Yeşilay-Sambo ve Gadir Mammadov röportajı

Konusu 'Savunma ve Dövüş Sporları' forumundadır ve boschnak tarafından 22 Ocak 2013 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. boschnak
    Offline

    boschnak Üye

    Katılım:
    31 Mart 2012
    Mesajlar:
    54
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Hukukçu
    Yer:
    İstanbul
    Ahmet Kaynar: Kendinizi tanıtır mısınız Gadir Mammadov kimdir, Samboyla nasıl tanıştınız? Başarılarınızdan ve hayatınızdan bahsedermisiniz?
    Gadir Mammadov: 1975 Azerbaycan doğumluyum. Burada nasıl mahallelerde futbol oynanıyor. Azerbaycan'da da çimlerde güreş yapıyorduk. 6-7 yaşlarında abim elimden tutup sambo salonuna götürdü. Ve en büyük şansım 9 kere dünya şampiyonu olmuş bir sporcunun salonunda başlamak oldu. Yıllarca okuldan döner dönmez,spor çantamı alıp salona gittim.

    A: Başarılarınızdan ve hayatınızdan bahsedermisiniz?
    G:Orta okul yıllarında bölge ve il şampiyonalarına katıldım ve başarı gösterdim. Ondan sonra Azerbaycan şampiyonlukları gelmeye başladı. En büyük başarımsa 91 yılında 53 kilo'da SSCB şampiyonu oldum. Bu bana Master Sambo ünvanı kazandırdı. Sambo SSCB öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılıyor. SSCB zamanında Sambo birleştirici bir etkiye sahipti. Çok ağır idman kamplarında eğitim alınırdı. Bugün dünyada samboyu yönetenler eskiden benimle yanyana güreşen kişilerden oluşuyor.Tekniğimden dolayı hala sambo sohbetlerinde konuşulurum. Sovyet zamanında sambo'da kariyer yapmış olmak benim için büyük şanstı. Sovyet dağıldıktan sonra, siyasi dünya spor dünyasını da etkiledi. 93-94 Yılında antrenörlüğe geçiş yaptım. Almanya ve Hollanda'da 3 yıl hocalık yaptım. Sonrasında Azerbaycan sambo federasyonunda dış ilişkiler sorumluluğu yaptım. Ve Rus konsolosluğunda danışman olarak 2008 yılına kadar hizmet ettim.


    Ahmet Kaynar: Türkiye'ye gelip samboyu burada tanıtma fikri aklınızda nasıl oluştu? Hangi zorluklarla karşılaştınız.
    Gadir Mammadov:
    Sambo benim için bir yaşama biçimi. 14 Yaşında kolum kırılınca, canım acıdığı için değil babam samboya izin vermez diye ağladım. Sambo her sambo sporcusu için hayatın bütünüdür. Sadece spor olarak bakmayız. Böyle olunca, Zaten kontakta olduğum dünya sambo federasyonlarıyla bağlantı kurdum. İlk amacımız Türk sporuna ve gençliğine katkıda bulunmaktı. İkinci amaçsa sambonun yaygınlaşmasıydı. İkisi de hayatımı feda edebileceğim kadar önemli konulardı.

    A: Hangi zorluklarla karşılaştınız.
    G: Zorluklara Hiçbir zaman konsantre olmadım. Bu sayede zorluklar konusunda sıkıntım olmadı. Hep nasıl aşarız dedik ve aştık.

    A: Devlet size ne gibi destek verdi, ve hangi konularda sizi hayal kırıklığına uğrattı?
    G: Devletin sporlar için tanıdığı belli bir prosedür vardı. Biz bu prosedürleri yetkili makamlarında yardımıyla ve makamlarla istişare ederek yerine getirdik. Herşeyin bu kadar güzel gitmesinin en büyük sebebiyse, arkamda çok iyi bir ekip olmasıydı. Bu ekip sambo'yu seven ve bu spor için lokomotif olabilecek kişilerden oluşuyordu. Mehmet Yabancı, Ensar Kurt, Kamuran Aliyev, Mayıs Alizade, Bülent Büyük bu insanlar her konuda çok büyük yardımda bulundu. Ben başkan olarak sadece bu kişileri koordine ettim. Bu ekip herşeyi başarmıştır. Benim tek başarım bu ekibi bir arada tutmaktı. Samboyu daha iyi noktaya bu ekip getirecektir.
    Ahmet Kaynar: Sambo'nun bulunuşu veya üretiliş süreci hakkında bilgi verir misiniz? Sambo bir rus sporu mudur yoksa Asya halklarının komplike bir ürünü müdür?
    Gadir Mammadov: 1923 yılında SSCB'nin ilk yıllarında bulundu. Sambonun diğer branşlardan en büyük farkı bir grup profesyonel tarafından üretilmiş olması ve sentez edilmesidir. Bu ekipte judocular,uzak doğu sporcuları ve bilim adamları vardı. Uygulanabilir ve komplike bir branş ortaya koymak isteyen bu kişiler Sibirya Kafkas Orta Asya milli güreşleri ve Uzak Doğu sporlarını sentezlediler. Pratik yönleri ortaya çıkardılar ve ilk olarak “sam” adını koydular. Sam kendin demektir. Silahsız aletsiz kendini savunma anlamına gelir. Sonradan sambo olarak kullanılmaya devam edildi. Anatoliy Karlanbiyev en popüler ekip üyesidir. 1938 Yılına kadar senteze devam etti ve onu düzenli bir spor haline getirdi. 16 kasım 1938 yılında sambo sscb tarafından resmi spor branşı olarak kabul edildi. 16 kasım Dünya sambo günü olarak kutlanır. Rus polisi,askeri ve istihbaratı sambo çalışmak zorundadır. Kullanılabilirlik bu birimler tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. 1975 Yılında ilk avrupa ve dünya şampiyonası yapılmıştır. İlk şampiyonları kuşaklar arasındaki zincir sebebiyle şimdiki sporcular tanır ve sever. Sambo camiasında bu bağlar çok önemlidir. İnsanlar sambo sayesinde kaynaşıyor. Biz Türkiye'de bunu uygulamak istiyoruz. Spor kardeşliktir sözünün sadece lafta olmadığını göstereceğiz. Sambonun şu anda 79 ülkede resmi federasyonu vardır. 2020 olimpiyatlarında sambo aday oyundur. 2020'ye istanbul'da aday şehirdir. En büyük heyecanımız gelecek günlerde Kendi ülkemizde güreşebilmektir. Universiad,FİSU, Anti Doping gibi kurumlarda resmi branşıdır.


    Ahmet Kaynar: Şu an İstanbul'da ve Türkiye'de sambo eğitimi yapılabilecek yerler neresidir?
    Gadir Mammadov:
    İstanbul ilk durağımızdı ama son durak olmayacak diye ümit ediyoruz. Bizim amacımız 81 ile yaygınlaşmak. Gençlik ve Spor Bakanlığı yardımıyla bunu başarabileceğimize inanıyoruz. Şu anda Ortaköy'de bir salonu sambo salonu olarak düzenliyoruz. Yabancı spor kulübü bünyesindeki salonun tadilatı devam ediyor. İşi biraz ağırdan alıyoruz. Çünkü, gelişmekte olan spor branşları bünyesine geçebilmek için bakanlığa başvuru yaptık. İl Gençlik spor müdürlüğü bu başvuru kabul edilirse bize Birkaç salon daha tahsis edilecektir. Biz gençlerin sambo yapamaması için ortaya koyabilecekleri bütün bahaneleri yoketmeye çalışacağız. Biz bütün potansiyel şampiyonalara ulaşacağız. Ortaköy'de daha çok asistan hoca eğitimi veriyoruz. Yayılış öncesi antrenör eksikliğini kaldırmayı amaçlıyoruz.

    A: Yaş grubu olarak bir kısıtlamanız var mıdır? 18 yaşından sonra samboya başlayan birinin başarı şansı nasıldır?
    G: Sporun yaş olarak kısıtlaması olmaz. Sambo insanlara ruhsal ve fiziksel yönden katkı yapan bir daldır. Başlangıç yaşı 6-7 yaşlarıdır. Sonu yoktur. Başlayınca zorlanırsınız ancak sonradan alışır ve devam edersiniz.


