Yumurta aki zararli mi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve künefe tarafından 24 Temmuz 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. künefe
    Offline

    künefe Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2007
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Çiğ yumurta sesi açar mı? Eğer doğruysa sebebi nedir? (Betül Çetin)

    Çiğ yumurta içmek, ses sanatçılarının uzun yıllardan beri boğazlarını temizlemek ve seslerini açmak için kullandıkları bir yöntem. Ancak, aslında bunun tam olarak bilimsel bir mantığı ve kanıtı bulunmuyor.

    Bunun nedeni de aslında anatomimizde yatıyor. Ses tellerimiz, larinks adıyla bilinen ses kutusunun üst kısmında yer alıyor. Burası, soluk borusunun bir bölümü. Yani, besinlerin midemize giderken izlediği yol olan özofagus borusundan küçük dilimiz aracılığıyla ayrılmış durumda. Kısacası, yediğimiz besinlerin hiçbirisi, yanlış yutma sonucu soluk borumuza kaçırmadığımız takdirde ses tellerimize temas etmiyor. Bu nedenle de, doğrudan ses yumuşatan bir besin olması pek mantıklı görünmüyor.

    Ancak, bazı besinlerin, gerçekten de gırtlak sağlığı ve ses güzelliği üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Örneğin limon, yabani hardal otu, vs. gibi bazı bitkisel bileşimli gargaralar, boğazı daraltıcı özelliğe sahip olduğu için, kalın ve boğuk seslerin çıkmasını engelliyor.

    Tütün, alkol ve benzeri uyarıcılar, acı ya da çok baharatlı besinlerse, yine boğaz yapısına etki ettikleri için ses üzerinde etki gösterebiliyor. Çiğ yumurta içeriğinde bulunan N-asetil sistein amino asidinin, alkol ve sigara dumanı kökenli toksinleri arındırıcı özellikteki glutation bileşiğinin yapıtaşı olduğu biliniyor. Belki bu nedenle, uzun vadede gırtlak sağlığı üzerinde olumlu bir etki yaratabiliyor olabilir.

    Unutulmaması gereken diğer bir nokta da, çiğ yumurtada bulunan avidin adlı proteinin, biyotin emilimini sekteye uğratabildiği ve Salmonella cinsi zararlı omurgasızlardan kaynaklanan besin zehirlenmesine yol açabileceği.



    Deniz Candaş

    Yazi tubitakin sitesinden alintidir.Arkadaslar benim merak ettiim son paragraf.Ben her gun 5 yumurta akini muz ve sutle mikserde karistirip iciorm.Bunun bi zarari var midir varsa nasi bi zarari olur.Tesekkurler.
     
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.079
    Beğenileri:
    1.905
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
  3. künefe
    Offline

    künefe Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2007
    Mesajlar:
    45
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
    diyor daha basitce anlatabilecek yok mu.Ben her gun 5 yumurta akini muz ve sutle mikserde karistirip iciorm.Bunun bi zarari var midir varsa nasi bi zarari olur.
     
  4. SCHWARZXXL
    Offline

    SCHWARZXXL Özel Üye

    Katılım:
    15 Mart 2006
    Mesajlar:
    3.591
    Beğenileri:
    4.610
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    İlk önce zararını yazıp sonra zararı var mıdır diye soruyorsun. Bir mesaj atmadan düşünün biraz.
    Forumda elli yerde yazıldı. Çiğ yumurta hem riskli hem de içindeki proteini bu şekilde kullanamıyoruz.
    Yani çiğ yumurta içmeyi bırak. Tamamen pişirip(rafadan değil) öyle tüket.
     

Sayfayı Paylaş