Yumurta ve kolestrol hakkinda

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Cnk35 tarafından 24 Aralık 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. Cnk35
    Offline

    Cnk35 Üye

    Katılım:
    14 Haziran 2007
    Mesajlar:
    22
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Body e basliyali 2.5 ay oldu.Beslenmeme oldugunda dikkat ediyorum.Ancak sabahlari yumurta yememe ailem hep laf ediyo.Normalde 3 yumurta aki 2 tam olarak tuketirdim + 100 gr peynir kahvalti gevregi filan.. nese laf ediolar yumurtayi israf ediom filan diye yasim 17 hala ailemle yasiyorum.Acaba 2 yumurta aki 3 tam yesem kolestrol acisindan bi sorun olusurmu hergun 3 tam yumurta ?
     
    Pinky ve ahmetkb bunu beğendi.
  2. Selizar
    Offline

    Selizar Yeni Üye

    Katılım:
    12 Şubat 2007
    Mesajlar:
    174
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar Müh.
    Yer:
    Muğla/Bodrum
    yumurta akı yedıgınde zaten HLD kolestrolun fırlayacaktır.bu sporla ugrasan ve beslenmesını ıyı yapan her sporcunun buyuk kolestrolu fırlar bu senın hormon aktıvıteni yukseltır.
     
  3. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    Yumurta, kolesterol konusunda en çok suçlanan besinlerden biri Suçlanan yumurta akı değildir. Ama yumurtanın sarısı, en yoğun kolesterol kaynaklarından biri olarak ateş altındadır. Belki de, son buluşların ışığında cümleyi "ateş altındaydı" diye değiştirmek gerekiyor.

    Kolesterol tartışmalarının ilk başladığı günlerde, yumurta sarısı baş suçluydu. Ama son zamanlarda aksi yönde görüşler belirdi. Haftada iki yumurta yenebileceği söylenmeye başladı.

    Acaba son gelinen nokta neresidir? Sizin için araştırdık.

    F. B. Hu ve arkadaşları, 1999'da JAMA'da (Amerikan Tıp Cemiyeti Dergisi) yayınladıkları makalede(1), onbinlerce kişide, kalp ve damar hastalıklarıyla yumurta tüketimi arasındaki ilişkiyi incelediler. Haftada birden az yumurta yiyenlerle, daha fazla yiyenler, yıllar boyu izlendi ve iki grupta koroner kalp hastalığı ve inme (felç) oranları karşılaştırıldı. Kadınlarda da erkeklerde de, yumurta tüketimi alışkanlığı ile bu iki hastalığa yakalanma oranı arasında anlamlı bir bağlantı bulunmadı. Yalnızca, çalışma dışında tutulan, şeker hastalıklı erkeklerde, haftada birden çok yumurta yiyenlerde, daha az yiyenlere göre koroner kalp hastalığı riskinin iki katına çıktığı belirlendi. Aşağıdaki tablo, çalışmanın sonuçlarını özetlemektedir.​

    Tabii ki, buradan tereyağda kızarmış sucuklu-pastırmalı yumurta yemenin zararsızlığı gibi bir yargıya varmamak gerekir. Kolesterolün zararı, daha doğrusu kötü dediğimiz LDL kolesterolün zararı su götürmez bir gerçektir. Fakat LDL kolesterol kalp-damar hastalıklarına yol açarken "iyi kolesterol" dediğimiz HDL kolesterol, bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Aldığımız besinlerde yalnız LDL kolesterol(kötü kolesterol) bulunmaz. Kolesterollü yiyeceklerin bazıları, kötü kolseterolün yanında bize HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterolü de sağlar.


    Bir başka çalışmada (2), günde bir yumurta fazla yemekle, toplam kolesterolün 0,111 mmol/L, LDL (kötü) kolesterolün 0,100 mmol/L, HDL (iyi) kolesterolün 0,016 mmol/L ve toplam kolesterolün HDL kolesterole oranınının 0.041 ünite arttığı ve HDL kolesterolün, LDL kolesterole oranının ise yüzde 1,1 azaldığı hesaplandı. Anlaşılacağı gibi, yumurtayla hem iyi, hem de kötü kolsterolümüzü yükseltiyoruz. Bu veriler, koroner kalp krizinde yüzde 2'lik küçük bir artışa karşılık gelmektedir.


    Sözün kısası, artık yumurta yemenin eskisi kadar ürkütücü olmadığını söyleyebiliriz. Aldığımız toplam kolesterolden daha fazla önem taşıyan şeyler var: Toplam yağ tüketim miktarımız ve bunların ne kadarının doymuş ve ne kadarının doymamış yağlardan oluştuğu gibi...
    kaynak: Dr. Ömer Dönderici/ dr. pozitif


    --------------------------------------------------------------------

    Yumurta hakkında bildiklerimizi değiştirmenin zamanı geldi. Çok değil, bundan birkaç yıl öncesine kadar yumurta bir kolesterol deposu olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda yumurta ile ilgili doğru sandığımız birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmeye başladık. Bu yanlışların en başında yumurtanın besin değerleri ile ilgili bilgiler geliyor...

    Geçmişe oranla yumurtadaki yağ oranında büyük bir düşüş gözleniyor. Daha önceleri yumurtanın 100 gramında 11.1 gr yağ varken, bu oran şimdi 8.7'ye kadar geriledi. Ayrıca yumurtada bulunan yağların çoğunluğunun kalp ve damar sağlığını koruyan doymamış yağ asitlerinden oluştuğu öğrenildi. Buna paralel olarak yumurtadaki kolesterol seviyesi de her 100 gramında 185 mg olarak belirlendi.Oysa bu oran daha önceleri 371 mg olarak biliniyordu.

    Amerika'da 15 yıl süren ve 120 bin kişi üzerinde yumurtanın etkisinin öğrenilmeye çalışıldığı bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. Araştırmada denekler iki ayrı gruba bölünmüş. Birinci gruptakilere günde bir yumurta tüketme izni verilirken, ikinci gruptakiler bütün yemeklerin yumurtayla pişirildiği bir beslenme düzeni izlemişler. Araştırmanın sonucunda yapılan ölçümler ve alınan sonuçlar, yumurtanın kalp ve damar hastalıklarını artırdığı yönünde bir bulgu elde edilemediğini ortaya koymuş. Kötü kolesterolün (LDL) bütün olumsuz özelliklerinin, iyi kolesterol (HDL), B vitamini ve doymamış yağ asitleri ile dengelendiği kanıtlanmış.


    Kolay sindirilir
    Yumurta hakkında öteden beri bilinen diğer bir yargı da; yumurtanın sindiriminin zor olduğudur. Oysa, yumurtanın sindirimi, pişirme türüne göre değişir. Rafadan pişmiş yumurtanın sindirimi iki saatten az sürerken, katı pişmiş yumurtanın sindirimi için üç saat gibi uzun bir süre gerekir. Bu süreler aynı zamanda et ve süt gibi besinlerde bulunan proteinlerin de sindirilmesi gereken süre ile aynıdır. Üstelik sanıldığının aksine, bu proteinler karaciğere zarar vermek bir yana dursun, faydalı maddeler içerir. Yumurtanın önerilmediği tek durum, safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Çünkü yumurta bu tür rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi taşlarına yol açabilir.

    Protein ve vitamin kaynağı
    Yumurtada, organizmamızın kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler bulunuyor... Ayrıca A, D ve B vitaminlerini de yüksek miktarda içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de unutmamak gerek! Yumurtanın yararları saymakla bitmiyor. Havucun gözlere ne kadar faydalı bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta da en az havuç kadar gözlere yararlı!.. Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler göz dokularında depolanıyor ve serbest radikallerin yarattığı yaşlanma etkilerini azaltıyor. Özellikle yaşa bağlı bir göz rahatsızlığı olan ve sonu körlüğe kadar varabilen 'Armd' probemine karşı önlem almak için yumurta tavsiye ediliyor.
    kaynak :lezzet.com


    -------------------------------------------------

    Yumurta kan kolesterolünün artmasında ne kadar tesirlidir?
    Tavukların yumurtalıklarında üretilen kolesterol, yumurta sarısında Kandaki kolesterolü optimum seviyede tutmak sadece alınan gıdalardaki kolesterol seviyesine değil, aynı zamanda karaciğer başta olmak üzere, ince bağırsak, deri, böbrek üstü bezleri, damar çeperleri, testisler ve yumurtalıklarda sentezlenmesine de bağlıdır (Özen, 1995). Yapılan birçok araştırmada yumurta ile vücutta biriken kolesterol miktarı arasında net bir münasebet belirlenememiştir. Gıdalarla alınan her 100 mg kolesterol, kan kolesterol seviyesini ortalama 1-2 mg artırmaktadır. Yenen her yumurta ise, sağlıklı bir vücutta kan kolesterol seviyesini yalnızca 3-4 mg artırmaktadır. Sağlıklı olmayan kişilerde bile, bu değer koroner kalb rahatsızlıklarına sebep olacak seviyede değildir. Bu yüzden kalb rahatsızlıklarının en önemli sebebinin yumurtadaki kolesterol olduğunu söylemek yanlıştır (McCharen, 1994).

    Nitekim, diyetlerine günde iki yumurta eklenerek üç hafta beslenen kişilerde, yumurtadaki yüksek miktardaki doymamış yağ asitleri sayesinde, kan plâzmalarında LDL seviyesinin yükselmediği belirlenmiştir. Böylece kalb, beyin ve diğer organların damarlarındaki daralma veya tıkanıklık (trombus) oluşumunda, yumurtanın hiçbir tesiri olmadığı ispatlanmıştır. Ayrıca, yumurtada bulunan bol miktardaki E vitamini; doymamış yağ asitlerinin okside olması sonucu, oluşabilecek peroksitlerin, damarların iç kısmındaki (endotel) hücrelere zarar vermesini önlemektedir. Yumurtadaki bu doymamış yağ asitleri, aynen zeytin yağındaki doymamış omega 3 yağ asidi gibi, kandaki HDL (iyi huylu kolesterol) miktarının artmasına yardımcı olmaktadır (Köksal, 1994).

    Bugünkü bilgilerin ışığında; çocukların, gençlerin, gebelerin ve emzikli annelerin günde bir yumurta yemelerinin sağlıkları için yararlı olacağı, damar tıkanıklığı riski olan erişkinlerin bile haftada 3-4 yumurta yemelerinde bir sakınca olmadığı kabul edilmektedir (McCharen, 1994).

    Sağlıklı kişilerde yumurta tüketimi ile kolesterol arasındaki münasebet gösteren Tablo 3'ten anlaşıldığı kadarıyla, deneme sonunda haftada tüketilen yumurta sayısı yarım yumurtadan yirmi yumurtaya çıkarıldığında, serum kolesterolünde pek fazla bir değişmenin olmadığı gözlenmiştir.

    Darü'l-acezede kalan 60-80 yaşları arasındaki 17 sağlıklı kişiye, günlük normal diyetlerine birinci gruba bir, diğer gruba iki yumurta verilmiş. Yedi haftalık deneme sonunda, kolesterol seviyesinin % 70,2 ile % 82,5 kadar artmasına rağmen, ortalama kan kolesterolü; total lipid, trigliserid, LDL seviyelerinde düşüşler gözlenirken; yumurtadaki E vitamini ve doymamış yağ asitlerinin bolluğundan dolayı HDL seviyeleri yükselmiştir. Bu yüzden yumurta yaşlı kişilerde bile, kolesteroldan doğan damar hastalıkları riskine sebep olmamıştır (Arslan ve Özcan, 1986).

    Yapılan bir başka araştırmada; geleneksel Türk yemeklerine günde bir yumurta eklenmesi şeklinde 20 kişi bir ay süreyle denemeye alınmış. Bir ay sonunda kanlarındaki kolesterol seviyelerinde önemli bir değişmenin olmadığı, hattâ kadın deneklerde LDL'nin düştüğü gözlenmiştir. Diğer taraftan koroner kalb hastalığı riski olan kişilere bile yumurta kısıtlamasına gerek olmadığı ifade edilmiştir (Kutlay ve ark, 1990).

    Güney Afrikalı zenciler üzerinde yürütülen bir başka araştırmada, yumurta üretim çiftliğinde çalışan ve günlük kolesterol alımları 1240 mg olan kişilerle, günlük kolesterol alımları 142 mg olan fertler karşılaştırılmış, deneme sonunda her iki gruba ait fertlerin kanındaki kolesterol seviyelerinde önemli bir farklılığın olmadığı belirlenmiştir (Volsret ve ark., 1988).

