Squash

Konusu 'Vücut Geliştirme & Fitness' forumundadır ve Veyron tarafından 16 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Arkadaslar kendim oynadığım ve hem kendine has bir spor olarak hemde mükemmel bir cardio çeşidi olarak burada squash ı tanıtmaya çalışacağım..

    T A R İ H Ç E
    Bir çok spor dalı gibi squash oyunu da şans eseri ortaya çıkmıştır. 19.yy. ortalarında İngiltere'deki Harrow okulunda öğrenciler tenis oynamak için kort sırasının kendilerine gelmesini beklerken, o sırada kortların dışında kalan duvarlar arasında raketleri ile toplara vurmaya başlarlar. Belki çıkardıkları gürültüden belki de kırdıkları camlar yüzünden çocukların bunu yapmamaları istenir. Bu durumun devam etmesi nedeni ile çocukların yumuşak yada "squash" tipinde bir top ile oynamaları uygun görülmüş. Bunun sonucunda çocuklar sert toplarla yapamadıkları hareketleri yapabildiklerini görürler. Bazı çocuklar için bu oyun o kadar çekici olur ki terkedilmiş binalarda veya evlerinde oynamaya başlarlar.

    Yüzyılımızın hemen başlarında da Londra'daki Bath Club çok popüler olmaya başlayan bu yeni "squash" oyunu için kortlar inşa ettirir.

    Diğer alternatif bir teori ise, oyunun, suçluların sonrasında Avustralya'ya yollandığı Fleet hapishanesinde yayıldığıdır.

    I. Dünya Savaşı sırasında Londra'daki bazı sosyal kulüpler orijinal Bath Club ve Lord's kulüplerinin ölçülerini baz alarak kortlar inşa ettirmişlerdir. Bu ölçülerin kullanımı günümüze kadar ulaşmıştır. Ölçülerin aynı kalmasına karşılık kortların yerlerinde ve yapı malzemelerinde çok büyük farklılıklar olmuştur. Bazı yerlerde kortlar ısıtmalı havuzun hemen yanında rahatsız edici sıcak bir ortamda iken, bazı kortların duvarları da açık havaya baktıklarından rahatlıkla bronşite yakalanabilirdiniz. Tavan yükseklikleri ve duvar tipleri de uzun yıllar bir standarda oturmadı.

    Başlangıçta oyun sadece eğlence olarak oynanıyordu. I. Dünya Savaşı'ndan hemen sonra büyük şampiyonalar, ulusal ve uluslararası ligler başladı. 1929 yılında squash derneği kurulduğunda sadece İngiltere'de değil tüm squash oynayan ülkeler de aynı çatı altında toplanmış oluyordu.1969 yılında bu dernek Uluslararası Squash Federasyonu (International Squash Rackets Federation) bünyesine dahil edildi. Bu yeni federasyonun başlangıcında yedi kurucu üye ülke vardı. Bunlar; İngiltere, Yeni Zelanda, Pakistan, Güney Afrika, Hindistan ve Mısır'dır. Günümüze kadar ise bir çok ülke üyeliğe katılmıştır.

    Arka duvarın camdan imal edilmesi birçok seyircinin maçları seyredebilmesini ve kulüplerin gelir elde etmesini sağlamıştır. Bu squash için ciddi bir aşama olmuştur. Tek taraflı bu cam kort daha sonra dört bir yanı cam olan kort şekline geliştirilmiştir. Böyle olunca 3000 seyirci kapasitesine ulaşılmış ve maçların televizyondan yayınlanması imkanı doğmuştur. Bu da sponsorluk imkanlarının artmasına, dolayısı ile de para ödüllerinin yükselmesine neden olmuştur. Bu yeniliklerin squash'a getirdiği canlılık göz ardı edilemez ama diğer taraftan para ödülünün fazlalığı, oyunu birasına oynandığı günlerden çekip çıkarıp kurallarına uyulması gereken acımasız bir rekabete sürüklemiştir.

    Squash'ın patlama yapmasındaki önemli nedenlerden biri de son yıllardaki sağlıklı ve fit olma diğer taraftan da daha çok boş zamana sahip olabilme isteğidir. Bir çok kişi squash'ı fit olmak için ideal bulmaktadır. Düz koşu yerine bir kortta top peşinde olmanın daha eğlenceli olduğu fikri ile beraber hava durumu kısıtlamasının da olmaması bir kolaylık sağlamaktadır. Tüm dünyada yaygın olan squash, ülkemizde de hızla yayılmaktadır.



    "OYUN ALANININ TANIMLANMASI


    Kırmızı renkli çizgiler oyunun sınırlarını belirlemektedir. Ön duvarda iki adet kırmızı çizgi vardır; yere yakın olanı "alt out çizgisi (tin)", yüksekte olanı ise "servis çizgisi (cut line)" dir. Yukarıda kalan ve kortu çevreleyen kırmızı hat için "üst out çizgisi (out of court line)" deyimini kullanabiliriz. Ayrıca her iki yanda da servis kutuları bulunmaktadır.





    Kortun uluslararası kurallara göre ölçüleri;

    boy9750 mm.cut line1780 mm.en6400 mm.ön duvar/servis kutusu arası4260 mm.ön yükseklik4570 mm.çizgilerin kalınlıkları50 mm.arka yükseklik2130 mm.diyagonal uzunluk11665 mm.tin480 mm.kortun minimum yüksekliği5640 mm.


    [​IMG]
    [​IMG] G E R E K L İ M A L Z E M E L E R


    Giyim ve Ayakkabı

    Beyaz short, t-short, çoraplar ve ayakkabılar gerekli malzemelerdir. Ancak son zamanlarda maçlarda çok parlak olmayan pastel renkli giyime de izin verilmektedir. Belirlenen normlarda ise; t-short yakalı ve kısa kollu olup, sıkmayacak ve esneme özelliği taşıyacaktır. Önceden kullanılmış malzemelerin korta girmeden önce temiz olması gerekmektedir.



    [​IMG] Ayakkabı squash için çok önemlidir; oyun içerisinde oyunun tüm yükünü taşırlar. Bu nedenle hafif, topukları iyi kavrayan, aynı anda parmakları da sıkmayan, sağlam yapıda olmalıdırlar. Bu tür ayakkabılar için salon ayakkabısı (indoor) deyimi kullanabiliriz. Bu ayakkabıların siyah tabanlı olması durumunda lekelemeyen (non-marking) özelliğinin olmasına dikkat edilmelidir. Bir çift ince çorap ve üzerine diğer bir çift havlu çorap ile birlikte ayakkabıları giymek ayak tabanlarını pişmekten ve su toplamaktan koruyacaktır.

    Raket ve Toplar

    [​IMG] Oyuna yeni başlıyorsanız hemen bir raket satın almanız gerekmiyor. Squash oynayacağınız yerden oyun için kiralayabilir veya bir arkadaşınızdan ödünç alabilirsiniz. Zaman içerisinde size uyan raket kafanızda belirlenmeye başlar. Her raket sizin oyun tarzınıza cevap vermeyebilir. Raket; dengeli oluşu, ağırlık noktasının kafasına veya sapına doğru oluşu, kafasının genişliği, hafifliği, tellerinin gerginliği gibi belirleyici özellikleri taşır. Genellikle iki benzer özellikte raket bulundurmanız, maç sırasında raketinizin kırılması veya telinin kopması durumunda faydalı olacaktır.

    Üretilen titanium raketler daha hafif olup kullanım kolaylığı getirmektedir. Raketler oyuncu düzeylerine ve beklentilerine göre değişik yapılarda üretilmektedirler.


    Topların da aynı ölçülerde fakat değişik renkte benekli olanları vardır. Bu değişiklik topların hızı ile ilgilidir. Sarı, beyaz, kırmızı ve mavi sırası ile yavaştan hızlıya değişiklik gösterir. Oyuna ilk başladığınız dönemlerde her dört rengi de bulundurmanız iyi olabilir.

    [​IMG] Mavi benekli: ekstra olarak zıpladığı için oyuna yeni başlayanlar ve kendi başına
    çalışma yapmak isteyenler için çok uygundur.

    Kırmızı benekli: top soğuk kaldığı için drop vuruş çalışması için idealdir.

    Beyaz benekli: çok soğuk kort ortamında dostça bir karşılaşma için uygundur.

    Sarı benekli: tüm turnuva ve maçlarda kullanılan toptur.


    Raketlerin Bakımı

    Raket üretim teknolojisinde yaşanan gelişmeler raketlerin bakımını da kolaylaştırmıştır. Eski tahta raketler, günümüzde yerini çeşitli maddelerin karışımdan oluşan "composite" veya "graphite" raketlere bırakmıştır. Bu raketler fiberden yapılmış olup,madde, raket şekline sokulan bir ısıtma işleminden geçirilmiştir. Bu işlem, raketlerin kalitesini arttırırken fiber madde nedeni ile de dayanıklılıklarını azaltmıştır. Bu nedenle raketlerin sert yüzeyler ile olabilecek teması, çizilmelere ve çatlamalara neden olmaktadır.

    Raketin kafası sıyrılmaya ve fiber damarlar zarar görmeye başladığında, raketin kullanım ömrü de azalmış olmaktadır. Bu nedenle kortta raketi kullanırken dikkatli olunmalı, raketin duvarlara vurmamasına dikkat edilmelidir. Raket kafasının çevresindeki koruyucu plastik, tampon görevi görürken, raketinize de kort içerisinde koruma sağlar. Raketinizin kabı ise raketi diğer zamanlarda korur. Raketlerinizi güneş ışınlarından uzak, kuru ve serin bir yerde koruyun. Yüksek derecelerdeki ısı, nem ve soğuk raketin tellerine ve gövdesine zarar verir. Aşırı ısınma nedeni ile raketinizi araba bagajı gibi kapalı yerlerde tutmayın.

    Raket tellerinin doğru ve istenilen gerginlikte tekrar takılabilmesı de çok önemlidir. Yanlış gergi raketin kafasına değişik basınçlar uygulayacağından raketin oynanabilirliği azalırken, tellerin ömrü ile beraber raketin de ömrü azalacaktır. Bu uyarılar dikkate alındığında raketin oynanabilirliği ve ömrü artacaktır.

    A N A K U R A L L A R Raketinizle vurduğunuz top, ön duvardan geri gelmeli ve alt out çizgisinin (tin) üzerine vurmalı, aynı zamanda dört duvarı çevreleyen üst out çizgilerinin de altanda kalmalıdır. Oyuncu duvardan gelen topa direk vurmak (volley) veya bir kez yerden sekmesine izin vermek durumundadır. Mücadele (rally) topu karşılayan için şu durumlarda sona erer:

    1. Topun yerden iki kez sekmesine izin verirse.

    2. Alt out çizgisine (tin) veya altına topu vurursa, aynı şekilde topu üst out çizgisine veya dışına vurursa.

    3. Ön duvara topu ulaştıramaz ise.

    Oyunun normalinde top ön duvar ağırlıklı oynanır, ancak ön duvara ulaşan arka ve yan duvarlardan gelen vuruşlar da geçerlidir. Böylece squash oyunun önemli bir özelliği ile karşı karşıya kalıyoruz, "açılar". Buna göre oyuncular sadece topun ön duvara gidişini ve sekişini değil, açıları da göz önüne almaları gerekmektedir. Squash oyunuda sayıyı servisi atan taraf kazanır, mücadeleyi (rally) servisi karşılayan kazanır ise servis el değiştirmiş olur. Servisi atan oyuncunun skoru önce söylenir, 5-7 gibi bir skorda servisi atanın 5, karşılayanın ise 7 panı olduğu anlaşılır. 9 puana ilk ulaşan oyunu kazanır, ancak oyun önceden 8-8 ise o zaman servisi karşılayacak olan taraf 9 veya 10 olarak bitiş skorunu seçebilir. Maçlar 3 set üzerinden 2 set kazan (best of three) veya 5 set üzerinden 3 set kazanan (best of five) şekilinde oynanır. Bazı maçlarda set sayıları 15 üzerinden oynanmakta, ancak yapılan her hata sayı ile değerlendirilmektedir.

    Maça Başlarken

    Servisi ilk atacak oyuncu genellikle raket çevirme ile belirlenir. Raket üzerindeki belirgin bir işaretin ters veya düz tahmini ile yapılır. Böyle belirgin bir işaret yoksa para atışı yapılabilir.

    Geçerli Servis

    Top servis çizgisinin (cut line) üzerine vurduktan sonra sahanın rakip çeyrek alanının içine düşmesi gerekmektedir. Üst out çizgisine veya onun dışına da vurmaması gerekir. Aksi durumunda servis el değiştirir (hand-out).
    Oyuna başlayan veya servis atma hakkını alan kişi istediği taraftan (sol veya sağ) servisi atabilir, ancak sayıyı kazanırsa diğer servis alanına geçer.

    Ayak Hatası

    Servisi atan kişinin bir ayağı servis kutusunun tam içinde olması gerekmektedir; aksi durumunda ayak hatası (foot fault) yapmıştır, servis el değiştirir. Eğer squash dar alanda oynanan son derece mücadeleci ve hızlı bir oyun olmasaydı kuralları da daha basit olurdu. Squash kuralları iki oyuncunun (çiftlerde dört oyuncunun) birbirlerini engellememelerini dürüst ve emniyetli oynamalarını düzenler. Bir engelleme pozisyonunda engellenen oyuncu durmalı ve let istemelidir (oynanan oyunun tekrarını istemek). Oyuncu engellendiği sırada oyuna devam ederse veya sonrasında vuruş denemesinde bulunursa let isteyemez. Hakem pozisyonun let, no let, veya stroke olduğuna karar verir. Hakem bulunmayan maçlarda kararları oyuncular kendi aralarında verirler.

    No Let

    Aşağıdaki durumlar oluştuğunda hakem "no let" kararı verecektir:

    1. Eğer oyuncu topa yetişemeyecek durumda idi ise.

    2. Eğer oyuncu topa yetişebileceğini gösterecek yeterli hamleyi yapmadı ise.

    3. Eğer oyuncu vuruşa kalkışmış ve ıskalamış ise, karar "no let" olur. Ancak vuruştan önce raket rakibe değer ve hemen let istenirse, pozisyon let olarak değerlendirilir.

    Let

    Topa yetişip mücadeleye (rally) devam edebilecek iken, rakibin engellemede bulunmasıdır.

    Stroke

    Stroke; aşağıdaki nedenlerden dolayı ceza olarak servisin el değiştirmesi, yada servisi karşılayanın stroke ile cezalandırılması halinde karşı tarafın sayı kazanmasıdır. Mücadeleye (rally) şu durumlarda stroke kararı verilir:

    1. Hucum eden oyuncunun sayıyı kazanacak pozisyonda olması.

    2. Rakip vuruşu yapacak iken, diğer oyuncunun yolundan çekilmek için gerekli çabayı göstermemesi

    Rakibe Top ile Vurmak

    1. Eğer top ön duvara önce vuracak şekilde giderken rakibe vurur ise, sayı vuran kişinindir.

    2. Eğer top önce yan, devamında ön duvara vuracak idi ise, let kararı verilir.

    3. Topa vuracak kişi, arkadan seken topa dönerek vurur ise let kararı verilir. Tabi ki vuruş sonrasında topun out olmayacak şekilde ilerlemesi gerekir.

    [​IMG]
    Şekil 2 : A oyuncusu vuruşunu yapmak üzeredir ve ön duvara direk olarak topu vurabilme fırsatı kendisine verilmelidir. Bu nedenle de B oyuncusu taralı bölgenin dışına çıkar
    <<< T e k n i k >>>
    G İ R İ Ş Squash oyuncusunun düzeyi, temel hareket ve teknikleri uygulayabildiği oranda belli olur. Oyuncunun hız, kuvvet, kabiliyet gibi başlangıçta kendisine avantaj sağlıyacak özellikleri olabilir, ama sonucu belirleyecek olan teknik düzeydir. Squash bir çeşit savaştır; bu savaşta mutlu olduğumuz sevindiğimiz, hırslanıp sinirlendiğimiz veya üzülüp umutsuzluğa kapıldığımız anlar olur. Aynı zamanda oyun içinde baskı altındayızdır. Bu baskı bizim genellikle tekniğimizi ve kontrolumuzu bozar. Böyle durumlarda top ile olan zamanlama bozulur, topa ya çok yaklaşırız ya da hareket halinde vuruşumuzu yaparız. Tekniğin güçlü olmasını gerektiren bu şartlar altında oyuna yeni başlarken hemen maç ortamına girmektense, temelinizi sağlamlaştıracak ön çalışmalar yapmanız çok önemlidir.


    Bu bölümü okuduktan sonra elinize bir raket alarak tekrar okumanızda yarar var. Normal raket tutuşu "continental" veya "tokalaşma" olarak bilinir. Squash için en önemli temel özelliklerin başında gelir. Şimdi raket tutuşunu basamaklar halinde görelim:

    1. Sağ el oyuncusu iseniz, sol eliniz ile raketin orta kısmından tutun. Yukarıdan baktığınızda raketin tellerini göremiyeceğiniz şekilde raketi yere dik tutun. Bu durumda raketin sadece çerçevesini düz bir çizgiymiş gibi göreceksiniz.

    2. Sağ elinizin ayası yere bakacak şekilde elinizi açarak raketin sapını (grip) tutun. Bu tutuşu sapın orta yerine denk getirin, sapın dibine veya çok ilerisine gelen bir tutuş olmasın. Parmaklar ise raketi kavrarken sıkılmış yumruk gibi olmamalıdır. Baş parmak tetik çeker gibi dururken diğ.parmaklar da aynı oranda yaygın dururlar. Baş parmak ise orta parmak ile temastadır.

    Resim 5:V şeklindeki elinizin ayası ile yere dik tuttuğunuz raketin sapını üstten kavrayın
    Resim 6:Raket sapını orta yerinden kavrayın.Tetik çeker gibi duran parmağa dikkat edin.Parmaklar resimdeki gibi ayrık durmalıdır.

    3. Bir numaralı açıklamadaki gibi raketi tuttuğunuzda oluşturduğunuz tetik parmak ve baş parmak yukarıdan baktığınızda bir V şekli oluşturur.

    4. Raketin kafasını bileğinizle yaklaşık 90 derece oluşturacak şekilde kaldırdığınız zaman parmaklarınızın dışında, bileğinizde ikinci bir V şekli oluşacaktır. Bu iki V şeklini tüm vuruşlarda kullanacağınız için stilinizde bunların yer etmesi gerekir.

    Yeni diğer bir tutuş şekli daha vardır. Bu tutuş şeklinde raket yukarıda anlatıldığı gibi tutulurken yere dik olarak duran raket kafası elde çevrilerek yüzü size bakacak şekilde yere paralel duruma getirilir (Ben bu stile "tava tutuşu" diyorum, gerçekten de bu stilde tavayı tutar gibi raketi tutmak gerekiyor). Doğal olarak raket sapı böyle bir tutuş için imal edilmediğinden bu tutuş şekli size garip gelecektir. Ancak bu stilin bazı avantajları vardır; öncelikle raketin kafası açık olarak oynandığı için topu alt out çizgisine vurup hata yapma oranı azalır. Diğer taraftan volley vuruşlardaki kontrolü arttırır. Genellikle bu stil dünyada üst düzey oyuncular arasında yayılmaktadır.

    Kendinize uyan bir stil ile squash oynamaya başlıyacaksınız. Bu raket tutuş şekli ile ileride göreceğiniz tüm vuruşları yapabileceksiniz. Unutmayın squash oyununda teniste olduğu gibi raketinizi istediğiniz yöne çevirecek zamanı bulamazsınız.

    Yine raket tutuşu konusu içerisinde açıklanması gereken diğer bir konu "bilek"tir. Raket için "kolumuzun bir uzantısıdır" diyebiliriz. Dolayısı ile raketin kafasını elimizi kontrol edebildiğimiz gibi kontrol edebilmeliyiz. Bunun için gerekli şey raketi istenildiği gibi tutmak ve bilek kontroludur. Squash oyunununu bir "bilek" oyunu olduğuna dair yanlış bir kanı vardır. Aslında topa uygulanan güç, omuz, dirsek ve bilek yolu ile raketin başına aktarılan güçtür. Büyük bir banyo havlusunun ucunu bir kırbaç becerisi ile kullanarak arkadaşınızın bacağını acıtırken, havlunun ucuna uygulattığınız gücü raketin kafasına da aktarabilmelisiniz. Kısaca bileğinizin V şeklinde ve sıkı olması gerekmektedir.Bunları gerçekleştirdiğinizde yapacağınız vuruşlarda bilek kendi sıkılığını gerektiği kadar ayarlıyacaktır



    O N T R O L L E R Top Kontrolü

    Basit olarak topu raketin ortasına denk getirebilmektir. Bu beceri squash topunun az zıplaması da göz önüne alındığında raket sporuna yeni başlayan birisi için sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Oldukça moral bozucu da olabilir. Yapılacak bazı çalışmalar bu problemi çözecektir. Yukarıda anlattığım tava şeklindeki tutuş ile topu raketin ön yüzünde (forehand) 10 kez zıplatmaya çalışın, bunun için korta girmeniz gerekmez. Daha sonra bu vuruşları 100'e kadar geliştirin. Aynısını bu kez raketin ters yüzü (backhand) ile çalışın. Daha sonra korta geçerek ön duvara 2 m. uzaklıktan kendinize top atmayı deneyin. Raketinizin yüzünü açarak ve topu daha yukarıya vurarak kortun arkasına doğru gerileyin. Arka duvara ulaştığınızda tersini yapmaya başlayarak ön duvara doğru ilerlemeye başlayın. Tabi bu durumda topu daha aşağıya doğru vurmaya başlamalısınız. Yine duvara yakın durup alttan topa vurarak yere düşürmeden volley şeklinde çalışabilirsiniz.

    Hareket Kontrolü

    Bir basketbol maçında foul atışı atan bir oyuncunun ne kadar uzun zaman harcayıp sayıyı yapmaya çalıştığını hepimiz biliriz. Maç içerisinde ise aynı oyuncu iyi tutulduğunda ve baskı altında iken aynı sayıyı kolay bulamaz. Çünkü foul atarken kullandığı zamanı ve pozisyon rahatlığını o anda bulamaz. Squash maçında da koşarken, aniden yön değiştirirken, tam eğildiğinizde uzanmanız veya zıplamanız gerekirken topa istediğiniz şekilde dengeli vurmak pek kolay olmaz. Bu koşarken hedefe oku tam isabet ettirmeye çılışmak gibi birşeydir. Bu nedenle vuruştan önce durmanız ve amacınızı belirlemeniz gerekir.

    Hareket kontrolünde üç önemli nokta vardır:

    1. Vuruş için doğru yerde olmak gerekir.

    2. Durmuş olmak ve vuruş için sabit olmak gerekir.

    3. Topa olan uzaklık ve dizlerin durumu.

    Oyun sırasında topa vurmadan önce doğru yere gidip vucudunuzu dengeleyerek durmuşsanız, raketi hazırlamış topun sizin vurmak istediğiniz yere gelmesini bekliyebiliyorsanız gerisi kolay demektir.
    Squash oynarken karşılaşılan en belirgin problem oyuncuların topa koşmalarıdır. Topa doğru koşmayın. Topa vurmak istediğiniz yere doğru koşun. Bu vuruş için doğru yerde olmak demektir. İyi oyuncu kafasında topun sekeceği yeri önceden canlandırır ve oraya doğru hareketlenirken de yine kafasında yapacak olduğu vuruşu belirler. Topa olan uzaklığın da önemi büyüktür. Eğer topa uzanarak vurma durumunda isek dengesiz ve gücümüzden kaybetmişiz demektir.Topa çok yaklaşıldığında da, ki bu durum sık tekrarlanan bir hatadır, o zaman vuruş kesilir, belirsizleşir ve vucut dengesini kaybederek geriye doğru düşer. Dizlerin ise diğer raket oyunlarına göre çok daha fazla bükülmesi gerekir. Çünkü duvardan top sektikten sonra yere oldukça yakın kalır, fazla yükseklik kazanmaz.Yeterince eğilmeme durumunda hata oranı yüksek olacaktır. İstenildiği oranda dizler büküldüklerinde ise, raket kol ilişkisi vuruş anında tam olacağı gibi, topu rahat takip etmek ve T bölgesine (kortun merkezi) çabuk gitmek gibi avantajları da beraberinde getirecektir.

    Denge

    Vuruştan hemen önce durmuş ve vucudunuzu sabitlemiş iseniz kontrollü bir vuruş yapma olasılığınız yüksektir. Bu duruş, vucudun üst kısmı ve swing için gerekli dengeyi de sağlamalıdır. Bu duruş anında dizlerin de bükülü olması bir çeşit süspansiyon görevi görecektir. Yani vucudun ağırlık noktası top ile olan mesafeyi ayarlıyabilmek için dizler üzerinde oynak kalacaktır. Aynı şekilde vucudun tekrar T bölgesine hızla dönmesini de sağlıyacaktır.

    Maç içerisinde toptan uzaklığınız kötü, pozisyonunuz zayıf olabilir, ancak yine de vuruş anında sabit ve dengeli olursanız yeterli bir vuruş yapabilirsiniz.

    Nasıl yürürken sağ ayak sol kol dengeli hareket ediyorsa, squash oynarken de dengeyi sağlayacak ideal vuruş pozisyonu vardır. Bu pozisyonda:

    1. Omuzlar ve yüz yan duvara bakacak,

    2. Ön duvara yakın olan ayak bir adım önde olacak ve ayak ucu yan duvara dik bakacak,

    3. Arka duvara yakın olan ayak arkaya doğru hayali 30 derecelik bir acı yaparak duracak,

    4. Ön diz gibi arka diz de bükülü duracak (vücut ağırlığının yüzde yetmişi ön dize, yüzde otuzu arka dize olmalıdır).

    5. Omuzlar, diz ve ön ayak baş parmağı aynı dikey hat üzerinde olmalıdır.

    Aynı kuralları backhand vuruş için de uygulayın.

    [​IMG][​IMG]Forehand duruşunda omuzlar ve yüz yan duvara bakmalı, vücut ağırlığı ön bacağa verilmelidir.Backhand duruşunda da forehand duruşundaki özellikler dikkate alınmalıdır. Dizlerin ise bükülü olması gerekmektedir.

    Bu vuruş şekli, vücuda vuruş için en ideal pozisyonu sağlar. Bunu gerçekleştirebilmek için çoğu zaman poziyona göre ayağınızı diğer tarafa getirme zorluğu yaşatsa da buna değer. Bazen forehand poziyonunda öne uzanırken ya da aniden kortun arkasına ve ya yan duvara doğru hızlanırken daha kolay ve daha hızlı olan 'yanlış' ayağı kullanmak yerinde olur. Ayak hareketleriniz nasıl olsa herzaman istenildiği gibi olamayacaktır, o zaman vucudunuzu daha dengeli duruma getirmeye çalışmalısınız. İstenilen pozisyona ulaşmak için kalçaları çevirmeyi ve dizleri kullanmayı öğrenmek gerekir.

    Raket Kontrolü

    Vuruş anında raket yüzeyinin açısı topun ön duvara gideceği yolu belirler. Genellikle raketin ön yüzü açık olarak oynanır. Bu açıklık, topun üzerinden alta doğru vurma fırsatı verir. Oluşan bu kesme (cut) falso,bazı vuruşlarda topu hissedebilmek ve topun hızını kontrol etmek için kullanılır. Topun kontrolü de bu açıklık sayesinde artar, hata oranı düşer.

    [​IMG]

    Şekil 3 : Raketin açısı ve vuruşun yüksekliği topun gideceği açıyı ve uzunluğu belirler. Bu çizimde görülen vuruşların hızı aşağı yukarı aynıdır.

    Swing

    Vuruşu yapabilmek için raketin savrulmasına "swing" denir. Raketi doğru tutmak kadar, swing hareketini de beraberinde eksiksiz yapmak çok önemlidir. Swing, tası su üzerinde kaydırabilmek için yaptığımız kol hareketine benzer. Elinizi taşı kaydıracakmış gibi açın; bu harekette kol yandan fırlatma hareketi yapacaktır, tabii ki elinizde taş yerine bir raket olacaktır. Daha önce açıklanan raket tutuşuna uygun şekilde raketi tutuyor iseniz, yani bileğiniz V şeklinde kalkık ise raketin başı doğal olarak forehand için sağ kulak hizasında olacaktır (backhand için sol kulak). Dirsek ise bükük ve yan karın boşluğundan bir karış gibi bir uzaklıkta olmalı. Bilek tüm swing hareketi boyunca sıkı, kalkık ve düz olmalıdır. Tabii ki bilek olması gerektiğinin dışında pozisyonu düzeltmek, topa güç kazandırmak ve ya rakibi yanıltmak için açısını yerine göre değiştirebilir. Raketi vuruş için aşağıya doğru savurduğunuzda verdiğiniz güç topa yansır. Swing ne kadar hızlı ise top da o derece hızlı olacaktır. Raketin vuruş için izlediği yol yere doğru hemen hemen dik bir açı iken, topla temas anında yere paralel bir poziyon alır. Swing hareketinde iki önemli ipucu vardır :

    1. Gücünü ve kontrolünü kaybetmemek için raketin kafasını anlatılan şekilde kalkık tutun.

    2. Raketin kafası vuruştan sonra aynı yönde 30 cm. kadar devam etmelidir. Raketi vuruş sonrasında devam ettirmemek güçsüz vuruşlara yol açar.

    Diğer önemli bir konu da rakibinizin güvenliğidir. Swing harketi bir kulak hizasından başlayıp diğer kulak (kendi kulağınız!) hizasında bitmelidir. Vuruş anında raketi 30 cm. kadar devam ettirirseniz kol doğal olarak dirsekten bükülecek ve vuruş istediğiniz şekilde olacaktır.

    Değişik swing vuruşları yapabilirsiniz. Bir kulak hizasından diğerine giden raketin hareketine "full swing" diyebiliriz. Bu güçlü vuruşlar için kullanılan swing türüdür. Topa yavaş vurarak rakibi yanıltmayı amaçlayan vuruş "short swing" dir. Ancak bunu sık yapmamak gerekir ki etkisi kaybolmasın. Diğer swing ise "compact swing"denilen vuruştur. Full swing kadar raketi açmamakla birlikte sert ve kontrollü vuruşu sağlayan ve oyunun surati nedeni ile sıkça kullanacağınız swing turudur.

    İyi bir zamanlama ve kontrol için sıralama şöyledir:

    1. Topu gözle takip etmek,

    2. Hareketlenmek,

    3. Hazırlanmak,

    4. Pozisyon almak,

    5. Durmak,

    6. Topa vurmak,

    7. T' ye dönmek için toparlanmak.

    Bu sıralamada "hazırlanmak" demek, raketin vuruş için her harekete başlandığında bilekten ve koldan kalkık olarak hazır olması demektir.

    Swing sonuç olarak squash için anahtar vuruştur diyebiliriz. Tüm diğer vuruşlar buradan doğmaktadır. Bu nedenle swing sağlam bir yapıya oturmalıdır. Topa vurmadan ortaya çıkan problemler topu iyi takip etmeme, zayıf teknik, kötü zamanlama ve kötü top kontrolünden kaynaklanabilir. Acele edip zamanlamayı bozmamak için çok sert vurmaya çalışmayın. Daha iyi vuruşlar yapana kadar short swing vuruşunu kullanın.


    F O R E H A N D S W I N G
    Hazırlık
    1. Raketi erken ve önceden hazırlayın
    2. Bilek kalkık olmalı
    3. Dirseğinizi kırın
    4. Topu takip edin
    5. Ön ayakla öne doğru adım atın
    6. Öndeki omuzu düşürün ve yan duvara doğru bakmasını sağlayın
    Vuruş
    1. Ağırlık transferini ön ayağa doğru vermeye devam edin
    2. Öndeki bacağınızı bükün
    3. Kalçalar yan duvara bakmalı
    4. Topun vuruştan önce aşağıya doğru inişe geçmesine izin verin
    5. Ön ayağınızın hizasındaki topa vurun
    6. Raketin yüzeyi açık olmalı
    7. Bilek sıkı ve dik olmalıdır
    Sonrası
    1. Kalçalar sabit durmalı
    2. Ağırlığınız ön ayak üzerinde olmalı
    3. Arka ayağınızı kaldırmayın ya da yerinden oynatmayın
    4. Topu seyretmek için kafanızı çevirin
    5. Dirseğinizi bükün
    6. Raketi ön omzunuza kadar devam ettirin


    B A C K H A N D S W I N G

    Hazırlık
    1. Raket arka omzunuza yakın olsun
    2. Bilek dik
    3. Raketi tutan parmakların boğumları yukarı bakacak
    4. Dirsek vücuda yakın
    5. Dirsek ucu yere doğru bakacak
    6. Ön ayağınızı öne doğru atın
    Vuruş
    1. Omzunuzu yan duvara bakacak şekilde düşürün
    2. Dirseğinizi vücudunuzun arkasına doğru hareket ettirin
    3. Ağırlık transferinin ön ayağa doğru olmasına dikkat edin
    4. Ön bacağınızı bükün
    5. Topun vuruştan önce düşüşe geçmesine izin verin
    6. Top, ön ayağınızın biraz önündeyken vurun
    7. Raketin yüzeyi açık olmalı
    8. Bilek sıkı ve dik olmalı
    Sonrası
    1. Kalçalarınızı sabit tutun
    2. Ağırlığınızın ön bacakta olmasına dikkat edin
    3. Arka ayağınızı kaldırmayın veya hareket ettirmeyin
    4. Topu seyretmek için kafanızı çevirin
    5. Dirseğinizi bükün
    6. Raketin yüzünü kafa hizasına veya üzerine kadar devam ettirin



    K O R T H A R E K E T L E R İ
    Topa vurmadan önce doğru pozisyon almak, topa nereden vurmak istiyorsanız orada olmak squash oyuncusu olarak başarınızın başlıca anahtarıdır. Bazen topa yerinden vuramazsınız, nedeni yeteri kadar fit olmamanız mıdır? Yoksa oyunu iyi okuyamıyor musunuz? Belki de hızlı değilsiniz. Cevabınız bu sorularda yatabilir. Diğer bir soru ise, kort hareketlerini tam olarak biliyor ve uyguluyor musunuz? İşte esas cevap burada yatıyor. Şüphesiz fit olmanın hızlı olmanın yararı büyük, ama her şey orada bitmiyor. Hızlı olmak çok önemli ama squash kortu içinde ne kadar hızlı hareket ettiğiniz değil ne zaman ve nereden harekete başladığınız önemlidir. İyi pozisyon yakalamak için topun nereye gideceğini anlar anlamaz harekete geçin. Topa vurduktan sonra hemen T bölgesine geri dönün ki diğer vuruş için hazır olun. Kort hareketleri diğer raket kontrolü ve hareket kontrolu gibi sadece kabiliyet ile ilgili olmayıp squash alışkanlıklarının kazanılması ile de ilgilidir.

    [​IMG][​IMG][​IMG]Şekil 4 : Daire içindeki alana T bölgesi denir. Eğer rakibin öne oynayacağını düşünüyorsanız B, arkaya oynayacağını düşünüyorsanız C, belirsiz ise B bölgesinde bulunmanız gerekir.Şekil 5 : Koyu renkli olarak çizilen alan içine girmeyeceğiniz alandır. En fazla bir ayağınızı içine koyarak normal vuruşlarınızı yapın. Böylece kortun ölçülerini yarılamış olursunuz.Şekil 6 : T'den topa doğru ve sonrasında da T' ye dönmek için yapmanız gereken kort hareketleridir.
    Erken davranarak ve topa ulaşan doğru yolu takip ederek kortun ölçülerini azaltabilirsiniz. İdeal olarak hareketlerin başlama noktası T bölgesidir. T bölgesi, servis kutularını ayıran çizgi ile kortu yaklaşık ikiye ayıran çizginin kesiştiği bölgedir. T bölgesinden ön duvar köşelerinden birine doğru koştuğunuzu var sayalım. Köşeye doğru direk koşarsanız en büyük hatayı işlemiş olursunuz. Ön duvara yüzünüz yarı dönük şekilde olur, vuruş için yeterli yeriniz kalmamış olur. bu durumda büyük bir olasılıkla da kötü bir çarpraz kort vuruşu yaparak hatalara devam edersiniz. Doğrusu ise, T bölgesinden yine köşeye doğru koşarken sağ ve sol ayağınızı, vuruş pozisyonuna göre, yan adımlı hareket ettirerek topa doğru gerekli pozisyonu almaktır. Böylece yüzünüz ve omuzlar yan duvara bakacak ve vuruş için gerekli pozisyonunu almış olacaktır. Köşeye doğru koşarken çizdiğiniz yol köşesi yuvarlatılmış L şeklidir. Ön köşelere olduğu gibi arka köşelere de aynı şekilde koşmak gerekir. T Bölgesine dönüş yolu iki açıdan önemlidir:

    1. Rakibinizi engellemediğinizden emin olmak.

    2. T bölgesine mümkün olan en hızlı ve sorunsuz şekilde dönmek.

    Her hangi bir köşeden T bölgesine doğru olacak bir geri dönüş hareketi önce ters taraftaki yan duvara doğru olacak, oradan da T bölgesine olacaktır. Aynı zamanda gözler de topu takip etmelidir. Yani sizi köşeye götüren L şeklindeki koşu yolunun dönüşüdür.

    Ön kortta bir vuruş yaptıktan sonra geriye T bölgesine giderken sırtınızı ön duvara veya rakibe dönmelisiniz. Yan bacak hareketlerini tercih etmelisiniz. Böylece topun rakibinizin raketine gidişini ve raketinden çıkışını görebilirsiniz. oİyi kort hareketi becerisi gerçekten kortun ölçülerini sizin için yarıya indirir. Halbuki kötü olduğumuz günlerde kort bize ne kadar da büyük gelir. Aslında oldukça küçük bir alanda oynamaktayız. T bölgesinden ön duvar köşelerine en uzun uzaklık üç büyük açık adımdır. Arka tarafa olan vuruşlarda ise uzaklık genellikle 1,5 açık adımdır.

    Rally sırasında iki kez duraklarsınız; T üzerinde olduğunuz ve vuruşunuzu yapacağınız andır. Bunun dışında kalan pozisyon alma mücadelesidir ve oyunun sonucunu etkiler. T üzerinde pozisyon almanız rakibin nerede olduğu ile ilgilidir.

    1. Eğer rakip önünüzde; ise yarım kort çizgisi üzerine ayaklarınızı ayak uçlarınız ön duvara bakacak şekilde yerleştiriniz. Topuklarınızın üzerinde çakılı durumda olmamanız gerekir. Ayak uçlarının üzerinde her an hareket etmeye hazır olmalısınız. Bu duruş ile rakibinizin yapacağı forehand veya backhand vuruşları kontrolünüz altında olacaktır. Bu arada başınız ile omuzlarınızı topu ve rakibi takip etmek için çevirmeniz gerekir.

    2. Eğer rakibiniz yanınızda veya arkanızda ise; o zaman vücudunuz ile yan duvar 45 derece açı yapacak şekilde olmalıdır. Bu rakibinizin vuruş sırasında ve sonrasında ne yaptığını izleme fırsatı verecektir. Bu pozisyonda sağ ve sol ayağınız arka köşelerden birine doğru bakıyor olacaktır.

    [​IMG][​IMG][​IMG]DOĞRUYANLIŞŞekil 9 : T ve arka köşe arasındaki dairesel kort hareketi. A ve B oyouncuları sırası ile topa vurmak için saat yönünde hareket ederler. Bu backhand vuruşu için saat yönünün tersi şeklinde olur.Şekil 7 - 8 : Topa doğru koşmayın. Topa nereden vurmak istiyorsanız oraya doğru koşun.
    Rakibinizin olası bir çarpraz kort vuruşunda top arkanızdaki köşeye gideceğinden 90 derecelik ani bir dönüşe de hazırlıklı olmalısınız.

    Tüm bu genel açıklamaların yanında yerine göre kuralların dışına çıkıp oyununuza yaratıcılık ve esneklik kazandırmalısınız. Örnek olarak; rakibiniz önünüzde iken siz arkadan fazla yaklaşmış iseniz veya rakibiniz sizin önünüzde görüşünüzü engelleyecek şekilde vuruşunu yapmak üzere ise bu durumda siz rakibin raketini ve topu görebilmek için kenara çekilmeniz gerekir. Böylece kendinize görüş alanı yaratmış olursunuz.

    Hayali Oyun

    Bu kort hareketlerini geliştirmenin bir yoludur. Bu oyunda hayali bir rakibe karşı hayali bir oyun oynarsınız. Top kullanmadan yapılır. Örnek olarak, T pozisyonundan sağ ön duvar köşesine bir vuruş hamlesi yaparak tekrar eski pozisyonunuza dönersiniz. Daha sonra yana ve arkaya benzer vuruşlar denersiniz. Çalışma böyle devam eder. Bu çalışma şeklinden maksimum getiriyi elde etmek için şunlara dikkat edilmelidir:

    1. Ayaklarınıza konsantre olarak, istenilen ideal şekilde hareket etmelisiniz.

    2. Tam vuruş hareketi yapmalısınız.

    3. Vuruş aralarında T bölgesine geri dönmelisiniz ve hayali topu takip etmelisiniz. Diğer bir deyişle gerçekmiş gibi oyun oynamalısınız.

