Arkadaşım bir hata var bu işte çünkü whey protein sütün sıvı kısmıdır casein ise sütün pıhtı kısmıdır.
yogurdun suyuda wheydir peynir altı suyu dedikleri peynirin suyuda wheydir (protein tozları peynir altı suyunun yüksek ısılarda çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilir)
Lor peyniri wheydir mesela ama gel gelelim diğer peynirler casein ağirliklidir.
Kefir mayalandığı zaman pıhtı kısım alta çöker özellikle altınkılıç ve radoha gibi kefirlerde pıhtı kısım yoktur. Alıp deneyebilirsin. 15 dakika gibi bir sürede kullanılmaya başlanır. Peptid bağı kırılmış amino asitler 5 dakika gibi bir sürede kullanılıyor diğer amino asitlerde (peptid bağı kırılmamış) ortalama 10-15 dakikayı bulabiliyor.
şimdi altınkılıç kefir aldıgımda dakika tutuyorum ve 15-20 dakika içinde vücutta emiliyor.
Dolayısıyla süt kefir yapmak için mayalandığı zaman pıhtı kısım çöker. işte bu kısım nedir? tabiki bu kısım caseindir geriye kalan kısım ise whey proteindir.
Ancak süt casein ağirliklidir. Yinede bir litresinde ortalama 6-7 gram whey protein barındırırki buda insan vücudu için yeterli bir orandır. Sütün yüzde 20 si whey proteindir.
yeterki en azından UHT kutu süt olmasın. en azindan pastörize edilmiş olsun.
bu kana karışma meselesi çok tuaf bir mesele hali hazırda zaten vücudumuzun amino asit havuzu yeterince dolu.
eğer yeterince iyi besleniyorsak vücudumuzda devamlı hazırda protein bulunuyor.
Özellikle caseinin çok fazla alınması whey proteininde kaslarda depolanmasını arttirir.
Casein kötü bir seymiş gibi görülmesin yavas sindirilip hızlı sindirilmesi konusunu bilemem ama kasein amino asit havuzunu zenginleştirecektir.
Son düzenleme: 6 Mart 2011