Sağlıklı Beslenme için Tam Proteinlerin Önemi

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve fitnessle tarafından 24 Eylül 2012 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 2 üye.
  1. fitnessle
    Offline

    fitnessle Üye

    Katılım:
    16 Mart 2012
    Mesajlar:
    16
    Beğenileri:
    13
    Ödül Puanları:
    0
    Sağlıklı bir beslenme düzeninin günde 5 porsiyon meyve ve sebze içermesi gerektiğini çoğumuz biliyoruz fakat, proteinlerin genel sağlığımız için önemini çoğu zaman unutuyoruz. Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her gün yeterli miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekiyor.
    Ağırlıklı olarak et ürünleri ve soya gibi bitkisel ürünlerde bulunan protein saçtan tırnaklara tüm hücrelerimizin işlevsel ve yapısal bir bileşeni. Suyun ardından, bedende en çok bulunan molekül protein. Protein kaslarımızda, cildimizde, kemiklerimizde, saçımızda, bağışıklık sistemimizde ve bedenimizin tüm diğer kısımlarında bulunuyor. Protein, bedeninizdeki dokuları oluşturuyor, koruyor ve yeniliyor. Çocukluk, erişkinlik ve gebelik sırasında büyüme ve gelişme için de özellikle önemli.
    Enzimler ve amino asitlerden oluşan protein, bedendeki kimyasal reaksiyonlar için güç kaynağı sağlıyor ve kanda oksijeni taşıyor. Mevcut 22 amino asitten 9’u, insan bedeni tarafından oluşturulamadığı ve dolayısıyla gıdalardan alınması gerektiği için “temel amino asitler” olarak adlandırılıyorlar.

    Tam ve tam olmayan proteinler
    Yediğimiz bazı proteinler, yeni proteinler oluşturmak için gerekli tüm amino asitleri içermektedir. Bu tür protein, tam protein olarak adlandırılmaktadır. Tam proteinler genellikle kırmızı et, tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda ve soya ürünlerinde bulunmaktadır. Diğer protein kaynaklarıysa, tam olmayan protein olarak adlandırılmaktadır ve meyvelerde, sebzelerde, tahıllarda bulunmaktadır.
    Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Ortak Uzman Konsültasyonu’nun Protein Kalitesi Değerlendirme Raporu, bir proteinin kalitesini değerlendirmek üzere, basit, bilimsel ve akılcı bir prosedür olan “Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skorunu (PDCAAS)” önermiştir. Bu PDCAAS değerine göre yumurta beyazı, kazein ve izole soya proteini 1.00 tam değer ile en kaliteli proteinler arasında yer almaktadır. Bu değerlendirmeye göre kırmızı et 0.92; bezelye unu 0.69; tam buğday ise 0.40 protein değerine sahiptir.

    Soya, tek tam bitkisel protein
    Geçtiğimiz 25 yılda ortaya konulan kesin bilimsel veriler, vazgeçilmez amino asit dizisinden ötürü, soyanın besleyici olarak tek tam bitkisel protein olduğunu göstermiştir.
    Bu nedenle, FAO ve WHO tarafından önerilen değerlendirme yöntemine göre, soya proteini çocuklar ve erişkinlerin temel amino asit gereksinimlerini karşılamaktadır ve kırmızı et, süt, yumurta gibi hayvansal proteinlerle kıyaslanabilir tek tam bitkisel proteindir.

    PROTEİN ÖNERİLERİ
    Bir kişinin günlük beslenme düzeninde ne kadar proteinin gerekli olduğu kişilere göre farklılık göstermekle birlikte, sağlık profesyonelleri yetişkinlerin ağırlıklarının her kilosu başına günde en az 0,8 gram proteine ihtiyaç duyduğunu ileri sürmektedir. Bu proteini almazsanız, bedeniniz ihtiyacı olanı elde etmek için yavaş yavaş kendi dokularını bozmaya başlamaktadır. Dolayısıyla ortalama 65 kilodaki bir kadının her gün 52 gram; ortalama 80 kilodaki bir erkeğinse 64 gram protein alması gereklidir.

    Farklı besinlerin protein içerikleri şöyledir:
    Besin Protein miktarı Gr.
    100 gr. Izole soya proteini 90 gr.
    100 gr. Yağsız soya unu 50 gr.
    100 gr. Soya fasulyesi 36 gr.
    100 gr. Tavuk göğsü 31 gr.
    100 gr. Biftek 31 gr.
    100 gr. Somon balığı 27 gr.
    1 Bardak süt 8 gr.
    1 Yumurta 6 gr.

    Bilgi için:
    Berk Ütkü
    Promedia PR
    Tel: 0212 465 7000
    berku@promedia.com.tr
     
  2. Rinkushichi
    Offline

    Rinkushichi Üye

    Katılım:
    27 Mayıs 2012
    Mesajlar:
    997
    Beğenileri:
    1.148
    Ödül Puanları:
    103
    Kesinlikle soya pazarlamak için yazılan bir yazı diye düşünüyorum, hadi soya fasülyesini anlarım da izole soya proteini ve soya ununu oraya yazmanın manası ne? Hadi madem bunları yazıyorsun wheyi de yaz, balık ununu da yaz neden sadece soya? 2 cümleden birinde soyadan bahsediyor zaten yazıda.GDO'lu soyalar elde patladı herhalde.

    Ayrıca promedia soya pazarlayan bir firma, bu forum protein hakkında bilinmesi gerekenleri biliyor, reklamını başka yerde yap.
     
    Son düzenleme: 24 Eylül 2012
    halterman bunu beğendi.

Sayfayı Paylaş