    Geometri

    Squash, topun vurulduğunda geri tepeceği bir oyundur. İstenilen yere topu atmak için topun gidişte ve dönüşte izleyeceği yükseklik ve açıları iyi bilmek gerekir. Zamanında bunlar deneme yanılma yoluyla sizde yer edecektir ama yine de bazı ipuçlarını vermek yararlı olacaktır.

    1. Savunma oyunu için ön duvarın üst bölgelerini kullanın.

    2. Rakibi baskı altında tutmak için ön duvarın orta bölgesini kullanın.

    3. Hücum oyunu için ön duvarın alt kısmını kullanın.

    4. Çok risk almayın, hata için pay bırakın.

    5. Topa iyi uzunluk kazandırabilmek için servis çizgisinin (cut line) üstüne vurun.

    6. Kortun arkasından yapacağınız ve tekrar arkaya atmayı amaçladığınız vuruşta (drive) servis çizgisinin (cut line) üzerini amaçlayın.

    7. Yine arka köşeden diğer arka köşeye yapacağız çarpraz kort vuruşunda ön duvarın hayali yarısının ötesine topu vurabilmeyi amaç edinmelisiniz.

    8. Her dört köşe de hedefiniz olsun.

    9. Topu yan duvardan fazla açmadan iyi bir paralellikte ve uzunlukta vurmaya kendinizi konsantre edin.

    10. Üçüncü bir boyut olan yüksekliği de unutmayın.

    H A T A L A R V E Ç Ö Z Ü M L E R İ
    Genel

    HatalarProblemlerÇözümler1. AcelecilikDengesizlik, vururken hareket etmek, kötü zamanlama, birbirine uymayan vuruşlar.Vuruş için durun ve topun size gelmesini bekleyin. Sadece yumuşak toplar vurun. Yürümeyi deneyin. Raketi iyi hazırlama alışkanlığınızı geliştirin. Gerekli olan zamanı yaratın. Duvarlara yakın toplar atın. Rakibinizi takip edin.2. Hareket halinde vurmakEtkili olmayan belirsiz vuruşlar. Vuruş sonrası toparlanmada zorluk.Dengeyi ön planda tutarak pratik yapın. Pozisyon almanızı kontrol edin. Durmak için dizlerinizi kullanın.3. Vücudun savrulmasıHassas olmayan belirsiz vuruşlar. Kafanın fazla hareketi ve topun gözden kaçması.Pozisyonunuzu kontrol edin. Durun ve vuruş için kendinizi dengeleyin. Omuzlarınız yan duvara baksın ve yan duvara paralel vuruşlar deneyin.4. Topa yakınlıkFull swing için yer yoktur. Vuruşta geriye doğru kayma olur. Kafa dikilirken top gözden kaçar. Vucut çok diktir. Ağırlık transferi yoktur.Pozisyonunuzu kontrol edin. Önceden hazırlanın ve durun. Topun size gelmesini bekleyin. Vuruş için uzanın. Dizlerinizi kullanın. Topları yan duvara yakın ve parelel oynarken siz de duvarlara yakın bölgenin dışında kalın. Üzerinize gelen toptan çekilin.5. Dik olmak (dizleri kırmamak)Zayıf denge. Durmada zorluk. Zayıf ağırlık transferi. Topun altına girememek.Topla aranızda açıklık bırakın. Dizlerinizi kullanın. Duruş şekillerini çalışın. Bazı ayak çalışması ve esneme hareketleri yapın.6. Zayıf pozisyonKötü denge, fazla vucut hareketi, isabet oranı zayıf bilekten vuruşlar.Topun peşinden koşmayın. Topu vurmak istediğiniz yere gidin.7. Kontrolsuz swingIskalama, kötü zamanlama, hassasiyet kaybı. Tehlikeli köşelerde ve duvara yakın yerlerde zorluk.Beceri düzeyinize uygun swing kullanın. Öğrenirken compact swing kullanın. Sert vurmak uğruna kontrolden vazgeçmeyin.8. Rakette kötü zamanlamaAcelecilik, ıskalma, kötü zamanlama, kötü vuruş.Raketinizi hareket ettirmeden önce topun sekmesini beklemeyin. Hareket halinde iken raketinizi hazırlayın. Pratik yaparken top ön duvara vurduğunda raketinizi geri çekin.9. Kötü pozisyon almaGeçerli top vuruşu için yetersiz zaman.Pozisyona erken girin ve topun vurmadan önce doğru yerde olduğunu görün.10. Gevşek bilekKötü raket kafası kontrolü. İsabetsiz swing.Swing süresince bileğinizi kalkık tutun. Short swing kullanın.11. Kötü top takibiIskalamakSwingi bitirene kadar topu takip etmeye devam edin.
    Raket Tutuşu

    HatalarÇözümleri1. Vuruş tin'in altına gidiyorRaket yüzünün açık olduğuna emin olun. Forehand oynarken baş parmak ve işaret parmağının V oluşturduğuna dikkat edin. Backhand vuruşunda ise bileğinizi içeri doğru çevirmediğinizden emin olun2. Vuruşlarda kontrol yokTüm vuruş boyunca bileğinizin sıkı olduğunu kontrol edin3. Vuruşlarda acelecilikBileğiniz dik ve raket yüzeyinin her zaman açık olduğuna dikkat edin. Vuruşlardan önce raketinizi hazır edin4. Vuruş anında raket kayıyorRaketi biraz daha sıkı tutun5. Vuruşlardan sonra ellerde yorgunluk hissiRaketi çok sıkarak tutmayın
    Forehand ve Backhand

    HatalarÇözümleri1. Topun ikinci kere sekmeden önce arka duvara erişecek gücünün olmamasıRaketinizin yukarıda olmasına ve omzunuzun neredeyse sırtınızın yan duvara bakacak şekilde dönmüş olmasına dikkat edin. Raketin yüzünü topa doğru daha çabuk getirin ancak vücudunuzun da sabit olmasına dikkat edin. Aynı zamanda vuruşa başlamadan hemen önce ön ayağınızın topa doğru pozisyon almasını sağlayın2. Top, kortun ortasına doğru gidiyorTopa çok önde müdahale ediyorsunuz. Daha çok bekleyin ve ön ayağınızın yanındaki topa vurmaya çalışın3. Top yan duvara gidiyorTop vücudunuzun hizasını geçmiştir yada büyük olasılıkla vuruş anında kalçalarınızı ön duvara doğru hareket ettirdiniz4. Top ön duvarın çok altına gittiDizlerinizi biraz daha bükün, raket yüzünün açık olduğundan emin olun ve tüm vuruş süresince de bileğinizi dik tutun5. Topu ıskalamak yada iyi bir vuruş yapamamakSwing sırasında gözünüzü toptan ayırmayın. Sakin olun ve vuruş sırasında vücudunuzu oynatmayın
    Kort Hareketleri

    HatalarÇözümleri1. Devamlı olarak topa yakın olmakTopa aceleci davranmayın; zamanınızı değerlendirin ve düzgün hareket etmeye kendinizi konsantre edin2. Topa vuruş sırasında pozisyonunuzun kötü olmasıTopa direk olarak koşmaktansa J şeklinde hareket etmeye dikkat edin3. Sürekli koşacak ve topa yetişecek çok alanınızın olmasıHer vuruştan sonra T'ye dönmeye dikkat edin

    [​IMG] Ö Z E T

    Vuruş Anında

    1. Backhand ve forehand vuruşları için aynı raket tutuşunu kullanın.

    2. Bileğinizi dik tutun.

    3. Vuruş anında düz bir taşı su üzerinde kaydıracağınızı düşünün.

    4. Vuruş sonrasında raketin en az 30 santim kadar aynı yönde ilerlediğinden emin olun.

    5. Raketin yüzünü açık tutun ve vuruş için raket her zaman hazır olsun.

    6. Raketinize gelen topu takip edin.

    7. Swing vuruşu sırasında omuzlarınızı boşlamayın.

    8. Forehand vuruşunda top öndeki ayağınızı geçer geçmez vurun. Backhand vuruşunda ise öndeki ayağınızın uzantısına gelmeden 30 cm. önceden vurun.

    9. Değişik swing vuruşları yapın: short swing, compact ve full swing gibi.

    10. Vuruş anında acele etmeyin, zamanızı iyi değerlendirin.


    Hareket ve Pozisyon Alma Anında

    1. Topa doğru koşmayın,topa vurmak istediğiniz yere koşun.

    2. Vuruşu yaptıktan sonra hemen T Bölgesi'ne geri dönün.

    3. T Bölgesinde dururken harekete hazır durumda bekleyin, topuklarınızın üzerinde durmayın.

    4. Rakibi izleyerek erken hareket etmeye çalışın.

    5. Şekil ()de belirtildiği gibi girilmemesi gereken yerlere girmeyerek kortun ölçülerini yarıya indirin.

    6. Yanlış ayak ile de oynayabilmeyi geliştirin.

    7. T bölgesinden hucum edeceğiniz topa L şeklinde bir yolla gidin ve aynı şekilde eski pozisyonunuza dönün.

    8. Hayali oynayarak kort hareketlerinizi geliştirin.

    9. Hataları azaltmaya çalışın.

    10. Uygulayacağınız tüm kort hareketlerinde enerjinizi ekonomik olarak kullanmaya çalışın.
     
    rakunn ve desidero bunu beğendi.
  2. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    [​IMG] G İ R İ Ş
    T E R M İ N O L O J İ

    Oyunu daha iyi anlamak için bazı kendine özgü deyimleri de bilmek gerekir.

    Boast : Topun ön duvara gitmesi için yakındaki yan duvara topu vurdurmak. Bu aynı zamanda "açı" olarak da bilinir.

    Drive : Topa çok sert vurmaya denir.

    Clinger : Duvara çok yakın giden topa denir. Top duvara yapışık gibidir.

    Cut : Topun altına doğru raket ile uygulanan falsodur, böylece top yere daha çabuk inecektir.

    Nick : Yer ile duvarların kesişim yeridir.

    Die veya dying : Topun ikinci zıplamasında,rakibe oynamafırsatı vermeden, arka veya yan duvarların yakınında veya üzerinde topun ölmesidir. Top aynı zamanda nick'e vurulduğu zaman da ölür.

    Drop shot : Topu ön köşelere hızlı vurmadan yavaşça sekecek şekilde vurmaktır.

    Hand-out : Servisi karşılayan kişi için kullanılır. Aynı zamanda servisin el değiştirmesi gerektiğinde de kullanılır.

    Kill : Sert ve bolca cut içeren alçak drive vuruşudur.

    Knock-up : Maçtan önce oyuncuların ısınmak amacı ile baş dakika süre ile birbirlerine top atmalarıdır.

    Let : Sonucuna karar verilememiş rally.

    Lenght : Rakibinizi arka köşelere gitmeye zorlayacak düz ve ya çarpraz vuruştur.

    Loose : Yan duvarlara yeterince yakın gitmeyen zayıf vuruş.

    Lob : Rakibin üzerinden arka köşelere oturması amaçlanan yumuşak aşirtma vuruştur.

    Reverse angle : Yakındaki yan duvardan ayrı olarak ters taraftaki yan duvara yapılan boast vuruşudur. Rally: Topun servis ile oyuna sokulmasından sonra diğer servis atışına kadar oyunun oynandığı bölümdür.

    Stroke : Rally'nin sonucunda puanı veya sayıyı kazanan oyuncunun kazandığı durumdur.

    Turning : Genellikle topun arka köşeden beklenmedik bir açı ile geri sekmesi sonucu olur. Topu backhand ile vurmak üzere pozisyon almış iken aniden 180 derece dönerek forehand vurmaktır.

    Tight : Duvara yakınlığı nedeni ile kolayca müdahele şansı tanımayan rally ya da vuruş.

    Widht : Rakibin topa volley ile müdahalesini engellemek için çarpraz kort vuruşunun geniş bir açı ile yapılmasıdır.

    [​IMG] T O P U Y Ö N L E N D İ R M E K
    Squash oyuncuların savaştığı bir oyundur. Vuruşlar ise bu savaşın silahlarıdır. Başarı bu vuruşların isabetli ve düzenli olması ile kazanılır. Düzenli vuruşlara sahip olabilmek için tekniğinizi iyi kontrol edebilmelisiniz. Topa yön vererek topun kontrolünü sağlayabilir ve isabetli vuruşlar yapabilirsiniz. Topun gideceği yönü ve yeri belirleyen vuruşlar dikey ve yatay açılı vuruşlardır. Topun gidiş çizgisi ile vucudunuzun duruş açısı 90 derece olması gerektiğinden, topun yatay gidiş açısını değiştirmek demek vucudunuzun açısını topa göre ayarlamak demektir. Topun dikey gidiş açısını değiştirmek demek, swing hareketinin yörüngesini ve raket yüzeyinin açısını değiştirmek demektir. Oynarken açıları da düşünün ve kendi kendinize konuşun."Biraz daha yukarı doğru", "raketi biraz aç","biraz daha geriye doğru", gibi. Yatay açı topun gideceği genişliği belirler. Dikey açı ise topun ne kadar yüksek ve uzun gideceğini belirler. Örneğin:

    1. Attığınız serviste top yan duvara vurmuyorsa ön duvara doğru topu daha açılı vurmanız gerekmektedir. Bunun için pozisyonunuzu biraz daha ön duvara doğru çevirmeniz gerekecektir.

    2. Eğer servisiniz arkaya ulaşamaycak kadar uzun gitmiyorsa swing hareketinizin yörüngesini değiştirerek ve raketinizin açısını açarak gereken vuruşu sağlayabilirsiniz.

