Bu ürün çok ilgimi çektiği için bir araştırma yaptım ve sonucunu sizlerle paylaşmaktan gurur duyarım. Bu bilgilerden sonra weider egg'i deneyip sizlere sonuçlarını yazacağım.
Yumurta proteininin biyolojik değeri yani proteinden elde edilen fayda (emilim) %93,7 iken bu değer sütte %84,5, balıkta %76, sığır etinde %74.3'dür.
PROTEİN KAYNAKLARI VE KALİTESİ
Proteinlerin kalite, çeşit ve miktarları birbirlerinden farklıdır. Sindirilebilirlik açısından en uygun olanı yumurta, et, süt ve benzeri hayvansal kaynaklı yiyeceklerden elde ettiklerimizdir. Bu besinlerdeki proteinin % 91 - 100'ü, tahıl ürünlerindeki proteinin % 79 - 90'ı, kuru baklagillerden elde edilen proteinin ise % 69 - 90'ı sindirilir. Kullanılabilirlik açısından tavuk yumurtası örnek proteindir, % 98'i vücut tarafından kullanılır.
Et, balık, süt ve bunların türevlerinden elde edilen protein ise iyi kalitede protein kabul edilir. % 75 - 80'i vücut proteinine dönüşür.
Hayvansal kaynaklı proteinler elzem amino asitler açısından yeterli düzeydedir. Düşük kalite protein diye sınıflandırdığımız bitkisel kaynaklı proteinlerde bazı elzem amino asitler yetersiz bulunmakta ve sindirimleri de güç olmaktadır. Bitkisel kaynaklı proteinlerin % 40'ı kullanılabilmektedir.
Yumurta Albümini ve kazein gibi yüksek kaliteli protein alımı halinde, alınan amino asitler büyük oranda protein sentezinde kullanılmaktadır. Karışık bir diyetle alınan proteinlerden elde edilen amino asitlerin büyük bir bölümü enerji temininde kullanılarak yıkıma uğramaktadır. Küçük bir bölüm ise protein sentezinde kullanılmaktadır.
Kaynak: [FONT="]http://www.diyadinnet.com/YararliBilgiler-681&Bilgi=proteinler--protein-nedir--protein-%C3%A7e%C5%9Fitleri--proteinin-yap%C4%B1s%C4%B1[/FONT]
Son düzenleme: 4 Mart 2010