    Ahmet Kaynar: Bu salonlarda eğitim verecek kişileri nasıl yetiştirmeyi planlıyorsunuz?
    Gadir Mammadov:
    Uzman açığını kapatmak için yoğun kamp programları uyguluyoruz. Yurt dışından hoca getirip burada seminerler düzenliyor. Hocaları getiremezsek asistan sporcuları yurt dışına gönderiyoruz. Hızlandırılmış bir eğitim sistemi uyguluyoruz.


    Ahmet Kaynar: Hangi Şampiyonalara sporcu yetiştiriyorsunuz. Takımınız şu ana kadar hangi başarıları elde etti. Yetiştirdiğiniz ve başarı kazanan sporcular varsa onları tanıtabilir misiniz?
    Gadir Mammadov:
    2009 Yılında dernekleştik. Avrupa ve dünya sambo federasyonlarıyla iş birliği içinde bakanlık bilgisi dahilinde aktif bir şekilde çalışmalara başladık. 2011 yılında Avrupa Sambo,2012 yılında Dünya ve Universiad Sambo şampiyonalarına katıldık. Bu şampiyonaların en küçüğüne 63 ülke katılıyor. Euro sport canlı yayınlar yapıyor. Henüz yeni sprocularımızla mücadele ettiğimiz için şimdilik tecrübe kazanmaya çalışıyoruz. Türkiye Sambo Milli Takımı kuruldu. Lisanları Dünya Sambo Federasyonu tarafından Türkiye adına ter döktüler. Asıl meyve bundan sonra toplanacaktır. Biz bugüne kadar temeli sağlam atmaya çalıştık. Üniversiteler arası Dünya kupasında Ersen Hatipoğlu 7. oldu. 2 Yıllık geçmişine rağmen disipliniyle büyük başarı kazandı. Fırat Akar, combat sambo'da kısa ve orta vadede başarı umudumuz. Rüstem Emirkariyev, asistan hoca olarak arkadaşlarını motive etti. Bu da bir ekip başarısıdır.

    A: Musabık anlamda kısa ve uzun dönemli hedefleriniz nelerdir ?
    G: Sambo'dan Türkiye olarak azami olarak faydalanmalıyız. İlk olarak sağlıklı gençler sağlıklı toplum konusuna dikkat çekelim. Sonrasında Ülkemizde yapılacak şampiyonlarla ülke tanıtımına katkıda bulunmak isteriz. Avrupa'da 36 ülkede sambo federasyonu var öncelikli hedefimiz ilk 5 ülke içine girmek. Bu hem bireysel başarılar hem de şampiyonlara ev sahipliği nezdinde yapılacak turnuvalarla olacaktır. Bizim tek amacımız madalya değildir. Temsil edilen ayyıldızın bilincinde sporcular yetiştirmek asıl amaçtır. Bu ülkeyi temsil edemeyecek sporcular olacaksa sambo milli takımında görmek istemem.

    A: Kötü Alışkanlıklarından kurtulamayan bir kişinin sambo geleceği ne durumdadır?
    G: Bir kişi sambo yaparak en ufak bağımlılığından kurtulursa bu bizim için büyük bir başarıdır. Toplumun ve bireylerin sağlıklı olmasını istiyoruz. Bu da bilinçle mümkündür. Kötü alışkanlığı olan birinin sambo yaparken yaşadığı sıkıntılar gayet açıktır.


    Ahmet Kaynar: Bildiğim kadarıyla dersler biraz düzensiz, sürekli ara veriliyor, yer değiştiriliyor. Bu sportif hedeflere ve sporcuların gelişimine olumsuz yansımıyor mu?
    Gadir Mammadov:
    Ticari amaçlar olmayınca ufak kopuşlar gerçekleşiyor. Zira samboyu sadece salonda yapılan bir spor olarak görmüyoruz. Bakanlık çatısı altında büyüyüp gelişecek bir spor için zaman zaman antrenmanlardan ödün vermek zorunda kaldık. Bütün kriterleri yerine getirmek ve bakanlığa eksiksiz başvuruda bulunmak için uğraştık. Doğum sancısını attık diyebiliriz. Sambo Türk sporuna kazandırılmıştır.
    Ahmet Kaynar: Yurtdışı ile kıyasladığında Türkiye'nin avantajları/dezavantajları nelerdir? Rusya gibi ülkelere karşı gerçekten şansımız var mı?
    Gadir Mammadov: İklim olarak güzel bir iklimimiz var. İstanbul ve Antalya'ya dünyanın her yerinden uçak var. Bu imkanlar bizim için büyük avantaj. Güreş bizim ata sporumuz, bu bizim kanımızda var. Gelecekte bunu ortaya çıkaracağız.

