TRİBULUS'E bilimsel Bir Bakış

Konusu 'Supplementler' forumundadır ve Aytosh tarafından 23 Nisan 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. Aytosh
    Offline

    Aytosh Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2006
    Mesajlar:
    632
    Beğenileri:
    156
    Ödül Puanları:
    0
    Tribulus Terestris ile ilgili, Ege Üniversitesi Farmakoloji bölümü öğretim üyesi prof.dr. Sibel Göksel'in kendisine sorum üzerine tribulus terestris ile ilgili yaptığı arşiv taramasını. https://www.bodyforumtr.com/vbforum/tribulus-terrestris-extract-t11163p3.html
    başlığına eklemiştim, ancak daha çok kişiye ulaşması için supplementler bölümüne de başlık açmak istedim.

    işte Tribulusle ilgili yapılan bilimsel çalışmalar. umarım bunu okuduktan sonra da hala tribuluse para kaptıran olmaz:

    Bahsettigin tribulus terrestris afrodiziyak etkisi icin kullanilan bitkisel kokenli bir madde. Etkililigi ve guvenliligi acisindan elbette kanita dayali tip cercevesinde hareket etmek gerekir. Kanit dedigimiz de bu bitkisel maddeyle yapilmis kontrollu, randomize, klinik arastirmalari genel olarak degerlendirdigimiz meta-analitik calismalar veya en az bir adet klinik arastirma varligi iyi kanit.

    Ben biraz klinik arastirma taradim, en degerli kanit olan meta-analitik calisma yok; yapilmis 7 klinik arastirma, yani bilimsel calisma var. 2007'de yayinlanan bir calismada Avustralya'da elit rugby oyuncularŭnda 28 gune kadar kullanimda etkisiz oldugu bildiriliyor (Sonucunda su yargiyla yayinlanmis: "It was concluded that T. terrestris did not produce the large gains in strength or lean muscle mass that many manufacturers claim can be experienced within 5-28 days. Furthermore, T. terrestris did not alter the urinary T/E (testosterone/epitestosterone) ratio and would not place an athlete at risk of testing positive based on the World Anti-Doping Agency's urinary T/E ratio limit of 4:1." Yani uretici kokenli reklamlar yalan demek bu...

    2005'te yayinlanan yine baska bir calismada 20-36 yas arasi 12 saglikli gonullude 4 hafta 10 ve 20 mg/gun 4 hafta kullanimda etkisiz bulunmus: "All results were within the normal range. The findings in the current study anticipate that Tribulus terrestris steroid saponins possess neither direct nor indirect androgen-increasing properties. "

    2000'de yayinlanan baska bir calismada 15 saglikli antrene erkek gonullude (yarisi plasebo kalan yarisi 3,21 mg/kg/gun tribulus terrestris aliyor) 8 hafta egzersizle birlikte kullaimda etkisiz bulunmus: "Supplementation with tribulus does not enhance body composition or exercise performance in resistance-trained males."

    Etkili olduguna dair tek bir kaynak yok, diger calismalar da androstenedion vb bir testosteron prekursoruyle kullanildiginda estriol ve testosterona donusumu engellemedigine dair kanit sunmakta.

    Yani tribulus terrestris bahsettigin gibi sadece bir "pazarlama harikasi", etkisiz eleman. Bana sorarsan kullanimina hic gerek yok
     
    zuzu bunu beğendi.
  2. sleepy
    Offline

    sleepy Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2007
    Mesajlar:
    844
    Beğenileri:
    643
    Ödül Puanları:
    0
    Bununla ilgili bir başlık zaten vardı; ama tekrar gündeme gelmesi iyi olmuş.

    Kombinelerde tribulus görmeye başlamıştım tekrardan.
     
  3. zuzu
    Offline

    zuzu Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    385
    Beğenileri:
    144
    Ödül Puanları:
    0
    Bende tribulus'un etkisinin 0 olduğuna inananlardanım, pubmed vs gibi klinik araştırmaları bulunduran sitelerden yaptığım araştırmalardan sonra.

    Ancak Aytosh'un verdiği örneklerde dozajlar dikkatimi çekti. 100 kilo olduğunu varsaydığımız bir sporcu günde 321 mg günde tribulus alımı yapıyor 2000 yılında yapılan araştırmada, 2005 dekinde ise sadece 10mg ve 20mg alım yapılmış. Bana bu miktarlar firmaların reklamını yaptığı günlük kullanılması gereken miktarlardan az geldi. Mesela en basitinden ON'nin tribulus tabletinin 1 kapsülünde 625mg Tribulus var. Dikkatimi çeken konu bu oldu.
     
  4. Aytosh
    Offline

    Aytosh Yeni Üye

    Katılım:
    3 Nisan 2006
    Mesajlar:
    632
    Beğenileri:
    156
    Ödül Puanları:
    0
    denekler yan etki görebilir düşüncesiyle az doz vermiş olabilirler. zaten etkisiz ilaç az dozda da çok dozda da etkisizdir.
     
  5. zuzu
    Offline

    zuzu Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    385
    Beğenileri:
    144
    Ödül Puanları:
    0
    İlaç mantığıyla bakarsak malesef öyle bi durum söz konusu değil. Kan plazmasındaki oranı belirli bi dozajı geçmedikten sonra ilaçlar etki etmez. Aynı konu bitkisel ekstreler içinde geçerli olabilir.

    Ancak şöyle bi durumda var tabi, ON de yazan 625 mg bitkinin neresinden alınarak hazırlandı ya da nasıl bi teknikle hazırlandı. Yani bitkinin kökü farklı bir etki gösterirken yaprakları ya da çiçekleri farklı bir etki gösterebilir.

    Konuyla alakasız ama okulda hocam Erdem Yeşilada ile konuşmuştum bu bitkisel steroller hakkında. ( Universal'in sterol complex denilen üründen esinlenerek ) Bu bitkisel steroller bizim bildiğimiz insan hormonlarının sentezlenmesinde başlangıç maddesi olarak kullanıldığı derslerin tekinde geçti. Bende belki bunlar insan vücudunda bi şekilde istediğimiz hormonlara dönüşebileceğini düşünüp bu konu hakkında soru sordum ve hocam bu bitkisel sterollerin insan üzerine hiç bir etkisinin olmadığını söyledi hatta beni de azarladı biraz oğlum niye uğraşıyosun böyle şeylerle dersine çalış evvela, dersini ver dedi :p Ek olarak Mührüsüleyman diye bi biktiden bahsetti ve zamanında padişahlara yedirirlermiş bunu güçlensinler vs diye.
     

Sayfayı Paylaş