Sağlıklı Beslenme Görüşleri , Deneyimleri , Önerileri ...

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve ercan gürgöze tarafından 7 Aralık 2011 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 6 üye.
  1. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.033
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123
    türk insanı için ,beslenme alışkanlıkları göz önüne alındığında yapılması gereken deneyimleri paylaşmak gerekir diye düşünüyorum...diet demeden ,zira diet akla stres getirmekte..

    bu konuda "görüşlerimi ve deneyimlerimi " paylaşmak isterim arkadaşlarla ...):

    -------------------------------------------

    -sabahları kalkınca ve akşam yatarken bir bardak su...kalp krizleri, kramp vb den tutun felce kadar faydalı bir proses ...elektrolitik dengeyi,basınç dengelerini de sağlıyor basitce...

    -yemeklerden 15 dakika öncesi 1-2 bardak su ...açlık hissi ,susuzluktan da kaynaklanabiliyor...ancak ,yemeklerde sıvı kullanımı az olmalıdır...150 cc yeterlidir...yemek üzeri alınabilinir...

    -günde en az 1 litre su tüketimi ...yani 4 -5 bardak gibi...azar azar , güne yayarak...

    -posalı yiyecek tüketimi ...kolon kanserinden , sindirim sistemi rahatsızlıklarına kadar her türlü rahatsızlık...sebze ve tam tahıllar (rafine olmayanlar) bunu sağlarlar...dışıklama da da faydalı oluyor...özellikle "çiğ kestane ve yer fıstığı " ...

    -özellikle sabahları 1-2 fincan kahve (nescafe,instant kahve türevleri olmayan )...mental ,dimağ yönünde olumlu etkileri mevcut..

    -basit şeker "mono ve oligosakaritlerin" sınırlı miktarda kullanılmaları... (ancak, bunların az miktarda da alınmaları önemli ,alınmaları gerekir, ancak ksııtlı ) ...bunların yerine "polisakkaritlerin" tercih edilmeleri...glikemik indekse bakmak yeterli bu konuda,düşük olanlar tercih edilmeli...

    -sığır,dana türü etlerin tercih edilmemesi...yerine "koyun, hindi,balık " kullanımı...et ürünleri tüketiminin olması ,ancak son derece sınırlı olması , özellikle yoğun alımlarda sindirim sisteminde oluşan " çürüme " ve yanma sonucu vücutta "radikal asit küllerini "oluşturması...asitlerin oranlarının artışı istenmeyen bir durumdur...

    -tuz !....uzak durulması özellikle önemli...zira, insan özellikle kış aylarında zaten terleme olmadığından ihtiyacın misli misli tuz almakta...

    -beslenmede " fasulye, nohut ve özellikle bezelye "türü besinlerin tahıllar "yulaf, tam buğday,bulgur " ve "ceviz ,badem, fındık " ile desteklenmesi...

    -zeytinyağı ..bu hem sindirim sistemi için faydalı , hem de almanız gereken yağ olayını en iyi şekilde oluşturmanızı sağlıyor...dönem dönem bazı kaynaklarca "gereksiz diye taş atılsa da" mükemmel bir besin...) ayrıca, tokluk hissi de verir...

    -limon kullanımı...özellikle "sitratların" böbrek taşı oluşumunu önemli oranlarda indirgemesi ve tansiyon, damar sertliğ konularında faydalı...bir limonu sıkıp aç karna sulandırıp içebilirsiniz...özellikle "idrar çıkışı "sorunu olanlara tavsiye...mandalina da kullanılabilinir...tansiyon problemimi bizzat "limon suyu "ile bayağı hallettim...)

    -ızgara ,mangal,kızartma gibi direkt ateş ile temas eden pişirme yöntemleri yerine "buğulama, haşlama " yöntemlerin seçimi...

    -yumurta tüketimi...özellikle , bütçesi iyi olmayan kişilerin,bunu yumurta ile karşılamalarıı kolaydır...günde 1 yumurta yeterli...

    -peynir, lor, yoğurt,ayran tüketimi...belli oranlarda alınması gereken grup...ancak, özellikle ,mümkünse " koyun ve keçi sütünden "üretilenlerin seçimi önemli...

    -sebzeler...özellikle " lahana, ıspanak, brokoli, kabak,semizotu ,pırasa vb " muhakkak kullanılaması gereken , hem önemli posa kaynakları hem de "anti-kansorejen " maddeler içeren

    -domates ( mevsiminde )..

    -yeşil çay ,tansiyonu düşürüyor....

    -bitter çikolata kullanımı....mutluluk hormonları salgısı ...)

    -yemeklerde "şekerlerin , tatlıların" beraber tüketilmemesi...bu son derece önemli...özellikle ,yemek üzerine "meyva, tatlı" yenmemesi...hele "kilo problemi olanlar" bunu asla yapmamaları gerekiyor...

    -------------------------

    bunlar ilk akla gelenler...arkadaşların eklemek istedikleri konular var mı?..))
     
    ZeusS_, Azi, Cidade de Deus ve diğer 2 kişi bunu beğendi.
  2. lordmarvel
    Offline

    lordmarvel Üye

    Katılım:
    6 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    580
    Beğenileri:
    214
    Ödül Puanları:
    0
    bitter çikolata vgcilerin öğünlerinde yer almaz bana göre.

    ayrıca türkiyedeki çikotaların hepsi şurup veya kimyasaldan. yani gerçek bitter değil.
     
    ercan gürgöze bunu beğendi.
  3. cagrierdogan
    Offline

    cagrierdogan Üye

    Katılım:
    10 Temmuz 2009
    Mesajlar:
    47
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    izmir
    sabah uyandıktan sonraki ilk 1 saat içinde kahvaltı yapılmalı,böylece metabolizma hemen harekete geçiyor

    alkol en fazla haftada bir...o da bol su ile tüketilmeli ve etkisini minimuma indirmek için: o gün ve ertesi gün mümkün olduğunca hareketli olunmalı ve ertesi gün minimum karbonhidrat bol protein bol su bol yeşillik tüketilmeli!

    bu arada bittere ben de baktım ama en fazla %70 kakao olanı buldum, almadım :( %90 gibi olmalı sanırım
     
  4. Cidade de Deus
    Offline

    Cidade de Deus Üye

    Katılım:
    28 Nisan 2010
    Mesajlar:
    3.510
    Beğenileri:
    1.705
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    İstanbul
    Bihter çikolata yenmeli ama çok az o zaman faydasını almış oluruz herşeyin fazlası gibi onunda fazlası zararlı ama azı karar :D
    Bihterde %57 kakao içeriyor sanırım nestlenınkılerdeydı bu oran.

    Kakao: Anavatanı Amerika olan Kakao, ılık iklimlerde ve düzenli yağış alan verimli topraklarda yetişen ve meyvelerinin içinde kakao çekirdeği olan bir ağaçtır. Bu ağacın çekirdeği ve çekirdeğinden elde edilen Kakao yağı kullanılır. Kalori değeri yüksek bir besin olan kakao protein ve karbonhidratça da zengindir.
    Kakaonun Faydaları: Uyarıcı etkisi ile yorgunluğu giderir ve vücuda dinçlik verir. Kalbi kuvvetlendirir. İştah açıcıdır. Hazmı kolaylaştırır ve idrar söktürür. Bağırsak ve idrar yolu spazmlarını çözer. Böbrek hastalıklarında faydalıdır; Böbrek iltihaplarını gidermeye yardımcı olur.
    Kakao Yağının Faydaları: Kakao yağı, güneşin zararlı etkilerini azaltan güneş yağı etkisi ile cilt koruyucu olarak faydalıdır. Ayrıca, göğüs ucundaki çatlak ve yaraları yumuşatmakta ve basur şikâyetlerini azaltmakta etkilidir.


