Sarımsağı çiğ yemeyin’

Konusu 'Sağlık & Sakatlanma' forumundadır ve Despo tarafından 26 Ağustos 2007 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 5 üye.
  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.962
    Beğenileri:
    6.063
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    “Ülkemizde çok sık tüketilen sarımsağı genellikle çiğ yediğimizde, yarardan çok zarar görmekteyiz” diyen Prof. Dr. Nejat Yılmaz, “dövülmüş sarımsağı en az 10 ay kadar suda bekletin” uyarısında bulundu.


    Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Yılmaz, sarımsağın, çiğ yenildiğinde yarardan çok zarar verdiğini söyledi.Prof. Dr. Nejat Yılmaz, Prof. Dr. Yılmaz, sarımsağın (Allium sativum) 5 bin yıldan fazla zamandır bilindiğini, antik çağlarda Babilliler, Mısırlılar,Vikingler, Çinliler, Yunanlılar, Romalılar, Araplar ve Hindular’ın sıklıkla sarımsak tükettiklerinin bilindiğini belirtti. Özellikle bağırsak hastalıklarında, parazitlere karşı, solunum hastalıklarında, deri hastalıkları, yaraların iyileştirilmesinde ve yaşlılığa karşı sarımsağın kullanıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Yılmaz, İkinci Dünya Savaşında açık yaraların üzerine direkt olarak sürülerek, enfeksiyonun yayılmasının engellendiğini söyledi.
    Yayınlanan 3 bin makalede sarımsağın sağlık üzerindeki etkilerinin incelendiğini ve bilimsel sonuçların tüm dünyada yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şöyle dedi:
    “Sarımsağın faydaları arasında kalp damar hastalıkları, kanseri engellemesi, immün bağışıklık sistemin uyarılması, detoksifikasyon yapması, radyasyona, strese karşı koruması,fiziksel gücün artırılması ve antiaging etkileri bu çalışmalarda gösterilmiştir.”

    SARIMSAĞI ÇİĞ YEMEYİN, ZARAR GÖRÜRSÜNÜZ

    Ayrıştırmanın (ekstraksiyon), yiyeceklerin istenmeyen özelliklerini yok ettiği gerçeğinin uzun zamandır bilindiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, şunları söyledi:
    “Çiğ sarımsağın tahriş edici, asidik ve okside edici bileşikleri bu ayrıştırma ile yok edilebilmektedir. Bazı kültürlerde bu ayrıştırma için sarımsak ıslatılmakta veya alkol, süt ile ayrıştırılmaktadır. Sarımsağın birçok istenmeyen yan etkisi, fazla miktardaki yağda erir organosülfur içeriğinden kaynaklanmaktadır.”

    YILLANMIŞ MUCİZE SARIMSAK

    “Ülkemizde çok sık tüketilen sarımsağı maalesef genellikle çiğ yediğimizde yarardan çok zarar görmekteyiz, çiğ tüketim sarımsaktan faydalanmamazı engellemektedir” diyen Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
    “Çiğ tüketilen sarımsaktaki ‘Allicin’ denen madde, kolesterol düşürme etkisi yanında, karaciğer, mide, bağırsak sistemini tahriş edip, erkeklerde sperm hareketlerini yavaşlatmaktadır. Oysa dövülmüş sarımsak suda en az 10 ay kadar bekletildiğinde mucize bileşiği “S-Alilsistein (SAC)”açığa çıkmaktadır. Bu mucize madde karaciğeri koruyucu, savunma sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tüm kemoterapatik ilaçların istenmeyen yan etkilerini azaltıcı etkiye sahiptir. Ayrıca bu yıllanmış sarımsak ekstraktı (AGE) kötü kokmayan gençlik iksiri gibidir. Yağda eriyen sarımsak içeriği (Allicin) lipit düşürücü etkisinin yanı sıra aynı zamanda karaciğer hücrelerine karşı toksik etki yapabilmekte ve laktat dehidrogenaz enzimini artırabilmektedir. Halbuki suda erir sarımsak içeriği (S-Alilsistein) sitotoksik olmadan tüm faydalı etkileri sağlamaktadır. Yıllanmış sarımsak ekstraktı (aged garlic extract ‘AGE’) bu etkilerin yanı sıra hepatoprotektif, immun cevabı artırıcı, antikanser ve kemoperventif etkilere de sahiptir. Öyleki AGE antioxidatif etkilere sahipken, çiğ sarımsak oksidasyonu uyarmaktadır.”
     
    YesiLZeytin, Setenay ve ibrahimmmm bunu beğendi.
  2. Mestano
    Offline

    Mestano Yeni Üye

    Katılım:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    1.167
    Beğenileri:
    363
    Ödül Puanları:
    0
    İlk defa böyle bişey duydum, ilginçmiş.
     
  3. Serious_Sam
    Offline

    Serious_Sam Üye

    Katılım:
    31 Ağustos 2006
    Mesajlar:
    140
    Beğenileri:
    15
    Ödül Puanları:
    0
    zaten 40 yılda bir yiyorum yazılanlarda doğrudur büyük bir ihtimal. şimdi hiç yemem ben.
     
  4. mourndare
    Offline

    mourndare Üye

    Katılım:
    6 Kasım 2007
    Mesajlar:
    15
    Beğenileri:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    izmir
    ben her zaman yerim, haftada en 4-5 diş sarmısak tüketirim, hiç bir zararını görmedim fakat bu yazılanlardan sonra tereddüte düştüm, 10 ay boyunca suda bekletmek zor bir durum, ayrıyetten 10 ay boyunca sadece tek başına su bile bayatlar kavanoz içinde tadı değişir, sarmısakla beraber nasıl olur bilemem, pek inandırıcı bir yazı gibi gelmedi.
     
  5. onurtos
    Offline

    onurtos Üye

    Katılım:
    21 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    28
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    10 ay suda tutmaktansa yemeğin içinde pişmiş olanı da faydalı sayılır heralde?
    zaten çiğ fena kokutur en baş sebep budur :p
     
  6. Setenay
    Offline

    Setenay Üye

    Katılım:
    24 Mayıs 2009
    Mesajlar:
    742
    Beğenileri:
    302
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    Ankara
    Çok enteresan bir yazı ...
    Hangi doktora inanacağımızı da bilemez olduk :D

    Biz Kafkas; Çeçen asıılıyız; bizde yemeklerin yanında devamlı sarımsak tüketilir... Çiğ olarak ! Sadece sarımsaktan oluşan yemeklerimiz var hatta bizim, ve genelde de uzun yaşarız;
    Bizim ailenin ileri gelenleri, büyükleri anlatırlar; Nart mitolojisinde bunla ilgili efsaneler varmış hatta; uzun yaşamamızın sırrını birincisi sarımsağa, ikincisi de kefire borçluyuz biz millet olarak derler ...

    Yorum sizin tabii :D
     
  7. yalnızkovboy_89
    Offline

    yalnızkovboy_89 Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2009
    Mesajlar:
    916
    Beğenileri:
    378
    Ödül Puanları:
    73
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Endüstriyel Otomasyon
    Yer:
    İstanbul
    şahsen sarımsağı her türlü severim özellikle güveçte falan çok güzel olur ve onun içinde pişiyor tabi ama kalkıpta bir cacığın içine sarımsağı nasıl koyacağız?Pişiripte mi?Güzelim cacık ziyan olur o yüzden bundan sonra (zor olasada) azlatmaya çalışırım zaten çiğ olarak en çok cacıkta tüketiyordum onuda az sarımsaklı yerim artık...
     
  8. Bench Press
    Offline

    Bench Press Üye

    Katılım:
    6 Eylül 2008
    Mesajlar:
    342
    Beğenileri:
    76
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Özel güvenlik görevlisi
    Yer:
    İstanbul
    Bilim yine çelişti. Aylar önce sarımsak çiğ yenmeli diye makale okumuştum. :)
     
    Setenay bunu beğendi.
  9. zhu.zhq
    Offline

    zhu.zhq Üye

    Katılım:
    27 Mart 2009
    Mesajlar:
    999
    Beğenileri:
    338
    Ödül Puanları:
    73
    babam hergun sabah kalkinca ilk is olarak ilac icer gibi sarimsak iciyo ve bi kasikda zeytin yagi goturuyo bunu ergenlik cagindan beri yapiyormus soyledigine gore. alkol sigara cok kullanir yagli yer ama yaptirdigi chechk up sonuclari saglikli oldugunu soyluyo ve saclari benimkinden cok daha gur ve simsiyah. doktoru sarimsak ve zeytin yagindan kaynaklandigini ve her sabah ayni sekilde devam etmesini soylemisti :S
     

Sayfayı Paylaş