Tam Buğday Unlu+Kepekli Ekmek

Konusu 'Yemek tarifleri' forumundadır ve kimodedim tarafından 21 Nisan 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. kimodedim
    Offline

    kimodedim Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2007
    Mesajlar:
    220
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    0
    Garantim vardır...
    Pastaneden saçma sapan içerikli yağlı şeyler yenileceğine...
    Bunun kahvaltılarda veya istenilen öğünlerde
    Tüketilmesi
    Daha uygun gelio bana....
    Ondan koymak istedim...

    Aldığı kadar tam buğday unu(ele yapışmayan ama kaskatıda olmayan bir hamur olacak)

    1 bardak süt(yarım yağlı tercihdir...)

    1 bardak su

    Mevcutsa 1 çay bardagına yakın(ya da istenildiği kadar saf kepek)

    Kuru maya(instant)

    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    1 tatlı kaşığı elma sirkesi, tuz

    (normal tarifin içinde bir tatlı kaşığı şeker var ama ben tercih etmiorum...montignac'ın entegral ekmeği gibi saglıklı olsun istediğimden)

    Bir kabın içine iki bardak tam buğday unumuzu koyuyoruz(varsa kepeğimizide)

    istenilen miktarda tuzu (dolu olmayan 1çay kaşığı yeterli...)

    mayamızı katıp harmanlıoruz

    cezvede sütle suyumuzu ateş üzerinde ılıklaştırdıktan sonra karışımın ortasını açıp döküyoruz(dikkatli olun bu işlemde ne sıcak ne soguk olmalı ılık olması yeterli çünkü ekmeğimizin kabarması gerek)

    yeterince unla yoğuruyoruz hamurun yeterli kıvama geldiğini düşündüğümüzde zeytinyagı ve elma sirkesinide katıyoruz...biraz daha yoğuruyoruz. hamurun pürüzsüz bir kıvamda oldugunu göreceksiniz...

    bir bezi hafif sıcak suyla nemlendirip kabımızın üzerine koyup ılık ya da sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakıoruz... 45-60 dk mayalanma için yeterlidir...

    mayalandıktan sonra hamurumuzu sekillendiriyoruz(elinize biraz tam bugday unu alırsanız daha kolay sekillenir)

    ekmeklerin üstüne hafif zaytinyagı sürüp orta derecedeki fırına verioruz...

    ilk 20 dakka kapagı acmayın lütfen... ama arada kontrol edin ki yanmasın ekmekler.;)

    bide bide sogutmayı unutmayın cunku sıcakken yerseniz...
    allah allah pişmemiş bu ekmekler diyebilirsiniz;)

    yapanlar başarılı olup begenir umarım:D
     
    mfd, aneximandros, egoTR ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.
  2. egoTR
    Offline

    egoTR Üye

    Katılım:
    20 Ekim 2007
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    28
    sağol tarif için..ilk boş zamanımda deniycem..dışardan aldığım ekmeklerden kat kat iyidir..
     
  3. aneximandros
    Offline

    aneximandros Özel Üye

    Katılım:
    14 Aralık 2007
    Mesajlar:
    1.829
    Beğenileri:
    2.144
    Ödül Puanları:
    123
    Meslek:
    Teorik Kimya
    Yer:
    USA
    Tarif cok guzel de aklima bir sey takildi. Madem tam bugday unu kullaniyoruz, neden ustune bir de kepek ekliyoruz? Tat icin mi yoksa lif miktarini arttirmak icin mi?
    Ben de tam bugday unlu, cok az yagli kek ve pogaca yapiyorum, super oluyor. Onlarin tarifini bir ara vereyim.
     
  4. kimodedim
    Offline

    kimodedim Üye

    Katılım:
    26 Aralık 2007
    Mesajlar:
    220
    Beğenileri:
    74
    Ödül Puanları:
    0
    lif oranını arttırmak için dediğin gibi...
    ama isteğe baglı bu...
    ben kepek falan karıştırmadan yapıyorum mesela
    tam bugday unundan olan hersey
    baska bi güzel oluo zaten ya :)
    beyaz un yanından geçemez yani
    saygılarthums:
     

Sayfayı Paylaş