wada 2007 yasak maddeler listesi

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve NİKE tarafından 23 Ocak 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    WADA tarafınca yayınlanan Sporcular Tarafından Kullanımı Yasak Olan Maddeler ve Yöntemler Listesi 1 Ocak 2007

    I.YARIŞMA VE YARIŞMA DIŞINDA KULLANIMI YASAK OLAN MADDE SINIFLARI

    S1. Anabolik maddeler
    S2. Hormonlar ile bunların benzerleri
    S3. Beta-2-agonistler
    S4. Anti-östrojenik aktivite gösteren maddeler
    S5. Diüretik ve diğer siliciler

    II.KULLANIMI YASAK OLAN YÖNTEMLER

    M1. Oksijen transferini arttıranlar
    M2. Kimyasal ve fiziksel uygulamalar
    M3. Gen dopingi

    III.YARIŞMADA KULLANIMI YASAK OLAN MADDE SINIFLARI

    S1’den S5’e ve M1’den M3’e kadar olan kategorilere ek olarak:

    S6. Uyarıcılar
    S7. Narkotik analjezikler
    S8. Kannabinoidler
    S9. Glukokortikosteroidler

    III.BAZI SPOR DALLARINDA KULLANIMI YASAK OLAN MADDE SINIFLARI

    P1. Alkol
    P2. Beta-blokörler

    WADA tarafınca yayınlanan Sporcular Tarafından Kullanımı Yasak Olan Maddeler ve Yöntemler Listesi
    1 Ocak 2007

    I. YARIŞMA VE YARIŞMA DIŞINDA KULLANIMI YASAK OLAN MADDE SINIFLARI

    S1. ANABOLİK MADDELER

    Anabolik maddeler yasaklanmıştır.

    1. Anabolik androjenik steroidler (AAS)

    a. Eksojen* AAS, aşağıdakileri içerir:

    1-andostendiol, 1-androstendione, bolandiol, bolasterone, boldenone, boldione, calusterone, clostebol, danazol, dehydrochlormethyltestosterone, desoxymethyl-testosterone, drostanolone, ethylestrenol, fluoxymesterone, formebolone, furazabol, gestrinone, 4-hydroxytestosterone, mestanolone, mesterolone, metenolone, metandienone, metandriol, methasterone, methyldienolone, methyl-1-testosterone, methylnortestosterone, methyltrienolone, methyltestosterone, mibolerone, nandrolone, 19-norandrostenedione, norboletone, norclostebol, norethandrolone, oxabolone, oxandrolone, oxymesterone, oxymetholone, prostanozol, quinbolone, stanozolol, stenbolone, 1-testosterone, tetrahydrogestrinone, trenbolone, ve diğer benzer kimyasal yapı ve biyolojik etkiye sahip maddeler.

    b. Endojen** AAS ,

    Androstenediol, androstenedione, dihydrotestosterone, prasterone, testosterone ve aşağıdaki metobolitler ve izomerler :

    5-androstane-diol, 5-androstane--diol, 5-androstane-diol, 5-androstane-diol, androst-4-ene-diol, androst-4-ene-3diol, androst-4-ene-diol, androst-5-ene-diol, androst-5-ene-diol, androst-5-ene-diol, 4-androstenediol, 5-androstenedione, epi-dihydrotestosterone, hydroxy-androstan-17-one, hydroxy-5androstan-17-one, 19-norandrosterone, 19-noretiocholanolone,

    Yukarıda belirtilen yasaklı maddeler vücutta doğal olarak üretildiğinde, numunenin yasaklı maddeyi içerdiği sonucuna varılabilmesi için yasaklı maddenin, metabolitinin veya herhangi bir şekilde belirleyici bir maddenin derişiminin ve/veya oranın sporcunun numunesinde normal endojen üretimi sınırlarında olmadığının gösterilmesiyle geçerlik kazanır. Sporcunun numunesinde yasaklı maddenin, metabolitinin veya herhangi bir şekilde belirleyici bir maddenin derişiminin ve/veya oranının bulunmasının patalojik ve fizyolojik nedenlerle oluşumunu kanıtlaması durumunda yasaklı maddeyi içermesine rağmen suçlanmayacaktır. Tüm durumlarda ve herhangi bir derişimde laboratuar, pozitif sonuç vermek için geçerli bir analitik yöntem ile maddenin eksojen kaynaklı olduğunu göstermelidir. Böyle durumlarda daha fazla araştırmaya gerek yoktur.

