AVitamini Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 400 microgram 4-6 yaş: 500 microgram 7-10 yaş: 700 microgram 11 yaş üstü bayanlar: 1,000 microgram 11 yaş üstü erkekler: 800 microgram A vitamininin yararları: İyi bir görüş sağlar. Özellikle gözler için çok faydalıdır. Sağlıklı bir cilt, saç ve kemik yapısı için gereklidir. Enfeksiyona karşı koymayı sağlar. Hücrelerin sağlığı ve yenilenmesi açısından önemlidir. Özellikle anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için hamilelerin A vitamini alması gerekir. Henüz ispatlanmamış faydaları: Sebze ve meyvelerde çok fazla bulunan A vitamini ve betakarotenin, kanser oluşumunu ve kalp krizi riskini azalttığı hala tartışılmaktadır. A vitamini eksikliği; Gece körlüğüne Gözde kurumaya Deri kuruluğuna Hastalıklara karşı dayanıklılığın azalmasına Çocuklarda dişlerin biçimsiz ve sağlıksız gelişmesi, gelişmenin yavaşlamasına neden olur.A vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Alkolikler, sigara içenler, gençler, hazımsızlık veya karaciğer rahatsızlıkları olan kişiler. Çok fazla alındığı takdirde... A vitaminin fazlası, başağrısı, yorgunluk, mide bulantısı, kusma, kaşıntı, ishal, düzensiz adet görme, eklem ve kemik ağrıları, cilt kuruluğu ve saç dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda, riskli doğum oranının artmasına neden olabilir. Bu yüzden hamile kadınların, A vitamini kullanmadan önce doktora danışmaları gerekir. A vitamini açısından zengin besinler: Patates: 1 orta boy (2,487 microgram) Havuç 1 tane (2,025 microgram) Mango 1 orta boy (805 microgram) Ispanak 1/2 kase (737 microgram) Kayısı 10 tane (253microgram) Süt 1 bardak (149 microgram) Peynir 1 kibrit kutusu (84 microgram) B vitaminler B-1 B-2 B-6 B-12 vitaminlerini içine alan guruptur.İştah,sindirimve sinir sistemi için gereklidir. B gurubu vitaminler:tahıllar,yağsız et, böbrek,yürek,beyin,karaciğer,yerfıstığı, tavuk,ceviz, yumurta,kepek ekmeği,ve yağlı tohumlarda bulunur. B 1 vitamini Buğday,pirinç,mısır,yulaf,darı,çavdar, kepek ekmeği,ve mantarda bulunur, B 2 vitamini Süt,peynir,yoğurt,ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır. B-3 Vitamini (Niasin) Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 6 miligram 4-8 yaş: 8 miligram 9-13 yaş: 12 miligram 14 yaş üstü bayanlarda: 14 miligram 14 yaş üstü erkeklerde: 16 miligram B-3 vitaminin yararları: Vücudun karbonhidratı kullanmasına yardımcı olur. Cilt sağlığı için gereklidir. Sinir sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. İştah arttırır, hazmı kolaylaştırır.Metabolizmayı hareketlendirir. Henüz ispatlanmamış Faydaları: Kolesterolü düzenlemesi açısından son derece faydalı vitaminlerden biri olan B-3 Niasin, kalp hastalıklarını önler. B-3 vitamini eksikliği; İshale Ağızda yaralara Aşırı eksikliğinde Pellegra'ya neden olur. B-3 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Vejetaryenler, süt ürünleri ve ve kümes hayvanlarını tüketmeyenler. Çok fazla alındığı takdirde... Çok fazla alındığı takdirde, vitaminin yol açtığı ya da yol açacağı tahribatlar, henüz bilinmemektedir. Ancak çok fazla kullanımı kimi insanlarda yüksek kan şekeri, ülser ve kalp atışında bozukluk, bulantı, kusma ve ciltte kızarıklıklar görülmüştür. B-3 vitamini açısından zengin besinler: Baklagiller: 1 porsiyon (5-20 miligram) Tavuk: 3 köfte kadar (10.6 miligram) Ton Balığı: 3 köfte kadar (4.9 miligram) Fıstık Ezmesi: 3 köfte kadar (4.0 miligram) Büftek: 3 köfte kadar (3.3 miligram) Kabuklu Pirinç: 1 kase (3.0 miligram) Makarna: 1 porsiyon (2.3 miligram) Ekmek: 1 dilim (1.1 miligram) B-6 Vitamini (Pridoksin) Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 0.5 milligram 4-8 yaş: 0.6 milligram 9-13 yaş: 1.0 milligram 14-18 yaş arası bayanlar: 1.2 milligram 19-50 yaş arası bayanlar: 1.3 milligram 14-50 yaş arası erkekler: 1.3 milligram 51 yaş üstü erkekler: 1.5 milligram B-6 vitamininin yararları: Antikorların, hücrelerin oluşumuna yardımcı olur. Enfeksiyonlara karşı vücudun direnicini arttırır.Kadınların adet dönemindeki sorunların birçoğunu giderir. Karbonhidratlardaki, yağlardaki ve proteinlerdeki enerjinin vücutta kullanılabilir hale gelmesinde son derece etkilidir. Kandaki hemoglobin ve proteinin artmasını sağlar. Diş ve dişeti sağlığının korunması, sinir sisteminin sağlıklı işlemesi için önemlidir. Henüz ispatlanmamış faydaları: Kesin olarak kanıtlanmamış olsa da B-6 vitaminin, kalp krizi riskini azalttığı yolundaki görüşler giderek artmaktadır. Ayrıca B-6 vitamininin kansere karşı çok iyi geldiği yönünde başarlı sonuçlar elde edilmiştir. B-6 vitamini eksikliği; Depresyona Ağız kenarlarında yaralara Kaşıntılı deri odaklarına Anemiye Bebeklerde kasılmalara yol açar. B-6 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Adet döneminde ağrı çekenler ya da gergin olan kişiler, enfeksiyona karşı vücudu dirençsiz olanlar. Çok fazla alındığı takdirde... B-6'nın çok fazla alınması halinde, vücutta bazı değişikliklerinolduğu ve vücuda zarar verdiği yolunda hiçbir yan etkiye rastlanmamıştır. Ancak yine de sağlığınıza zarar vermemek için önerilen miktarda vitamin kullanmanız tavsiye edilir. B-6 vitamini açısından zengin besinler: Muz: 1 orta boy (0.6 miligram) Somon: 3 köfte büyüklüğünde (0.55 miligram) Tavuk: 3 köfte büyüklüğünde (0.51 miligram) Hindi: 3 köfte büyüklüğünde (0.32 miligram) Patates: 1 orta boy (0.27 miligram) Meyve suyu: 1 bardak (0.24 miligram) Karpuz: 1 kase (0.23 miligram) Ispanak: 1/2 kase (0.22 miligram) Kümes hayvanları sığır ve koyun eti karaciğer,yumurtave sütte bulunur. B-12 Vitamini (Cobalamin) Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 0.9 microgram 4-8 yaş: 1.2 microgram 9-13 yaş: 1.8 microgram 14+ yaş: 2.4 microgram B-12 vitamininin yararları: Sinir sisteminin normal işlemesini sağlar. Kırımızı kan hücrelerinin gelişmesi ve çoğalması için son derecegereklidir.Diğer B grubu vitaminleri gibi, karbonhidratların, yağların ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesinde etkilidir. Henüz ispatlanmamış faydaları: Henüz kesin olarak ispatlanmış olmasa da, yapılan çalışmlar B-12 vitaminin kalp krizine karşı koruyuculuk sağladığı üzerinde yoğunlaşmıştır. B-12 vitamini eksikliği; Kan ve sinir sisteminde hasara Psikolojik bozukluklara Anemiye neden olur. B-12 vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Vejetaryenler, özellikle de süt, yoğurt, peynir veya yumurta yemeyenler. Çok fazla alındığı takdirde... Çok fazla alındığı takdirde, vitaminin yol açtığı ya da yıl açacağı tahribatlar, henüz bilinmemektedir. B-12 vitamini açısından zengin besinler: Baklagiller: 1 porsiyon (1.5-6 microgram) Bonfile: 1 dilim (2.7 microgram) Ton Balığı: 3 köfte kadar (2.5 microgram) Balık: 3 köfte kadar (2.1 microgram) Hindi: 3 köfte kadar (1.7 microgram) Yoğurt: 1 kase (1.0 microgram) Süt: 1 bardak (0.9 microgram) Tavuk: 3 köfte kadar (0.3 microgram) Peynir: 1 kibrit kutusu (0.2 microgram) Karaciğer,et ve yumurtada bulunur C Vitamini Günlük İhtiyaç: 1-3 yaş: 40 miligram 4-10 yaş: 45 miligram 11-14 yaş: 50 miligram 15-51+ yaş arası: 60 miligram C vitamininin yararları: Vücudun enfeksiyonlara karşı direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Nezleye, gribe karşı en etkili silahtır. Vücudun demiri özümsemesinde etkilidir. Diş ve dişetlerinin sağlığı açısından önemlidir. Kas, kemik, doku ve hücreleri koruyarak, dış etkenlerden zarar görmelerini engeller. Organların ve salgı bezlerinin sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar. Mikrobik hastalıklardan korur,dokuların ve diş etlerinin sağlığı için gereklidir. Henüz ispatlanmamış faydaları: C vitamini, kalp krizi, kanser ve katarakt riskini azaltabilir. Kimi uzmanlar özellikle mide ve rahim kanserini önlediğini öne sürmektedir. C vitamini eksikliği; Diş etlerinin kanaması, dişlerin dökülmesi ve dişeti iltihaplanmasına (Skarbüt hastalığı) Yorgunluğa İştah azalmasına Yaraların iyileşmesinde gecikmeye Deride kuruluk ve çatlamaya Eklemlerde şişmelere neden olur. C vitaminine en çok ihtiyacı olanlar: Sigara içenler, alkol kullanan ve stres altında olan kişiler. Çok fazla alındığı takdirde... Çok fazla alındığı takdirde, mide bulantısı, kusma ve mide krampları görülebilir. Bazı ilaçlarla birlikte alınması da sağlık problemlerine neden olabilir. C vitamini açısından zengin besinler: Brokoli: 1kase (116 miligram) Portakal suyu: 1 bardak (97 miligram) Çilek: 1 kase (84 miligram) Portakal: 1 tane (75 miligram) Greyfurt: 1 tane (67 miligram) Mango: 1 tane (57 miligram) Biber: 1/2 kase (45 miligram) Portakal,mandalina,greyfurt,limon,havuç, çilek,kavun,taze kırmızı ve yeşil biber,beyaz ve kırmızı lahana,maydonoz,kuşburnu,ve yeşil sebzelerde bulunur. D-vitamini ----------- Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir hale gelmesi,kemiklerin gelişmesi için lazımdır. Balıkyağı,süt ve tereyağında bulunur. E-vitamini ----------- Büyüme ve üreme için gereklidir. Buğday,pirinç,mısır,darı,çavdar,marul, soya,yerfıstığı,kabak çekirdeği,badem, susam,ceviz,zeytinyağı,ayçiçek yağı, mısırözü yağı,pamukyağı ve yeşil sebzelerde bulunur. K-vitamini ----------- Kanın normal sürede pıhtılaşması için gereklidir. Et,karaciğer,domates,kabak,karnıbahar,ıspanak, ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.