    Genelde topu oyuna sokmakta herkesin zorlandığı ortak durumlar vardır. Bunlar servisin karşılanacağı sırada topun yüksekten gelmesi ve yan duvara vurmasıdır. Bir diğeri ise topu arka köşelerden çıkartmaktır. Squash topunu atmayı düşüneceğiniz en iyi yerler rakibinizin onu çıkarmakta en çok zorlanacağı yerlerdir. Genellikle de bunlar köşeler ve rakibin vuruşunu kısıtlayacak vuruş tipleridir (tight, clinging, dying, dead) gibi.

    [​IMG] S E R V İ S
    Bir çok squash oyuncusu servis atışını basitçe oyunu başlatmak olarak görür.

    Tabii ki tenis oyunundaki gibi servisin büyük etkisi squash oyununda görülmez. Hatta oyuncuların düzeyi yükseldikçe servisten tenisteki gibi direk sayı almak hayal olmaya başlar. Ancak yine de servis atılırken rakip oyuncuyu rahatsız edecek ve onu defansif vuruş yapmaya itecek bir servis amaçlanır. Bu nedenle üst düzey oyuncular iyi bir servisin üç puan değerinde olduğunu düşünürler. İyi bir oyuncu rakibinin kötü bir vuruşu sonrasında baskıyı kurar ve sonunda o rally'yi kazanır. Diğer oyuncu kurtulmaya çalıştıkça daha da umutsuz durumlara düşer. Oyunda başlangıç hakimiyetini eline geçiren oyuncu genellikle rally'yi de kazanır. Bu nedenle de oyunu açan bu iki vuruş, servis ve servis karşılama çok önemlidir.

    ******Resim 16 :Servis atılan bir photo (Steve) *****

    Servisi atarken acele etmeyin ve gereken özeni gösterin. Bu sizin istediğiniz gibi vurabileceğiniz tek vuruştur. Acele ederek bunu bozmayın. Atabildiğiniz en iyi servisi atın ve rally'ye önde başlayın. Servis öncesi zamanınızı, kendinizi kafa olarak ve taktik olarak hazırlayacak şekilde kullanın. Servis atışında istikrarlı olmak önemlidir. Servis için topu her seferinde istikrarlı bir şekilde fırlatmanız servisinizin de istikrararlı olmasını sağlayacaktır.

    Servisi karşılarken erken uyarı sisteminizi devreye sokarak servisi atan rakibinizi iyi izleyin. Top duvara doğru yol almaya başlar başlamaz karşılama için raketinizi açın, eğer ayağınızı da oynatmanız gerekiyorsa onu da önceden yapın.


    Servis atışındaki amaçlar şunlardır :

    1. Topu oyuna emniyetli sokmak ve hucum ile karşılık verilmesini engellemek.

    2. Karşılayana zayıf vurmak ya da hata yapmak üzere problem yaratmak.

    3. Servisi atanı T'ye, karşılayanı ise T bölgesi dışına itmek.


    Yapılmaması gereken hatalar :

    1. Topu out'a atmak.

    2. Rakibinizin servisinize volley ile cevap vermesine neden olmak.

    3. Servisin kısa düşmesi.

    4. Yan duvara kötü bir açı ile sert vurarak topun kortun ortasına doğru açılmasına neden olmak.

    Çeşitli servisleri oyun içinde kullanabilmek iyi olabileceği gibi istikrarlı ve mekanikleşmiş etkili bir servise sahip olmak da son derece önemlidir. Ayağınızı aynı yere koyarak, duvarda belli bir bölgeyi hedefliyerek ve aynı güçte aynı tipte bir swing vuruşu yaparak da istikrarlı, etkili bir servis sahibi olabilirsiniz.


    S E R V İ S K U R A L L A R I

    1. Servisin geçerli olması için, servis çizgisi üzerine vurması ve rakibin arka kort çeyreğinin içine düşmesi gerekir. Eğer servis, servis çizgisinin altında veya rakibin arka kort çeyreğinin dışında ise bu bir "handout" durumudur ve servis el değiştirir.

    2. Servisi atan kişinin bir ayağı tamamı ile servis kutusu içinde olmalıdır. Eğer değilse veya çizgiye basıyorsa servis el değiştirir.

    3. Eğer servis atışında top out olmuş, alt out çizgisi (cut) altına vurmuş, ıskalanmış veya yan duvara önce vurmuş ise yine servis el değiştirir.

    Etkili ve emniyetli bir servise sahip olmak önemlidir. En yaygın kullanılan servis yarım lob servistir. Bu hem etkili hem de emniyetli bir servistir. Diğeri ise sert, düz servistir. Yarım lob servis sağ taraftan kullanılır ve rakibin backhand vuruşuna gelir. Düz, sert servis ise sol taraftan kullanılır ve rakibin forehand vuruşuna gider.Unutulmaması gereken bir diğer konu da servis atanın taktik ve pisikolojik avantaj ile oyuna başlamasıdır. Servisi atan oyuncu sayı kaybetmez ancak kazanabilir. Bu nedenle de rakibine göre daha agresif olabilir.


    Semi-Lob (Yarım lob servis)

    Bu servis şekli tam lob servis gibi yıkıcı değildir, ancak çok daha emniyetli ve hata oranı çok daha azdır. Topun servis atışında yan duvara yakın ve arka köşeye doğru çok daha yakın olması isteneceğinden atış sırasında T'ye doğru yaklaşmak gerekir. Bu topun iyi bir açı ile ve duvarayakın gitmesi için gereklidir. Çarpraz kort vuruşu yapacakmış gibi pozisyon almak gerekir, yani sol ayak ucu sağ ön köşeye doğru bakarken omuzlar yine ön duvara doğru 45 derece yapacak şekilde olmalıdır.

    *****Resim 17 :Yarım lob servis için omuzların açısı ve topun ön duvar ile yaptığı açı önemlidir.*****

    Raketi alttan yukarıya doğru hareket ettirirken, topu ön duvarın 90 cm. altına ve hayali orta çizginin 60 cm. soluna isabet ettirecek şekilde servisi atmanız gerekir. Amacınız, topun servis kutusunun arkasına ve onun hizasına gelen yan duvarın üst kısmına hafifce dokunmasıdır. Devamında ise top önce yere sonra da arka duvara vurarak iyice yavaşlayıp köşede kalmalıdır. Servisi atar atmaz hemen T'ye gitmeliyiz. Swing hareketiniz sonrasında topun süzülerek giderken size kazandırdığı süreyi T'yi ele geçirmek için kullanın. Tabi T'de olabilmek için de rakibin vuruşunu engellemiyor olmamız gerekir. Eğer engelliyor isek, örneğin, attığımız serviste top yan duvara sert vurmuş ve kortun arka ortasına doğru açılımış ise, o zaman T'den uzak durmamızı gerektiren üç iyi nedenimiz var demektir :

    1. Eğer servisi karşılayan bu pozisonda vuruşunu yapacak olursa biz onun ateş hattındayız demektir.

    2. Top direk olarak ön duvara giderken bize vurursa sayıyı da 'acı' bir şekilde kaybetmiş oluruz.

    3. Karşılayan toptan uzaklaşıp hakemden stroke isteyebilir ve bu karar sizin aleyhinize kolaylıkla verilebilir.

    Diğer taraftan servisi istenildiği gibi kullandığımızı varsayarsak, rakibinize giden topu başınızla takip etmeyi unutmayın. Bir çok oyuncu servis sonrası sadece ön duvara bakarak ellerindeki avantajı yitirmektedirler.

    Sert-düz servis

    Bu serviste omuz hizasından bir forehand volley yaptığınızı düşünün. Sol servis kutusu tarafından duruşunuzu sağ yan duvara bakacak şekilde oluşturun. Topa T'ye yakın bir bölgeden vurun. Bu sefer açınız daha dar olacak ve topa hayali orta çizginin 90 cm. sağına ve 60 cm. servis çizgisinin (cut line) üzerine gelecek şekilde vurmalısınız. Amaç yine arka köşe olucak ancak bu sefer top yan duvarın çok daha aşağısına vuracaktır. Eğer böyle olmasa topun üzerindeki surat nedeni ile yan duvardan sonra top arka duvardan çok açılacak şekilde sekerdi.

    Birçok oyuncu servis karşılarken belirgin bir biçimde yüzünü yan duvara çevirererk pozisyon alır ve attığınız servisin hep aynı olacağını düşünür. Tam bu sırada onları şaşırtabilirisiniz. Servisi köşeye atıyor gibi yapıp topu rakibin omuz hizasından direk vucuduna doğru veya gerisine doğru atabilirsiniz. Bu sürpriz bir servis olarak çok etkili olabilir.

    ****Resim 18 :Topa, omuz hizasında ve ön duvar servis çizgisinin biraz üzerine gelecek gelecek şekilde sert vurulur. *****

    Yüksek backhand volley herhalde tüm vuruşların en zor olanıdır. Oyuncular bu vuruşta bir iki başarısız denemeden sonra kendilerine alternatif vuruş ararlar. Bu genel zorluk ortamından karlı çıkmaya çalışın. Lob vuruşlarınızı rakibinizin hucum edemeyeceği şekilde yüksek atın.

    Yarım lob servis ve sert-düz servis temel servis şekilleri olarak önerilmekle beraber diğer servis şekillerini de bilmek, rakibi şaşırtmak ve oyunu değiştirmek için önemlidir.

    Full Lob (Tam lob servis)

    Çok etkili bir servistir ancak bir o kadar da risklidir. Bu serviste topun, ön duvarın üst limit civarından lambaları sıyırarak arka duvarın out çizgisinin hemen altına vurup arka duvarın köşesine hemen hemen ölü olarak oturması amaçlanır. Bu servis maçta kullanılacak ise öncesinde iyi bir antrenmman yapmak gerekir. Aksi halde yarım lob serviste israr etmek daha yararlıdır.

    Cling lob

    Topun, rakip üzerinden aşırtılıp arka duvardan sekmesi ve köşeye doğru giderek oraya yapışması veya en azından rakibin yan duvara paralel düz vuruş yapmasını engelleyecek şekilde oynanmasıdır.

    Smaç servis

    Bu üst kol hareketi ile atılan sert bir servistir. Amaç topu servis kutusunun hemen arkasına nick olacak şekilde denk getirmektir. Bazen arka duvarda da nick olması amaçlanır.

    Bodyline (Vucuda servis)

    Adından da anlaşılacağı gibi vucudu omuz hizasından hedef alan sert servistir. Sürpriz bir atıştır ve rakibi düz ayak yakalamayı (her iki ayağın da ön duvar yönüne bakması) amaç edinir.

    Corkscrew (Tirbüşon servis)

    Bu da diğer bir sürpriz atış olup çok seyrek kullanılması gerekir. Bunda top, ön duvarın üst kısmına ve yakın yan duvar ile ön duvarın kesiştiği köşeye yakın vurulması gerekir. Her iki duvara vuran top aldığı falso ile çarprazındaki arka köşenin yan duvarına vuracak ve ters falso etkisi ile de top dik açı ile ve yan duvara paralel olarak sekecektir. İstenildiği şekilde servis atılamaz ise kolaylıkla smaç ile karşılanabilir ve servisi atan oyuncu toparlanmakta zorlanır. İyi atıldığında bu servis havada kesilemeyip arkaya düşer ise çıkartması son derece zor olabilir.

    ****Resim 19 : Topa ,ön ve yan duvarın kesiştiği üst köşeye alttan sert vurulur. *****

    Backhand servis

    Bu sadece sağ servis kutusundan yapılır. Karşılayanı net olarak görme ve T'ye kolay ulaşma imkanı tanır.

    Resim 20 : T 'ye kolay ulaşırken diğer yandan da rakibi kolayca görebilirsiniz.


    S E R V İ S İ K A R Ş I L A M A K

    Servisi karşılarken ilk amacınız rakibinizle rolleri değişmek yani onu arka köşeye yollarken sizin de T'yi ele geçirmenizdir. Bir çok oyun kötü servis karşılama nedeni ile başarısızlıkla tamamlanmaktadır. Bu defansif bir pozisyondur ve kolaylakla sayı kaybedebilirsiniz. Sizden burada beklenen ilk kural topu emniyetli bir şekilde karşılamanızdır. Hücum yapabileceğiniz durumlar da olucaktır. Ama esas olan defans yapmaktır.

    Standart servis karşılama

    Yan duvara paralel düz drive veya arkaya doğru yine yan duvara paralel volley standart bir servis karşılama için öncelikli olması gereken vuruşlardır. Servisi karşılarken gerektiğinde öne ani bir adımla hem volley vurabilecek hem de arka köşeye gidecek bir topu da çıkartabilecek bir pozisyonda durmak gerekir. Vucudunuza veya arkanıza doğru atılacak sürpriz bir servis için de düz ayak yakalanmıyacağınız bir omuz açıklığı da gerekir. Servisi karşılayan kişinin seçenekleri şöyledir :

    1. Top yan duvara vurmadan önce volley vurmak.

    2. Top yan duvara vurduktan sonra volley vurmak.

    3. Top arka duvara vurmadan önce drive etmek.

    4. Top arka duvara vurduktan sonra drive etmek.

    5. Boast yapmak.

    Farklı servis karşılama türleri

    Standart servis karşılama vuruşları dışında değişik olanları da vardır. Bunların çoğu öne doğru bir adım atarak topa volley ile vurulan karşılama şekilleridir. Bu vuruşlarda seçenek tercihi size kalmıştır ancak yine de topa düz ve servis atan kişiden uzağa atmakta fayda vardır. Bunun yanında arkada sönen düz volley, volley kill, volley drop vuruşu ve çarpraz kort nick vuruşu diğer seçeneklerdir. Yine arkadan drop vuruş ve ters açı vuruşu yapılabilir. Boast oynamak zorunda kaldıysanız süzülen şekilde boast deneyin böylece toparlanmaya zamanınız olur.

