kuru et(suho meso)

BOSNAK

Üye
supplement niyetine bile kullanabilirsiniz


SUHO MESO (KURU ET)

a61sy1.jpg

PASTIRMAYI ANDIRAN
TÜRKÇE KURU ET ANLAMINA GELEN
ÜZERİNE SİNMİŞ DUMAN KOKUSU NEDENİ İLE 'İSLİ ET' TE DENİLEN
DÜNYANIN EN İYİ MEZESİ
SUHO MESO






Duman isi ile kurutulmuş baharatlı dana etidir.

Suho Meso belirli odalarda saklanır ve bekletilir ta ki kuruyuncaya kadar.

Türkçe de pastırma olarak geçse de pastırmadan farklıdır. Yapılışı ve içerdiği hammadeler bakımından pastırmadan ayrılır. Pastırmadan daha pahalıdır ve çok daha lezzetlidir.

Sığır etinden yapılır. İçinde tuz, sarımsak ve baharat (biber) bulunur.

Kurufasulyeye lezzet katmanın en birinci yoludur.
 
Babamlar Kosova'ya gidince getirirler isli etten. Eskiden paketsiz halde kiloluk pastırma gibi olanlardan getirirlerdi ama artık paketlenmiş ufak parçalar halinde getiriyorlar. Kesinlikle tavsiye ederim. Bir güzelliği de difrizde istediğiniz kadar saklayıp, geceden difrizden çıkartıp dışarda bekletip sabaha direkt yiyebilirsiniz. Pişirme derdi yok. Canım çekti yahu.. Yanına bir de vegetalı (burda tuzot olarak satılıyor) yumurta iyi gider kahvaltıda.
 
şunuda belirteyim bunun için bosnaya yada kosovaya gitmeye gerek yok :) istanbulda oturan arkadaşlar B.paşada ki birçok market te bulabilir
 
dedem sağ iken yapardı ama ozamanlar çocuktum hatırlamıyorum sadece sucuk gibi iplere astığını bilirim :)
 
way boşnak kalbimden vurdun beni :)
lezzet denilince aklıma gelenlerden dir
pendikte sapanbağlarını bilirmisin bir diğer adı boşnak mamahallesi
canımız çektimi gider orada yerdik (yiyoruz :)
marketlerde var ama işi bilen yaptımı thums:
 
evde yapma imkanı var mı peki? mangalda ya da başka bir şekilde? isli, sarımsalık, sığır eti felan derken benim kayış koptu :)


hehe:lol:, evde bunu yapmak pek olacak bi şe değil bence, isle falan pişiriyolarmış, ama merak ettim, marketlere bi bakacam,

thnx bosnak
 
Öncelikle şunu belirtiyim:
İsle kurutulmuş etlerin kanserojen etkileri oldukça sorgulanmakta.
O nedenle her şeyin fazlasını olduğu gibi bunun da fazlasını tüketirken dikkatli olmayı öneririm.

Bunlar dışında kuru etin besin değerleri hakkında bilgi mevcutsa paylaşırsan yararlı olur, çünkü yağ oranı da ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda belirleyici olacaktır.

Sonuç olarak bir tavuğun, lor peynirinin veya yumurtanın yerini alması kesinlikle beklenemez ancak uzun vadede monoton beslenme düzenini zenginleştirmek ve farklılaştırmak adına bazı günlerde bazı öğünlere ekleyerek çeşitlilik yaratılabilir.
 
Öncelikle şunu belirtiyim:
İsle kurutulmuş etlerin kanserojen etkileri oldukça sorgulanmakta.
O nedenle her şeyin fazlasını olduğu gibi bunun da fazlasını tüketirken dikkatli olmayı öneririm.

Bunlar dışında kuru etin besin değerleri hakkında bilgi mevcutsa paylaşırsan yararlı olur, çünkü yağ oranı da ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda belirleyici olacaktır.

Sonuç olarak bir tavuğun, lor peynirinin veya yumurtanın yerini alması kesinlikle beklenemez ancak uzun vadede monoton beslenme düzenini zenginleştirmek ve farklılaştırmak adına bazı günlerde bazı öğünlere ekleyerek çeşitlilik yaratılabilir.
bonatschi yağda kızartılan vede mangalda yapılan besinlerden çok daha sağlıklıdır diye düşünüyorum ayrıca ızgara mangalda kanseri tetikliyebiliyor..

