Yumurta hakkında bilinmeyenler

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve vandeta2006 tarafından 11 Nisan 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. vandeta2006
    Offline

    vandeta2006 Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2008
    Mesajlar:
    134
    Beğenileri:
    43
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    İZMİR
    Yumurta hakkında bildiklerimizi değiştirmenin zamanı geldi. Çok değil, bundan birkaç yıl öncesine kadar yumurta bir kolesterol deposu olarak görülüyordu. Ancak son yıllarda yumurta ile ilgili doğru sandığımız birçok şeyin yanlış olduğunu öğrenmeye başladık. Bu yanlışların en başında yumurtanın besin değerleri ile ilgili bilgiler geliyor...

    Geçmişe oranla yumurtadaki yağ oranında büyük bir düşüş gözleniyor. Daha önceleri yumurtanın 100 gramında 11.1 gr yağ varken, bu oran şimdi 8.7'ye kadar geriledi. Ayrıca yumurtada bulunan yağların çoğunluğunun kalp ve damar sağlığını koruyan doymamış yağ asitlerinden oluştuğu öğrenildi. Buna paralel olarak yumurtadaki kolesterol seviyesi de her 100 gramında 185 mg olarak belirlendi.Oysa bu oran daha önceleri 371 mg olarak biliniyordu.

    Amerika'da 15 yıl süren ve 120 bin kişi üzerinde yumurtanın etkisinin öğrenilmeye çalışıldığı bir araştırmanın sonuçları oldukça ilginç. Araştırmada denekler iki ayrı gruba bölünmüş. Birinci gruptakilere günde bir yumurta tüketme izni verilirken, ikinci gruptakiler bütün yemeklerin yumurtayla pişirildiği bir beslenme düzeni izlemişler. Araştırmanın sonucunda yapılan ölçümler ve alınan sonuçlar, yumurtanın kalp ve damar hastalıklarını artırdığı yönünde bir bulgu elde edilemediğini ortaya koymuş. Kötü kolesterolün (LDL) bütün olumsuz özelliklerinin, iyi kolesterol (HDL), B vitamini ve doymamış yağ asitleri ile dengelendiği kanıtlanmış.

    Kolay sindirilir
    Yumurta hakkında öteden beri bilinen diğer bir yargı da; yumurtanın sindiriminin zor olduğudur. Oysa, yumurtanın sindirimi, pişirme türüne göre değişir. Rafadan pişmiş yumurtanın sindirimi iki saatten az sürerken, katı pişmiş yumurtanın sindirimi için üç saat gibi uzun bir süre gerekir. Bu süreler aynı zamanda et ve süt gibi besinlerde bulunan proteinlerin de sindirilmesi gereken süre ile aynıdır. Üstelik sanıldığının aksine, bu proteinler karaciğere zarar vermek bir yana dursun, faydalı maddeler içerir. Yumurtanın önerilmediği tek durum, safra kesesi rahatsızlıklarıdır. Çünkü yumurta bu tür rahatsızlıkları olanlarda safra kesesi taşlarına yol açabilir.

    Protein ve vitamin kaynağı
    Yumurtada, organizmamızın kendi başına üretemediği bütün proteinlerin üretimi için gerekli aminoasitler bulunuyor... Ayrıca A, D ve B vitaminlerini de yüksek miktarda içeriyor. Fosfor, demir, kalsiyum ve kükürt gibi mineralleri de unutmamak gerek! Yumurtanın yararları saymakla bitmiyor. Havucun gözlere ne kadar faydalı bir besin olduğunu hepimiz biliyoruz. Yumurta da en az havuç kadar gözlere yararlı!.. Yumurtanın sarısında bulunan pigmentler göz dokularında depolanıyor ve serbest radikallerin yarattığı yaşlanma etkilerini azaltıyor. Özellikle yaşa bağlı bir göz rahatsızlığı olan ve sonu körlüğe kadar varabilen 'Armd' probemine karşı önlem almak için yumurta tavsiye ediliyor.
     
    zafer_zaferoglu, Blonde ve firarist bunu beğendi.
  2. firarist
    Offline

    firarist Üye

    Katılım:
    21 Haziran 2012
    Mesajlar:
    43
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    Güzel bilgiler. Ben her sabah 3 tam 3 beyaz olmak üzere 6 tane yumurta yemeye özen gösteriyorum.
     
  3. eagle45
    Offline

    eagle45 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38

Sayfayı Paylaş