Yumurta sarısı ve kolesterol

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve Benan tarafından 12 Haziran 2015 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. Benan
    Offline

    Benan Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2010
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    13
    Yumurtanın sarıları çoğu zaman atılıyor yenmiyor..Sebebi olarakta yüksek kolesterol ve içindeki yağ oranı olduğu söyleniyor.Son yıllarda yapılan araştırmaları incelediğimde bilienin aksine yumurtadaki kolestrerolün kan kolesterolu üstündeki etkisinin çok az olduğu hatta iyi huylu kolesterol (HDL) üretimini arttırdığı ve kötü huylu kolesterolü (LDL) azalttığı yönünde sonuçlar alıyorum.
    Eğer böyleyse günde 6-7 yumurta yiyen sporcular için sarısını ziyan etmeye gerek var mı size ? Çünkü sarısında aşırı derecede besleyici içerik ve nerdeyse 3gr protein var.Fikirlerinizi merak ediyorum teşekkürler .(Olayı abartan müsabık proff sporcular için değil bu konu :) )



    Eggs have a bad reputation because of their high cholesterol content: 185 milligrams in the yolk of a large egg. But, in fact, dietary cholesterol has relatively little effect on blood cholesterol in most people (saturated and trans fats are the bigger culprits)—and more recent research, including two new studies, has largely exonerated eggs and even suggested that they may provide some heart benefits..
    You may be surprised to know that dietary cholesterol, found in animal foods, raises blood cholesterol in only about one-third of people. And, as shown in some egg studies, dietary cholesterol causes the body to produce HDL (“good”) cholesterol along with LDL (“bad”) cholesterol in these “hyper-responders,” thus helping offset potential adverse effects. Moreover, the LDL particles 
that form are larger in size—and larger LDL particles are thought to be less dangerous than small ones.

    Several years ago, research from the University of Connecticut found that eating three eggs a day for 30 days increased cholesterol in susceptible people, but their LDL particles were larger, and there was no change in the ratio between LDL and HDL, which suggests no major change in coronary risk. In a more recent study from the same university, published in Metabolism in late 2012, 40 middle-aged people with heart and diabetes risk factors ate either three eggs or cholesterol-free egg substitute daily, while also moderately restricting carbohydrates. After 12 weeks, total and LDL (“bad”) blood cholesterol did not change in either group. Moreover, though both groups showed a range of cholesterol improvements due to the carb restriction, the egg eaters had a greater boost in HDL (“good”) cholesterol as well as increases in sizes of both HDL and LDL particles, which was attributed, at least in part, to types of fat in eggs called phospholipids.
     
    Ysf_Dnc bunu beğendi.
  2. Ascomycetes
    Offline

    Ascomycetes Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2014
    Mesajlar:
    294
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Valla ben yumurta sarılarını kolesterolden dolayı değil, kalori ve yağdan dolay atıyorum. Diyetteki yağ hedefimi tutturmak için.
     
  3. Benan
    Offline

    Benan Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2010
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    13
    Vücüttaki yağ oranı azaltmak veya arttırmak aldıgımız kaloriye bakıyor yağın bir önemi yok doğru kalori alınınca diye biliyorum.. 1 yumurta toplam 70 kalori falan..Yumurtanın sarısından fazladan 50 alcagın kaloriyi alıp (hem protein ve bi dünya vitamın var sarıda testesteron arttıran yağ falan) bu kaloriyi diger besinlerden kısmak daha mantıklı degil mi ? Pekte yüksek degil zaten kalorisi .
     
  4. emreozgun479
    Offline

    emreozgun479 Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2015
    Mesajlar:
    221
    Beğenileri:
    97
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Her sabah 5 tam yerim
    Dünyanın en yararlı şeyi yumurta %100 biyolojik değer daha ne
     
  5. Ascomycetes
    Offline

    Ascomycetes Üye

    Katılım:
    3 Şubat 2014
    Mesajlar:
    294
    Beğenileri:
    66
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    8 adet tam yiyebileceğimi düşünmüyorum :)
     
