Yumurta Hakkinda 3 Makale

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve sarc4stic tarafından 26 Mayıs 2005 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. sarc4stic
    Offline

    sarc4stic Özel Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2005
    Mesajlar:
    3.239
    Beğenileri:
    2.261
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Satış Temsilcisi
    Yer:
    Istanbul
    YUMURTANIN BESİN DEĞERİ

    Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Yeni bir yaşamın
    özü olduğu düşünülecek olursa, besleyici değerinin yüksek olması hiç de şaşırtıcı değildir.

    PROTEİN DEĞERİ

    Yumurta tüm besinler içerisinde en kaliteli proteini içermektedir. Çünkü yumurta proteinin de insan vücudunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan "elzem amino asitleri" bulunmaktadır. Sindirilebilirliği yüksektir, tamamına yakını vücut tarafından kullanılmakta ve vücut proteinlerine dönüşebilmektedir.

    Uzmanlar; yeterli ve dengeli beslenmede, hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan çocukların, protein tüketimlerinin en az yarısının hayvansal kaynaklı olması önermektedirler. Bu nedenle çocuk beslenmesinde protein kaynağı olan yumurtaya gereken önem mutlaka verilmelidir.



    VİTAMİN DEĞERİ

    Yumurta başlıca A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir. Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım

    eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

    D vitamini, insan vücudunda kalsiyumun kullanılmasına yardımcı olur. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışınlarından da yeterince faydalanıldığı takdirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

    Yumurta E vitamini yönünden de oldukça zengindir. E vitamini oksidasyonu önleyici etkisinden dolayı, vücudumuzu zararlı maddelere karşı korur.

    B grubu vitaminleri bazı besin öğelerinin vücutta enerjiye çevrilmesi için gereklidir. Yumurta özellikle B2 vitamini açısından çok zengindir. Bu vitamin deri ve göz sağlığı için de gereklidir.

    Ayrıca yumurta da bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır.


    MİNERAL DEĞERİ

    Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız için çok önemli olan mineralleri de içermektedir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliğinde çocukların öğrenme yeteneği ve okul başarısı azalır.

    Yumurtada C vitamini bulunmamasına rağmen C vitamini açısından zengin bir besinle tüketilirse yapısındaki demirin emilimini artırmış olursunuz.

    Yumurtadaki çinko minerali özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olduğu için çok önemlidir.

    YUMURTANIN YAĞ İÇERİĞİ

    Yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Büyük bir yumurtada 4.5 gram civarında yağ bulunur. Bunun 1.5 gramı doymuş yağ asitleri, kalan kısmı ise, doymamış yağ asitleridir.

    http://www.afiyetolsun.net/inceleme.asp


    YUMURTA KOLESTEROLÜ ARTTIRIR MI?

    Bir adet yumurtanın beyazında, kolesterol ve yağ yoktur ancak sarısında 213 mg kolesterol bulunur. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve az tüketilmiştir.

    Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir.

    Yapılan bilimsel çalışmalar ile kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; beslenme şeklinin, genetik özelliklerin ve yaşam biçiminin önemli olduğu ortaya çıkmıştır.

    Eğer kolesterol metabolizması bozukluğunuz yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsanız, vücudunuz ideal ağırlığında ise, fiziksel olarak aktifseniz ve sigara kullanmıyorsanız, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur.

    http://www.afiyetolsun.net/inceleme.asp


    YUMURTADA BUNLARA DİKKAT EDİYOR MUSUNUZ?

    . Yumurtanın marketlerde soğuk bölümlerde muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.
    . Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır; çünkü bu yumurtalar çok çabuk bozulur ve ayrıca mikroorganizmaların oluşmasına meydan verirler. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır.
    . Yumurta evde buzdolabında ve alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığında doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
    . Yumurta buzdolabında güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.
    . Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden önce yani 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.


    BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

    . Yumurta kabuğunda 17.000 adet küçük delik bulunur.
    . Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş

    yumurtadan daha tazedir.
    . Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Taze ve bayat yumurtaları ağırlığından da test edebilirsiniz.
    . Yumurta %10 tuzlu suya (yarım litre suya 60 gr tuz) atılacak olursa taze yumurta dibe çökerken, bayat yumurta yüzeyde kalır.
    . Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı tamamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Ayrıca yumurta sarısı yüksek görünümdedir.
    . Yumurta hazırlanılan yiyeceklerin besleyici değerini arttırmada da kullanılabilir. Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
    . Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
    . Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.
    . Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.

    YUMURTA PİŞİRİRKEN

    . Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra eller, kullanılacak kaplar ve araçlar yıkanmalıdır.
    . Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.
    . Kullanılacak sayı kadar yumurta buzdolabından çıkartılmalıdır.
    . Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
    . Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamamı katılaşır.
    . Yumurta içeren bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
    . Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
    . Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur.
    . Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.

    http://www.afiyetolsun.net/inceleme.asp

    *** Bu bilgiler T.C. Tarım Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü Web Sayfasından alınmıştır. ***
     
    Pinky, ozzers, tatt ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. Faux Carnival
    Offline

    Faux Carnival Üye

    Katılım:
    29 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    10
    Ödül Puanları:
    0
    Teşekkürler bu bilgiler için. Yumurta, cut ya da bulk yapıyor olsun tüm vücut geliştiricilerin en önemli besin maddelerindendir. Ortalama büyüklükte bir yumurtada da 6,5 gram proteinin bulunduğunu ekleyeyim bu güzel makaleye.
     
  3. fischerspooner07
    Offline

    fischerspooner07 Üye

    Katılım:
    7 Şubat 2009
    Mesajlar:
    8
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    kas gelişimi ve yumurta

    Yumurtadan korkmayın!
    Kas gelişimi ve enerji için birebir olduğu açıklandı.

    04.03.2009 16:22[​IMG]

    ABD’de yapılan bir araştırma, yumurtada bulunan yüksek kalitedeki proteinin kas gelişimi ile enerji ve tokluk hissine önemli katkıda bulunduğunu gösterdi.
    Illinois Üniversitesi araştırmacıları, 25’ten fazla protein araştırmasını gözden geçirdiklerinde, yumurtadaki proteinin düzenli ve sürdürebilir enerji sağlamasının yanı sıra düzeyi düştüğünde verim veya enerji azalmasına yol açan kan şekeri veya ensülin seviyesinde dalgalanma yaratmadığını belirledi.
    Yumurtadaki proteinin ayrıca her yaştaki insanda kas kütlesinin korunması, gelişimi ve çalışmasını doğrudan etkilediğini gören araştırmacılar, yüksek kalitedeki bu proteinin insan vücudunun gereksinim duyduğu kas kütlesini inşa ve korumak için tüm temel amino asitleri sağladığını ortaya çıkardı.
    Araştırmanın başında yer alan Donald K. Layman, bir yumurtanın günlük tavsiye edilen yüksek kalite proteinin yüzde 13’ünü sağladığını ve yüksek kalite proteinin yetişkinlerde kas kütlesini korumaya yardımcı olduğunu belirtti.
    Layman, yeterli miktarda protein alınsa da yüksek kaliteli protein kaynakları tüketmeye odaklanmak gerektiğini kaydetti.
    Araştırma, Nutrition Today dergisinde yayımlandı.

    kaynak:
    http://www.haberturk.com/haber.asp?id=132296&cat=220&dt=2009/03/04
     
    Pinky ve gencebayorhan bunu beğendi.
  4. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    fischerspooner07

    Başlığınızı ilgili konuyla birleştirdim.

    Ayrıca yumurta ile ilgili diğer konular için:

    Haftalık/günlük/öğünlük tüketilen yumurta adedi hakkında yapılan sohbetler:
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/h...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/s...rta+sar%FDs%FD

    Yumurtanın kolesterol/kalp sağlığı açısından aklandığını ve rahatça tüketilebileceğini savunan veya sorgulayan referanslı yazılar:
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD

    Yumurtanın olası zararlarının/yararlarının üyeler arasında tartışılarak sorgulandığı başlıklar:
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD

    Yumurta sarılarını tüketmeyenlerin yumurta sarıları ile ne yaptıkları:
    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/y...rta+sar%FDs%FD
     
    Pinky, fischerspooner07 ve saydam bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş