yaş ağırlık mı piştikten sonraki kuru ağırlık mı?

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve hakonek tarafından 23 Şubat 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 7 üye.
  1. hakonek
    Offline

    hakonek Üye

    Katılım:
    3 Haziran 2007
    Mesajlar:
    109
    Beğenileri:
    16
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaslar gecen gun bi tavuk pirzolası kızartayım dedim tarttım 180 gram geldi.. sonra kızarttım bi daha tarttım 100 gram oldu yarısı gitmiş nereye gitmişse.. şimdi ben bunu 180 gram tavuk olarakmı degerlendirmeliyim yoksa 100 gram olarakmı ? giden 80 gram su olsa , hazırlanan besin degerleri tabloları zaten besinlerin icerisindeki su miktarlaınıda hesaba katarak hazırlanmıyormu ? 100 gram tavuk etinde 20 gram protein var derken 100 gram icerdigi su miktarı ile birlikte 100 gram diye biliyorum yanlısmıyım ? bundan yola cıkarak nasıl bi hesaplama yapmalıyım kafam karıstı iyice ..
     
    Pinky bunu beğendi.
  2. Coleman Trebor
    Offline

    Coleman Trebor Üye

    Katılım:
    9 Haziran 2006
    Mesajlar:
    618
    Beğenileri:
    83
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    aynı şeyi bende düşünüyorum bir cevap veren olursa sevinirim
     
  3. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    12.497
    Beğenileri:
    14.498
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    kesinlikle pişmiş verilemez..zira pişirme şekilleride türlü türlü ve sonuçta ortaya çıkacak ağırlık çeşitlilik gösterecektir..
     
    hakonek bunu beğendi.
  4. drahte1905
    Offline

    drahte1905 Üye

    Katılım:
    1 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    85
    Beğenileri:
    12
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İstanbul
    Aynı sey karbonhidratlar içinde gecerlimi ?

    Mesala xgr makarna yapıosu 3x gr cıkıyor tencereden

    Yada pilav avucla yapıosun tencere ile cıkıyor

    Kurusunamı pişmişinemi bakacagız karbonhidrat için ?
     
    hakonek bunu beğendi.
  5. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    12.497
    Beğenileri:
    14.498
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    tüm besin maddeleri için besin değerleri çiğ halleri üzerinden verilir..kuru lafı biraz hatalı oluyor..zira meyvelerin yaş ve kuru değerleri ayrıca verilir..belirtilmemişse yaş değerledir..i
     
    Pinky, hakonek ve Coleman Trebor bunu beğendi.
  6. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    ürünü satın aldığınızda (makarna, pirinç, baklagil, tavuk eti, pişmiş hazır paketlerdeki ürünler, kurutulmuş ürünler ...) paketin arkadasındaki tabloda yazan değerler o paketi açıp hiçbir işlem yapmadan tükettiğinizde vücudunuza giren değerlerdir..

    mesela pakette satılan çiğ tavuk butundan aldığınızda paketin arkasında yazan 100 gram üründeki 22.5 gram protein vardır ifadesi o tavuk butunun 100 gramını pişirmeden çiğ olarak yediğinizde alacağınız değerdir..

    her besinin pişirme yöntemi farklı olabileceğinden genelde hiçbir ürün paketinin arkasında pişirme sonrası besin değerleri yazmaz..
    Yazsa da ek bilgi verme amaçlıdır..
     
    Pinky, hakonek ve burakula01 bunu beğendi.
  7. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    779
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    Bonatschi ,
    Peki pişirdikten sonra kalan değer nedir ?
    Örneğin tavuk göğüsünü ele alalım,
    Digital tartımıza tavuk göğüsü tartık 100 gramını aldık,
    100 gram olan tavuk göğüsünde aşagı yukarı 20 gram protein var diyelim ,
    pişirme yöntemi olarak ta teflon tavada da yaptıgımızı varsayalım ,
    Bu pişirme sonrasındaki kalan protein değerini nedir ?
    Bununla ilgili bir bilgin var mı ?
    ve prof vucütcular bunlarıda hesap kitap ederler mi ?
    En ince ayrıntısı kadar ?
     
    Pinky bunu beğendi.
  8. hulkh_34
    Offline

    hulkh_34 Üye

    Katılım:
    22 Aralık 2007
    Mesajlar:
    5
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    arkadaslarım dedıklerıne katılıyoru.bisirme teknikleri cok onemli ben mesela ben az pismış severim bazısı ıyıce pısmıs sever.ozaman su degerlerı farlı olur ve proteın degerlerıde farklı olur bunu hic bir tablo veremez.bız elımızden geldıgı kadar proteın agırlıklı beslenelım.bu kadar ınce hesap yapamayız.Jay Cutler elime gecen bir dvd sini seyrettim evinde tavuk pisiriyordu ve tavukları pişmeden önce tarttı ve oyle pişirdi örnek olarak onu verebiliz.
     
    hakonek bunu beğendi.
  9. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.855
    Beğenileri:
    4.910
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Londra
    Pişirme sonrası protein değerindeki değişim çok radikal değildir.
    Yani eti yakmadığınız ve proteinin yapısını bozmadığınız sürece çiğ değerlerindeki protein 3 aşağı 5 yukarı aynı kalır..
    100 gram tavuk etinin 80 grama düşmesi içerdiği su ve mineral değişimidir büyük oranla..
    Yani tavuk piştikten sonra 80 gramında aşağı yukarı hala 20 gram protein vardır.
     
    Pinky, hakonek, diez ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  10. dominic
    Offline

    dominic Üye

    Katılım:
    30 Ocak 2005
    Mesajlar:
    560
    Beğenileri:
    210
    Ödül Puanları:
    53
    Yer:
    Vienna-Turkey
    bir su bardağı (pişmemiş) prinç yaklaşık 180-200 gelir pişirildikten sonra 1ila 1,5 litre su ile pişirildiği için pirinç , makarna genleşiceğiden kuru ağrlığı hesaplanır bu bütün yiyecekler için gecerlidir protein, karb. vs.
    fırında pişirildiği zaman su kay bına uğruycak arkdaş konuya deyinmiş protein kaybı yaşanmayacaktır minarel vitamin azalır, aşırı pişmiş beisnlerde prtein kaybı olur..
     

Sayfayı Paylaş