    [​IMG][​IMG][​IMG]Şekil 10 : Gelen servise düz drive ile yanıt verilebilir.Aynı zamanda temel servis karşılama şeklidir.Şekil 11 : Gelen servise çarpraz kort drive ile yanıt verilebilir.Özellikle rakibinizin sizin tarafınıza doğru yaklaşarak düz drive yanıtınızı yarı yolda kesmek istediği anlar için idealdir.Şekil 12 : Gelen servise düz drop veya çarpraz kort drop ile yanıt verilebilir.Rakibinizin servisi arka köşelere doğru çıkartacağınız beklentisi ile kortun arkasına doğru hareketlendiği anlar için idealdir.[​IMG][​IMG]Şekil 13 : Gelen servise boast ile sürpriz bir yanıt verilebilir.Şekil 14 : Gelen servise lob vuruşu ile de yanıt verilebilir. Devamında rakibin smaç ile vurmasına veya topun out olmamasına dikkat etmek gerekir.
    [​IMG] Ö Z E T
    Servis atarken

    1. Zamanınızı ve fırsatınızı iyi değerlendirin.

    2. Emin olduğunuz iki temel servisiniz olsun.

    3. Servis karşılayacak rakibinize bakın ve servisi ona göre ayarlayarak atın.

    4. Temel servisinizin yerine göre hızını ve açılarını değiştirin.

    5. Rakibin backhand volley tarafına yüksek servis atmayı deneyin.

    6. Rakibe kolay volley hakkı tanımayın.

    7. Servisi atar atmaz T'ye gidin.

    8. Rakibin servisinize volley vurmasına hazırlıklı olun.


    Servisi karşılarken

    1. Sabırlı olun. Sayı kaybedebileceğinizi unutmayın.

    2. Servisi ve havada ilerleyen topu iyi takip edin.

    3. Omuzlarınızı ön duvara doğru açık tutun.

    4. Etrafınızda dönüş yapmayın onun yerine kortun içine doğru geriye açılın.

    5. Ayaklarınız kullanın. Düz ayak yakalanmayın.

    6. Servis atan rakibinizin rahat bir ritim içine girmesine izin vermeyin.

    7. İyi bir en ve uzunluk için konsantre olun.

    8. Tekrar T üzerinde hakimiyeti ele geçirin.

    9. Fırsatını bulduğunuzda volley ile değerlendirin.

    10. Gerektiğinde değişik şekillerde topu karşılayın.

    [​IMG] D E F A N S İ F V U R U Ş L A R
    STRAIGHT DRIVE (DÜZ DRIVE)

    Squash güçlü drive vuruşların yapıldığı bir oyundur. Oyuncu olarak standardınızı kortu ne kadar iyi kapladığınız ve ne kadar iyi drive vurabildiğiniz belirler. Her çeşit oyuncuya kortlarda yer vardır; güçlü oyunculara, volley oynayanlara, lob ve drop vuruş kovalayanlara, saşırtmaya yönelik oynayanlara... gibi. Ama bunların hepsi de drive yapmak zorundadırlar. Çeşitli vuruşların en güzel örneklerini uygulayabilirsiniz ancak yine de oyuncu olarak standardınızı drive vuruşunuzun devamlılığı, isabeti ve gücü belirler,

    Bu vuruş yan duvara en yakın giden vuruştur, bu nedenle de rakibin hucum edebileceği en zor vuruştur. Tam anlamı ile eksiksiz yapılan bir düz drive vuruşunda top yan duvarı adeta yalıyarak gider ve ikinci sekişinde arka duvarda nick'e oturur. İdeali budur ve amaç her seferinde aynısını yapabilmektir.

    [​IMG] Şekil 15 : Topa servis kutularının arkasına gelecek şekilde açı vererek vurun.

    Tekniği
    Forehand düz drive vuruş için yüzünüz yan duvara bakacak şekilde pozisyonunuzu alın. Sol omuzunuz ise ön duvar sağ köşeye doğru bakmalıdır. Sol ayağınız, topun duvardan dönüşte sekeceği yaklaşık 1m. uzaklıktaki yere doğru baksın. Top bu iki nokta arasındaki hayali çizgiyi geçince topa vuruş yapılmalıdır. Eğer iyi bir genişlik için topa açı verilmek istenirse topun biraz daha hayali çizgiyi geçmesine izin virin.

    Backhand düz drive vuruşu için teknik aynı olurken sadece top öndeki ayağınızın hizasına gelmeden 30 cm. önce vurmalısınız. Swing anında vucut ağırlığınız arka ayaktan ön ayağa eşit bir şekilde taşınmaktadır. Omuzlarınızın yan duvara paralel olması ve başınızın sabit kalması gerektiğini unutmayın. Backhand vuruşu zor gibi görünse de aslında doğal olarak forehard vuruşunda daha kolaydır. Bir çok oyuncu bu pozisyonda sert vurabilmek için problemler yaşamaktadır. Aslında tüm sorun vucudun üst kısmını iyi döndürebilmek ve zamanlamayı iyi yapabilmektir. İyi bir backhand düz drive vuruşunun kas kuvveti ile ilgisi yoktur.

    CROSSCOURT DRIVE (ÇAPRAZ KORT DRIVE)

    Bu vuruş için "hem iyi bir dost hem de kötü bir düşman" deyimi kullanılır. Gerçekten de hem avantajlı hem de risklidir. Risklidir çünkü top çarpraz geniş bir açı ile gittiğinden yan duvara yakın olmaktan çok ortalıktadır. Squash deyimi ile top "loose" olmaya çok uygundur. Rakibe topa müdahale etme ve sizi pozisyon dışı bıkakma şansı tanınmış olur. Rakip T üzerinde iken çarpraz kort drive vuruşunu kullanmayın. Rakibinizin bu pozisyonda topu kesmesi çok daha kolaydır. Böyle durumlarda düz drive vuruşunu tercih etmelisiniz. Çarpraz kort vuruşunu kortun ortasında veya önünde olduğunuz zaman yapın. Özellikle de rakibiniz biraz geride iken bu vuruşu kullandğınızda topun duvara gidiyor olması nedeni ile rakibinizin volley veya erken müdahele şansı azalır.

    [​IMG] Şekil 16 : A oyuncusu olarak vuracağınız açılı vuruş, B1 veya B2 pozisyonunda olan rakibe göre değişmelidir.

    Bu vuruşun iyi yönlerinden birisi de, top arka köşeden düz drive'da olduğu gibi yan duvara paralel geri sekmeyip aksine köşede kalma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Servis kutusunun arkasına gelen yan duvar bölgesi amaç edinilmelidir. Top böylece yerden ve arka duvardan sekecektir. Bu iyi bir uzunluk ve açıdır. Arka duvardan top çok sektiği taktirde rakibe siz de en azından bir çarpraz kort hakkı tanımış olursunuz. Aslında rakibi boast veya düz drive ile sınırlamanız gerekir. Alçaktan sert vurulan çarpraz kort drive vuruşunda amaç servis kutusunun arkasına denk gelen nick'tir. Eğer rakibiniz önde ve volley için bekliyorsa ve sizin de başka vuruş sansınız kalmadı ise o zaman volley'i engellemek için topu rakibinizin önüne denk gelen yan duvara vurdurmalısınız. İyi bir çarpraz kort vuruşunda aranan sonuçlar şöyledir:

    1. İyi bir genişlik açısı ile rakibi alt etmek.

    2. Rakibi köşeye gitmeye zorlamak.

    3. Hucum edebileceğiniz zayıf boast vurmasını sağlamak

    4. Çarpraz kort vuruşunda top daha uzun sürede son noktasına ulaşır, bundan yararlanıp kendinize zaman kazandırabilirsiniz.

    5. Dying lenght veya nick yapma şansınız düz drive vuruşuna göre daha yüksektir.

    Tekniği

    Omuzların tam olarak yan duvara baktığı temel duruş pozisyonunun aksine burada ön duvara doğru daha çok bakan açık bir duruş pozisyonu oluşturmalıyız.

    Topa vucudun önünde vurmak gerekeceğinden yan duvara oranla omuzların ön duvara daha açık olması bu nedenle gereklidir. Bu vuruş sırasında rakibin müdahalesini engellemek için topun yüksekliğini, hızını, uzunluğunu ve açısını duruma göre değiştirin.

    LOB

    Lob, vuruşlar içerisinde değeri en az bilinen ve en az kullanılan vuruştur. Aslında lob artistik bir vuruştur. Top havada uçarken adeta asılı kalır ve arka köşelere oturacak şekilde dik bir açı ile iniş yapar.

    Esas olarak lob defansif bir vuruştur. Ön kort bölgesinde baskı altında olduğunuzda zaman kazanmanızı sağlar.Böylece T'ye geri dönebilir, oyunun kontrolunu tekrar ele geçirebilirsiniz. Rally'nin hızını ayarlıyabilir yorgun veya oksijensiz kaldıysanız oyunu bu vuruş ile yavaşlatabilirsiniz. Rakibiniz hücum edene kadar kazanacağınız süre, diğer vuruşlara göre beş katı daha fazladır. Lob ile rakibinizin ritmini bozabilir, hava toplarında zayıf veya güvenini kaybetmiş ise volley vuruşunu avantaja çevirebilirsiniz.

    [​IMG] Şekil 17 : Lob az bilindiğinden az kullanılır. Artistik bir vuruş olmakla beraber rakibin ritmini bozar ve size gereken zamanı kazandırır.

    Lob en çok soğuk kortta etkilidir ve çoğunlukla çarpraz olarak oynanır. Paralel olarak da lob oynanabilir ancak out çizgisini geçme riski yüksektir.

    Lob vuruşunda değişik hedefler olabilir:

    1. Semi-lob servis gibi, servis kutusunun arka üstünü hedef alan duvara doğru lob vuruşunu yapabilirsiniz. Yan duvar out çizgisinin 1 m. kadar altını hedeflerseniz hata payı olarak yeterli limiti de sağlamış olursunuz.

    2. Arka köşeye düşecek çok yüksek bir lob vuruşu yapabilirsiniz.

    3. Baskı altında iseniz yine yüksek bir lob yaparak topun arka duvardan sekmesini ve yan duvara doğru daralan açı ile gitmesini sağlayabilirsiniz.

    Tekniği

    Omuzlar, ön duvara doğru yan duvar ile açı yapacak şekilde açık bir pozisyonda, dizlerin de topun altına girebilmesi için iyice bükülü pozisyonda olması gerekmektedir.Bu alçak pozisyonda raketin yüzü iyice açık olmalıdır. Böylece topun altına girerek keskin bir açı ile topu ön duvarın üst kısmına bir tür kepçe hareketi gibi vurdurarak topa yükseklik kazandırılabilir. Bu vuruş top için gerekli yükseklik, uzunluk, açı gibi tüm özellikleri içinde barındırır.

    Unutmayın ki lob vuruşunda topu, rakibinizin ve onun raket yörüngesinin üzerinden aşıracaksınız. Düz lob oynamak istediğinizde ise ayaklar forehand (drive gibi ...) vuruşundaki pozisyonu alacaklardır. Topun bu vuruşta out çizgisini geçmemesine dikkat etmek gerekir.


    Ö Z E T
    1. Düz drive squash oyununun anahtar vuruşudur.

    2. Rakibinizi arka köşelere hapsedin.

    3. Düz drive vuruşunu yan duvara yakın oynayın ki kesilmesi imkansızlaşsın.

    4. Ana oyununuzu mümkün olduğunca basit oynayın.

    5. Çarpraz kort vuruşunu sık kullanmayın.

    6. Poziyon dışında iseniz lob oynayarak zaman kazının.

    7. Lob oynayarak rakibinizin ritmini bozmaya çalışın.

    8. Lob oynayarak rakibinizde yüksek toplarda olabilecek zayıflıkları keşfedebilirsiniz.


    [​IMG] H Ü C U M V U R U Ş L A R I
    Volley

    Squash bir baskı oyunudur. Eğer kişilere istedikleri vuruşları yapabilmeleri için yeterli zaman verilirse o zaman herkes kortta çok iyi bir oyuncu imiş gibi görünür. Bu nedenle rakibe fırsat tanımamak gerekir. Rakibe gereken zamanı vermeyip topları uzanarak zorla çıkarmaya ve hata yapmaya zorlayın. Daha önce hayatında hiç koşmadığı kadar koşturun.

    Oyunda volley yapmayan kişi çok koşmaya ve kilo kaybetmeye mahkumdur. Tabi bu volley oynayanın sabit durduğu, rakibin de sağa sola koşturduğu anlamına gelmez. Aksine volley oynayan kişinin topu havada avlıyabilmesi için üst düzey oyuncular gibi çok formda olması gerekir.

    Volley vuruşları çeşitlidir. Drive volley, volley drop, volley boast hatta volley lob bile yapabilirsiniz. Volley vuruşunun hedefleri ise şunlardır :

    1. Topu arka köşelerden çıkartmak oyuncularda görülen genel bir problemdir. Problemi ortadan kaldırmak ve topun arkaya doğru gidişini engellemek için volley oynayın.

    2. T bölgesini elde tutmak için volley oynayın. Böylece oyunun kontrol merkezini elinizde tutarsınız.

    3. Rakibinize baskıyı volley ile kurun. Ona gereken zamanı böylece vermemiş olursunuz.

    [​IMG] Şekil 18 : Volley vuruşlar rakibin değerli zamanını elinden alır, baskı altında tutar ve daha çabuk yorulmasına neden olur. Siz de de bu baskıyı kuracak güç ve teknik olması gerekir.


    Volley vuruşunda, topa arkadan sekmeyecek bir hızda vurulması gerekir. Bu vuruş dying lenght'tir Eğer rakibin arkasında iken volley yapacaksanız o zaman topu daha uzatabilmeniz için good lenght vurabilirisiniz. Çarpraz kort vuruşlarınızın tümünde en açıklığının iyi olmasına dikkat edin. Yoksa rakibiniz hemen arkanızda volley ile aynı baskıyı size uygulayacaktır.


