Sinüs ve Sinüzit

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve hsd tarafından 9 Ağustos 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. hsd
    Offline

    hsd Üye

    Katılım:
    28 Şubat 2005
    Mesajlar:
    2.584
    Beğenileri:
    306
    Ödül Puanları:
    93
    Yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük olsa dahi sinüsleri vardır. Başlangıçta bezelye büyüklüğünde olan bu boşluklar burnun içinden yüz ve kafatası kemiklerinin içine doğru genişleyen boşluklardır. Çocukluk ve genç erişkinlik çağında büyümeye ve genişlemeye devam eder. Hava cepleridirler. Burnun iç yüzünü kaplayan zarın aynısı tarafından kaplanmaktadırlar ve bir kurşun kalem başı büyüklüğünde açıklarla burun boşluğuna bağlanırlar.

    SİNÜSLER NE İŞE YARAR?

    Sinüsler normal salgı (mukus) oluşturan burun, sisteminin bir parçasıdır. Normal olarak burun ve sinüsler günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan partikülleri süpürür ve yıkarlar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan bunun farkında değildir çünkü normal bir vücut fonksiyonudur.

    BURUN GERİSİNE AKINTl NE DEMEKTİR?

    Burun içi; hava kirliliği tarafından, allerjiye neden olan maddeler tarafından, dumanla veya virüsler tarafından rahatsız edildiğinde normalden çok fazla mukus üretir. Bu burun zarlarındaki allerjik maddeyi yıkayıp uzaklaştırmak amacıyla bol miktarda üretilmiş, berrak su gibi bir salgıdır.

    Burun arkasına doğru su gibi bir salgı oluşur. Arkaya akıntının en önemli nedeni bu olaydır. Bir başka tipte ise mukus yapışkan ve kıvamlıdır. Bu, hava yollarının çok kuru olduğu ve zarların yeterince sıvı salgılıyamadığı durumlarda görülür. Bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlarda da yapışkan ve kıvamlı mukus gözlenir aynı zamanda cerahatten dolayı mukusun rengi sarı veya yeşil olabilir.

    SİNÜS NEDİR?

    "-it" eki tıpta enfeksiyon veya enflamasyonu ifade eder. Bu nedenle sinüzit, sinüslerin enfeksiyonu veya enflamasyonudur. Tipik bir akut sinüzit vakası soğuk algınlığı veya allerjik bir atak sonucunda fazla miktarda mukus salgılanması ile ortaya çıkar. Zarlar o kadar çok şişebilir ki sinüslerin küçük açıklıkları kapanır. Hava ve mukus burun ile sinüsler arasında rahat hareket edemezse mukus sinüsler içinde birikir ve basıncın artmasına neden olur.

    Hangi sinüsün etkilendiğine bağlı olarak yüzde veya alında üzerine basmakla oluşan, gözler arasında veya gerisinde, yanaklarda ve üst dişlerde ağrıya meydana gelir. Çıkışı kapalı ve mukus dolu bir sinüs bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortamdır. Soğuk algınlığı normalden fazla sürerse ve sümüğün rengi yeşil-sarıya dönerse veya garip bir tat oluşursa muhtemel bakteriyel enfeksiyon gelişmiştir.

    Akut sinüzit olgularında yüzdeki ve alındaki ağrı çok kötü olabilir. Sinüs çıkışının uzun süre kapandığı durumlarda kronik sinüzit gelişir. Baş ağrısı az görülür ancak akıntı ve kötü koku devam eder. Enflamasyonun çok aşırı olması sonucunda polip adı verilen oluşumlar gelişir. Bazı sinüzit olguları üst dişteki enfeksiyonun sinüse geçmesi sonucunda oluşur.

    SİNÜZİT TEHLİKELİ MİDİR?

    Sinüzit olgularının büyük çoğunluğu tıbbi tedaviye cevap verir ve tehlikeli değildir. Bununla birlikte sinüs içindeki bir enfeksiyon hem göze hem de beyne çok yakındır. Enfeksiyonun göze veya beyine yayılması çok nadirdir. Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerler için sağlıklı değildir. Böylece sinüzit; bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırır yada bunların ortaya çıkmasına neden olur.

    SİNÜZİT BAŞ AĞRISI NEDİR?

    Soğuk algınlığı sırasında veya burun örtüsü şiştiği ve burnun aktığı zamanda veya burun sümükle dolu olduğunda yüzde, yanaklarda, alında veya göz çevresinde ortaya çıkan baş ağrısı muhtemelen sinüzit ağrısıdır. Sinüs enfeksiyonu buna neden olur. Bir başka tür sinüs baş ağrısı ise uçak inmek üzere alçaldığı zaman ortaya çıkar. Bu özellikle soğuk algınlığınız veya aktif allerjiniz varsa belirgin olur (buna "Vakum Baş Ağrısı" denilir). Maalesef sinüs baş ağrısıyla karıştırılabilecek birçok başka neden vardır.

    Örnek olarak migren ve diğer damar kaynaklı baş ağrıları veya gerginlik baş ağrısı hem alın ve göz çevresinde ağrı oluşturması hem de burun akıntısına da neden olabilmelerinden dolayı sinüzit ile karıştırabilirler. Ancak bu tip baş ağrıları doktor müdahalesi olmadan kısa sürede gelip geçerler. Doktor müdahalesi olmadan uzun süren ve ancak antibiyotik tedavisiyle düzeltilebilen sinüzitten farklıdırlar. Bununla birlikte arada sırada gelen, bulantı ve kusmaya neden olan baş ağrısı daha ziyade migren baş ağrısıdır. Şiddetli, sık ve uzun süren baş ağrılarının tanısı için mutlaka doktora baş vurulmalıdır.

    KİMLER SİNÜS PROBLEMİYLE KARŞILAŞIRLAR?

    Gerçekte herkes sinüs enfeksiyonu geçirebilir ancak bazı gruplar daha hassastırlar.

    Allerjisi olanlar : Bir allerji atağı soğuk algınlığı gibi mukozanın şişmesine, sinüs kanallarının kapanmasına, mukus akımının engellenmesine ve bakteri enfeksiyonuna neden olur.

    İyi nefes almayı ve mukus akışını engelleyecek yapısal burun bozuklukları olanlar : Örnek olarak kırık bir burun veya septum deviasyonu (septum burun delikleri arasında burnu sağ ve sol olmak üzere ikiye bölen kıkırdak bir yapıdır. Bunun bir tarafa doğru eğilmesine deviasyon denir.)

    Sık sık enfeksiyona maruz kalanlar: Okul öğretmenleri ve sağlık personeli hassastır.

    Sigara içenler: Tütün dumanı, nikotin doğal direnç mekanizmasını bozarlar.

    DOKTOR SİNÜSLERİM İÇİN NE YAPACAKTIR?

    Doktorunuz size soluk alıp vermeniz, burun akıntınızın rengi ve kokusu ve hangi olayların (günün hangi saatinde veya hangi mevsiminde ) bu bulgulara neden olduğu ile ilgili sorular soracaktır. Baş ağrınızı tarif etmeye hazır olun; Ne zaman ve hangi sıklıkta olduğu, ne kadar sürdüğü, bulantı, kusma, görme bozukluğu, veya burun tıkanıklığı ile ilişkili olup olmadığı.

    Kulak Burun Boğaz uzmanı özellikle mukozanın görünüşüne ve salgının niteliğine dikkat ederek kulağınızı, burnunuzu, ağzınızı, dişlerinizi, ve boğazınızı muayene edecektir. Burnunuzdaki hassasiyeti inceleyecektir. Bazı durumlarda sinüslerinizin röntgen fılmi gerekli olabilir. Tedavi doktorunuzun koyduğu teşhis ile bağlantılı olacaktır. Enfeksiyonlar için antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale bazen de her ikisi birden gerekebilir.

    Akut sinüzit çoğunlukla antibiyotik tedavisine yanıt verirken kronik için genellikle cerrahi müdahale gerekmektedir. Son yıllarda uygulanan Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) bu hastalıkların çözümünde uygulanan basit bir tekniktir. Sonuçlar oldukça başarılıdır. Eğer bulgular allerji, migren veya sinüzite benzeyen bir başka nedenden dolayı ise doktorunuz alternatif bir tedavi planı uygulayacaktır.

    SİNÜSLERİM İÇİN BEN NE YAPABİLİRİM?

    Allerjiniz varsa bunu kontrol edin. Soğuk algınlığı olduğunuz zaman buharla nemlendirici kullanın. Yatağınızın baş tarafı daha yükseltilmiş bir şekilde uyuyun. Dekonjestanlar kullanılabilir ancak içlerindeki kimyasal maddeler adrenalin gibi etki gösterebileceğinden yüksek tansiyonu olanlarda riskli olabilir. Aynı zamanda bunlar uykusuzluğa neden olan uyarıcıdırlar. Kullanmadan önce doktorunuza baş vurun.

    Burnunuzu tahriş eden kirleticilerden, özellikle sigara dumanından uzak durun.

    Dengeli beslenin, düzenli egzersiz yapın.

    Enfeksiyonu olduğunu bildiğiniz insanlarla ilişkilerinizi sınırlamaya çalışın bu olmuyorsa bir takım önlemler alın (el yıkamak, ortak havlu ve önlük kullanmamak).

    Birçok reçetesiz sinüs ilacı satılmaktadır ancak uygun bir tanı koyulmadan bunları kullanmak doğru değildir. En iyisi sizi muayene eden ve sizin şikayetlerinizi bilen doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmaktır.
     
    olgonu.10 ve castorpollux bunu beğendi.
  2. Kahraman
    Offline

    Kahraman Üye

    Katılım:
    11 Ekim 2006
    Mesajlar:
    11
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İstanbul
    Bende kronik sinüzit var. Çok pis birşey gerçekten. En ufak üşütmemde hemen azıyor. Göxlerim ağrıyor, başım ağrıyor. Hiçbir çaresi de yok. Anti-biyotik veriyorlar. O iltahap kuruyor. Yine üşüttüğünde yine başlıyor..
     
  3. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    Benimde bu sene başım belada! Soğukalgınlığı geçirdim 1 hafta yoğundu sonra 1 ay boyunca akıntı devam etti... en son burnu silmekten sıkılıp doktora gittim...
    Gribe bağlı sinüzit olmuş dedi ve antibiyotik ve burun spreyi verdi...antibiyotik kullanırken biraz şiddeti azaldı ama hala akıntı devam ediyor...
    Bu sinüzit'in doğal bir tedavisi yok mu acaba? acı kavun felan gibi birşey varmış ama o da çok riskliymiş...vicks'i sıcak su ile karıştırıp solumak felan iyi mi gelir yoksa daha da mı azdırır?
     
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    sinuzit için eşime awe cemre'nin biberiye yağını tavsiye etti bir arkadaşım..
    aktarlardan aldığınıza göre fiyatı biraz pahalı awe cemre ürünlerinin ama gerçekten kaliteli ve doğallığına inandığım ürünler..aktarlardaki de aynı etkiyi verirmi denemek lazım..

    ürün yağ ama çok seyreltik bir yağ neredeyse su gibi..1 damla yetiyor..eşim çok başarılı olduğundan bahsetti..5-10 dk. boyunca hiç durmadan tüm sıvıyı aşağı akıtıyor, biraz buna katlanmanız lazım birazda tadının ve kokusunun yoğunluğuna..

    son olarak belirtmek lazım..sinüziti kökten kesmiyor..aram uzun süreler rahatlatıyor diye biliyorum..
     
    castorpollux bunu beğendi.
  5. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara

    Bunu duyduğuma çok sevindim! Yalnız bir damla burna mı damlatılıyor yoksa içiliyor mu? Burna damlatılıyordur diye tahmin ediyorum ama gene sormakta fayda var...
    5-10dk nedir ki bir ayı da geçmek üzere akıntı...neyse ki kronik sinüzit değilmiş, gerçekten de zor bir durum...Bu arada eşinize de geçmiş olsun
    .
     
  6. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Tuzlu su karışımıda işe yarıyor..

    Yapılış şekli; Genelde Demlik falan kullanılması öneriliyor fakat benim önerim, bazı enerji içeceklerinin pet şişeleri var uç kısmı küçük- yuvarlak, burun deliklerine girecek ve delikleri kapatacak şekilde oluyor , 300-400 ml suya 2 çay kaşığı tuz(iyotlu) ekliyoruz ve iyice karıştırıyoruz yalnız suyun hafif bir sıcaklığı olması lazım, dikkat edin çok sıcak olursada burnunuz yakar, şişemize koyduktan sonra, ayaklarımızı omuz genişliğinde açarak ayakta duruyoruz şişemizi sağ elimize alarak başımızı yere paralel olacak bir şekilde sola eğiyoruz ve şişenin ucunu sağ burun değiliğine yerleştiriyoruz, bu şekilde ağzımın açık olması ve ağızdan nefes alıyor olmamız gereklidir, bu şekilde su diğer burun deliğinden akarak içerideki mikrobu pisliğide beraberinden akıtacak, aynı şekilde diğer burun deliğinede uygulayabiliriz,bu işlemleri yaptıktan sonra rahatlamayı farkedeceksiniz..
     

    Ekli Dosyalar:

    castorpollux bunu beğendi.
  7. TT_BOY
    Offline

    TT_BOY Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2007
    Mesajlar:
    42
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    bende genize doğru bi akıntı var sanırsam, değişik bi tat hissediyorum doktora gitmelimiyim? yoksa bi antibiyotik işimi görürmü?
     
  8. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Genelde sabah kalktığınızda mide bulantısı olabilir, iştahsızlığada yol açar, her ne şekilde olursa olsun kafa bölgesi ıslandığında(duştan sonra,terleme yoluyla vb.)derhal bir fön makinesi yöntemiyle kurutmamız gerekiyor ve yüzümüze özelliklede "alnımıza ve şakak bölgesine" , boyun ve ense kısmına 1-2 dakika fön tutmakta faydalı oluyor bu şekilde kurutmamız gerekiyor,içinde bulunduğumuz bu aylarda, kış aylarında etkisini arttıran ve sorun yaratan bir sağlık problemi,Not olarak; Bu tip hastalıklar için kullandığımız pomadların, kullanım sürelerine ve doz aşımına kesinlikle dikkat etmeliyiz, aksi takdirde geniz eti oluşmasını sağlıyor...
     
  9. josef_1531
    Offline

    josef_1531 Üye

    Katılım:
    6 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    449
    Beğenileri:
    145
    Ödül Puanları:
    53
    Meslek:
    ÖĞRENCİ
    Yer:
    ADANA
    Mesajımda yazmayı unutmuşum,
    Herhangi bir sağlık kuruluşuna gidip,belirtileri ve şikayetlerinizi işin uzmanına danışıp muayene olmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır,

    Sağlıklı Günler...
     
  10. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    evet 1er damla burun deliklerine..bu kullanımla sanırım 1 sene yeter o şişe..ayrıca çok akışkan olduğu için çok dikkatli damlatman lazım..1damladan fazla akabilir..en iyisi şişeden damlatmak değil çay kaşığı gibi birşey ile damlatmak..
    http://www.awecemre.com/tr/urunler-detay.asp?s=1&i=456

    sanırım sağlık bakanlığı onayı olan markalar ürün reklamı yapamıyorlarmış..sitede detay yok..ama satıcılar anlatıyor..
     
    castorpollux bunu beğendi.
  11. shownodese
    Offline

    shownodese Üye

    Katılım:
    3 Ocak 2008
    Mesajlar:
    966
    Beğenileri:
    253
    Ödül Puanları:
    73
    Meslek:
    gayrimenkul danışmanı
    Yer:
    kocaeli
    bende bu sorunu yaşıyorum aslında bünyem kuvvetlidir grip olurum 2 günde geçer ama griple birlikte sinüzitte azınca 3 4 hafta perişan ediyo
     
  12. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
    arkadaşlar sinuzit sizde öksürük yapıyormu.bende neredeyse 2aydır geçmek bilmeyen öksürük var doktor sinusler dolmuş dedi aynı sorunu yaşayan varsa yazarsa sevinirim
     
  13. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    sinüzit, kronik öksürüğe neden oluyor(muş)...
    Aynı sorun bende de var, yaklaşık bir aydır, arayla tekrarlıyor...
    biberiye yağı için ekşisözlükteki yorumları okudum da baya etkiliymiş, üstelik birçok rahatsızlık için...
     
    serkan1984 bunu beğendi.
  14. serkan1984
    Offline

    serkan1984 Üye

    Katılım:
    12 Haziran 2006
    Mesajlar:
    448
    Beğenileri:
    341
    Ödül Puanları:
    73
    babamda gecenlerde gercek agaç sakızını ve zencefil ile bir karışım yaptı onunda iyi geldigi söyleniyor ama tadı çok kötü oldugu için malesef içemedim duh
     
  15. castorpollux
    Offline

    castorpollux Üye

    Katılım:
    19 Nisan 2008
    Mesajlar:
    467
    Beğenileri:
    411
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Ankara
    zencefil ve bal karışımının da balgam söktürmede çok başarılı olduğunu biliyorum (kendimden)...zencefil üst solunum yollarında baya bir etkili olsa gerek...
     
  16. Bureaucracy
    Offline

    Bureaucracy Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    181
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    İzmir
    bendede var bu lanet şey.benim burun kemiğimin eğri olmasından dolayı oluşmuş.kesin amelyat dedi doktorlar.bu yaz sonu olcam inşallah.çünkü çekilmez oldu artık.haftada 4-5 gün kesin başım ağrıyor.onu kesmek için ağrı kesici alıyorum, o da midemi mahvediyor.tam bir illet hastalık yani.
     
  17. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Sinüzitin baş dönmesi gibi yan etkileri var mıdır, tecrübe eden var mı?
    Hani yataktan kalkarken veya öne eğildiğinize gözleri karartacak düzeyde baş dönmeleri olur..
    Bunun nedenlerinen biri sinüzit olabilir mi?
     
  18. Bureaucracy
    Offline

    Bureaucracy Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2009
    Mesajlar:
    181
    Beğenileri:
    25
    Ödül Puanları:
    38
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    İzmir
    Evet baş dönmesi yapiyor bende.sanirim içeride iltihap sürekli hareket halinde ondan baş dönmesi yapiyor.başimi yukari aşşaği kaldirirken özellikle.senin dediiğin gibi yataktan kalkarkende yapar.
     
    bonatschi bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş