yoğurt

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve fatihay tarafından 6 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 3 üye.
  1. fatihay
    Offline

    fatihay Üye

    Katılım:
    22 Mart 2008
    Mesajlar:
    53
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    fatih
    Yer:
    ankara
    Yoğurt, bileşimi yönünden süte fazla benzeyen bir süt ürünüdür.Genel olarak şöyle bir bileşim tablosu verilebilir;
    BileşimMiktarSu% 80-86Kuru Madde% 14-20Yağ% 2-8Protein% 4-8Süt Şekeri% 2-5Mineral Madde% 0,8-1,2Asitlik0,9
    İnsan sağlığı açısından yoğurdun yararları şunlardır;
    1. Besin değeri süte göre daha yüksektir.
    2. Önemli bir protein, yağ, vitamin, ve mineral madde kaynağıdır.
    3. Fermantasyon sırasında laktozun bir kısmı hidrolize olduğu için sütü sindirmekte güçlük çekenler tarafından (laktoz intoleransı) daha rahat tüketilmektedir.
    4. Sindirimi daha kolay olduğu gibi sindirim sistemini düzenleyici etkiye de sahiptir.
    5. Yoğurt bakterileri antigonestik etkilerinden dolayı intestinel patojen ve saprofit organizmaların gelişimini inhibe etmektedir. Kolesterolü düşürücü etkiye sahip olduğu belirtilmektedir.
    Yoğurt; zengin bir karbonhidrat(laktoz), protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor kaynağıdır. Fermentasyon sırasında sütün; protein, yağ, ve laktozun oluşan kısmı hidrolizasyon nedeniyle sindirimi kolaydır. Ayrıca laktoz intolerans kişilerin tüketime elverişli, antitümör ve antikolesterolemik özellikleri bulunmaktadır. Laktik asit bakterilerinin ürettiği antibiyotikler ve antimikrobiyal meddeler insanları patojen M.O‘lara karşı korumaktadır. Bu nedenle yoğurt, her yaş grubundaki insanın günlük, beslenmesinde bol ve ucuz bir şekilde yararlanabileceği fermente bir süt ürünüdür.

    Yoğurt bakterilerinin faaliyeti sonucu B grubu bazı vitaminler, özellikle b(B2) sentezi oluşmaktadır. Yoğurdun önemli bir fonksiyonu da gıda azaltmakta görüyoruz. Bu gün bilindiği gibi batı dünyasında herkesin üzerinde hassasiyetle durduğu bir noktada da : kilo almamak, gençlik formunu muhafaza etmektir
     
  2. saydam
    Offline

    saydam Özel Üye

    Katılım:
    4 Eylül 2004
    Mesajlar:
    7.079
    Beğenileri:
    1.905
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    serbest
    Yer:
    Academic Sport Center
    lutfen kaynak belirtiniz.
     
  3. ulasmen
    Offline

    ulasmen Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2007
    Mesajlar:
    325
    Beğenileri:
    64
    Ödül Puanları:
    0
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    veteriner fakültesi öğrencisi
    sanırım vikipedia den cunku ordada aynı tanımlamaları gordugumu hatırlıyorum paylasımın için tesekkurler
     

Sayfayı Paylaş