yumurta akı ile ilgili.

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve rapperuzi tarafından 22 Mart 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 4 üye.
  1. rapperuzi
    Offline

    rapperuzi Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2014
    Mesajlar:
    168
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    arkadaşlar artık yumurta akı yemekten gına geldi günde en az 6-7 tane yiyorum mecbur ya bunun sarısını ayırıp omlet şeklindee yapsak ama tavaya yağ yerine ne koymamız lazım yağ yakım dönemindeyimde
     
  2. daekmean
    Offline

    daekmean Üye

    Katılım:
    11 Haziran 2013
    Mesajlar:
    143
    Beğenileri:
    289
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Istanbul
    Birkac damla zeytinyagi ni gezdir tavada sorun olmaz.
     
  3. rapperuzi
    Offline

    rapperuzi Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2014
    Mesajlar:
    168
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    hiç koymasak?
     
  4. daekmean
    Offline

    daekmean Üye

    Katılım:
    11 Haziran 2013
    Mesajlar:
    143
    Beğenileri:
    289
    Ödül Puanları:
    73
    Yer:
    Istanbul
    Tavayla senin arandaki problem yapismazsa sorun yok :)
     
  5. rapperuzi
    Offline

    rapperuzi Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2014
    Mesajlar:
    168
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    vallaha yapıştı mundar oldu 5 yumurta :D 1 çay kaşığı zeytin yağı koysam? bişey olmaz demi
     
  6. Kalitos
    Offline

    Kalitos Üye

    Katılım:
    15 Aralık 2013
    Mesajlar:
    91
    Beğenileri:
    101
    Ödül Puanları:
    43
    Cinsiyet:
    Bay
    Yapismaz seramik tava alabilirsin. yag kullanmana gerek kalmıyor. ;)

    GT-I8190 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
     
  7. Aranel
    Offline

    Aranel Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2012
    Mesajlar:
    1.008
    Beğenileri:
    611
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yağ kullanımından bu kadar korkmana gerek yok, yağ yakım döneminde yararlı yağlara daha çok ihtiyacın var. karbonhidratı kısıyorsun, sadece protein ile günlük kalori ihtiyacını karşılaman çok zor. bu sefer çok fazla kalori açıgın kalır ve kas kaybı da yaşayabilirsin. kalori açıgında olduğunda bundan hormonlarında etkileniyor, belki libido kaybını hissetmişsindir bile. bu yüzden kilo başına en az 0.5g yararlı yağ tüketmeni öneririm. hem kalori açıgının çok fazla açılmaması hemde hormonlarının dengesini korumak adına. Yağ yersen yağ yakamazsın diye düşünme, aksine yağ yakmana yardımcı olur (yağların sindirimi uzun sürer, sindirim ne kadar uzun sürerse vücut ekstradan bi o kadar kalori harcar)
     
    vinternatt bunu beğendi.
  8. rapperuzi
    Offline

    rapperuzi Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2014
    Mesajlar:
    168
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    ama şöyle birşey var ben gece çalışıyorum o yüzden gece tüketiyorum yemeği yani saat 4 gibi uyanıyorum 1 ölçek whey 1 ölçek kretain 5 gibi kahvaltımı yapıyorum akşam 7 gibide akşam yemeği 1 saat sonra meyva antremana gidiorm antreman dönüşü 1 ölçek whey 1 ölçek kretain 3-4 yumurta akı lor peyniriyle tüketiyorum saat 12 oluyor. sonra gece 4 gibi protein ağırlık gene yağsız tavuk göğsü oluor tonbalığı oluyor yumurta akı oluyor böyle geçiyor günlerim sabah 7 gibi eve geliorm ı8 gibide uyuyorm zaten
     
  9. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Yag, yag yapar mantigini kafanizdan atin bi kere. Zamaninda uydurmuslar, dikte etmisler, hala boyle dusunuyoruz. Yag yersek, yaglaniriz. Yok boyle birsey.

    Harcadigindan fazla enerji alirsan yaglanirsin. Ustelik karbonhidrat ve proteinle harcadigindan fazla kalori alman yag ile almandan cok cok daha kolay, cunku ikisi de "tokluk" hissini ve bu hissin surekliligini yag kadar karsilayamiyor. Ustelik proteinlerin bile bazi durumlarda insulin salgilanmasina neden oldugu iddia ediliyor. Karbonhidrata kiyasla kesinlikle protein cok daha saglikli bir besin kaynagi ancak benim gozumde proteini saglikli yaglarla kiyaslarsaniz yanina bile yaklasamaz.

    Aranel'in bahsettigi gibi, karbonhidrati minimuma indirip, kas insasi yapiyorsan sekeri akillica kullanmalisin.

    Zeytinyagi pisirildigi taktirde kanserojen olur, o yuzden zeytinyagini her zaman soguk olarak tuketmeni oneririm (salataya, ton baliginin uzerine vb.). Tereyaginin ise sicaga dayanikligi biraz daha fazla bildigim kadariyla, yakmadan tereyaginda pisirebilirsiniz fakat unutmayin ki yanan her yag kanserojen olacaktir. Ustelik yagi fazla pisirmek veya yakmak yagin size saglayacagi guzelliklere de zarar vermek demek.

    Bunlarin haricinde hindistan cevizi yagi oneririm, bu digerlerine gore sicakliga cok daha fazla dayanabilen ve cok saglikli bir yag, ben sahsen cok lezzetli buluyorum. Bunu bulamazsaniz, tereyagini tavaya bir miktar surup, yagi ve yumurtayi oldurmeden hemen pisirip, almak en makulu.

    Edit: Ha tabi yumurtanin sadece akini tuketmek de dunyadaki en degerli ve en rahat bulunabilen besini oldurmektir. Ben de bu hatayi zamaninda yaptim. Tatsiz tuzsuz, lanet birsey haline geliyor. Yumurta sarisindaki yag ve proteinin faydalarini yokediyorsunuz. Sirf protein tuketerek VG'den cok fazla verim alamazsiniz. Yag vucut hormonlariniza ve testosterona etkili bir besin. Kas insasinda ihtiyac duyulan sey LDL yani kolesterol. Sifir yag ile beslenerek gelismenize zarar verdiginizi dusunuyorum. Bu konuyu internette biraz daha arastirabilirsiniz. Iyi calismalar.
     
    Son düzenleme: 23 Mart 2014
    Bodysoft ve maietnigri bunu beğendi.
  10. eagle45
    Offline

    eagle45 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38

    Vay be, yine bir şeyler öğrendim.

    Teşekkürler...
     
  11. rapperuzi
    Offline

    rapperuzi Üye

    Katılım:
    1 Ocak 2014
    Mesajlar:
    168
    Beğenileri:
    41
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    anlıyorumda yalnız komplex karbonhidrat alıyorum almazsam antremanda hiç gücüm kalmıyor ve enerjim bir anda tükeniyor bunu yulaf ezmesinden kurubaklagillerden lapa bulgur pilavından karşılıyorum ve şunada katılmıyorum yağ yakımı döneminde vücudun en çok enerjiye ihtiyacı oluyor karbonhidrat almazsak nasıl karşılıcaz bu enerjjiyi? tabiki normal bir sporcu 250-300 gr alıorsa ben onu 100-120 gr düşürüyorum vücudun yağ yakımı döneminde en çok ihtiyac duyduğu 1.karbonhidrat 2.protein 3.doymuş yağlardır ve ben günde min 150 gr karboyla 30 kg verdiğimi söylemek istiyorum.
     
  12. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Surada 23 arastirmanin ozeti paylasilmis, cevirip, okuyun. Neredeyse hepsinde dusuk karbonhidratli beslenen insanlarin daha fazla yag yaktigini ve kilo verdigini goreceksiniz. Ustelik bazilari daha fazla kalori tuketmesine ragmen daha fazla yag yakmistir. Ayrica saglik degerlerinde de "dusuk yag" ile beslenen insanlara kiyasla daha pozitif sonuclar elde edildigine sahit olabilirsiniz.

    Sizin karbonhidrat yogunluklu beslenerek kilo vermeniz, karbonhidratin yag yakici ozelliginden degil, spor yapmanizdan ve toplam kalorinizden daha dusuk enerji almanizdan kaynaklanmaktadir. Ona bakarsaniz butun gun sadece cikolata yiyerek de zayiflarim ben :) Toplam kaloriye dikkat edip, spor yaptiginiz takdirde hangi besinle olursa olsun kilo verirsiniz zaten. Onemli olan hangisiyle daha fazla kilo verebildiginiz ve yag yakabildiginiz ve hangisinin daha saglikli oldugudur. Ayni yasam seklini yag ve protein agirlikli yasadiginiz takdirde cok daha fazla yag yakmaya baslarsiniz, bu konuda surekli yeni arastirmalar sunuluyor. Daha once de bahsettigim gibi ISVEC ulusal beslenme politikasini "dusuk karbonhidratli" beslenmeye cevirdi 3-4 ay once. Sizin mantiginiza gore Isvecliler enerjisiz kalacak o zaman :) Sizin gorusunuze bakip da vucudun neye ihtiyaci olduguna karar veremeyiz :) Arastirmalar sizin siralamanizin tamamen tersini gosteriyor. Yag yogunluklu beslenen insanlar, karb ile beslenen insanlara gore cok daha etkileyici oranlarda yag yakabiliyorlar. Yaglarla ilgili biraz daha son konulari arastirmanizi tavsiye ederim.

    Mesajimda "karbonhidrati minimuma indirip, kas insasi yapiyorsan sekeri akillica kullanmalisin." diye bahsettigin konuya deginmistim.

    Kas insasi yapan arkadaslar icin soyleyelim: protein ve yag, kas insasinin temel tasi, karbonhidrat ise yakitidir (Dave Palumbo).

