Salmonella Zehirlenmeleri

Konusu 'Çeşitli Makaleler' forumundadır ve Despo tarafından 23 Aralık 2005 başlatılmıştır.

  1. Despo
    Offline

    Despo ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    30 Mart 2004
    Mesajlar:
    7.962
    Beğenileri:
    6.062
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Serbest
    Yer:
    Danimarka
    Salmonella Zehirlenmeleri


    Yaz aylarının güzelliği şüphesiz menülerin zenginliği ile de yakından ilgili. Özellikle tatil beldelerinde hazırlanmış, görünümü mükemmel yemeklere “hayır” demek oldukça güç. Ancak bu güzel yemekler başımıza bela olabiliyor.



    Isınan havalara aldırış etmeden hayvansal gıda tüketiminizi korumayı amaçlıyorsanız ve tecihiniz az pişmiş etlerden yana ise Salmonella sizi de tehdit ediyor demektir. Yaz aylarında hastanelerde karşılaşılan en sık rahatsızlıklardan biri de Salmonella Zehirlenmesidir.



    Yiyeceklerin ve içeceklerin saklanması, hazırlanması ve servisi aşamasında yapılan hijyen hataları Salmonella grubu zehirlenmelerin ana kaynağı olmayı sürdürüyor. Süt ve süt ürünleri, kremalar, pastalar, tavuk eti, mayonez, deniz ürünleri ve etler zehirlenmeye neden olabilecek ve bozulmaya en yakın besin gruplarıdır. Salmonella mikroorganizması genellikle iyi pişmemiş etlerden bulaşır. Etinizi az pişmiş, tavuğunuzu haşlanmadan kızartılmış türden seviyorsanız Salmonella için dikkatli olmalısınız.



    Salmonella grubundaki bakteriler ısıya dayanıksız ve kalabalık bir ailedir. Bulantı, kusma, ishal, ateş gibi rahatsızlıklara neden olurlar. Salmonella etkeni at, koyun, keçi, tavuk, domuz, gibi hayvanlarda bulunabilir. Bu hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta da salmonella etkeni taşır. Yaz aylarında görülen ishal diğer mevsimlerde görülen ishallere oranla daha tehlikelidir. Su kaybının yaz aylarında daha fazla olması ishal nedeniyle oluşan tehlikeyi daha da artıracaktır.



    Salmonella mikroorganizmasından korunmak oldukça kolaydır. Evde yemek hazırlıyorsanız, besinlere ve ete dokunmadan önce ellerinizi sabun ve bol su ile yıkamalısınız. Daha sonra yemek pişirmek için kullanacağınız malzemeleri ( tezgah, tencere, kesme tahtası, bıçak vb...) yıkamalısınız. Eti başka bir işleme tabi tutmadan haşlamak Salmonella mikroorganizmasının azalması için önemlidir. Haşlanmış eti isteğe bağlı olarak başka işlemlerden de geçirebilirsiniz. Az pişmiş ya da hiç pişmemiş etleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Daha önceden hazırlanmış ve buzdolabında bekleyen yemeklerin, yemek istediğiniz kadarını ısıtarak tüketmeye dikkat etmeli ve geri kalanını buzdolabından çıkarmamaya özen göstermelisiniz.



    Eğer dışarıda yemek yemeyi planlıyorsanız öncelikle gidecek olduğunuz restorantın temizlik kalitesinden emin olunuz. İlk kez gideceğiniz ve temizliğinden emin olmadığınız bir restoranda et yemeklerinden ziyade sebze yemekleri sipariş ediniz. Eğer bir et yemeği yiyorsanız etin kokusu size et hakkında ön bilgi verecektir.
     
    Ahmets, Serhats, sportt ve diğer 1 kişi bunu beğendiniz.

Sayfayı Paylaş