    Yukarıda paragraflarda belirtilen derişimlerde ve yeterli kanıt laboratuar tarafınca sunulmadığında ilgili Dopingle Mücadele Organizasyonu, olası yasaklı maddenin kullanımı ile ilgili ciddi belirtiler olduğunda referans steroid profil ile karşılaştırma gibi ileri araştırmalar isteyebilir.

    Laboratuarın testosteron’un (T) epitestosteron’a (E) oranını (T/E) idrarda dört (4)’den büyük olduğunu rapor ettiği durumlarda bu oranın fizyolojik ve patolojik nedenlerden dolayı olup olmadığı konusunda ileri araştırmalar yapılmalıdır. IRMS gibi güvenilir analitik metotların kullanıldığı laboratuar sonuçları yasaklı maddenin eksojen kaynaklı olduğunu gösteriyorsa,daha fazla incelemeye gerek yoktur ve numunede yasaklı maddenin varlığı kabul edilir.

    T/E’ nin 4’ten büyük olduğu durumlarda sporcunun daha önce ve sonraki yapılan test sonuçları bulunabilir.

    Çok nadir durumlarda, endojen kaynaklı boldenone idrarda düşük nanogram/mililitre(ng/mL)de sürekli olarak bulunabilir. Düşük derişimde boldedone, laboratuar tarafından bildirildiğinde veya güvenilir bir analitik metot(IRMS gibi) uygulandığında ortaya çıkmıyorsa, diğer incelemeler önceki testleri gözden geçirerek de yapılabilir.IRMS gibi güvenilir analitik metotların kullanılmadığı ve önceki testlerin olmaması durumunda üç ay boyunca en az üç kez habersiz numune alımı gerçekleştirilmelidir.

    19-norandrosterone için, yasaklı maddenin ekzojen kaynaklı olduğuna dair laboratuar tarafından saptanan Zıt Analitik Bulgu göz önünde bulundurulur.

    Bu tip araştırma yapmak için herhangi bir işbirliği yapılamaması sonucunda sporcunun doping yapmış olduğu kabul edilir


    2. Diğer anabolik maddeler

    Klenbuterol, zeranol, zilpaterol.

    “ekzojen” genelde vücut tarafından üretilmeyen maddeler için kullanılır.
    “endojen” genelde vücut tarafından üretilen maddeler için kullanılır.

    S2. HORMONLARI İLE BUNLARIN BENZERLERİ

    Aşağıdaki maddeler ile diğer benzer kimyasal yapı ve biyolojik etkiye sahip maddeler ve bunların salıverme faktörlerinin kullanımı yasaktır.

    1.Eritropoitein (EPO)
    2.Büyüme hormonu (hGH), İnsülin-benzeri Büyüme Faktörü (IGF-1),
    Mechano Büyüme Faktörü (MGFs)
    3.Gonadotropin (LH, hcG)
    4.İnsülin
    5.Kortikotropin

    Yukarda listelenmiş hormonlarla benzer kimyasal yapıya yada benzer biyololojik etkilere ve serbest kalma faktörlerine sahip diğer maddeler ya da eksojen merkezli olduğu tayin edilen herhangi bir bulgunun varlığı pozitif sonuç olarak rapor edilmelidir.

    S3. BETA-2-AGONİSTLER

    Tüm beta-2-agonistler D- ve L- izomerleride dahil olmak üzere yasaklanmıştır.

    İstisna olarak formaterol, salbutamol, salmeterol ve terbutalin astım ve egzersiz nedenli astımı engellemek ve /veya tedavi amaçlı nefes yolu ile alımı kısaltılmış “Kullanımları Tedavi Amaçlı Kullanım Ayrıcalığı “gerektirmektedir.

    “Kullanımları Tedavi Amaçlı Kullanım Ayrıcalığı ile kabul edilmesine rağmen, Laboratuar 1000 ng/mL den büyük bir salbutamol (serbest ve glukuronidolarak toplam) konsantrasyonu rapor ettiğinde, sporcu bu anormal sonucun tedavi amaçlı nefes yolu ile salbutamol kullanmasından kaynaklandığını kanıtlamaması durumunda bu Pozitif Sonuç olarak düşünülür

    S4. ANTİ-ÖSTROJENİK AKTİVİTE GÖSTEREN MADDELER

    Aşağıdaki anti-östrojenik madde sınıfları yasaklanmıştır.

    1- Aminoglutetimide, anastrozole, exemestane, formestane, letrozole, testolactone içeren ancak bunlarla sınırlandırılmayan Aromataz inhibitörler.
    2- Raloxifene, tamoxifene, toremifene içeren ancak bunlarla sınırlandırılmayan. Estrojen reseptor modulatörler(SERMS).
    3- Fulvestrant, cylomiphene, cyclofenil içeren ancak bunlarla sınırlandırılmayan diğer anti-östrajenikler

    S5. DİÜRETİK VE DİĞER SİLİCİLER

    Diüretik ve diğer siliciler yasaklanmıştır.

    Aşağıdaki maddeleri içeren ancak bunlarla sınırlandırılmayan siliciler ,

    Epitestosterone, probenecid, alpha-reductase inhibitörler (örneğin finasteride, dutasteride) ve plazma genişleticiler (örneğin, albumin, dextran, hydrxyethyl starch)

    Aşağıdakileri içeren diüretikler ,

    Acetozolamide, amiloride, bumetanide, etacrynic acid, furosemide, indapamide, canrenone, chlorthalidone, matolazone, spironolactone, thiazides (bendroflumethiazide, chlorotiazide, hydrochlorothiazide) triamterene ve diğer benzer kimyasal yapıya sahip ve biyolojik etkili maddeler.

    “Tedavi Amaçlı Kullanım Ayrıcalığı“, sporcunun idrarının yasaklı maddelerin eşik değeri veya alt eşik değeri seviyeleri ile ilişkili bir diüretik içermesi durumunda geçerli değildir.


    KULLANIMI YASAK OLAN YÖNTEMLER

    M1. OKSİJEN TRANSFERİNİN ARTTIRILMASI

    Aşağıdaki yöntemler yasaklanmıştır:

    a.Tıbbi tedavi haricinde, otolog, homolog veya heterolog kan kullanımını veya herhangi bir kaynağın ürünü olan kırmızı kan hücrelerini içeren kan dopingi.

    b. Perfluorachemical, efaproxiral (RSR-13) ve modife edilmiş hemoglobin ürünleri (örn. Hemoglobin tabanlı kanın yerini alan maddeler, microencapsulated hemoglobin ürünleri) içeren ancak bunlarla sınırlandırılmayan oksijenin alınması (uptake), taşınması veya dağıtımındaki yapay artış.

    M2. KİMYASAL VE FİZİKSEL UYGULAMALAR

    Aşağıdakiler yasaklanmıştır.

    Doping kontrolleri için toplanan numunelerin doğruluk ve geçerliliğini değiştirmek için kurallara aykırı olarak numuneyle oynamak (kurcalamak) veya oynamaya (kurcalamaya) teşebbüs etmek.

    Bunlar, Sınır koşulu olmaksızın damar içine zerk etmek*, kateterizasyon ve idrarı değiştirmeyi ve/veya hile karıştırmayı içerir.

    *Kurallara uygun akut tıbbi tedavi haricinde damar içine zerk etmek yasaktır.

    M3. GEN DOPİNGİ

    Sportif performansın arttırılmasını sağlayan hücrelerin, genlerin, genetik elemanların veya gen ifadesi değişiminin tedavi dışı amaçla kullanımı yasaktır.


    YARIŞMADA KULLANIMI YASAK OLAN MADDE SINIFLARI VE YÖNTEMLERİ

    Yukarıda tanımlanan S1-S5 ve M1-M3 kategorilerine ek olarak aşağıdaki kategorilerde yarışmada yasaklanmıştır:

    S6. UYARICILAR

    Aşağıdaki uyarıcılar (etken maddeler) ve onların, ilgili olan yerde, her iki optik (görsel) izotopu da (D- ve L-) dahil olmak üzere yasaklanmıştır:

    Adrafinil, adrenaline, amfepramone, amiphenazole, amphetamine, amphetaminil, benzphetamine, benzylpiperazine bromantan, carphedon, cathine, clobenzorex, cocaine, cropropamide, crotetamide, cyclazodone, dimethylamphetamine, ephedrine, etamivan, etilamphetamine, etilefrine, famprofazone, fenbutrazate, fencamfamin, fencamine, fenetylline, fenfluramine, fenproporex, furfenorex, heptaminol, isometheptene, levmethamfetamine, meclofenoxate, mefenorex, mephentermine, mesocarb, methamphetamine(D-), methylendioxyamphetamine, methylenedioxymet-amphetamine, p-methylamphetamine, methylephedrine, methylphenidate, modafinil, nikethamide, norfenefrine, norfenfluramine, octopamine, ortetamine, oxilofrine, parahydroxyamphetamine, pemoline, pentetrazol, phendi-metrazine, phenmetrazine, phenpromethamine, phentermine, 4-phanylpiracetam, prolintane, propylhexedrine, selegiline, sibutramine, strychnine, tuaminoheptane ve diğer benzer kimyasal yapılı ve biyolojik etkili maddeler.
    Lokal anestezik maddelerle (ajanlarla) birleştirilmiş adrenalin veya adrenalinin lokal kullanımı (örn: nasal, ophthalmologic) yasaklı değildir.
    Katin, idrardaki yoğunluğu 5 mikrogram/ml’nin üzerine çıktığında yasaklanmıştır.
    * İdrarda katin miktarının 5 mikrogram/ml’nin üzerinde bulunması doping sayılmaktadır.
    ** Efedrin ve metilefedrin miktarının 10 mikrogram/ml’nin üzerinde bulunması doping sayılmaktadır.
    Herbir efedrin ve metilefedrin, idrardaki yoğunluğu 10 mikrogram/ml’nin üzerine çıktığında yasaklanmıştır.
    *** 2006 İzleme Programında yer alan maddeler (Bupropion, caffeine, phenylepherine, phenylpropanolamine, pipradrol, pseudoefedrine, synephrine) Yasaklı Maddeler olarak gözönünde bulundurulmazlar.

    S7. NARKOTİKLER

    Aşağıdaki narkotikler yasaklanmıştır:

    Buprenorphine, dextromoramide, diamorphine (heroin), fentanyl ve türevleri, hydromorphone, methadone, morphine, oxycodone, oxymorphone, pentazocine, pethidine.

    S8. KANNABİNOİDLER

    Kannabinoidler (marihuana, hashish gibi) yasaklanmıştır.

    S9. GLUKOKORTİKOSTEROİDLER

    Tüm glukokortikosteroidler, oral, rektal, damar içi veya kas içi kullanıldığında yasaklanmıştır. Kullanımı, Tedavi Amaçlı Kullanım Ayrıcalığı (Therapeutic Use Exemption) onayı gerektirir.

    Diğer tüm kullanım yolları, kısaltılmış Tedavi Amaçlı Kullanım Ayrıcalığı (Therapeutic Use Exemption) gerektirir.

    Dermatolajik preparatlar (hazır ilaçlar) yasaklı değildir.

    BAZI SPOR DALLARINDA KULLANIMI YASAK MADDE SINIFLARI

    P1. ALKOL

    Alkol (etanol) aşağıda belirtilen spor dallarında sadece yarışmada yasaklanmıştır. Tespiti, nefes ve/veya kan analizi yolu ile yapılır. Her bir Federasyon için doping eşik değerleri parantez içinde verilmiştir.

    Havacılık Sporları (FAI) (0.20 g/L)
    Okçuluk (FITA,IPC) (Yarışma dışında da yasaktır.) (0.10 g/L)
    Otomobil Sporları (FIA) (0.10 g/L)
    Gülle yuvarlama sporu (CMSB,IPC) (0.10 g/L)
    Karate (WFK) (0.10 g/L)
    Modern Pentatlon (UIPM) (0.10 g/L)
    Motosiklet (FIM) (0.10 g/L)
    Powerboating(UIM) (0.30 g/L)

    P2. BETA-BLOKÖRLER

    Beta-blokörler, aksi belirtilmedikçe, aşağıda belirtilen spor dallarında sadece yarışmada yasaklanmıştır.

    Havacılık Sporları (FAI)
    Okçuluk (FITA,IPC) (Yarışma dışında da yasaktır.)
    Otomobil Sporları (FIA)
    Billardo (WCBS)
    Yarış Kızağı (FIBT)
    Gülle Yuvarlama Sporu (CMSB,IPC)
    Briç (FMB)
    Buz Topacı (WCF),
    Jimnastik (FIG)
    Motoksilet (FIM)
    Modern Pentatlon (UIPM)atıcılık için
    Dokuz Lobut Bowling (FIQ)
    Yelken (ISAF) -Yarışmada sadece dümenciden
    Atıcılık (ISSF,IPC) -Yarışma dışında da yasaktır.
    Kayak -Atlama ve serbest stil snow board(FIS)
    Güreş (FILA)

    Aşağıdaki maddeleri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan beta-blokörler ,

    acebutolol, alprenolol, atenolol, betaxolol, bisoprolol, bunolol, carteolol, carvedilol, celiprolol, esmolol, labetalol, levobunolol, metipranolol, metoprolol, nadolol, oxprenolol, pindolol, propranolol, sotalol, timolol.
    ve benzer bileşikler.

    BELİRTİLMİŞ MADDELER

    “Belirtilmiş Maddeler”* aşağıda listelenmiştir.

    *Clenbuterol hariç tüm beta-2 agonistler
    *Probenesid
    *Cathine,cropropamide,crotetamide,ephedrine,etamiv an,famprofazone,heptaminol,is ometheptene,levmethamfetamine,meclofenoxate,p-methylamphetamine,methylephedrine,nikethamide,norf enefrine,octapamine,ortetamine,oxilofrine,phenprom ethamine,propylhexedrine,selegiline,sibutramine,
    Cannobinoidler,
    Tüm glukokortikosteroidler,
    Alkoller
    Tüm beta-blokörler

    “Yasaklı Listesi, tıbbi ürünlerin içinde genel olarak bulunmasından dolayı özellikle istenmeyen anti-doping kural ihlallerine elverişli olan veya doping maddesi olarak kötü amaçla kullanılabilen belirtilmiş maddeleri tanımlayabilir.” “…Sporcu, böyle bir belirtilmiş madde Kullanımının spor performansını arttırmayı amaçlamadığını kanıtlayabilir…” şartıyla, bu gibi maddeleri içeren bir doping ihlali, cezanın azaltılması ile sonuçlanabilir.

    IV. İDRAR İÇİNDEKİ DERİŞİMLERİ AŞAĞIDA VERİLEN SINIRLARIN ÜZERİNDE BULUNDUĞUNDA DOPİNG OLAN MADDELER

    Karboksi-THC >15 nanogram/mililitre
    Katin >5 mikrogram/mililitre
    Efedrin >10 mikrogram/mililitre
    Epitestosteron >200 nanogram/mililitre
    Metilefedrin >10 mikrogram/mililitre
    Morfin >1 mikrogram/mililitre
    19-norandrosteron >2 nanogram/mililitre
    Salbutamol (Anabolik madde olarak) >1000 nanogram/mililitre
    T/E oranı* >4

    kaynak:hacettepe edu tr sitesinden alınmıstır.
     
    castorpollux, djburakgs, glory ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    783
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    Gen doping'i var mı ki kullanılsın ???
    gen doping i ile ilgili çalışmalar var diye biliyodum .
    ama oldugunu veya kulanıldıgını bilmiyordum acıkcası .
     
  3. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    783
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    Gen dopingi zaten bulunamıyormuş yasaklasalar ne olacak merak ediyorum .
     
  4. Evcil_Vucutcu
    Offline

    Evcil_Vucutcu Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2007
    Mesajlar:
    54
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    Bu Gen Doping'i dediginiz nedir? Forumda arama yaptim ama net bilgi bulamadim.
     
