Spesifik dinamik etki hakkında bilgilerimizi paylaşalım

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve mhett tarafından 21 Eylül 2009 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen kişi sayısı 1 user .
  1. mhett
    Offline

    mhett Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    Merhaba arkadaşlar spesifik dinamik etki hakkında paylaşımda bulunalım. Bildiğim kadarıyla spesifik dinamik etki yenen besinlerin sindirilmesi proteine v.s. dönüştürülmesi sırasında harcanan enerji imiş. duyduğum kadarıyla bazı insanlar eti haşlayarak yağından arındırıp yerlermiş diyet amaçlı tabiki bu benim duyumlarım. Kimiside kırmızı ete fazla yaklaşma tavuk balık ye gibisinden konuşur. Bu durum hakkında bilgisi olan hocalarımızdan arkadalardan paylaşımlarını tavsiyelerini bekliyorum.
    şimdiden teşekkürler
     
  2. bitirim***
    Offline

    bitirim*** Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    90
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    ben besyo okuyorum bahsettıgınız seyı hıc duymamıstım ama vucutun besınlerı yakmak ıcın kulandıgı enerjının nesını merak ettınız ben anlamadım sankı bana sız besınlerın nasıl fazla enerjı harcamadan sındırebılecegını felan soruyormusunuz gıbı geldı
     
  3. mhett
    Offline

    mhett Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    tam tersi nasıl fazla enerji harcatacağını soruyorum. Şöyleki bitirim dana eti yendiği zaman ki sadece et kısmından yağları hariç tutuyorum. sindirildiği zaman daha fazla kalori harcanıyor gibi duyumlarım var. Daha doğrusu babam eski bir tıp öğrencisi olduğu için bana aktardı. Bende daha detaylı öğrenmek ve bilgi paylaşımı olması amacıyla buraya taşıdım
     
  4. bitirim***
    Offline

    bitirim*** Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    90
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    yanı sen yedıklerını sındırırken kendıne daha fazla kalori mi harcatmak istiyorsun peki mesela yedıgının ıcındekı kalorı ne olacak
     
  5. mhett
    Offline

    mhett Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    Yediğinin içine ki nolacak diyosun benim zaten amacım yeteri kadar kalori yüklemek, fazlası değil. yediklerinin direk kalori olması için yağ, karbonhidrat şeker yeter. Ama etlerin sindirimi mekanik olarak karında geçekleştiği için illaki bu kasılmalar için enerji harcamalıdır. Birde benim amacım yok yediklerimin kalori harcatması veya harcatmaması ile ilgili. Lakin bu hususlarıda bilirsek daha dengeli bi beslenme ve besin alımı yapmazmıyız?. Mesela bazı insanlar diyet adına sağlıklarını hiçe sayarak etlerden uzak durmuyolarmı. Evet tabi ki yapıyorlar. Amacımız yanlış bilgileri unutturup doğrulalara yöneltmek olmalı konuya ilginizden dolayıda size teşekkür ederim. İnşalah bu konudada güzel bilgi paylaşımları yapacağız
     
    usd61 bunu beğendi.
  6. bitirim***
    Offline

    bitirim*** Üye

    Katılım:
    10 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    90
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    bende bu konuyu merak ettım daha sonra okulda arastıracagım dedıgınız gıbı bılmemız faydalı olabılır ama organlarımız yptıgı ıslerde cok az enerjı harcamak uzere yaratılmıstır acıkcası cok etkı saglayacagını dusunmedım ama arkadaslar bızı aydınlatır ınsallah
     
    mhett bunu beğendi.
  7. mhett
    Offline

    mhett Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    bu konuyla ilgili bilgi heryerde aynı metin yazılmış oda bir başlığın altında bende bu konuyu derinlemesine araştırıp koyucam foruma.
     
  8. mhett
    Offline

    mhett Üye

    Katılım:
    12 Eylül 2009
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    20
    Ödül Puanları:
    18
    Besinlerin spesifik dinamik etkisi
    Besinlerin sindirimi, emilimi ve asimilasyo­nu için enerji harcanır. Bu nedenle bütün besin­ler metabolizmayı uyarır. Bu etki spesifik dina­mik aksiyon (sda), kalorijen etki veya diye­tin termojenik etkisi adını alır. Karbonhidrat ve­ya yağlar ısıyı, harcanan total kalorinin % 5 i, proteinler % 30 u kadar arttırır. Normal karışık bir diyetle beslenen bir kişide günlük total ener­ji tüketiminin % 10 u besinlerin spesifik dina­mik etkisine bağlı enerji harcamasıdır. Çocuk­larda bu oran daha da yüksek olabilir. İyi anla­şılmayan bir nedenle spesifik dinamik etki eg­zersizle artar. Egzersizden sonra besinlerin kalo­rijen etkisi, bazal değere göre iki kat artabilir.
     

Sayfayı Paylaş