Muscle & Fitness dergisindeki Meyvelerle İlgili Bilinmeyen Gerçekler'i aynen yazıyorum.
Meyveler vitamin deposu, doğal, masum besinler olabilirler. Ancak dikkat! Hedefiniz yağ azaltmaksa, meyvenin içeriğindeki şeker, bu planınıza engel olabilir. Tamamen yasaklanmış olmasalar da, diyet yaparken meyve tüketimini gözden geçirmenizde fayda var. İşte meyve ile ilgili bilinmeyen gerçekler...
NİÇİN KÖTÜ: Meyveler, doğal bir şeker olan fruktoz içerir. Dolayısıyla meyve tüketimi vücut yağlarını yakmanıza engel teşkil edebilir.
NASIL KÖTÜ: Vücudumuz fruktozu doğrudan bir yakıt olarak kullanamaz. Fruktozun önce karaciğere gidip glikoza dönüşmesi gerekir. Meyvenin çoğunlukla kandaki glikoz ve insülin seviyelerini hızlı arttırmayan, düşük derecede glisemik bir karbonhidrat olmasının sebebi de budur. Eğer karaciğer glikojen (glikozun stoklanmış hali) ile dolu ise, gelen fruktozu glikoza değil, yağa dönüştürür.
DÜŞMANDAN UZUK DURUN: Siz siz olun, her zaman taze ürünleri tercih edin. İşlenmiş, paketlenmiş ya da konservelenmiş ürünleri satın almamaya özen gösterin. İşlenmiş ürünler genellikle daha da çok şekerle doyuma ulaştırılmıştır ve tıpkı meyve suları gibi uzak durulması gereken ürünlerin başında gelir.
Hany Rambod diyor ki: " Muz, mango, ananas gibi üzerinde kabuğu olan meyvelerden uzak durun. Bu tür tropik meyveler, şeker bakımından çok zengindir. Zaten onları bu derece tatlı kılan da budur. Siz en iyisi, şeftali, kayısı, nektarin gibi çekirdekli meyveleri tercih edin. Çilekler de genel olarak iyidir, ancak onları günün erken saatlerinde tüketmelisiniz. "
Jim Stoppani diyor ki: " Meyve, glisemik endeksine bağlı olarak, idman öncesi ya da sonrası için ideal bir karbonhidrat olabilir. İdmanlardan önce, elma, portakal, çilek gibi düşük glisemik seviyeli meyveleri tercih edebilirsiniz. Bunlar daha uzun süreli enerji sağladıkları gibi insülin seviyenizi birden yükseltmezler. Bu da idmanlarda daha fazla yağ yakmanızı sağlar. İdmanlardan sonra, karpuz, hurma, kavun gibi yüksek glisemik dereceli meyveleri tüketin. Bu meyveler, ihtiyaç duyduğunuz anda insülinin aniden yükselmesini sağlayarak, kasların toparlanmasını ve gelişmesini destekler. "
BUNLARI UNUTMAYIN:
1. Meyve seçiminde kullanabileceğiniz en iyi referans " glisemik endeks " değerleridir. Bir meyvenin GI endeksi ne kadar düşükse, diyetinizde o kadar çok yer verebilirsiniz.
2. Glisemik endeksi düşük gıdaların seviyesi 55 ve altıdır; idman sonraları dışında glisemik endeksi 70'i aşan meyveleri tercih etmeyin.
3. Glisemik endeksi düşük karbonhidratlar, kandaki glikoz ve insülin seviyelerinde küçük dalgalanmalara yol açarlar.
İPUCU: Kendinize günde bir porsiyon meyve limiti koyun. Rambod " Eğer ki kilo verme programı uygulamaya başladıysanız, düşük GI meyveleri tercih etmeniz gerekir. " diyor.
BAZI MEYVELERİN GLİSEMİK ENDEKSİ
BESİN GI
Kiraz 22 Düşük GI (55 ve altı)
Greyfurt 25
Elma 38
Armut (taze) 38
Çilek 40
Portakal 42
Şeftali(taze) 42
Nektarin(taze) 43
Üzüm 46
Mango 51
Muz 52
Papaya 56 Orta GI ( 56-69 arası )
Kuru Üzüm 56
Kivi 58
Ananas(taze) 66
Karpuz 72 Yüksek GI ( 70 ve üstü )
Hurma 103
Genişletmek için tıkla...