evet bununla ilgili bilgilerinizi burda paylaşırsanız sevinirim
kendi bildiklerimle başlayayım
genel kanı karbonhidratların yüzde 50 den fazla olması gerektiğidir diğer kısımlar amaca göre değiştirilir
mesela karbonhidrat/ yağ/protein oranları yüzde 60/30/10 veya 55/25/25 vb
ama ana görüş karbonun yüksek olması yönündedir
aksi halde "Beynin yakıtı kesinlikle karbonhidratlar. Bu beslenmenin en temel bilgisidir. Uzun süre karbonhidrat içeriği yüzde 40’ın altında olan diyet listeleri zihinsel bulanıklık, dikkat dağınıklığı, öfke kontrol, uyku sorunlarına yol açar. Ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Ciddi ağız kokusu yapar. Kas yorgunluğuna neden olur ve kemik erimesi riskini artırır. Karbonhidratlı gıdaları tekrar hayatınıza soktuğunuzda hızla kilo artışına neden oluyor ve kamufle edilen karbonhidrat açlığı, kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu durum tekrar kilo alındıktan sonra tip 2 diyabet gelişim riskini artırıyor. Bu diyet listeleri ‘ketojenik diyet listeleri’dir. Karbonhidratlar gereğinden az yenirse, vücutta normalden çok keton ve asitler oluşur. Bu kanı bozar, komaya kadar uzanan bir tabloya yol açar." not sarı renkliler alıntıydı kaynak: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/printnews.aspx?DocID=20746454
bu normal insanlar için böyle ama spor yapanlar için bence protein oranı artmalı aksi halde kas sakatlıkları vb durumlar oluşabilir
bu oran ne olursa olsun yüzde 60 ı geçmemeli yani tüm beslenmemizin yüzde 60 ından fazlasını proteinden yaparsak ciddi sağlık problemleri yaşayabiliriz
mesela böbrek karaciğer damar problemleri vb yukarda saydığım problemler gibi.
bazı proflar tamamen protein ağırlıklı diyetleri önerebiliyorlar bu sefer akıllar karışıyor herkes kendi bildiğini yapmaya kalkıyor
sıfır carbo ve yağ ile beslenmenin sağlık problemleri açacağı , vucut geliştirme yapanlarında protein ihtiyacının fazla olduğu, bu oranında yüzde 60ı geçmemesi gerektiği bilgilerinden yola çıkarsak
kendimce karbonhidrat/ yağ/protein oranları yüzde 50/5/45 gibi uygulamaya çalışacağım tabi bu oranı birebir tutturmak çok zor o yüzden çoğunlukla protein ve yağı bazen arttırıp karboyu düşük tutuyorum 40/15/45 gibi
belkide hafıza kaybı unutkanlık asabiyet problemlerin kaynağı düşük karbodur
sizin bu konudaki bilgi ve tecrübelerinizde paylaşırsanız sevinirim
Genişletmek için tıkla...