Hassas teraziyle tarttım, 100 gr çiğ tavuk piştikten sonra 75 grama düşüyor. Sadece göğüs kısmını yediğimden dolayı bir kaç farklı markanın tavuk göğsünde bunu denedim hepsinde sonuç aynı çıktı. Geçenlerde tv'de tavuğa su enjekte edildiğini ve bu sayede gramajlarının artırıldığını söylemişti bir uzman. Bu durumda bir kaç sorum var: 1) Tavuğun pişince 4/1 oranında ağırlık kaybetmesi doğal bir durum mu? 2) 100 gr tavuk göğsünün 30 gramı protein, pişip 75 grama düşünce protein kaybı oluyor mu? Piştikten sonra mı hesaplamalıyız yani? (25 gramı suysa piştikten sonraki ağırlığı hesaplamamız gerekiyor büyük olasılıkla) İlk bakışta 25 gr çok önemli bir miktar değilmiş gibi görülebilir ama günde pişirdiğimiz 400 gr tavuğun aslında 300 grama tekabül etmesi, doğal olarak 120 gr yerine 90 gr protein'e denk geliyor, bu şekilde bakarsak oldukça ciddi bir miktar olduğunu söyleyebiliriz. Siz ne diyorsunuz bu konuya?
o kadar ince hesaba girme diyorum....güvenilir markaların su enjekte işine gireceğini sanmam..gıda da olan doğal sudur diyorum...hesap olayında çiğ olarak hesaplaman daha iyi olur..zaten 100 gr tavukta 30 değil,20 gr olarak hesapla proteini...daha da moralin bozulacak ama 100 gr tavuk göğüsü 20 gr protein kazandırır...
Çok fazla bu konunun üzerinde durmaya gerek yok bana göre zaten yiyeceklerin besin değerleri pişmemiş durumlarına göre verilir. Yani 100 gr da 20 gr protein varsa bu piştikten sonraki değerdir oynamalar olabilir ama çok büyük kayıplar olucağını düşünmüyorum. Size fikir vermesi açısından birde şu linke bir göz atarsanız aklınızdaki soru işaretlerinden biraz daha kurtulursunuz. https://www.bodyforumtr.com/vbforum/ya-rl-k-m-pi-t12485.html?t=12485&highlight=pi%FEmeden+%F6nce İyi çalışmalar dilerim.
Ben de güvenilir markaların böyle bir şey yapmayacağını düşünüyorum. 100 gr tavuk göğsünde 20 gr protein olduğu konusunda yanılıyor olabilirsin bu arada, çünkü bu konudaki ünlü ve güvenilir 2 site de değeri 30 gr olarak vermiş. birini link olarak birini de resim olarak ekliyorum burdan inceleyebilirsin. http://www.nutritiondata.com/facts/poultry-products/703/2
Teşekkür ederim, arama yaptıktan sonra konuyu açmıştım ama anahtar kelimeleri doğru seçememişim demek ki. İyi çalışmalar.
tavuk etinde farklı kaynaklar olsada % 25 alabilirsiniz protein oranını. bu oran her 100 gram ciğ ettin 25 gramnın protein olduğunu ifade eder. tavuk etinin 100 gramını alıp pişirirseniz % 10-15 civarında kayıp söz konusudur. ette bulunan hücreler arası suyu kaybetmiş olur. 100 etteki 25 gram protein değerini kaybetmez. çok çok az bir miktar protein kaybı söz konsudur fakat bu kayıp bilimsel çalışmalarda ortaya çıkacak miktardır ve önemsiz kabul edilir.
tavuğu pişirdikten sonra terazine koy çıkan gramı 0,3 ile çarp çıkan sonuç tavuğun protein miktarı (tabi bu bahsettiğim haşlanmış tavuk göğsü içindir)
bu aldıgınız markanın urunlerıne su basmasıdır -tabiri böyle- yani bır yontemı war butun tavuk yada gogus normalınden agır gelıyor bım den alıyorum artık ne su ne buhar
Ben tavuk gogsunu once mikro dalgada 2.5 dakika ceviriyorum. Yag ve suyu cok guzel disariya atiyor dana sonra pecete ile yagladigim tavada izgara yapiyorum. 25% oraninda su attigini sanmiyorum ama gene de tartacagim Burada belirtirim. Zaten icine su basmiyorlar ama hile olsun agirlassin diye bir madde enjekte ediyorlar. Pisince yari yariya agirlik azaliyor.
Beypiliçte pek hoşuma gitmedi açıkçası haşlamadan önce tarttım bir de haşlandıktan sonra tarttım yarı yarıya bir azalma vardı :G