    A: Sambo da Türkiye'nin uluslararası anlamda başarı kazanılabilecek bir potansiyel görüyor musunuz?
    G: Sport samboda en az 11 12 yıllık bir eğitim süresi madalya getirir.Combat sambo'da Türkiye olarak başarılıyız. 2-3 Sene içerisinde çok önemli başarılar gelecektir.

    A:Sambonun daha iyi tanıtılması için ne gibi planlarınız var?
    G: Sandayla ve sambayla karıştırılıyor. Tanıtım iki türlü olur. Halka ulaşırsınız. Potansiyel sporculara ulaşırsınız. Bu konuda milli eğitim bakanlığıyla iletişime geçerek liselere ve okullara ulaşmak istiyoruz.


    Ahmet Kaynar: Son zamanlarda çok büyük bir MMA rüzgarı esiyor dilerseniz onunla ilgili bir soru sorayım.. MMA hakkında ülkemizdeki ve dünyadaki gelişimler nasıl devam ediyor?
    Gadir Mammadov:
    Rusya'da M1 en fazla söz sahibi olan kurumdur. Dünya genelinde 2011 yılında W-MMAA kuruldu. Bünyesinde 40 ülke var. 2012 Yapılan kongrede Rusya'da Fedor Emelianenko Türkiye'de ise Ben başkan seçildim.

    A: Avrupa ve dünya MMA organizasyonlarinda mücadele eden sporcunuz oldu mu?
    G: 2 Aralık'ta St. Petersburg'ta Avrupa MMA şampiyonası yapıldı. O şampiyona da bizde Türk MMA takımı olarak yer aldık. Savaş Peker ve Yavuz Kazancı bizi temsil etti.

    A: MMA Federasyonuyla bağlantılı planlarınız neler?
    G: 2013 yılı faaliyet takviminde ülkemizde Türkiye MMA şampiyonası düzenleyeceğiz. 2013 yılının 4 ayağından biri olan avrupa ayağına ev sahipliği yapacağız. İlk olarak Yeşilay dergisiyle tanıtımı başlatmış olacağız. Bu da MMA camiasını epey heyecanlandıracaktır. Türk mma'inde uluslar arası resmi kurum olduk.


    Ahmet Kaynar: Fedor hakkında ne düşünüyorsunuz ?
    Gadir Mammadov:
    Fedor dünya sambo elçisi. Samboyu dünyaya tanıttı ve sevdirdi. Sadece sportif başarısıyla değil. Karakteriyle de çok önemli işler yaptı. Kişiliği çok kuvvetlidir. Fedor'un yüzüne baktığınızda onun yüzünde zaferi görürsünüz. Sambo hiyerarşisinde Fedorun büyüğü sayılırım. Ben 91 şampiyonuyum o ise 95 yılında başladı.


    Ahmet Kaynar: Gelecekte Türkiye'ye Fedor'u davet edecek misiniz?
    Gadir Mammadov:
    Arkadaşım olduğu için Türkiye'deki samboyla ilgili. Yakın gelecekte ülkeye davet edeceğim.


    Ahmet Kaynar: Sambo hangi malzemeler ile yapılıyor. Bu malzemelerin tedariki için herhangi bir sıkıntı var mı? Sambo giysisi yerine bjj gi'si veya judo judogi si kullanılabilir mi?
    Gadir Mammadov:
    Barçofka(sambo ayakkabısı),spor şortu,kurtka(sambo ceketi) kullanılıyor. Bunların hepsini dernek tedarik edebiliyor. Yakında spor mağazalarına da ürettireceğiz. Kurtka diğer gi'lerden farkı: omuzluk,kalıp farkı, kemer deliği vardır. Ama biz samboyu denemek için gelenlere deneme amaçlı kurtka tedarik ediyoruz.