kuru etin besindeğrleri hakkında biraz arıştırma yaptım ama sadece 564 kalori olduğunu öğrendim(100gr) protein değerinide 28gr olarak hatırlıyorum yağ olayı nı bilmiyorum ama biraz tuzlu... kuru et etin kırmızı kısmından yapılıyor yağlı yerinden değil ama belki çok az olabiliyor

ayrıca hem fiyat yönünden hem kolay bulunamadığından hemde kırmızı et statüsüne girdiğinden tavuk yumurta vs. kıyaslayamayız tabi ama dediğin gibi monoton beslenme düzenini zenginleşirmek ve farklılaştırmak adına öğünlere eklenebilir

yanlış anlaşılmasın bu ürüne yada kırmızı ete mal etmiyorum ama genelde kırmızı et bilimsel olarak beyaz et kadar fazla tercih edilmiyor
dedem 71 yaşında akciğer kanseri olmuştu 1 sene ömür biçmişlerdi sürekli kırmızı et tavuk ve kuru et yerdi 80 yaşında öldü ve ege üniversitesinden proflar gelip ne yediği ve ne içtiği hakkında haftalarca araştırma yapmışlardı
 
100 gram için 564 kalori oldukça yüksek, içerisinde yüksek oranda yağ olduğunu gösteriyor bu değer.

Kırmızı et konusunda hemfikirim.
Yani sadece beyaz et odaklı tekdüze beslenmek yerine belli periyotlarla kırmızı et tüketmek (yağsız çeşitleri) hem monotonluğun önüne geçmek, hem de sadece kırmızı ette bulunan bazı besin öğelerinin temin edilmesi adına oldukça önemli.
 
Ben eşiminde boşnak olması sebebiyle tanıştım bu kuru etle cumartesileri vazgeçilmezim oldu birayı kuruetsiz içen boşnak pek fazla yoktur, biranın yanında bende suho meso kullanıyorum biraz tuz oranı yüksek ama tadının güzelliğide orda bu kuruetin.
 
kimi birahanelerde de bulunur ama çok fazla veren yer yok. dediğim gibi biranın yanına harika gider, alemlerden sonra burada da karşıma çıkınca eski arkadaş görmüş gibi sevindim :) bir de yağ oranı düşük olsa; ki hiç sanmıyorum, ciddi anlamda tüketirim ben bunu.
 
BOSNAK nikli arkadaş bir ihtimal tahminim Yıldırım taraflarındansın. Bayrampaşa'da nerede bulabilirim kuru et yer önerebilir misin?
 
fiyatı nedir arkadaşlar.salya sümük oldum burada okuduklarımdan.benim bildiğim birtek atnalı şeklinde olan var.cam şişe ile uzun süre ezilen sucuk şeklindeki etin yağı çıkarılır ve geriye at nalı şeklinde yağsız denilecek kıvamda et kalır.ince kıyım yapılarak meze olarak kullanılır.sizin anlattığınıza benziyor ama aynısı değil sanırım.kilosu kaçtan gidiyor bu isli etin,yada gramlamı satılıyor?
 
balcis yıldırımlı değilim ama birçok arkadaşım var orda ... en kolay şöyle tarif edeyim luna parkın oralarda bulabilirsin zaten sorsan nerde bulabilirim diye mutlaka gösterirler .. ayrıca pendikte de varmış sapanbağlar taraflarında ama o taraflarla pek alakam yok bilemeyeceğim.. Lalelide montenegro diye bir mekan var müzikleride bizim otarafların bi kaçamak yapayım biraz değişik müzik dinleyim derseniz oraya gidip biranızın yanında kuru etinizi afiyetle götürebilirsiniz

evet guardbody senin dediğin biraz farklı ancak kuruetin kilosu 40ytl civarlarında
 
Ben eşiminde boşnak olması sebebiyle tanıştım bu kuru etle cumartesileri vazgeçilmezim oldu birayı kuruetsiz içen boşnak pek fazla yoktur, biranın yanında bende suho meso kullanıyorum biraz tuz oranı yüksek ama tadının güzelliğide orda bu kuruetin.
doggetman birayla kuru et yiyen; daha önce ben mezesiz içiyormuşum birayı der heralde:D içki kültürüm çok iyi sayılmaz ama ilkdefa kuruetle bira içen arkadaşalardan abi siz ağzınızın tadını biliyormuşsunuz şimdi nezaman bira içsem aklıma gelir dediklerini bilirim:D
 
İnanılmaz lezzetli olduğundan şüphem yok ama yerken de dikkatli olalım arkadaşlar..
Dumanlama ya da tütsüleme avrupada daha yaygın kullanılan bir gıda koruma yöntemi..etin yüzeyinde ince bir tabaka oluşturan duman bakteri kontaminasyonunu engellemekle birlikte kırmızı ete ya da balığa güzel bir lezzet de veriyor..

Ancak; odun dumanı içerdiği polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) ile vücutta birikme oluşturuyor ve kansere neden olabiliyor!!!(ödev konum olduğu için araştırma yapmıştım zamanında)
etkilerini azaltmak için bol antioksidan alın..yerken de aşırıya kaçmayın naçizane önerim..
 
Back
Yukarı