    Tekniği

    Volley vuruşu bir kill vuruşu değildir. Yere paralel ve normal drive gibi vurulur, amaç servis kutularının arkasıdır. Volley vuruşunda zaman kısıtlı olduğundan normalden daha kısa ve daha kuvvetli bir swing vuruşu kullanılır. Yine zamansızlıktan ayakları doğru pozisyona getirmek her zaman olası değildir, ancak buna rağmen omuzlarımızı ön duvara bakacak şekilde çevirebilmeliyiz. Bilek sıkı pozisyonda, raketin yüzü ise açık iken, topa servis çizgisi üzerine gelecek şekilde vurmalıyız.

    Hard drive (Sert drive)

    Sert alçak drive vuruşu tamamı ile topun hızı ile ilgilidir. Alçak ve hızlı vurulan top rakibe gerekli olan zamanı baskı kurarak kısıtlar. Dying lenght amacı ile topa sert vurulur, böylece rakip top arka köşeye gitmeden topu karşılamak zorundadır. Çarpraz kort için de alçaktan ve sert vurun ve amacınız dying width olsun. Baskıyı arttırmak için seri hareket etmek ve topa erken müdahale etmek önemlidir.

    [​IMG] Şekil 19 : Düz drive gibi oynanır. Farkı topa çok daha sert vurulmasıdır. Tin'in 50 cm. üstü amaç edinilir.

    Bazen de baskı kurmaya rakibi acele oynamaya zorlarken aynı tuzağa kendimiz düşer kontrolumuzu kaybeder hatta topu tin'e bile vururuz. Bu nedenle her topa aynı şekilde yaklaşmaya calışmayın. Dengeli olmak çok daha önemlidir. Karar alırken ne zaman pozisyon için, ne zaman hız için hareketleneceğinizi iyi düşünün. Kimse baskı unsurunu sürekli elinde tutamaz. Bu nedenle siz rakibinize ne yapmaya çalışıyorsanız, büyük bir olasılıkla o da size aynısını yapmaya çalışıyordur. Buna göre yeri geldiğinde defansif oyununuza geçip hücum için pozisyon kovalamanız gerekir.

    Drop shot

    Ustalık gerektiren bir vuruştur. Etkili olduğu kadar da risklidir. Çok alçaktan atıldığında tin'e vurarak out yapabilir veya topu yüksek attığınızda fazla sektirerek rakibe hediye bir vuruş verebilirsiniz . Bir maç sırasında birkaç tane drop vuruş yapmış ve başarılı olmuşanız bunu devamlı olarak tekrar etmekten kaçınmalısınız. Drop vuruşu sürpriz bir vuruş olarak kalmalıdır. Gereksiz sayıda tekrar edildiğinde rakip tarafından oyun şekliniz kolayca okunmaya başlanır ve sonuca gitmekte zorlanırsınız. Bu vuruş incelik isteyen yumuşak bir vuruştur, bu nedenle de baskı altında iken drop tercih edilmemelidir. Drop için en uygun pozisyon sizin rally'ye hakim olduğunuz ve rakibin gerilerde kaldığı durumdur. Özellikle de drop vuruş arka köşe boast vuruşuna klasik bir cevaptır. Böylece rakip topa yetişebilmek için diagonal olarak kortun en uzun yolunu koşması gerekecektir. Rakibi kort içinde hareket ettirmenin en iyi yolu onu kortun önüne ve arkasına doğru ileri geri haraket ettirebilmektir. Drop vuruş bu olasılığı sağlamaktadır. Rakip topa uzanmış durumda oyunu devam ettirmeye çılışırken size arkada volley vuruş için pozisyon sağlamaktadır.

    [​IMG] Şekil 20 : Drop topun önde bitmesini amaçlayan yumuşak bir vuruştur. Tin' in hemen üstüne atmak etkili olmasından çok risklidir. Yeri geldiğinde kullanmak daha etkilidir.

    Buna göre drop vuruşun amaçları şunlar olmalıdır:

    1. Yan duvara ön duvardan sonra adeta yapışacak bir düz dorp vuruş yapmak. Top böylece yan duvara yapışık ve parelel olarak yuvarlanacaktır.

    2. Çarpraz kort drop vuruşunu nick'e doğru yapmak. Yer ile duvar arası bu kesişime vuran top zıplamıyacaktır.

    3. Drop vuruşunu alçak ve kısa yapmak. Raketin yüzü ile yumuşak bir vuruş ve topun altına yapılacak kesme bir flaso vuruş için istenilen sonucu verecektir.

    4. Topu out olmayacak bir yükseklikte tin'in üzerine vurmaya çalışın. Tin'in hemen bir parmak üzeri sizin hedefiniz olmasın. Böyle bir durumda hatalarınız çok artacaktır.

    Tekniği

    Vücudunuz düz drive veya çarpraz kort drive gibi pozisyon almalıdır. Bu pozisyon şekli backhand vuruş için de aynı olacaktır. Topun raket ile teması anında raket yere göre hemen hemen dik bir açıdadır. Drop vuruş topu raketin yüzeyi ile yakalamak gibidir. Sonrasında da o topu, raket telleri yardımı ile kesme falso verdirerek kontrollu bir süratle hedefe göndermektir. Bu vuruşta top diğer vuruşlara oranla daha uzun süre raketin telleri ile temas halinde kalır.

    Vuruş sırasında top sizin önünüzde olmalıdır. Böylece vuruşunuzu en iyi yapabileceğiniz pozisyonda topu yakalamış olursunuz. Kısa ve sıkı bir swing vuruşu yaparken bileğinizin de sıkı olması gerekmektedir. Devamında drop vuruşta az bir miktar topu itmek vardır. Böylece raket kafasının hızı topun hızını belirleyecektir. İyi bir drop vuruş yapabilmenin sırlarından biri kolunuzun rakete hükmetmesi ve topun hızını kolunuzun belirlemesidir.

    Drop vuruşda birçok oyuncunun yaptığı ortak hata, vuruş sırasında raketin yolunu aniden yarıda keserek vuruşu tamamlamaya çalışmalarıdır. Gerçekte drop vuruş raketin vuruş sonrasında doğal akışını tamamlamasını gerektirir, tabi bu drop vuruş olduğu için diğer vuruşların aksine yumuşak ve kontrollü olmalıdır.

    Diğer taraftan vuruşu yaptıktan sonra oyunun bittiğini düşünmek yerine vuruşu takip etmek gerekmektedir. Hemen T bölgesine L şeklinde dönüşle dönülmelidir. Bu önemlidir çünkü birçok güzel drop vuruşu oyuncunun yavaşlığı nedeni ile let veya stroke ile cezalandırılmaktadır.

    Boast

    Bu rakibi koşturan önemli bir vuruştur. Rakibi arka bölümde tutarken, kısa topu bekleyip hemen arkasından boast yapmak bu vuruşun özelliğidir. Devamında boast vuruşunu takip etmek ve rakibin topuna göre volley vuruşunu beklemek gerekir. Squash'da açılar önemlidir, boast ile açıları oyununuza katın.

    Üç duvar boast iyi oyuncuların uzun antrenmanlar sonucu oyunlarına kattıkları bir vuruştur. Ancak yine de çok riskli bir vuruştur. Bu vuruşta topu vurduğunuz yan duvarın ters tarafındaki duvarın nick kısmına topu vurdurmayı amaç edersiniz. Amaca ulaşıldığında gösterişli bir vuruş iken küçük bir yanılma payı ile rakibe kortun ortasından oynayabileceği rahat bir pozisyon bırakır.

    [​IMG] Şekil 21 : Squash'da açıların önemi bu vuruş ile belli olur. Rakibi iyi bir boast ile koşturabilir devamında volley ile sayıyı rahatlıkla kazanabillirsiniz.

    Tekniği

    Boast vuruşu için vucudun pozisyonu normal düz drive vuracakmış gibi olmalıdır. Ancak bu sefer topun duvar ile sizin aranıza girmesini veya biraz sizi geçmesini bekleyin. Raketinizin dikey ve yatay açılarını, topa vuracağınız yüksekliği de ayarlayarak compact swing kullanarak vuruşu tamamlayın. Amacınız topun ikinci kez sektiğinde nick'e oturmasıdır. Topu kortun ortasında bırakmamak için yan duvara yaptığınız vuruşların açılarını değiştirerek doğrusunu bulmaya çalışın.

    Trickle boast

    [​IMG] Şekil 22 : Drop vuruşa bir alternatiftir.F arkı ,düz drive vuracakmış gibi yaparak rakibin topu arkaya geleceği izlenimini vermektir.


    Bu vuruş drop vuruşa alternatif bir vuruş olarak kullanılabilir. Top kortun ön bölümünde ve duvarlardan birine yakın olduğu durumlarda uygulanabilir. Düz drive vuruşu yapacakmış gibi pozisyon alınır ancak topa normalden daha geç vurulur. Bu vuruş öncesinde raketin yüzü yan duvara doğru çevrilir. Yumuşak vurulması gereken bu vuruşun amacı topu ön duvara yakın tutarak ölmesini sağlamaktır.



    Stun drive veya Kill

    Bu vuruş agresif ve kısmen yeni bir vuruş şeklidir. Bu vuruşu kullanmak için doğacak olan fırsat rakibin topu ön yarı sahada zayıf olarak ve duvardan açık olduğu halde 60 cm. gibi bir yükseklikte bıraktağı andır. En iyi oyuncular bile bu vuruşu kullanırken kendilerine bir hata payı bırakmayı ihmal etmezler. Çünkü burada zayıf oynanan topun yüksekliği önemlidir. Topu öldürmek için altına doğru sert vurulması gerektiğinden 48 cm. olan tin yüksekliğinin üzerlerinde bir yükseklikte topa vurulmalıdır.

    Stun drive istenildiği gibi vurulduğunda çok kuvvetli bir hıza ve alt falsoya ulaşır. Böylece rakibin topa ulaşabilmesi içni çok çabuk davranması gerekir. Böyle bir vuruşta top sahanın orta çizgisine ulaşmadan önce iki kez sekecektir.

    [​IMG] Şekil 23 : Bu vuruş agresif ve teknik gerektiren bir vuruştur.Aynı zamanda topun rakip tarafından yüksekte kalacak şekilde oynanmış olması gerekir. Topu altına doğru çok sert vurularak rakibi zamanı azaltılırken topun da nick' e oturması amaçlanır.

    Tekniği

    Normal drive vuruş pozisyonunun agresif olarak uygulananıdır. Stun drive veya kill için pozisyona erken girilmelidir. Böylece topu en yüksek noktasında yakalayabilirsiniz. Vucudunuz dengeli ve diğer vuruşlara göre biraz daha dik olmalıdır. Raketin yüzü diğer vuruşlara göre de daha açık olmalıdır. Topun altına doğru keserek sert vurulduğunda oldukça etkili ve agresif bir vuruş ortaya çıkacaktır. Böyle bir vuruş için pozisyonunuzun iyi olması gerekir, çünkü bu vuruş size toparlanmanız için gerekli süreyi vermeyecektir.

    Reverse angle (Ters açı)

    [​IMG] Şekil 24 : Forhand ve backhand olarak uygulanabilir. Şaşırtıcı bir vuruştur, ancak topun son düştüğü yerde iseniz şaşıran daha çok siz olurken rakibiniz de sayıyı kazanmış olur.

    Bu da önemli ve şaşırtıcı vuruşlardan birisidir. Çarprazkort vuruşu yapacakmış gibi vücut açık pozisyondadır. Topu öyle bir açı ile vurmalısınız ki top önce uzak yan duvara oradan hemen tin üzerinden ön duvara vurmalıdır. Ön duvara vuran top daha sonra yakın yan duvarda biterken ön duvardan fazla açılmamış olması gerekir. İdeal olarak bu vuruşta sizin kortun ön bölümünde olmanız gerekir. Rakibi ise poziyondan uzak arkanızda sıkışmış ve bu vuruş sonucunda topun biteceği son duvarın ters tarafına uzak olması gerekir. Bu vuruş genellikle çarprazkort drive vuruşu gösterip rakibi yanıltmayı amaçlar. Aynı şekilde siz kortun arkasında iken de bu vuruşu kullanabilirsiniz. Ancak bunu çok seyrek yapmalısınız.


    A R K A K Ö Ş E L E R

    Kortun bu bölgesi bazen "mezarlık"diye de adlandırılır. Çünkü birçok umut buradan başlar ve burada ölür.Squash'da oyuncunun düzeyini belirleyen belirgin oyun düzeyleri vardır. Bunları çoğu arka köşelerle ilgili becerilere göre belirlenir. Squash'a yeni başlayan bir oyuncu için birinci problem topu arka köşelere göndermektir. İkinci problem ise topu arka köşelerden çıkartabilmektir. İlerlemiş oyun düzeylerinde arka pozisyondan topu sadece kurtarmak değil sert drive gibi değişik hucum şekilleri ile oyunu devam ettirmek olasıdır. Genelde arka köşelerden top çıkartmanın anahtarı topu ne kadar iyi,duvara yakın ve paralel çıkartabildiğinizde yatmaktadır.

    İlk uygulayacağınız vuruş boast olacaktır. Aynı pozisyondan düz drive yapabildiğiniz zaman oyununuz bir basamak yukarı çıkacaktır. Geneline baktığımızda iyi olduğunuzu gösterecek en önemli nokta, topu arka köşlere ne kadar iyi gönderdiğiniz ve aynı oranda da ne kadar iyi çıkartabildiğinizdir.

    Straight Drive (Düz drive) Rakibinizin sizi arka forehand köşesine sıkıştırdığını ve sizin oradan zayıf bir drive çıkarmanızı beklerken hemen devamında topu keserek hucum edeceğini düşünelim. Siz ise bu durumu avantajınıza çevirmek istemektesiniz, diğer bir değişle rakibinizi arka köşeye gömerken siz de T'yi ele geçirmek istiyorsunuz.