  6. ujohnz
    Offline

    ujohnz Üye

    Katılım:
    28 Eylül 2014
    Mesajlar:
    961
    Beğenileri:
    721
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Ben de sarısıyla birlikte tüketenlerdenim,özellikle son bir yıldır düzenli olarak 5-6 adet tüketirken kendimi test etme şansı buldum,ve yumurtanın sarısını tüketmediğimde daha çabuk acıktığımı,yeteri kadar tokluk,doygunluk hissini yaklayamadığımı,o iyi ruh halini yaklayamadığımı fark ettim....Evet,ilginçtir ki nedense yumurtaları tam yediğimde günün geri kalanında daha iyi hissediyorum....Serdar Aktolga da sarısıyla beraber yediğini ve kendisini daha iyi hissettiğini,daha yararlı bulduğunu söylemişti....Kalori fazlalığı ve karaciğere yük olması(!) bakımından sarısını tüketmek istemeyen arkadaşlara kaloriyi başka yerlerden kısmalarını tavsiye ederim,ayrıca biyolojik değeri 100-90 arası olan bir besinin eğer bir sağlık problemi bulunmuyorsa karaciğere çok aşırı derecede bir yük bindireceğini düşünmüyorum.
     
  7. kasmıodane?
    Offline

    kasmıodane? Üye

    Katılım:
    26 Kasım 2014
    Mesajlar:
    180
    Beğenileri:
    35
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaşlar Yumurta Doğal gerçek tavukların dışarda doğal ortamında yumurtları olsa şüphesiz herkez günde 10 tane TAM SARISIYLA BERABER YERDİ ? bu yediğimiz yumurtalar doğal değil ve %100 katkı sağlamıyor biyolojik değerleri çok düşük hormonlu tavukların yumurtaları bunlar.. günde 5 tane TAM yemek sıkıntı yaratır lütfen dikkat edelim..
     
  8. hercules13
    Offline

    hercules13 Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2015
    Mesajlar:
    369
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Yumurta sarısının bir ya da iki tane tüketilmesinin sebebi kaloriden öte doymuş yağ içermesidir. Her şeyi ölçüsünde tüketmek gerek, testosteron sentezini artırmak içinse tekli doymamış yağları içeren kuruyemiş zeytinyağını gibi besinleri tüketmek daha mantıklı
     
    Ludendorff bunu beğendi.
  9. Cahil Adam
    Offline

    Cahil Adam Üye

    Katılım:
    5 Mayıs 2015
    Mesajlar:
    113
    Beğenileri:
    11
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Kalorisi yüksek olduğundan dolayı iki sarıdan fazla tavsiye etmem.
     
    kasmıodane? bunu beğendi.
  10. Ludendorff
    Offline

    Ludendorff Üye

    Katılım:
    6 Aralık 2014
    Mesajlar:
    389
    Beğenileri:
    252
    Ödül Puanları:
    73
    üstad yumurtayı da açıklamış..
     
    hercules13 bunu beğendi.
  11. hercules13
    Offline

    hercules13 Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2015
    Mesajlar:
    369
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    Ankara
    İzledim, gayet detaylı ve bilimsel açıklamış hocamız. İkna olmayanlar için daha tatmin edici olabilir :)
     
    Ludendorff bunu beğendi.
  12. Benan
    Offline

    Benan Üye

    Katılım:
    20 Aralık 2010
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    13

    Burda Savaş Hocanın dedikleri doğru kendide demiş american kalp derneği aldıgımız kalorinin %6 sı 7 si doymuş yağ olabilir demiş..2000 kalori alan birisini için 11-13 gr demiş önerilen miktar..Zaten 6 yumurta tam yesek 9.6 gr doymuş yağ alıyoruz..Kolesterol kalp krizine neden olur demiş LDL(kötü huylu) artınca oda doğru fakat yumurtadaki kolesterolun LDLyi arttırmadıgı HDL yi (iyi huylu kolesterol) arttırdığı tespit edilmiş son yıllarda hatta sanırım aynı sağlık dernekleri bu yönde yazılır yazdı..Zaten en son yazısında Savaş hocada yumurtanın kolesterol konusun tam belli olmasada.. doymuş yağ için fazla tükmeyin yazmıştı..Bence %100 biyolojik bir besin olan yumurta 6 tane falan tam yenir 9.6 gr doymuş her türlü uygun geliyor..Savaş hocanın hesabındaki gibi kırmızı et yiyemiyoruz biz o kadar doymuş yağ alamıyoruz istesekte :)
     
  13. hercules13
    Offline

    hercules13 Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2015
    Mesajlar:
    369
    Beğenileri:
    267
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Hocam sadece kırmızı et olarak düşünmeyin aklınıza gelebilecek çoğu besinde bir miktar doymuş yağ var. Günlük tükettiğiniz diğer besinlerin doymuş yağ oranlarını araştırırsanız ekstradan yumurta sarısı tüketmenin gereksiz olduğunu kabul edersiniz bence :)
     

Sayfayı Paylaş