  5. NİKE
    Offline

    NİKE Üye

    Katılım:
    18 Mayıs 2006
    Mesajlar:
    904
    Beğenileri:
    1.586
    Ödül Puanları:
    103
    Meslek:
    MÜHENDİS
    gen dopingi hiçbir kan ve idrar testi ile bulunmuyor.bildiğim ve arastırdıgım kadarı ıle doku bıyopsısı yapılarak.yanı dokudan bır parca alınıp ıncelenmeyle bulunabılıyor.su an wada nın cın olımpıyatlarında en korktugu dopıng turu."2004 yılında marıon jones un yaptıgı dopıng bıle bulunamamıstı kullandıgı madde tetrahydrogestrınon du.kendısı ıtıraf ettı ve madalyaları gerı alındı.
     
    castorpollux ve Evcil_Vucutcu bunu beğendi.
  6. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    783
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    dokudan parça alınmasına da sporcular karşı çıkacaktır kuşkusuz, Marion Jones itiraf ettmş ama itiraf etmeyenlerde olacaktır,
    Vucüt geliştirmede de colemanlar cutler ler markus lar filan kullanıyorlar galiba bu gen dopingini ?? Bilgisi olan var mı ?
     
  7. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    783
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    dokudan parça alınmasına da sporcular karşı çıkacaktır kuşkusuz, Marion Jones itiraf ettmş ama itiraf etmeyenlerde olacaktır,
    Vucüt geliştirmede de colemanlar cutler ler markus lar filan kullanıyorlar galiba bu gen dopingini ?? Bilgisi olan var mı ?
     
  8. opasan
    Offline

    opasan Üye

    Katılım:
    7 Ekim 2007
    Mesajlar:
    99
    Beğenileri:
    51
    Ödül Puanları:
    0
    Merk edip de google da baktım:

    Olimpiyatlar'da doping alarmı

    Genetik teknolojisindeki gelişme, olimpiyat ruhuna da gölge düşürüyor. Kasları üç katı büyüten, kolayca uygulanan gen dopingi şimdiden spor otoritelerini endişelendiriyor. Çünkü bu yeni yöntem hiçbir testte ortaya çıkmıyor.

    Dünyanın en prestijli bilim dergilerinden "Scientific American" ve "Discover", 2004 Olimpiyatları'nda çok tartışılacak bir şüpheye yer veriyor; gen dopingi. Enjeksiyonla kolayca uygulanan ve kasları üç katı güçlendiren gen dopinginin en önemli özelliği kan ya da idrar gibi bilinen hiçbir testle anlaşılamaması!

    VETERİNER DE UYGULAYABİLİR
    Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Kemal Ün, gen transferinin deneyimli bir biyolog, veteriner ya da tıp doktoru tarafından altı ayla bir yıl içinde öğrenilmesinin ve uygulanmasının mümkün olduğunu söylüyor. Hacettepe Üniversitesi'ndeki Türkiye Doping Merkezi Başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizer ise bu yöntemin basitliği ve anlaşılamaması yüzünden Türkiye'de de rahatça uygulanabileceğini, kimsenin bunun farkına varmayacağını söylüyor.

    GEN DOPİNGİ NEDİR?
    *Gen dopingi vücuttaki hastalıklı genlerin yenilenmesine dayanıyor.
    *Hayvanlara IGF-I enjekte edildiğinde üç kat fazla yük taşıyabiliyorlar.
    *2002 yılından beri gen dopingi de spor müsabakalarında kullanılması yasaklanan yöntemler arasında.


    ***

    Olimpiyat ateşine gen dopingi gölgesi düştü

    Olimpiyatlar başlarken korkunç bir "şüphe" bilimadamlarının ve spor otoritelerinin ruhunu kemiriyor. Hiçbir biçimde tespit edilemeyen "gen dopingi" rekorları tartışılır hale getirecek.