    Karbonhidrat hizli enerji kaynagidir ve aldiginiz karbi tamamen tuketmezseniz yag olarak depolanacaktir. Ustune kan sekerinizdeki dalgalanmanin verdigi tekrar acikma ve yine yemek yemeye yonlendirilmeniz de cabasi. Bu yuzden akilli kullanilmasi gereken bir besindir. Yogun antreman yaptiginiz takdirde, eger sekere bagimli bir insansaniz yani vucudunuz sekerden enerji sagliyorsa, kendinizi gucsuz hissedebilirsiniz. Yagli beslenmede ise insanlar ketonlardan enerji elde etme safhasina gecerler. Detayli bir konu, bundan bahsedip kafanizi karistirmayacagim.

    Yag yakimi doneminde vucudun en cok enerjiye ihtiyaci oluyor demissiniz. Sunu duzeltelim, yag yakimi doneminde degil, yogun antreman yaptiginiz donemlerde vucut ekstra enerjiye ihtiyac duyar. Yag agirlikli beslenip, spor yapmadan, gunluk hayatiniza devam ederek de yag yakabilirsiniz, bilimsel olarak defalarca kanitlanmistir, yine bu konuya girip, konuyu dagitmayacagim (zaten onceki mesajlarimda bahsettigim konular). Agir spor yapiyorsaniz, ozellikle uzun ve yogun suren kardiyo antremani yapan birisiyseniz seker aliminiz antremanda daha uzun sure enerjik hissetmenizi saglayabilir, fakat bu gun icerisinde karbonhidratla beslenip duracaginiz anlamina gelmez. Karbi minimize etmek ve akillica tuketmek bu demek oluyor zaten.

    Vucudun en cok ihtiyac duydugu besinleri siralamissiniz ve ilk siraya karbi koymussunuz, bu komik bir iddia. Insanoglu evrimlesirken enerjiyi sekerden saglamadi, etrafta yulaf ezmeleri, ekmekler, makarnalar, bulgurlar, borekler, corekler yoktu. Homosaphienslerin Afrika'da ilk ortaya cikislari bundan 300 bin yil oncesine kadar tarihlendiriliyor ve insanoglu tarimi daha 10-20 bin yil once icat etti. 280 bin yil boyunca insanlar enerjiyi tarim olmadan karbonhidrattan nasil sagladilar? :)

    Vucudumuzun ana enerji kaynagi ketonlar ve yaglardir, seker ve karbonhidrat degil, bu yine bircok bilim adami tarafindan defalarca dile getirilmistir. Seker ve karbonhidrat sonradan beslenmemizin temelini olusturmaya basladi ve karbonhidrata ayirdigimiz pay arttikca, yaglanmaya ve hastalanmaya basladik.

    Yukaridaki mesajimda "sekeri akillica kullanmaktan" kastim bu. Vucudunuzun sekere ve karblara ihtiyaci her zaman yok, bunu kafanizdan cikarin. Kas gelistiriyorsaniz, bunun zamanlamalari var. Butun gun seker tuketmezsiniz (kompleks karb dahil), antremaninizdan hemen once seker alip sporunuzu yaparsaniz, kaniniza soktugunuz sekeri daha verimli kullanmis olursunuz. Cok yogun antreman yapip, glikojen depolarini bosaltabilen birisiyseniz, yine sekeri yag olarak depolanmayacak sekilde vucudunuza sokabilirsiniz ve kas insasina yardimci olursunuz. Spor oncesi ve sonrasi haricinde vucudunuzun karbonhidrat veya sekere ihtiyaci yok. Keto diyet yapip, VG yapan insanlar bir sure sonra enerjilerinin daha da arttigini hatta karb ile beslendikleri doneme kiyasla daha fazla agirlik kaldirabildiklerini soyluyorlar. Ayrica ketojenik yani yag yogunluklu diyet uygulayan insanlardan vucut gelistirme yapanlar CKD denilen bir yontem kullanirlar. Karbonhidrati akillica kullanmanin bir baska yoludur bu.

    Karbonhidrat yogunluklu beslenmeyle ayni zamanda saglinizi da bozmaniz icten bile degil. Tabi sizin bedeniniz, sizin sagliginiz, benim amacim burayi okuyan diger insanlarin bu konuyu en azindan biraz arastirmalarini saglamak, bilgi vermek.

    Iyi calismalar.
     
    Son düzenleme: 23 Mart 2014
    Bodysoft ve eagle45 bunu beğendi.
  13. eagle45
    Offline

    eagle45 Üye

    Katılım:
    19 Temmuz 2013
    Mesajlar:
    210
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    38
    Burayı her zaman okuyarak hep bir şeyler katıyor insan kendine. Söylediklerinin yarısını bilmeme rağmen diğer yarısı muazzam bir tamamlayıcı bir bilgi oldu. Aradaki bağlantıları daha iyi kavradım. Eline, paylaşımına sağlık.

    Teşekkürler...:)
     

Sayfayı Paylaş