaf. Çay, kahve ya da meyva suyu.
Öğle : 1 – 2 porsiyon tavuk, balık ya da kırmızı et, 1 porsiyon makarna/pirinç/börek, ayran, yeşil salata, tatlı, meyva.
İkindi : 1 kase yoğurt ya da bir bardak süt, bir hindili, ton balıklı ya da tavuklu sandviç.
Akşam : 1-2 porsiyon sebze, 1 porsiyon ızgara et, meyva.
Gece : Ballı, muzlu süt.


Eğer yağlarla başın dertte değilse protein yönünden bence 3 aşağı 5 yukarı yeterli bir beslenme.

Eğer yağlanmak istemiyorum dersen tahıl ve türevlerini(pirinç, ekmek vs...) esmer undan yapılmış olanlardan seç ve sabahları yeşil çay tüket derim.

Öğle öğününden tatlıyı çıkarıp gece yatmadan önce de sade light süt içersen sorun kalmaz diye düşünüyorum.

Afiyet olsun:)
 
Şu bir kibrit kutusu büyüklüğündeki beyaz peynir konusuna açıklık getirelim. Bu ölçü normal insanlar ve sporcuların beslenmeleri açısından çok yetersiz bir olçüdür. Bu ölçü Dr. ve Diyetisyenlerin küçük çocuklar için önerdiği bir ölçüdür. Bu nedenle siz bu ölçüyü kullanmayın. Eğer hala küçük olduğunuzu düşünüyorsanız kullanabilirsiniz. Büyümek istiyorsanız işe yediklerinizin ölçüsünü büyütmekten başlayabilirsiniz.
 
Merhabalar
Forumda öğrendiklerimle kendime bir beslenme programı hazırladım. Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
28 yaşındayım, 182 cm boyum, 95 kg ağırlığım. Gün içinde masa başı çalışıyorum. Kardio ağırlıklı spor yapıyorum.
Amacım öncelikle yağlardan kurtulmak bunu yaparken kondisyon kaybına uğramamak.

07:30 Kahvaltı
200 gr lor peynir, 2-3 yumurta beyazı 1 sarısı, 1 yemek kaşığı bal+ 50 gr yulaf ezmesi+ süt/meyve suyu, 6 zeytin, 1 domates, 1 salatalık, 1-2 dilim tam tahıl ekmeği
10:30 Ara öğün
1 adet havuç/salatalık, 1 dilim tam tahıl ekmeği
12:30 -1:30 Yüzme (Haftada 4/5 gün, günde 3000mt)
14:00 Öğlen Yemeği
100 gr lor peynir, 150gr tavuk/kırımızı et, 1 salatalık, 1 dilim tam tahıl ekmeği
17: 00 Ara öğün
1 porsiyon makarna, 1 ton balığı, 1 dilim tam tahıl ekmeği,
19:00-20:00 Ağırlık (Haftada 2 gün, fitness )
21:00 Akşam Yemeği
1 porsiyon sebze yemeği, 1 kase yoğurt
22:30 Uyku Saati (Genelde)
 
Doğal gıdalar arasında biyolojik değeri en yüksek olan yumurta beyazı ancak izole wheylerin bazıları salt protein olduğundan örneğin böyle bir wheyin 100 gramı vücuda alındığında vücut 110-130 gram arası protein sentezleyebiliyor. Her izole whey böyle değil, içeriği sebebiyle oynayabilir ama 110-130 doğru bir aralık olur.

Hatta konsantre wheyi ele alsak bile şöyle bir durumla karşılaşırız.

- 100 gram sıvı haldeki (yani çoğumuzun tükettiği haliyle, toz değil) yumurta beyazında 14-17 gram arası protein var. Gerisi su ve mineraller. Bu 14-17 gram proteinin biyolojik değeri her türlü doğal besinden yüksek. (95-100)

- Ama 100 gram %80lik konsantre wheyde 80 gram protein vardır ve biyolojik değeri 100-105 arasındadır.

İnternette henüz gösterebileceğim bir kaynak bulamadım başkaları bulabilirse koysunlar lütfen. VG hakkında eksik bilgim çoktu ama beslenme hakkında biraz bilgiliydim, kitap vb. kaynaklardan. Protein üreticilerinin ödkümanları, spor akademilerinin beslenme ile ilgili kaynaklarından denk geldikçe faydalanmaya çalıştım.

Yanlış hatırlamadığımı düşünüyorum, wheye başlama sebebim bu bilgiler olmuştu benim. Yumurta mükemmel bir besin ama wheyin yeri ayrı. Yanlış biliyorsam da doğrusunu öğrenmek isterim.

Gaddarkemal, whey ile ilgili söylediklerin çok doğru.
Yanlız insanlar birşeyi unutuyor.

Örneğim optimum whey' in 1 ölçeğinde 24 gr protein, 1 gr yağ,3 gr karbonhidrat var.

24 gr protein almak için yenilen 8 yumurta beyazında proteinden başka vitamin-mineraller var.

İnsanlar bunu unutuyorlar.

Gelişmek için proteine odaklanmak doğru değil. Gerekli vitamin-mineraller olmadan alınan proteinler tam verimle kullanılamaz.

2 gündür "pump forever" ın başlığını okuyorum.

Yaptığı vücudu gördüm kullandıklarını gördüm...

Alması gereken 230 gr proteinin 60 gr ını toz olarak almış. Sanırım 20 gr civarı da amino almış....

Yediği yumurtanın haddi hesabı yok!

Doğal beslenmenin önemini birkez daha vurgulamış resmen.

Whey' in yeri benim için antrenman sonrası ve sabah uyandığım zamandır.

Başka bir yere koyamıyorum kendim için.

Kişiden kişiye değişir tabi :)

İyi çalışmalar arkadaşlar, hoşça kalın...
 
günlük beslenme için kilogram başına 1,5-2 gram protein ve 5-6 gram karbonhidrat alımı öneriliyor.


Bu sadece idman dumbelllls günleri için midir? Yoksa diğer günlerde almalı mıyız?
 
Back
Yukarı