    Amerika'da yapılan bir çalışmada ise; sağlıklı 24 kişiye günde, 0, 1, 2 ve 4 yumurta verilmiş, kan kolesterol seviyesinde en fazla 3 mg/dl'lik bir artış olduğu ve bu artışların deney sonunda kaybolduğu gözlenmiştir. Bu araştırmadan sonra Amerikan Kalb Derneği kalb hastalarına bile haftada 4-6 yumurta yemelerinin mahzurlu olmayacağını açıklamıştır (Erlaçin, 1985; Anonim, 1994). Boston Kalb Derneği tarafından yapılan bir çalışmada ise, yaşları 30-60 arasındaki 600 kişi 10 yıldan fazla bir süreyle takip edilmiş ve günde en az iki yumurta yedikleri halde sağlıklarında herhangi bir bozulmanın olmadığı gözlenmiştir. Başka bir çalışmada da; 13 hasta üç hafta süreyle günde 15 yumurta ile beslenmiş ve çoğunun kanındaki kolesterol seviyesinde önemli bir artış olmadığı gibi 4 hastanın kolesterol seviyelerinde hafif bir düşme bile belirlenmiştir (Anonim, 2001).

    Araştırma sonuçlarına bakarak şu hükümlere varmak mümkündür:
    1. Kalb hastalığı riskinde yumurta kısıtlamasına gerek yoktur.
    2. Yetişkin erkeklerin bile günde 3 yumurta yemelerinde hiçbir mahzur yoktur.
    3. Yumurtada bulunan kolesterolün yanında, bol miktarda bulunan E vitamini ve doymamış yağ asitleri, HDL'yi yükselttiğinden, yüksek kolesterolden doğan damar tıkanıklarını önlemektedir.
    4. Yenen her yumurta, sağlıklı kişilerde, kan kolesterolünde geçici olarak 3-4 mg/dl'lik bir artışa sebep olsa da, sindirimden hemen sonra normale dönmektedir. Kolesterole hassas kişilerde bile bu artış tek başına koronik kalb hastalığına sebep olacak seviyede değildir.

    Kolesterolü yüksek kişiler ne yapmalıdır?
    1. Katı yağları ve kırmızı eti azaltarak, bunun yerine zeytin yağı, tavuk ve balık eti yemeli.
    2. Tam yağlı süt ürünleri yerine, yarım yağlı veya yağsız süt ürünleri tüketmeli.
    3. Hamur işlerini az yemeli.
    4. Meyve ve sebzeyi bol yemeli.
    5. C ve E vitaminini açısından zengin yeşil biber, narenciye, soğan, ceviz, fındık, badem gibi yiyecekler yemeli.
    6. Her gün 30 mg aspirin almalı (Bebek aspirinin yarısı).
    7. Gerektiğinde kolesterol düşürücü ilâçlar almalı.
    8. Sarımsak yemeli veya sarımsak tabletleri almalı.
    9. Fırsat buldukça her gün 5-6 km yürümeli.

    Kolesterolü düşük yumurta üretme çalışmaları
    Bütün bunlara rağmen halkın endişelerini gidermek ve yumurtanın daha sağlıklı olması için; bilim adamları tavukların yemlerine bitki sterolleri, doymamış yağ asitleri, selüloz, kolesterol, balık yağı, keten tohumu, mısır, soya ve akdarı gibi maddeler katarak, yumurtadaki omega-3 yağ asidi oranını artırmayı ve kolesterol seviyesini % 35 oranında düşürmeyi başarmışlardır (Çördük ve Demirel, 1996, Naber, ve ark., 1982, Miles, 1998). Ancak kolesterolü tamamen yok etmek mümkün değildir ve gerek de yoktur. Bu çalışmalar halen devam etmekte olup, ekonomik hale getirilmeye çalışılmaktadır.

    Netice
    Sağlıklı bir beslenme için; yumurta, et, süt gibi besin maddelerinin öğünlerimizden çıkarılması mümkün değildir. Bu gıdaları zararlı görmek yanlıştır. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, kolesterol problemi olan insanlar bile, bu gıdaları dikkatli ve ölçülü olarak kullandıklarında sağlık problemleri ile karşılaşmamaktadır. Özellikle ülkemizde yumurta tüketiminin diğer ülkelere göre çok az olduğu göz önüne alınırsa, endişenin ne kadar yersiz olduğu anlaşılır. Bu arada şunu da belirtmek gerekir ki, ülkemizde bazı firmaların yarı yarıya düşük kolesterollü yumurta ürettikleri yolunda reklâmlar ile halkımızı yanılttıkları ve haksız rekabete sebep oldukları bir gerçektir. Bu tip suiistimaller yerine halkımızın yumurta konusunda şuurlandırılması ve omega-3 yağ asitlerince zengin yumurta üretimi yönünde çalışmaların yapılması en doğru yol olacaktır.
    kaynak:sizinti.com.tr
    -------------------------------------------------
    Sonuç olarak

    Beslenmemizde kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur.


    Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa ideal vücut ağırlığı koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.
    kaynak:kumbasaryumurta.com
     
    nicestyle, arkadaş, murat1997 ve diğer 11 kişi bunu beğendi.
  4. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    valla ben 17 yasinda hic sallamiyordum, o kadar da kisma yumurta sarisini, sahanda yagda yapmadigin ve sivilce yapmadigi surece 3 tam yenir neden yenmesin...
     
  5. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    bu metinde aslında özetliyor..egzersiz yapıyorsanız, kolestrol sorununuz zaten yoksa ve az yağlı sağlıklı besleniyorsanız günde 3 sarı sorun olmaz..

    yumurtanın sarısı mucize denilebilecek seviyede besleyici...c vitamini hariç tüm vitaminler var..bundan geride kalmamak lazım..
     
    arkadaş, aros, amandeyim ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  6. ahmetkb
    Offline

    ahmetkb Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2009
    Mesajlar:
    41
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    O zaman yağda pişirmek yerine rafadan pişirmek yumurtadaki kolestrol etkisini dahada azaltır gibi geldi bana
     
    Pinky bunu beğendi.
  7. cglrbkts
    Offline

    cglrbkts Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2008
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    istanbul
    wallahi arkadaşlar bence yumurtanın sarısını o kadarda düşünmemek gerekiyor.. kendimden örnek verirsem. spora başladıgımdan 2 hafta sonra kahvaltı düzenim yokken onu oluşturdum. bana annem babam dahil çogu kişi yumurta o kadar fazla yeme medekmisin sarısı kolesterol var ölürsün sürünürsün falan dediler, hasta oldum spor süresince doktorlara da durumu itikal etti ailem saolsun doktorlar da bi tevir şeyler söylediler 2 tane bile maxsimum ye napıyosun kendinimi öldüreceksin diye ...ilk 3 taneyle başladım. zamanla arttırdım. yaklaşık son 4,5 aydır 7 tam(haşlanmış) yumurta yiyorum. hiç bir sağlık sorunumda yok çok şükür ha sana bu kadar da ye demiyorum, kimseye tavsiyede etmiyorum ama bence işi birazda oluruna bırak.
     
    Pinky bunu beğendi.
  8. ahmetkb
    Offline

    ahmetkb Üye

    Katılım:
    18 Eylül 2009
    Mesajlar:
    41
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    8
    Tam anlayamadım ne kadar zamanda 7 yumurta yiyorsun.
    4.5 aydırderken anlayamadım. Birde Tam haslanmıs olunca sarısınımı sadece beyazınımı yıyorsun. Tesekkurlerthums:
     
  9. cglrbkts
    Offline

    cglrbkts Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2008
    Mesajlar:
    67
    Beğenileri:
    24
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    istanbul

    toplamda 1 yıldır bu sporu yapıyorum. son 4,5 aydır her sabah kahvaltıda 7 tam haşlanmış yumurta yiyorum sarısını kayısı şeklinde yada biraz sulu bırakıyorum ve yiyorum....sanada teşekkürler :)
     
    Pinky bunu beğendi.
  10. Kadirzm45
    Offline

    Kadirzm45 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2014
    Mesajlar:
    48
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    beslenmelerde gördüğüm bir şey var ekmek her öğüne bir-iki dilim düşüyor
    bu kadar fazla yumurtayı ekmeksiz nası yiyorsunuz bütün bütün yutuyonuz mu anlamadım :D
     

Sayfayı Paylaş