yumurta kabuğu da faydalıymış

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve talhakara tarafından 6 Temmuz 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. talhakara
    Offline

    talhakara Üye

    Katılım:
    31 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    18
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    3
    Cinsiyet:
    Bay
    Güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum alımının önemli olduğu artık herkesçe biliniyor. Peki, yumurtakabuğunun %95’inin kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz? Diyetisyen Gülhan Koca, yumurta kabuğunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı.
    Güçlü kemik oluşumu için kalsiyumun yanı sıra D vitamini, K vitamini, folik asit - B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, omega 3 yağ asiti, protein ve egzersiz de kemik gelişimi için gereklidir.

    Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyumun bilinen en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir. Yetişkin bireylerde günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg kadardır. Besinlerimiz ile aldığımız kalsiyumun ancak %30-40’ı emilebilmektedir. Günlük 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaktadır.

    Yumurta kabuğunda 27 besin öğesi bulunuyor
    Yumurta kabuğunun yaklaşık %90-95’ i kalsiyum olup besinlerle alınan kalsiyuma göre vücutta sindirimi ve emilimi çok daha fazladır. Yumurta kabuğunda ayrıca magnezyum, bor, bakır, demir, manganez, molibden, kükürt, silikon, çinko vb. 27 besin öğesi bulunmaktadır. Bu bileşim insan kemik ve diş yapısı bileşimine çok benzemektedir.

    Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir. Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.

    Nasıl tüketilmeli?
    Kuş (tavuk) doğru beslenmezse ihtiyacımız olan besin öğelerini yumurta kabuğundan alamayız. Bu yüzden serbest gezinen kuşların veya sertifikalı organik her türlü yumurta kabuğu (tavuk, kaz, ördek) kullanılmalıdır. Salmonella bakterisi riski için iyi kaynatılmış olan yumurta kabuğu, kurutulup blenderla toz haline getirildikten sonra tüketilebilir. Elde ettiğiniz yumurta kabuğu tozunu saklamak isterseniz serin ve kuru bir yerde, cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz. Orta boy yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı yumurta tozu elde edilebilir. Bu da yaklaşık 800 mg kalsiyum içermekte olup yetişkin bir birey için besinlerden alınan kalsiyumun miktarına göre ilave olarak kullanılabilir. Kalsiyumun fazla alınması kas kramplarına sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalı ve mutlaka potasyum kaynağı muz gibi besinlerin tüketimi de ihmal edilmemelidir

    hürriyet aileden alıntıdır
     
    Blonde ve torifonta bunu beğendi.
  2. bilalgirik
    Offline

    bilalgirik Üye

    Katılım:
    26 Temmuz 2014
    Mesajlar:
    32
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    16
    Cinsiyet:
    Bay
    İlginç :cool:
     
  3. torifonta
    Offline

    torifonta Üye

    Katılım:
    12 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    681
    Beğenileri:
    305
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Ne zamandır aklımdaydı araştıracaktım bir ara ve gerçekten çok faydalı bir bilgi olmuş.
     
  4. loving
    Offline

    loving Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2014
    Mesajlar:
    239
    Beğenileri:
    201
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Vitamini '' kabuğunda '' sözünün hayat bulduğu TOPIC :p:D

    [​IMG]
     
    Blonde ve bilalgirik bunu beğendi.
  5. Blonde
    Offline

    Blonde Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2013
    Mesajlar:
    1.999
    Beğenileri:
    754
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Kalsiyum açığı olanlar tüketebilir ama gerek yok normal insanlar içindir bu sporcular için değil bence. Zaten günde 500 gr yoğurt 500 ml süt 300 gr lor 100 gr light peynir yiyorum ben kendi adıma söyliyim. Kalsiyum fazlasından korkuyorum zararlı olur diye.

    Haykırarak güldüm :D
     
    loving bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş