Tavuğun bölgesel olarak besin değerleri

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve ERtuna__ tarafından 14 Temmuz 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 22 üye.
  1. MertCeylan
    Offline

    MertCeylan Üye

    Katılım:
    22 Ağustos 2012
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    18
    Arkadaşlar bu gramajı piştikten sonra mı ölçmeliyiz çiğken mi çünkü piştikten sonra 100 gr tavuk hemen hemen 50 gr oluyor
     
  2. KAYU
    Offline

    KAYU Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    pişmiş mi ? emin misin ?! misal sen veya üretici firma benim tavuk göğsünü ne kadar pişirdiğimi, pişirirken tavuğa ne kadar su kaybettirdiğimi nereden bilebilir ? bilemez. atıyorum ben içinde %20 protein bulunan 100 gram çiğ tavuğu 15 dakika ızgarada tutarım elimde 80 gram pişmiş tavuk ve yine 20 gram protein vardır. sen 25 dakika tutarsın daha çok su kaybeder elinde 70 gram pişmiş tavuk ve yine 20 gram protein vardır. kimin ne kadar veya hangi yöntemle pişireceğini bilmeden pişmiş ağırlık üzerinden protein yüzdesini nasıl hesaplarsın ? tam olarak bilgi sahibi olmadan kesin eminmiş gibi yorumlar yazmayın arkadaşlar.
    ayrıca tavuğun yetiştirilme şekline göre protein değerleri belli miktarda farklılık gösterebilir ancak yukarıdaki değerler kesinlikle abartılı, fazla değerler. günümüzde marketlerden ulaşabildiğimiz tavuk göğsünda aşağı yukarı %20 protein vardır, üzerlerinde de yazar zaten.
     
  3. Aranel
    Offline

    Aranel Üye

    Katılım:
    19 Eylül 2012
    Mesajlar:
    1.008
    Beğenileri:
    611
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Verdiğim değerler standart pişirme sürelerine göre USDA Nutrition Database'den alınmış değerlerdir.

    Haşlama, ızgara, fırınlama vs yöntemleriyle pişirilince su kaybı veya ağırlık olarak değişkenlikler olabilir. ben haşlama tavukdaki protein miktarını yazdım.

    Kesin emin olmak isteyen çiğ olarak tartar zaten.
     
  4. KAYU
    Offline

    KAYU Üye

    Katılım:
    15 Ağustos 2013
    Mesajlar:
    33
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    18
    ben yorumumda senin paylaştığın değil resimdeki değerlerden bahsettim fazla ve abartılı diye. seninkinden bahsetmedim bile çünkü 250 gr. haşlanmış tavukta 26 gr. protein var demek, 100 gr haşlanmış tavukta yaklaşık 10.5 gr. protein var demek. kusura bakma ama komik. bu hesaba göre tavuk haşlandığında proteininin yarısından fazlasını kaybediyor. yıllardır bu işin içindeyim kaç beslenme uzmanıyla fikir alışverişim oldu ama sayende bi yaşıma daha girdim :) öyle şey olur mu ya ? tabi ki bir miktar besin değeri kaybı olacak ama radyasyona tabi tutmuyosun, altı üstü pişiriyosun. aynen seninde dediğin gibi 100 gram tavukta 20-25 gram civarı protein vardır. insanlar pişirirler yerler ve yaklaşık bu aralıkta proteini alırlar. daha işin başında olup buralardan bilgi edinmeye çalışan insanların kafasını bu tarz hesaplarla karıştırmaya gerek yok. bak ambalaja kaç gramsa hesapla ye, bitti. kaynağını değiştir bence, durduk yere bir öğünde altı üstü 40 gr protein almak isteyen insanlara yarım kiloya yakın haşlanmış tavuk yedirmenin lüzumu yok.
     
  5. zallas003
    Offline

    zallas003 Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2009
    Mesajlar:
    125
    Beğenileri:
    21
    Ödül Puanları:
    28
    Niye bu kadar olay oldu anlamadım 250 gr haşlanmış tavuk yazıp 100 gramının değerlerini vermiş. Yanlış çok bariz belli oluyor. Bu olay kuru ağırlık farkı gibi hemen hemen 100 gr pişmemiş tavuk su içerdiğinden dolayı protein olarak daha düşük görünür fakat piştikten sonra %30 su kaybeder ve protein değeri kuru ağrılıkta daha fazla görünür. Evde mutfak tartımla da denedim 260 gr tavuk pişirdim tavada 192 gr geldi piştikten sonra ağırlığı.
     
    Nabalkas bunu beğendi.
  6. Nabalkas
    Offline

    Nabalkas Üye

    Katılım:
    29 Ekim 2013
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    13
    Yer:
    Eskişehir
    foruma yeni uğrayan insanlara ışık tutmak için uyarma ihtiyacı hissettim eski konu da olsa...tavuğun ısıl işlem görüp suyunu kaybedince öncelikle kütlece ardından hacimce küçüldüğünü biliyoruz . sonuç olarak tam da dediğiniz gibi 40 gram protein almak istiyorsa --ki bir öğünde max 30 gram protein vücutta emilebiliyor kalanı karaciğere yükten başka bir şey değil-- tam olarak 135gram pişmiş , 200gram pişmemiş tavuk etiyle beslenmesi, 30 gram protein almak istiyorsa da : gidip 100 gram~ pişmişinden , ya da pişmemişinden* 150 gram~ tavuk etiyle öğününü geçirmektir .
    *pişirir yerse ne ala :D

    demek istediğim düşündüğünüz gibi 50 santigrat derecelik bir ortam peptit bağlarını koparıp karbonları yakıp da besin ögesi kaybına yol açmıyor , yenebilecek tavuk azalıyor sadece suyu buharlaşınca bkz.konsantreleşiyor
     
  7. serialno
    Offline

    serialno Üye

    Katılım:
    9 Ekim 2014
    Mesajlar:
    263
    Beğenileri:
    63
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    http://www.banvit.com/urun-listesi/pilic-but/1-6-9/
    tamamen kafam karıştı, şimdi 1 tane but haşlandıktan sonra, derisi çıkartılınca ne kadar kalori, ne kadar yağ, ne kadar protein var birisi söyleyebilri mi? fatsecretta oldukça fazla kalori çıkıyor.
     
  8. cmrds
    Offline

    cmrds Üye

    Katılım:
    18 Haziran 2014
    Mesajlar:
    314
    Beğenileri:
    84
    Ödül Puanları:
    38
    Cinsiyet:
    Bay
    Arkadaslar kafama takilan bir soru var simdi bu tavuk gogusu tum tavuk aldigimiz takdirde ikiye bolunuyor bu degerler o gogusun yarisi icinmidir ?
     

Sayfayı Paylaş