    Dünyanın önde gelen bilim dergilerinden "Scientific Amerikan" ve "Discover" bu sayılarında 2004 Olimpiyatları'nın başlamasıyla birlikte ortaya atılan rahatsız edici bir şüpheye yer verdi; Gen dopingi. Çünkü diğer doping yöntemlerinin aksine kan ya da idrar testleriyle tetkik edilemeyen bu yöntem çok yeni olmasına rağmen kolayca uygulanabiliyor. Üstelik bu seneki Olimpiyatlarda gen dopingi yapılması ihtimali çok yüksek ve bu da spor otoritelerinin kabusu. Türkiye Olimpiyat Evi'nden Neşe Gündoğan Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin sporcuların kullanmalarını yasakladığı maddeler listesinde gen dopinginin de olduğuna dikkat çekiyor. Listeye göre atletik performansı artıracak herhangi bir genetik müdahale inceleme sonucu ortaya çıkarsa kullanan sporcular yarışmadan diskalifiye oluyorlar.

    Uzmanlara göre gen dopinginin yapılıp yapılmadığının anlaşılması için biyopsi yapılması gerekiyor. Kaslarına önem veren sporcuların da vücutlarının "kesilmesine" itiraz etmesi, yani biyopsiyi kabul etmemeleri ise apayrı bir tartışma konusu. Olimpiyat Evi Hacettepe Üniversitesi'ne bağlı bulunan Türkiye Doping Merkezi ile birlikte çalışıyor. Dünyada sayılı örneklerden olan merkezin başkanı Prof. Dr. Aytekin Temizer gen dopinginin 2002 yılında alınan kararla yasaklandığını belirtti. Temizer de sporculara aşı yoluyla bazı genetik unsurlar vermenin insan potansiyelini artırabileceğini doğruluyor; "Üstelik bunun analiz edilmesi şu andaki şartlarda neredeyse imkansız. Ve konu tam olarak araştırılmadığı için yan etkilerinin ne olacağı da bilinmiyor. Doping kullanımı ile ilgili düzenlemeleri artık tüm dünyada Dünya Anti-Doping Merkezi (WADA) gerçekleştiriyor. Ama komite üyeleri neden mesir macununu ya da ginsengi değil de gen terapisini yasakladı? Çünkü gelecekte çok önemli olacağını anladılar." Peki gen dopingi Türkiye'de uygulanıyor mu? Temizer'e göre bu sorunun yanıtı da koca bir soru işareti. Çünkü uygulanması çok basit ve anlaşılması imkansız! Genler insan metabolizmasının temelini oluşturuyor. Yaşamsal fonksiyonları yerine getiren ve hücresel yapıları oluşturan proteinlerin yapımı da genlere bağlı. Bu mekanizmanın bozulması genetik hastalıklara yol açıyor. Dopinge dönüşen gen terapisi de bu hastalıkları önlemek amacıyla vücuttaki hasarlı genlerin yenilenmesine dayanıyor.

    Çoğu vakada işlevlerini yerine getirmediği için "anormal" olarak tanımlanan hasta genler normal çalışan genlerle değiştiriliyor. Pennyslvania Üniversitesi'nden genetikçi Lee Sweeney'in yürüttüğü deneye göre IGF-I adı verilen ve insüline benzeyen bir hormonu enjekte ettiği denek hayvanlar iki hafta sonra diğerlerine göre 3 kat fazla yük taşıyabiliyor. Sweeney'e göre gen dopinginin özellikle atletlere çekici gelmesinin nedeni doping yöntemlerinin tersine ortaya çıkartılamaması. Ayrıca gen dopinginin en çok (kaslarını hızla yenileyeceği için emekliliklerini geciktireceği) haltercilere ve atletlere yarayacağını düşünüyor. Bu yüzden uzmanlar ve spor otoriteleri şu sıralar bütün enerjilerini gen dopingi tetkiklerine veriyor.

    REKORLAR ETKİLENECEK
    Amerika'da özellikle tarımla ilgili çalışmalarda kullanılan gen teknolojisinin tıptaki kullanımı Jesse Gelsinger vakasıyla gündeme kamuoyuna taşındı. Az rastlanan genetik bir hastalığından dolayı uygulanan gen terapisi 18 yaşındaki gencin ölümüyle sonuçlandı. Ancak bu yöntemi bir mastır öğrencisinin bile uygulayabileceği söyleyen uzmanlar, gen terapisini şimdiden bazı sporcuların denemek istediğini belirtiyorlar. Ayrıca, fizik terapistlerinin gen terapisi yoluyla sakatlanan atletleri daha kolay tedavi edebileceği, bu nedenle bütün kariyerini bir burkulma yüzünden kaybetme riskiyle çalışan sporcular için gen terapisinin tedavi amaçlı olarak kullanılabileceğini savunan uzmanlar da var. 1964 yılında iki altın madalya kazanan Finli kayakçı Fero Mantyranta yıllar sonra gen araştırmalarına kaynak olan sporculardan. Genetik mutasyon geçiren Fero'nun ve çeşitli altın madalyalar kazanan Mantyranta ailesinin diğer üyelerinin kanlarında al yuvarların normalden fazla olduğu ve kandaki oksijen oranının normalin çok üzerinde olduğu ortaya çıkmıştı. Daha önce de pek çok doping skandalının gölge düşürdüğü Olimpiyat heyecanını gen dopingi tartışmasının nasıl etkileyeceği merak konusu. Yine de değişen genetik yapıyla oynanması ihtimalinin spor protokollerini ve prosedürlerini etkileyeceği kesin.

    GEN dopingi 2002 yılında alınan kararla bütün dünyada yasaklandı. Ancak bu dopingin denetlenmesi mümkün değil.

    (kaynak: arşiv.sabah)
    ________________________________________________--

    Esasında tüm rekorlar iptal edimeli diyen birisi çıkmıştı... Çok da doğru söylemiş... Hırs insana herşeyi yaptırıyor...
     
    Son düzenleme: 25 Ocak 2008
  9. Evcil_Vucutcu
    Offline

    Evcil_Vucutcu Üye

    Katılım:
    31 Aralık 2007
    Mesajlar:
    54
    Beğenileri:
    5
    Ödül Puanları:
    0
    "Gen Tedavisi" ile "Gen Dopingi" ayni seylermi? Ve yan etkileri nelermis?
     
  10. gidici
    Offline

    gidici Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2007
    Mesajlar:
    217
    Beğenileri:
    135
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    yarışmacı
    Yer:
    istanbul
    gen dopıngını daha deneyen sporcu var mı yok mu bılınmıyor cunkı yan etkılerıde bılınmıyor....doku alınması sporcudan etık acıdan dogru dııl tabı sporcularda buna ızın wermez...adı duyuldugu anda yasaklı lıstesıne kondu...ama onumuzdekı olımpıyatalar vs. ler gen dopıngı olımpıyatları olucak dıorlar..rekorlarda olan patlamalar zaten gen dopıngını ortaya koyucaktır...daha gecen gun 2metre boyunda bı adam 100m yı 9.76 koştu...kı o boyda bı ınsan yuruken bıle zorlanır...bu sporcular labratuar sporcuları malesef....
     
    castorpollux bunu beğendi.
  11. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
  12. Mrozguryilmaz
    Offline

    Mrozguryilmaz Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
  13. jimraynor
    Offline

    jimraynor Üye

    Katılım:
    30 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.466
    Beğenileri:
    961
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Endüstri Mühendisi
    Yer:
    Antalya
    Kendisini tanımıyorum özgür ama nox superpump gibi perfgormans ürünlerine ok veren wada bu ürünü yasaklıyorsa dopingin içine alıyorsa bir kez daha düşünmek lazım. Belirttiğin yorum bence yanlış. Tamam birçok hekim protein tozunun ilaç olduğunu sansa da bu doktorun o kadar bilgisiz olmadığını düşünüyorum. Kendisi Gncnin spor danışmanlarından. Protein tozunun öneren yazısını da buldum

    http://www.haberturk.com/yazarlar/503557-guzel-bir-vucuda-sahip-olmak-icin-neler-feda-ederdiniz

    Kendisine mail attım performans arttırıcılar hakkında ne düşünüyorsunuz gibisinden.Bakalım cevap gelecek mi.





     
  14. Mrozguryilmaz
    Offline

    Mrozguryilmaz Üye

    Katılım:
    13 Mayıs 2010
    Mesajlar:
    159
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    şahsi fikrim bu benim yanlışta olabilirim ama bu tip söylemlere pek kulak asmıyorum. aldığımız b vitaminin bile karaciğeri yorduğunu düşünürsek :)))


     

Sayfayı Paylaş