    Ahmet Kaynar: Sambo'nun ve sizin efsane sporcularınız kimler? Kendinize Hangi sprocuları örnek aldınız?
    Gadir Mammadov:
    5 Yıl bana antrenman partnerliği yapan ve 9 kere dünya şampiyonu olan Ceyhun Mammadovdur. Uzak akrabam ve komşumdur. En büyük şansım o'dur. İdolümdür. Fedor Emelianeko hem dostumdur, hemde efsanedir. Gerek samboda, Gerek mma'da yanyana omuz omuza hareket ediyoruz.


    Ahmet Kaynar: Gelecekte Sambo Federasyonu ile Yeşilay'ın ortak çalışmaları olabilir mi?Yeşilay'a Gerek sambo gerek diğer sporlar açısından ne gibi yükümlülükler yüklemeliyiz?
    Gadir Mammadov:
    Gençlerdeki ruhsal boşluğu gidermek için bireysel mücadele sporları çok yardımcı olur. Sambo bu konuda Yeşilay'a yardımcı olacaktır. Yeşilay sporla ne kadar anılırsa, bağımlılarla ve halkla daha farklı frekans yakalanabilir. Sporun içerisindeki kişiler olarak bizler Yeşilay'a elimizden gelen desteği göstereceğiz.

    A: Eklemek istedikleriniz var mı?
    G: Biz sadece işimizle gündeme gelmek istiyoruz. Türk spor tarihinde Sambo'nun yanında adım geçerse bu onur bana yeter. Ekibime tekrardan teşekkür etmek istiyorum. Mehmet Yabancı,Mahmut Kurt, Kamuran Aliyev,Bülent Büyük. Her biri çok fedakarlık yaptı. Herşey için onlara müteşekkirim.
     
    moothy bunu beğendi.
  2. boschnak
    Offline

    boschnak Üye

    Katılım:
    31 Mart 2012
    Mesajlar:
    54
    Beğenileri:
    6
    Ödül Puanları:
    18
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Hukukçu
    Yer:
    İstanbul
    EKLEMELER DÜZELTMELER

    1-ve en önemlisi tüm bugune kadarkı başarılarda ,sambo'ya başlamamda ve Türkiyede yapılaşmamda en önemli pay sahibi olan şu an austrya sambo federasyonu eş başkanlığın yapan aynı samanda bizim onursal başkanımız olan ağbim Ali W.Mammadov'dur.kendisine buradanda şükranlarımı sunuyorum.
    2-teşekkür etmem gereken diğer br isimde Veli Ozan Çakir'dr
    son olarakda benle röportaj yaparak Sambo'nun tanınmasına vesile olduğunuzdan dolayı Yeşilay derğisine ve Ahmet Kaynara teşekkürler ediyorum.Ortak etkinlik ve projelerde görüşmek üzre diyorum.
    ekip isminde düzeltme yaparken Rüstem İminkariyev olacaktr
    Gelecekte Türkiye'ye Fedor'u davet edecek misiniz?
    bu soruyada :Kendisi arkadaşım olduğu için Türkiye Sambo'suyla yakından ilğili.yakın gelecekte ülkemize davet edeceğim.Ayrıca önümüzdeki zamanlarda yapacağımız uluslar arası turnovaya Sayın V.Putin'i de davet edeceğiz.Kendisi bizldiğiniz gibi dünya sambo federasyonu fahri başkanıdr.
    3-ayrıca dunyada ilk kez bizim ortaya atdığımız ve esf takvimine yer alacak bir şampiyona çalışması içerisindeyiz.bu ilk kez yapılacak olan bizim ev sahipliği yapacağımız Türki cumhuriyyetler sambo şampiyonasıdır.
    4-G.M:İstanbul ilk durağımızdır ve buradan tüm yurt geneline yaygınlaşmak için çalışmalar yapmaktayız.Bu çalışmalarımızda özel spor kulüplerinede özellikle önem vermekteyiz.
    5-
     
    moothy bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş