Sağlıklı Yumurta Hazırlamak

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve xxalta tarafından 31 Mart 2008 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 63 üye.
  1. xxalta
    Offline

    xxalta Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    118
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Dr.Ziya
    Yer:
    İzmir
    Yumurta proteinden zengin içeriği nedeniyle fiziksel olarak aktif pek çok kişi tarafından beslenme listelerine eklenmektedir.

    Salmonella Enteritidis (SE) denen bir tür bakteri ile kirlenmiş olabileceğinden ve kuş gribi virüsü taşıyabileceğinden yumurta uygun şekilde pişirilerek yenmelidir. Çiğ yumurta ile hazırlanan içecek ve karışımlar tüketilmek istenirse pastörize edilmiş yumurta akı ve/veya yumurta sarısı kullanılmalıdır.

    Pişirme işlemi yumurta içindeki besinlerin miktar ve kalitesini değiştirmez..

    Araştırmalar göstermiştir ki pişirme işlemi yumurta proteinlerinin sindirilmesini kolaylaştırmaktadır.

    Bu nedenle yumurta yemek istenildiğinde mutlaka pişirilmelidir.

    Sağlığa Uygun Yumurta Hazırlamanın Kuralları:

    • Çiğ yumurtayı ellemeden ve elledikten sonra ellerinizi yıkayın.
    • Çiğ yumurtayı daha sonra pişirilmeden yenecek yemeklere katmayın.
    • Buzdolabında yumurtayı karton kutusunda ve dolabın en soğuk bölgesinde saklayın.
    • Yumurtanın beyazı tamamen pişirilmelidir.
    • Rafadan yumurta yenmemelidir, yumurta en az 5 - 6 dakika kaynamalıdır.
    • Kaynamış yumurta bir hafta kadar buzdolabında saklanabilir.
    • Omlet: Tavanın ısısı yükseldikten sonra yumurta kırılmalı. Yumurtanın iç ısısı 60 dereceye ulaştıktan sonra 2-3 dakika pişirilmeli. Yumurta sıvı olarak kalmamalı, iki tarafı pişmeli.
    • Pastörize edilmemiş çiğ yumurta yenmemelidir.

    Yumurta sarısı bol miktarda kolesterol içerdiğinden ve kan kolesterol düzeyleri yüksek olan bireylerde damar tıkanıklığı riski arttığı için şeker hastaları ve kan kolesterol düzeyi yüksek olan bireyler yumurta tüketirken son derece dikkatli olmalıdırlar. Sağlıklı bir birey günde bir tane yumurta sarısı tüketerek günlük kolesterol ihtiyacını karşılamış olur. Günde bir taneden fazla yumurta sarısı yeniyorsa kan kolesterol düzeyi ölçülmelidir.

    Kaynaklar:
    http://www.kusgribinedir.com/kusgribi_onlemleri.html
    http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/fats.html

    YumurtaAkının içerdiği Aminoasitlerin WHEY ve Tavuk Eti İle Karşılaştırması:

    [​IMG]
     
    sunny077, AkrepHan, sadıksaid ve diğer 78 kişi bunu beğendi.
  2. Rodney McKay
    Offline

    Rodney McKay Üye

    Katılım:
    9 Eylül 2008
    Mesajlar:
    41
    Beğenileri:
    8
    Ödül Puanları:
    0
    verdiginiz bilgiler icin cok tesekkurler ama benim bir sorum olucak;
    1 cup yumurta kac taneye denk geliyor? yani kac tanesinde 26gr protein varmis?
     
  3. atakan_irresistable
    Offline

    atakan_irresistable Üye

    Katılım:
    14 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.203
    Beğenileri:
    710
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    istanbul
    Elzem Aminoasitler (Esansiyel Aminoasitler)
    Hayvan hücreleri amin gruplar​
    ını sentezleyemezler. Hayvanlar bitkileri yiyerek amin gruplarını alırlar. İnsan vücudu aminoasit yapamaz. Birini diğerine çevirme yeteneği de azdır. Bazı aminoasitler karaciğerde birbirine çevrilebilirler.

    Dışarıdan almak zorunda olduğumuz (bir birine çevrilmeyen) aminoasitlere "elzem aminoasitler" denir.

    Elzem aminoasitler
    şunlardır:

    Leucine (Lösin)
    Lysine (Lizin)
    Isoleucine (
    İzolösin)
    Valine (Valin)


    Methionine (Metionin): Yeti​
    şkinler için elzemdir.
    Phenylalanine (Fenilalanin)
    Threonine (Treonin)
    Tryptophane (Triptofan)
    Histidin ve Ornitin: Çocuklar için elzemdir.


    https://www.bodyforumtr.com/vbforum/proteinler-elzem-aminoasit-nedir-okuyunuz-t14343.html
     
  4. xxalta
    Offline

    xxalta Üye

    Katılım:
    25 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    13
    Beğenileri:
    118
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Dr.Ziya
    Yer:
    İzmir
    1 cup = 250ml su alan bir bardak miktarı malzeme (su, süt, şeker, yumurta vs.) demektir. Değişken bir ölçü birimidir, 1 bardak şeker 225 gram iken 1 bardak pirinç (pişmemiş) 185 gram, 1 bardak (yağsız) süt 245 gramdır vs..

    1 bardakda kaç yumurta olacağını yumurtanı büyüklüğü belirleyecektir. Yumurtalar boyutlanarına göre sınıflandırılarak satılmaktadır (large, x-large, med. yada small).

    Tahminim bir bardak 3 yada 4 adet large yumurta alacaktır.Deneyin!
    bench_O
     
    mista ve Rodney McKay bunu beğendi.
  5. tahminci
    Offline

    tahminci Üye

    Katılım:
    27 Ağustos 2008
    Mesajlar:
    3
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    haşlanmış yumurta ile çiğ yumurta arasında vücut tarafından sindirilme farkı dışında bir fark var mıdır??? yani protein kalitesinde yada aminoasit düzeyinde herhangi bir değişiklik yok mudur???
     
  6. _Fırat_
    Offline

    _Fırat_ Üye

    Katılım:
    18 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    96
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öğrenci
    Yer:
    İzmir

    Yazıyı tam olarak okumadın galiba...
     
  7. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir


    endojenleri üretemez ve pek birbirlerine çeviremez (kükürtlü amino asitlerden metionin ve sistin hariç) ama endogenleri üretebilir ve birbirlerine çevirebilir.
     
  8. txen10
    Offline

    txen10 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Mayıs 2008
    Mesajlar:
    158
    Beğenileri:
    38
    Ödül Puanları:
    0
    ''• Kaynamış yumurta bir hafta kadar buzdolabında saklanabilir.'' peki protein kaybı oluyormu bir bilgisi olan varmı acaba
     
  9. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir
    txen10 protein kaybı miktar olarak çok etkilenmez fakat tüketildiğinde taze haşlanmış yumurtadaki gibi emilim olmaz. Bekletme +4 veya -20 bütün besinlerde az çok emilimi olumsuz yönde etkiler.
     
    txen10 bunu beğendi.
  10. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Peki bekleyince emilimin azalmasının nedeni nedir?
     
  11. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir
    Aslında emilimin azalması çok farklı açılardan
    1- Tek tek besin maddelerindeki değişimler veya kendi aralarındaki.
    2- Besin madde kayıplardan (havaya karışma örneğin uçucu yağ asitleri.
    3- Yarılanma ömrü
    gibi izah edilebilir.

    Daha net söylemem için eskileri karıştırmam lazım.
    Hemen aklıma gelen bir örnek verebiliim ama protein emiliminden farklı, kalsiyum emilimi için vit d3 çok önemlidir. Yağda çözünen vitaminlerden olan d3 okside olması kolaydır özellikle depolamada. Böylelikle azalan d3 takibinde kalsiyum emilimide olumsuz etkilenir.

    Aklıma sorulabilecek bir soruyu kendm sorup cevaplıyım.
    Neden bunlara rağmen protein düzeyi çok etkilenmiyor?
    sebebi gıdalarda yapılan protein analizidir. Analizin temeli azot tespitidir. Burada azot ister bağlı ister serbest ister farklı bir yapıda olsun veya depolama esnasında değişsin total azot sabit kalabilir. umaım açıklayabilmişimdir.
     
    Lee35 bunu beğendi.
  12. Lee35
    Offline

    Lee35 Üye

    Katılım:
    13 Aralık 2008
    Mesajlar:
    2
    Beğenileri:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Öss
    Yer:
    İzmiR'Li
    Peki yumurta akını pişirmeden içersek herhangi bir zararı olurmu ? sütle karıştırıp tavaya döktüm pişmedi :) sütü ne kadar koymak gerek pişirmek için ?
     
  13. seti80
    Offline

    seti80 Üye

    Katılım:
    18 Kasım 2008
    Mesajlar:
    39
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    28
    Yer:
    Izmir
    Lee35 yumurta çiğ yenmemesi gereken bir gıdadır. Hastalık taşıma riski oldukça yüksektir. Hastalığı sadece kuşgribi olarak düşünmeyin, asıl önemlisi daha doğrusu yaygın olanı salmonelladır. Bir ara pastorize yumurta piyasada mevcuttu anca o çiğ olarak tüketilebir. Ama pişirilerek tüketilmesi besleneme açısından kesinlikle daha sağlıklıdır.
    Kuş gribi hakkında bir detay söylemek istiyorum istatistiklere göre kuş gribinden hayatını kaybeden insanlar, kafasına hindistan cevizi düşerek ölen insanlarınkiyle aynı sayıdadır. Kuş gribi ciddi ama çok korkulacak bir durum değildir. Açıkca söylemem gerekirki kuş gribi zamannında hem yumurta hemde tavuk eti rahatlıkla tükettim, tüketirim.
     
    S3R0XaT, magicbaris ve salvadore_xp bunu beğendi.
  14. PELUŞ
    Offline

    PELUŞ Yeni Üye

    Katılım:
    5 Ocak 2009
    Mesajlar:
    30
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    yumurta da baya iyi bişeymiş hiç dikkat etmemiştim bu tür özenli konulara önüme geldğinde yerim sadece:)
     
    xeonsteel bunu beğendi.
  15. sederen
    Offline

    sederen Üye

    Katılım:
    15 Nisan 2008
    Mesajlar:
    9
    Beğenileri:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    ----------------------------------------

    merhaba..
    cocuklar için elzem olan hisitidin ve ornitin hangi gidalardan gerekli olarak alınabiliir..
    bolca alına bilir.
     
  16. kerwan
    Offline

    kerwan Üye

    Katılım:
    6 Nisan 2006
    Mesajlar:
    267
    Beğenileri:
    42
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    istanbul
    Histidin

    Vikipedi, özgür ansiklopedi


    Git ve: kullan, ara
    [​IMG] [​IMG]
    Histidin: Kimyasal yapısı


    [​IMG] [​IMG]
    Histidin: 3D modeli


    Histidin (His, H) doğada yaygın 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunur. L-Histidin ve D-Histidin olnak üzere iki farklı enantiomerik formu vardır. Beslenme açısından, genelde sadece çocuklarda, dışarıdan alınması zaruri gıda maddelerinden biridir.
    Yan zincirinin imidazol olması ve pKa değerinin göreceli olarak nötral değerlere yakın olması (6.0 civari), histidinin hücre içinde lokal pH değerindeki çok küçük değişikliklere elekrik yükünü değiştirerek yanıt vermesine olanak tanır. Bu nedenle, bu aminoasitin yan zinciri bir çok enzimin katalitik bölgesinde ve metaloproteinlerin ligandları koordine eden kısımlarında bulunur.
    İmidazol yan zincirinde birbirinden farklı kimyasal özellikler taşıyan iki azot(nitrojen) atomu bulunur: Birinci azot hidrojene bağlıdır ve bir çift elektronunu aromatik halkaya verir, dolayısıyla hafifçe asidiktir. İkinci azot ise, elektronlarından sadece birini aromatik halkaya katar. Kalan serbest iki elektronu nedeniyle bazik özellik taşır. Bu kimyasal özellikler proteinlerde farklı şekillerde değerlendirilebilir.
    • Katalitik triadlarda, histidindeki bazik azot atomu, serin, treonin veya sisteinden bir proton kopararak bu aminoasitleri nükleofile çevirir.
    • Proton taşıyıcısı histidinlerde, histidin protonları hızlı şekilde transfer etmede kullanılır. Transfer işlemi esnasında ilk olarak bazik azot atomu bir proton edinerek pozitif yüklü bir ara ürün oluşturulur. Daha sonra başka bir molekül veya tampon asidik azot atomundan bir proton koparmada kullanılır.
    • Karbonik anhidraz enzimi, proton taşıyıcısı histidinleri kullanarak, çinko bağlı bir su molekülünden bir proton transfer ederek kendini(katalitik aktif bölgesini) hızla rejenere edebilir.
    Histidin aynı zamanda histamin ve karnozin biyosentezinde metabolit olarak kullanılır.

    Kaynaklar [değiştir]

    Histidin, muz, üzüm gibi meyvelerde; et ve süt ürünlerinde, yeşil ve kök sebzelerde bulunur.

    Metabolik bozukluklar [değiştir]

    Histidinemi Histidaz eksiktir.Otozomal çekiniktir.Zeka geriliği,konuşma bozukluğu ve büyüme geriliği gözlenir.Her zaman klinik bulgu vermez.Plazmada histidin ve alanin artar.
    Histidinüri Renal tübüler bozukluğa bağlı olarak idrarda histidin saptanır.Gebeliğin 5.haftasında idrarla atılımı artar.
    Ürokanik asidüri Ürokanaz eksikliğine bağlıdır.Büyüme geriliği ve mental retardasyon gözlenir.
    (Kırmızı ve beyaz et,süt ve süt ürünleri,yumurta zengin ornitin kaynaklarıdır)
     
    Son düzenleme: 12 Ocak 2009
    zumruduanka ve sederen bunu beğendi.
  17. Strong834
    Offline

    Strong834 Yeni Üye

    Katılım:
    30 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    50
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Arkadaşlar sizi bilmem ama benim 5-6 adet yumurta beyazını pişirip yemem imkansızdır bende miğde var ne o öyle iğrenç abi ben anca içerim oda iğrenç ama bir kerede indiriyorum hiç değilse biraz risk alsak birşey olmaz herhalde
    No pastorize ne yumurtada ne sütte
     
  18. yabanci
    Offline

    yabanci Yeni Üye

    Katılım:
    2 Kasım 2008
    Mesajlar:
    220
    Beğenileri:
    70
    Ödül Puanları:
    0
    Ben ii bir yumurta yeme tekniği geliştirdim. Yumurtanı kabuğunu soyar soymaz sarısını atıyorum ama duvarınd çok küçük bir sarı kısmının kalmasına özen gösteriyorum.Eskiden 3 yumurtanı işgenceyle yediğim halde 10 yumurtanı bu teknikle çok rahat tüketiyorum :D Toplamda 10 yumurtaya karşı 1 sarı tüketmiş olyorum.
     
  19. burakula01
    Offline

    burakula01 Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2007
    Mesajlar:
    783
    Beğenileri:
    190
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    İsT
    Kokusu bastırmak için karabiber kullanılabilir ,
    veya Ligth Yogurt ile de tüketilebilinir.
     
  20. Bozo
    Offline

    Bozo Üye

    Katılım:
    1 Şubat 2009
    Mesajlar:
    27
    Beğenileri:
    17
    Ödül Puanları:
    0
    Paylaşım İçin Teşekkürler.Günde 5 10 arası Yumurta Yiyen Birisi Olarak , Yumurta Sarısındaki Kolestrol Oranını Baya Uzun Süre Araştırdım ve Araştırmalarımın Sonucunda , Daha Dogrusu Bilim Adamlarının Araştırmaları Sonucunda Yumurta Sarısının Kolestrol ü Yükseltme ve İleride Kolestrol Hastası Yapma Gibi Bir Özelliğin Bulunmadığı İspatlanmış.

    Gerçi Ben Kilolu Biri Olarak Kesinlikle Sarılarını Yemiyorum Fakat Kilo Almak İsteyen Kişiler SArısıyla Beraber Tüketsin.Yanlış Hatırlamıyorsam Yumurtanın icindeki Proteinin %54 ü Beyazında %46 sı Sarısındaydı.Fakat sarısının İcinde Extra Kaloride Mevcut.Kilo Almak İsteyen Arkadaşlar SArısıyla Bir Tüketsinler.

    Tekrardan Bilgilendirmen İçin Tşkler.
     

Sayfayı Paylaş