Zoonoz Kuş Gribi Kadar Tehlikeli

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve saydam tarafından 5 Ocak 2006 başlatılmıştır.

  1. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.092
    Beğenileri:
    1.922
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    Kuş gribi hastalığına yakalanan 2 kardeşin hayatını kaybetmesinin ardından, Sağlık Bakanlığı, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde "omurgalı" hayvanlardan insanlara geçen ve "zoonoz" olarak bilinen hastalıklar konusunda vatandaşları uyardı.


    Türkiye'de halen önemli bir halk sağlığı sorunu olan zoonozun, bayram öncesi bilinçsizce davranılması halinde ciddi sıkıntılar doğurabileceği açıklandı. Sağlık Bakanlığı ise 81 ile gönderdiği genelgeyle hastalıklı hayvanların kurbanlık olarak satılmasının önlenmesini istedi, vatandaşlara da bazı uyarılarda bulundu. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen ve genel olarak "zoonozlar" adıyla bilinen hastalıklar, Türkiye'de halen daha önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 200'e yakın zoonoz hastalığı bulunuyor ve önümüzdeki yıllarda zoonoz kökenli hastalıkların sayısı, son yıllarda olduğu gibi yeni hastalıklar eklenerek artacak.


    Türkiye açısından "önemli halk sağlığı sorunu" olan gıda kaynaklı zoonozlardan bazıları ise Bruselloz, Salmonelloz, Tüberküloz, Şarbon, Toksoplazmoz, Sarkosistoz ve Tenyoz gibi hastalıklar olarak sıralanıyor. Son zamanlarda ise bu hastalıklara, "Trişinelloz" ismiyle bilinen ve bu soya bağlı parazit türlerince meydana getirilen, başta domuz etlerinin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi neticesinde bulaşan bir parazit eklendi. Sağlık Bakanlığı'na göre, zoonoz hastalıklar halk sağlığı açısından önemli olmakla birlikte, çok basit bir takım korunma önlemlerinin uygulanması halinde bunların bir çoğunun önüne geçilebilir. Bakanlık, etlerin çiğ veya az pişmiş olarak yenilmemesini, sütlerin çiğ veya az pişirilmiş olarak içilmemesini, sütün kaynatılmasını veya pastörize edilerek içilmesini öneriyor. Bunların yanı sıra denetim hizmetlerinin yeterli ve sürekli hale getirilmesi, halkın yeterli bilgi ve bilince sahip olması büyük önem taşıyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda şu uyarılarda bulunuyor:
    "Halk, çiftlikten sofraya kadar her aşamasında veteriner hekim kontrolünden geçmemiş olan hayvansal gıdaları ve damgasız etleri kesin olarak tüketmemeli, kaynağı belli olmayan sütleri veya sadece ucuzluğu nedeniyle bazı hayvansal ürünleri almamalıdır. Güvenilir olmayan ve kaynağı belirsiz hayvansal ürünleri tüketmektense, sağlık problemi oluşturmayacak, kaynağı belli ve temin edilmesi hem kolay hem de daha ucuz olan diğer gıdaların tüketilmesi daha çok akılcı olmaktadır. İnsanların hayvansal gıdalara olan talebi sürekli olarak devam edeceğinden zoonoz hastalıklarla her zaman karşı karşıya kalınabileceği kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak, bu durumun, bilgiye ulaşımın oldukça kolaylaştığı zamanımızda bir kader olmadığı, yeterli bilgi ve bilinçle zoonoz ve gıda kaynaklı bir çok problemin üstesinden gelinebileceğinin de bilinmesi icap etmektedir."

    İLLERE BAYRAM ÖNCESİ "ZOONOZ" UYARISI
    Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yaklaşın Kurban Bayramı öncesinde 81 İl Valiliği'ne genelge göndererek, zoonoz hastalıklar konusunda uyarılarda bulundu. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Turan Buzgan imzasıyla gönderilen genelgede, omurgalı hayvanlardan insanlara geçen ve genel olarak "Zoonozlar" adıyla bilinen hastalıkların, Türkiye'de hala önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiği vurgulanarak, bununla birlikte, gerek hayvanlara gerekse çevreye yönelik olarak alınacak tedbirlerin, zoonoz hastalıklarla etkin bir mücadele yapılmasında esası oluşturduğu ifade edildi. Hayvanlarla insanların temasının daha da arttığı ve yoğun hayvan hareketlerinin olduğu Kurban Bayramları'nda, toplum ve çevre sağlığının korunması açısından gerekli önlemlerin alınmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Buzgan, şu önlemlerin alınmasını istedi.


    "- Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından belirlenen kurban satış yerleri haricinde hayvan satılmaması konusunda çalışmalar yapın.
    - Kurbanlık hayvanların veteriner hekim kontrolünden geçirilmesinin sağlanması için ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli iş birliğini gerçekleştirin.
    - Menşe Şahadetnamesi olmayan hayvanların kurbanlık olarak alınmaması konusunda halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini sağlayın.
    - Kurban kesimlerinin, Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmelik ve Bu Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılmasının temin edin.
    - Kurban edilen hayvana ait ürünlerin naklinin hijyenik şartlarda yapılmasını ve bu hayvanlara ait atıkların toplum sağlığını tehdit etmeyecek şekilde bertaraf edilmesini sağlayın.
    - İl ve İlçe Hıfzısıhha Meclislerinde halk sağlığının korunmasına yönelik gerekli kararların alınması ve uygulamaya konmasını temin edin.
    - Halkın, önemli zoonoz hastalıklar hakkında (şarbon, verem, kistik ekinokokkoz, toksoplazmoz ve sığır tenyası gibi) bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için gerekli çalışmaları gerçekleştirin."
     

Sayfayı Paylaş