@kartals340 Mevzuyu uzatip, arkadasin basligini "hijack" etmeye niyetim yok ancak madem soruldu soyleyelim.
Hardalin "kotulugu"nu nereden iddia ediyorsunuz bilemiyorum, lezzeti icin soyluyorsaniz, sizin damak tadinizla benimki bir degil.
Sizin begenmemeniz bir sosu kotu yapmaz. Ben hardala bayilirim yemeklerime de arada sirada bol miktarda katiyorum. Damak tadi ve zevkler herkeste farklidir dedigim gibi.
Ketcapa alternatif olarak hardali onerdim. Nar eksisi soslarina da alternatif olarak hardali oneririm. Cunku:
- Seker ilavesizdir. (Tat/Pinar) Zaten seker manyagi yaptiginiz vucudunuza bir de sos araciligiyla seker sokmanin anlami yok. Sekerin zararlarini aciklamakla vakit kaybetmeyecegim, onceki mesajlarima bakabilirsiniz, suradaki sizin icin bir baslangic olabilir ornegin.
- 100 gr ketcapta 23 gram seker bulunur (markadan markaya degisecektir), 100 gr hardalda 1 gr seker vardir.
- 100 gr ketcaptan 25 gr karbonhidrat alirsiniz ve dedigim gibi cogunlugu sekerdir, 100 gr hardaldan 5 gr karb alirsiniz 1 gr'i sekerdir.
100 gr hardaldan ayrica 4 gr yag, 4 gr protein alirsiniz (jenerik bir hardal icin soyluyorum, markadan markaya degisir.). Geriye kalan SUdur (82 gr civari). Ketcaptan 2 gr protein alabilirsiniz. Geriye kalan yine sudur (70 gr civari). Yani kisacasi ketcapi hardala kiyaslarsaniz BOL SEKERLI SUDUR.
- Hardal, ketcapa kiyasla selenyum, magnezyum, thiamin ve fosfor acisindan daha zengindir (hardal tohumu sagolsun). Ketcapta ise A,C Vitamini ve potasyum vardir ancak aldiginiz seker bu saglik faydalarini notralize ediyor benim gozumde (domates ve ilave seker sagolsun).
- Hardal, anti-enflematuar yani anti-yakici ozellige sahiptir. Vucudunuzdaki hastaliklar genelde yakici ozellige sahip yiyeceklerin etkileri nedeniyle ortaya cikar. Ketcap ise asiri derecede olmasa da yakici ozellige sahiptir. Kisacasi hardal bu konuda da daha sagliklidir.
- Hardal tohumundaki B-kompleks vitaminlerin metabolizma hizlandirma ve kilo verme ozellikleri oldugu iddia edilir (thiamin, niacin, folate, riboflavin). Ketcap ve tabi nar eksisi sosunuz ise seker bocasi edildigi icin sismanlatici ve yag baglayici ozellige sahiptir.
- Hardal antioksidanlar da icermektedir.
- Bir arastirmada hardal tohumunun gastrointestinal yani mide ve bagirsaktaki kanser hucrelerinin buyumesini kisitladigi ve yeni hucrelerin olusmasini engelledigi gorulmustur.
- Hipertansiyon ve kolesterol kontrol edici ozellikleri vardir.
Dr. Perlmutter tarafindan da ketcap yerine hardal onerilmistir.
Tabi hardal tohumunu evde tuketmek daha faydali olacagi gibi, katki maddesi icermeyen hardal urunleri de sos amacli kullanilabilir. Piyasada icinde seker, bitkisel yag, katki maddesi ilavesi olan hardal markalari da bulunmaktadir, bu yuzden dogala en yakin markalari tercih etmek veya tohumunu tuketmek daha saglikli olabilir. Fakat ketcap icin bunu soyleyemeyecegim cunku SEKER ilavesiz ketcap hic gormedim. Varsa bile domates nedeniyle seker icerigi yine az olmayacaktir. Ayni sekilde nar eksisi soslarinda da seker ilavesiz olanlari bulmak kolay degil.
Nar eksisi konusunda da dedigim gibi, piyasada saf nar eksisi bulabiliyorsaniz onlari tercih edin, besin degerlerini bilmiyorum bunlarin ancak sunu da soylemem de yarar var ki, saf nar eksisi dedigim urunler bile "nar eksisi konsantresi"nden uretilmektedir.
Mevzuyu burada kapatiyorum, isteyen istedigini tuketir.
--- Mesaj birleştirildi, 18 Mart 2014 ---
Ekleme: Hardalin az miktarda da olsa Omega 3 ve 6 icerdiginden bahsetmeyi unutmusum (yine tohum sagolsun). Ketcapta tabi hic yag olmadigindan bunlardan bahsetmek dahi mumkun degildir, dedigim gibi sekerli sudur.
Son düzenleme: 18 Mart 2014