Tarım köyişleri TC sağlık bakanlığı

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve aqualinebursa tarafından 19 Temmuz 2014 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. aqualinebursa
    Offline

    aqualinebursa Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    469
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DESTAN AKVARYUM MARKET
    Yer:
    Bursa
    Marketlerde rastladığımız ürünlerdeki protein ve karbonhidrat değerleri gibi içerik değerleri sizce ne kadar doğru ne kadar güvenilir !!!
     
  2. vinternatt
    Offline

    vinternatt Üye

    Katılım:
    3 Eylül 2010
    Mesajlar:
    286
    Beğenileri:
    385
    Ödül Puanları:
    73
    Protein - karbonhidrat miktarlarını geçtim, "şekersiz", "ikisi bir arada" diye satılan kahvelerde glükoz şurubu yani şeker var. Buna ek olarak maltodekstrin de içeriyorlar. İsmi glükoz şurubu olduğu için şekersiz yazma cürretine sahip olabiliyorlar. Ve dünyaca ünlü markalar dahil, hepsi bunu yapıyor. Üstelik "ikisi bir arada" diyerek sanki sadece krema ve kahve varmış algısı yaratılıyor. Halbuki içinde glükoz şurubu, maltodekstrin, tam hidrojenize bitkisel palm yağı, asitliği düzenleyici maddeler, silikon dioksit ve tuz gibi bir sürü zımbırtı var.

    Ayrıca bazı besinlerin içeriklerinde şeker miktarı paylaşılmıyorken, yağ oranının düşüklüğünü ön plana çıkararak sağlıklıymış havası veriyorlar. Şeker, çoğu sağlıklı yağdan bin kat daha zararlı birşey. Fakat gel gelelim, bazı ürünlerde karbonhidrat deyip geçiştiriyorlar. O karbonhidrat ne kökenlidir, nişasta mıdır, lif midir, şeker midir hiç bahsedilmiyor.

    "Şekersiz" diye satılan içeceklerde tatlandırıcı olması daha da sıkıntılı bir durum. Şurada yazdığım gibi tatlandırıcılar daha zararlı olabilecek maddeler. "Şekersiz" ibaresi yerine "Tatlandırıcılı" kullanılmalıdır. Çünkü "Şekersiz" sözcüğü o ürünün sağlıklı olduğu algısını yaratmakta ve tüketiciyi yanıltmaktadır. Pazarlama yüksek lisansı yapmış birisi olarak buradaki kelime oyunlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Örneğin bugünlerde "%100 doğal" diye satılan bir limonatanın "şekersiz" yazan ürününe baktığımda içindeki aspartam gibi envai çeşit tatlandırıcıları görüyorum. Doğal, katkısız, koruyucusuz gibi ibareler böyle durumlarda çok tehlikeli.

    Aynı şekilde örneğin tavuk bulyon, et bulyon gibi ürünlere baktığınızda "koruyucu" içermez ibaresine aldanabilirsiniz. Ancak içeriğine baktığınızda teknik olarak "koruyucu" olmayan fakat "aroma arttırıcı" olarak kategorize edilen "monosodyum glutamat" gibi tehlikeli maddeleri gözden kaçırabiliyoruz. Bunların içeriği ürün etiketlerine yansıtılmalıdır. Aksi takdirde pazarlamacılar algısal oyunlar oynayarak tüketicilerin "sağlıklı" ürün arayışını manipüle edebilirler.

    ABD'de bile bu sene içerisinde etiketleme konusunda FDA yeni bir prosedüre yöneldi. Türkiye'nin bu konuda denetimleri arttırması gerekli.
     
    Son düzenleme: 19 Temmuz 2014
  3. aqualinebursa
    Offline

    aqualinebursa Üye

    Katılım:
    12 Temmuz 2012
    Mesajlar:
    469
    Beğenileri:
    246
    Ödül Puanları:
    53
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    DESTAN AKVARYUM MARKET
    Yer:
    Bursa
    İki lor peyniri ikiside aynı gramajda ve hemen hemen aynı görüyor birinde 15 gr protein var birinde 6gr birinde 20 gr bunun bir çok örneği var yağsız ve tuzsuz ise olacağı 17 gr 100 gr içinde...
     

Sayfayı Paylaş