Yumurta Kolesterol Suçlusu Olabilir mi?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve atakan_irresistable tarafından 22 Temmuz 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 20 üye.
  1. demircan256
    Offline

    demircan256 Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.919
    Beğenileri:
    2.198
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    istanbul
    ercan ; eleştiriye açık bir şey yazmışsın..senin yazdığın yanlıştır demiyorum lakin..yüzlerce kişi gerek bu forumda gerekse başka kaynaklarda beyazı iyidir..sarısıda günde 2-3 tane kolestrolü dengeler ama sarısı fazla yenirse kolestrolü yükseltir gibi şeyleri biliriz..(bilirim) ama senin yazın tüm bilgilerimi çürüttü...

    acaba kaynak verebilirmisin sağlam bir kaynak...çünkü dediğin mantıklıda olabilir..ama aynı şekilde yanlışta olabilir..
     
    Independent ve legolas246 bunu beğendi.
  2. Independent
    Offline

    Independent Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2010
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    cvp icin tskler ama goruyorsun ki herkes farkli bilgiye sahip senin bu yorumunda yukaridaki arkadasin yazdigi gibi farkli bir bilgi geldi banada
     
    demircan256 bunu beğendi.
  3. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    gayet basit:

    yumurta beyazı ve yumurta sarısı değerlerini arkadaşlar mukayese edebilirlerr...

    ingilizce bilen arkadaşlar "egg yolk "ve "egg white "olarak da bakabilirler...

    daha önce bu değerleri bir çok kereler vermiştim ...)

    bu aslında garip şekilde ironik bir olay...iliklere kadar işlemiş..( benzer bir durum 5nci kademe antrenörlük kursu beslenme dersinde de oluşmuştu ...ders hocası da olayı aynı şekilde zannediyordu,hocam o öyle değil denip, daha sonra listesine bakınca "yumurta sarısının her yönüyle protein olayının nerdeyse 2 kat olduğunu gördü...)

    herşeyden önce yumurta beyazının ne olduğunu anlamak gerekir, ve bunlar lise biyoloji dersleri kapsamında eskiden çok iyi anlatılırdı ...şimdi anlatıyorlar mı ,bilemiyorum?....yumurta beyazı , yani albumin civcivin oluşacağı yumurta sarısını korumak ve embriyonun büyümesi kapsamında bazı katkılarda bulunan bir malzeme ...ama , çoğu su olan bir malzeme , nerdeyse % 92 si su olan ...(

    ---------------------
     
    demircan256 bunu beğendi.
  4. kaanmert
    Offline

    kaanmert Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2010
    Mesajlar:
    75
    Beğenileri:
    84
    Ödül Puanları:
    28
    Cinsiyet:
    Bay
    yumurtanın beyazında 3.5 gr protein 0 yağ bulunurken sarıda 2.5 gr protein 5gr yağ 213 mg kolestrol bulunmaktadır ve yumurtanın sodyum değeri sarısından 8 kat fazla 55mg bulunmakta..

    buda demek oluyorki 12 yumurta sarısı = 30 gr protein 36 gr yağ 2.5 gr kolestrol karşılamaktadır.
    yumurta beyazı ise içerik bakımından zengin 12 yumurta beyazı = 42 gr protein 0 yağ 0 kolestrol karşılamaktadır.
    günümüzde çeşitli söylemler oluyor elbet ama benim yumurta aldığım yerin neresi olduğunu bildiğim için korkum olmuyor :)

    Not: Kesinlikle Yumurta Beyazı Sarısına göre zayıf değildir tam tersi en sağlıklı kısım ve en iyi kısmıdır her yönden yumurta beyazı sağlık açısından zararı olmadığını düşünüyorum :)

    Kaynak: Yumurta Hijyeni
     
    Big_Hammer ve demircan256 bunu beğendi.
  5. BeachBoy
    Offline

    BeachBoy Üye

    Katılım:
    13 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.657
    Beğenileri:
    4.430
    Ödül Puanları:
    123
    Yumurta sarısı vitamin ve mineral açısından beyazından daha zengindir. Yine yumurta sarısı aminoasit profili bakımından beyazına nazaran biraz daha üstündür. Fakat 100 gr yumurta sarısı yaklaşık 27gr yağ ve 1,2 gr kolestrol içerir bu oran normal sınırın 4 katından fazladır. Yine bu forumda bir üyemizin fazla yumurta tüketimine bağlı kronik yorgunluk , baş dönmesi ve yüksek kolestrol sorunu yaşadığını gördük. Ciddi araştırmalara dayanmayan bu tür bilgilere itimat etmemek gerekir.
     
    Pappy, Big_Hammer ve demircan256 bunu beğendi.
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    yumurta kimyasal bileşim %


    tüm yumurta ak sarı
    ağırlık (Gr) 58 33 19
    su % 66 88 49
    protein 12 10.5 16.6
    yağ 10.5 eser 32

    Mesajınız otomatık olarak birleştirilmiştir---------- mesajın eklendiği saat 23:17 ---------- ilk mesajın gönderildiği saat 23:02 ----------

    ayrıca, sarı "amino asit çeşitliliğ bakımdan da " daha zengindir...
     
    Son düzenleme: 11 Ekim 2011
    demircan256 bunu beğendi.
  7. Independent
    Offline

    Independent Üye

    Katılım:
    5 Şubat 2010
    Mesajlar:
    114
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    0
    o zaman en iyisi soyledir gunde 4 tane yumurta yiyorsak en az 2 tanesinin sarisini yemeliyiz kesinlikle sarisini es gecmemeliyiz yorumlardan anladigim kadariyla 1 tanede 2 tanede olsa yersek iyi olur :)
     
    demircan256 bunu beğendi.
  8. demircan256
    Offline

    demircan256 Üye

    Katılım:
    3 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    1.919
    Beğenileri:
    2.198
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    güvenlik
    Yer:
    istanbul
    aynen...sana tavsiyem omlet yap gitsin..azda peynirli olursa offf :)
     
  9. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.126
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Sarılarını çöpe atıyorsanız atmak yerine siz yiyebilirsiniz. Sağlam takviye aldığınız ve hiç bir şekilde yağlanmak istemediğiniz dönemlerde benim gibi kuşlara veriyorsanız yemeyebilirsiniz.
     
  10. Rpac
    Offline

    Rpac Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2008
    Mesajlar:
    2.404
    Beğenileri:
    1.540
    Ödül Puanları:
    123
    Başlığınızı var olan başka bir başlıkla birleştirdim fazlaca yorum yapılmış olmasından dolayı, yoksa kilitleyecektim.
    Lütfen başlık açarken daha önceden bu konunun tartışılıp tartışılmadığına dikkat edelim.
     
  11. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.027
    Beğenileri:
    1.332
    Ödül Puanları:
    123
    işin temeline girersek ,lise biyoloji derslerinden arkadaşlar hatırlayacaklardır:

    yumurta sarısı ,civcivin bir anlamda kendisidir,ana mazlemesidir ..kısaca "ortalama ete muadil amino asit ,yağ,su vb özellikleri taşır...her yönden "enerji, amino asit, mineral, yağ " daha zengindir...

    yumurta beyazı yani "albumin türevleri vb" ise " sarıyı ,yani bir anlamda civcivi " koruyan ,embriyonun gelişme ve imun sistemi sürecinde "su ve ek katkı "sağlayan kısımdır...
     

Sayfayı Paylaş