    Çözüm :
    Raketi topun arkasına ve altına sokabilecek şekilde topa göre pozisyon almalısınız. Raketinizin yüzü açık iken compact swing vuruşu yapın. Bu vuruşta top ön duvar servis çizgisinin üzerine vurmalı ve servis kutusunun arkasına düşmelidir. Bu arada top duvara yakın gitmeli. (mümkünse clinger denilen şekilde) rakibe herhangi bir hücum fırsatı tanımamalıdır. Top arka köşede gerçekten çok sıkışık durumda ise o zaman raketi daha içerden tutarak ve yanlış ayak uygulayarak raketi arka duvara vurmadan bilek yardımı ile topu havalandırabilirsiniz.

    Back-corner Boast (Arka köşe boast)

    Aslında bu vuruş T üzerinde bekleyen bir rakip için büyük avantajdır. Çünkü siz bunu arkadan oynadığınızda rakip hemen devamında drop vuruşa gidecek ve size tüm kortu çarpraz olarak koşmak kalacaktır.

    [​IMG] Şekil 25 : Bu vuruşu paralel top yapamadığınız durumlarda kullanabilirsiniz. Arka köşelerden topları boast ile çıkarmak çoğu zaman avantaj değildir. Topun ön duvara gidiş açısına ve rakibin pozisyonuna dikkat etmek gererkir.

    Topun arka köşeye doğru sizi geçerek gittiğini ve sizin de arka köşede pozisyon almak için geciktiğinizi varsayalım. Bu durumda sizin düz drive oynama şansı ortadan kalkmıştır. Rakibiniz de sizi seyrettiği için yetişemeyeceğinizi ve boast oynamak zorunda kaldığınızı bildiğinden kendisini hızlı bir drop vuruş için hazırlamaktadır. Böyle bir durumda sizin amacınız aslında basittir; rally'yi canlı tutabilmek.

    Çözüm :
    İyi niyetli bir oyuncu topu nick'e oturtarak öldürmeyi amaçlayabilir ancak uçan bir boast39vuruşu seçmek daha akıllıcadır. Topu sert ve alçak olarak hemen tin'in üzerinden oynamaktansa daha yüksek ve daha yumuşak oynayarak topun yolculuğundan zaman kazanmak daha avantajlıdır. Boast vuruşu sırasında topun izlediği yol göz önüne getirilir ise topun yukarıya doğru boast edilmesi gerekir.Bunu hatırlarsanız birçok topunuzun ön duvara varırken tin'e oturmasını da engellemiş olursunuz.

    Skid Boast (Kayan boast)

    Topun birkez daha sizi geçtiğini ve yine düz drive oynayacak şekilde topa uzanmanız gerekeceğini düşünelim. Rakibiniz de bu durumunuzu anlayıp yine bir drop vuruşu için öne doğru ilerleyerek pozisyon almaktadır. Siz de onun T bölgesini terk ettiğini görüyor ve elinizde olsa tekrar topu arka köşelere gönderebilmeyi düşünüyorsunuz.

    [​IMG] Şekil 26 : Sizi geçen topu oyunda tutmak için teknik gerektiren defansif bir vuruştur. Çarpraz oynanması topun out olma riskini azaltır.

    Çözüm :
    Skid boast yapın. Bu vuruş topu yan duvarın üstüne ve kortun çok daha ön tarafına doğru gönderir. Daha sonra ön duvarın üst kısmından geri seker ve sonrasında çarpraz lob vuruşu gibi yoluna devam eder. Bu vuruşta top rakibinizin üzerinden aşabilmeli ve servis kutusunun arkasındaki duvara değmelidir. Raketinizin yüzü çok açık olmalı ve sadece forhand tarafınızdan yanlış ayak pozisyonunda vurmalısınız. Dikkatli kullanılırsa bu vuruş oldukça etkili olabilir.


    Back-Wall Boast (Arka duvar boast)

    Topun sizi arka duvarda ölecek şekilde geçtiğini düşünelim. Zamanınızın tükenmiş, topun arkasına değil yanına bile ulaşarak pozisyon alamayacak durumdasınız. Ancak diğer taraftan da rally'yi canlı tutmaya çalışıyorsunuz.

    [​IMG] Şekil 27 : Topun sizi geçmesi durumunda rally' yi devam ettirmek için arka duvarı da kullanabilirsiniz. Topun altından yukarıya doğru sert vurulması gerekir. Top ön duvara lob olarak yol alırken, sizin de T'ye dönmeye zamanınız kalır.

    Çözüm :
    Topu arka duvarın üst kısmına doğru vurdurarak ters taraflı bir lob vuruşu etkisi yaratabilirsiniz. Tüm boast vuruşları yukarıya doğru vurulmalıdır. Back-wall boast vuruş da en çok yukarı vurulması gereken vuruştur. Topun yüksek ve uzun mesafeli uçuşu sizin tekrar T bölgesine dönmenizi sağlayacaktır. Bu vuruş sırasında top yüksek ve diyagonal oynanabilir ve top ön duvardan sonra yan duvara yakın kalırsa back-wall boast vuruşunun ideali uygulanmış olur.

    Crosscourt Drive (Çarpraz kort drive)

    Rakibinizin çok iyi topa parallellik ve derinlik verdiğini ve sizi sürekli olarak arka köşelerden oynamaya mahkum ettiğini düşünelim. Bu üstünlükle rakibiniz T bölgesinden biraz daha yana kayarak ve yan duvara yüzünü daha çok çevirerek sizi sıkıştırmaya çalışacaktır. Amacı topunuzu daha kolay kesmek ve üzerinizdeki baskıyı arttırmaktır. Sizin bu durumdaki amacınız ise, rakibin bu güvenini bozmak ve onun sizi sıkıştırmasını engelleyecek belirsizlikte topu oynamaktır.

    [​IMG] Şekil 28 : Rakibiniz T'de üstünlük kurduğunda, yan duvara daha çok yaklaşarak sizi sıkıştırmaya çalışacaktır. Oyunu açmak ve olası sayıyı kazanmak için çarpraz kort drive oynanır.

    Çözüm :
    Topu uzak taraftaki servis kutusunun arkasına gelecek şekilde rakibinizin arkasından carpraz kort drive olarak oynayın. Top rakibinizin beklemediği bir açı ile vucudunu geçip ön duvara gitttiğinde büyük bir olasılıkla onu pozisyon dışı bırakacak, yanlış duvara yüzü dönük olarak yakalanacak ve pozisyonunu tekrar düzeltebilmesi için de genişçe bir alanı taraması gerekecektir.



    Ö Z E T

    1. Hucum fırsatı geldiğinde hucum edin.

    2. Kolay bir top yakaladığınızda hucum edin.

    3. Rakibiniz poziyon dışı ise hucum edin.

    4. Drop vuruşunuz önceden tahmin edilen, belli olan bir vuruş olmamalıdır.

    5. Boast ile rakibi koşturun.

    6. Top yeterince yüksek olmadan (en az 60 cm.) stun drive (kill) oynamaya kalkmayın.

    7. Kendinize her zaman bir hata payı bırakmayı unutmayın.

    8. Oyununuza olabildiğince çok varyasyonlar katın.

    9. Topu köşelerden nasıl düz oynayacağınızı öğrenin.

    10. Boast oynamak zorunda kaldığınız zaman tin'e vurmayacağınızdan emin olun.

    11. Size değerli zamanı kazandıracak olan boast tipini oynayın.

    12. Arka duvar boast vuruşuna hayal gücünüzü de ekleyin.

    13. Çarpraz kort vuruşunu kendine güveni gelmiş rakibinizin pozisyonunu bozacak sürpriz bir vuruş olarak kullanın.

    14. Rakibinizin ritmini bozacak varyasyonlar kullanın ancak bunları kullanırken tedbirli olun


    Alıntılar: www.squashturk.com (kenan hamdioğluna teşekkürler)
     
    ayvats bunu beğendi.
  3. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
  4. KaRaBaSH
    Offline

    KaRaBaSH Üye

    Katılım:
    5 Haziran 2007
    Mesajlar:
    234
    Beğenileri:
    35
    Ödül Puanları:
    0
    squash oynayan tanıdığım birisinin söylediğine göre, sizden daha iyi oynayan biriyle maç yaptığınızda, sizin pestiliniz çıkar, iyi oynayan arkadaş ise yerinden doğru dürüst hareket bile etmeden maçı rahatlıkla tamamlayabilirmiş. doğru mu bu veyron?
     
  5. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce

    Tabiki squashta açılar giriyor devreye eğer topu istediği köşeye gönderebilen biri varsa karşınızda sadece yürür tek vuruşta sizi karşı köşeye kadar koşturur.
     
  6. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

    Veyron nereden merak sardın bu spora?
     
  7. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce

    Bizde aile sporu bu .Babadan oğula geçiyor (iğrenç ötesiyim)


    Salonda bir abimiz tavsiye etmişti 2 yıl kadar önce araştırma yaptım biraz ama oynayacak mekan bulamadım .Sonra yeni spor salonumda squash kordu olduğunu görünce bir raket ve top alıp başladım
     
  8. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

    Oh ne güzel... rakip, partner veya takım gerektirmeyen bodybuilding gibi bireysel bir spor.
     
  9. Veyron
    Offline

    Veyron Özel Üye

    Katılım:
    10 Eylül 2004
    Mesajlar:
    1.885
    Beğenileri:
    440
    Ödül Puanları:
    93
    Yer:
    Republic Of Fenerbahce
    Tek Başına sıkıyor bir süre sonra .
     
  10. CENTAUR
    Online

    CENTAUR Guest

    Tek başına sıkar bilirim bende okçuluk yapıyorum tek başıma biliyosun.
     
  11. arnold_junior_
    Offline

    arnold_junior_ Yeni Üye

    Katılım:
    31 Ekim 2007
    Mesajlar:
    142
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    konu dışı ama centaur senin resminse o ben o sırtı tam 6 ayda yaptım:)
    ne ilginç dimi sanki kendime bakıyor gibi hissettim...
     
  12. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    bu tür iletişimleri pm ile kurunuz..
     
  13. Reddie
    Offline

    Reddie Üye

    Katılım:
    8 Ekim 2005
    Mesajlar:
    1.214
    Beğenileri:
    388
    Ödül Puanları:
    93
    eger ham isen anormal toto agritan bir spor, yalniz acikhava olmadigi icin ben cok sevmemistim, ama bilene cogu spordan daha zevkli
     
  14. estetik fenomen
    Offline

    estetik fenomen Üye

    Katılım:
    15 Kasım 2007
    Mesajlar:
    1.126
    Beğenileri:
    614
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Arkadaslar kendim oynadığım ve hem kendine has bir spor olarak hemde mükemmel bir cardio çeşidi olarak burada squash ı tanıtmaya çalışacağım.. denmiş giriş cümlesinde.


    Squash çok fazla efor sarfettiren bir spor olduğu doğrudur. Bel bölgesi ve koltuk altı bölgesi gibi bölgelerdeki bölgesel yağlanmalarda işe yarar. Ama bu cümleden bir tanım yanlışlığı var: Squash asla bir kardiyo sporu değildir. Kardiyo olması için tutarlı bir disiplin olması gerekir. Tek başına çok efor sarfeden bir spor olması buna yetmez. Ki squash'ın laktak test sonuçları bellidir. Kardiyo sporu sayılabilecek sporlar: Yol bisikleti, yüzme, kürek ve koşulardır. Laktak eşiği yürüyüş olarak kabul edilir. Dayanıklılık sporları haricinde bu değerin üstüne çıkan bir spor yoktur. Kardiyoda en iyi randıman jogging ve yol bisikletinden alınır. Ayrıca temiz havada çalışmak kapalı spor salonlarında kardiyo yapmak bol oksijen tenefüs edildiğinden tercih edilmesi gerekir. Spor salonlarına gittiğim zaman dahi dışarda ısınıp içeri giriyordum. Ayrıca daha da minimize etmek için başta ve sonda streching yapmanızı öneririm. Eğer kardiyo da 45 dakika yapıyorsanız 15 dakika ağırlık çalışmadan evvel, 30 dakika da ağırlıktan sonra yapmanızı tavsiye ederim. 15 dakika ısınmak için güzel bir süredir, 12-18 dakika arası değişir kişisine göre. Ağırlık çalışmasından sonraki laktatı hem atmak hem de yağ yakmak için 30 dakika güzel olur. Eğer yağ yakmak istemiyorsanız ve kardiyo ile ısınmak istiyorsanız da antrenmandan önce karbonhidrat almalısınız. Lif oranı yüksek karbonhidratları seçmenizi öneririm: Çavdar ekmeği, kepek ekmeği ve kepekli makarna gibi. Kepekli makarnanın yağ oranı yüzde 1'in altındadır, özellikle öneririm. Herkese iyi çalışmalar.
     
  15. KD
    Offline

    KD Üye

    Katılım:
    9 Mart 2007
    Mesajlar:
    244
    Beğenileri:
    54
    Ödül Puanları:
    0
    bu tur tenis, squash gibi sporlarda bildigimiz gibi is omuza dusuyor butun guc omuzdan aliniyor. sonucta solaksak sol elimizi sag elimizi kullaniyorsak sag elimizle oynuyoruz is boyle olunca ortaya orantisiz bir omuz cikiyor. teniscilerin omuzlarina dikkat ederseniz gozunuze carpacaktir o orantisizlik
     
  16. Qwelan
    Offline

    Qwelan Üye

    Katılım:
    14 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    59
    Beğenileri:
    14
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    BB
    Yer:
    İstanbul
    bende bugün salonda oynadım ilk kez.2 tane koşu bandı war bende biraz ter atarım diye arkadaşımla oynadım harikaydı hem zevkliydi hem terletici...fakat bi fatburner ile kullanılsa sizce koşunun yerini tutarmı.?? koşmaya çoğu zaman imkan olmuyor buna bir çözüm bulmam gerekecek :)
     

Sayfayı Paylaş