    Çikolatanın faydası

    Sadece kokusuyla mutluluk hormonu endorfini harekete geçiren çikolata, damağımızda yavaş yavaş erirken, insanı farklı hazlara sürüklüyor. Çikolatanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Kalp hastalıkları ve kanserle mücadele ediyor, cildi ve kemikleri besliyor....

    Çikolata sevmeyen insan var mıdır acaba? Kokusuyla, insanı baştan çıkaran, iştah açıcı kahverengi görüntüsüyle çikolatayı kim sevmez ki! Kokusu bile mutluluk hormonlarının harekete geçmesine yeten, bu tatlı mucizenin tarihi M.Ö. 1000 yıllarına dayanıyor. O yıllarda Amerika'da yaşayan yerliler, kakao tohumlarını öğütüp enerji veren içecek yaparlarmış. M.S. 1550 yılında İspanyol Cortes'le Avrupa'ya sıçrayan kakao tohumlarının, ağzımızda çikolata olarak erimesi yaklaşık 800 yılı bulmuş. Peki geçmişten günümüze ağızları tatlandıran çikolatanın birçok yararı olduğunu biliyor muydunuz? İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Mirror'da çıkan habere göre çikolatanın insan sağlığına pek çok yararı bulunuyor:

    * Çikolatanın içinde bulunan antioksidanlar kanserle mücadelede faydalı. Kakao, kırmızı şaraba oranla iki; yeşil çaya oranla üç kat daha fazla antioksidan madde içeriyor.

    * Çikolata aynı zamanda zengin bir kalsiyum kaynağı. Bu da güçlü kemiklerin oluşmasını sağlıyor.

    * Çikolata geçmişten günümüze özellikle kadınlar üzerinde psikolojik olarak oldukça olumlu etkilere sahip. Çikolata kadınların kendilerini iyi hissetmelerini sağlayan endorfini salgılatıyor.

    * Harvard Tıp Akademisi uzmanları, kakaonun yüksek tansiyonu düşürdüğüne dair bulgular elde ettiğini savunuyor.

    * Güçlü dişleri sağlayan florid açısından da zengin olan çikolata, stresle mücadelede faydalı olan potasyumu da içeriyor.

    * Bristol Üniversitesi doktorlarından Peter Barham, çikolatanın içinde bulunan bir maddenin uyarıcı etkisi bulunduğunu ve bunun da kişiye kendini iyi hissettirdiğini savunuyor.

    * Çikolata büyük miktarda bakır da içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor. Bu da cilde, damarlara ve dokulara faydalı oluyor.

    * Kaliforniya Üniversitesi uzmanları her gün az miktarlarda çikolata yemenin kanda pıhtılaşmayı önlediğini savunuyor. Bu da ani kalp krizlerinin önüne geçiyor.

    * Çikolata aynı zamanda yiyen kişiye enerji veriyor ve diğer tatlılara oranla kan şekerini hızlı yükseltmiyor.

    * Bağışıklık ve üreme sistemi için faydalı demir ve çinko çikolatada bolca var.

    Bu tat her derde deva
    * Kahve içmek yerine çikolata yemek çok daha yararlı, çünkü çikolata kahveye oranla çok daha az kafein içeriyor.

    * Çikolata diğer tatlılara oranla diş sağlığı açısından daha zararsızdır; çünkü sütlü çikolata yüksek miktarda protein, kalsiyum ve fosfat içerir. Bu maddeler de diş minesini koruyor.

    * Çikolatadaki doymuş yağ oranı, kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olmuyor.



    http://arsiv.sabah.com.tr/2004/11/27/gny/gny122-20041127-200.html

    KAKAONUN FAYDALARI

    Kakao; Latince adı "tanrıların besini" anlamında Theobromocacao olan kakao ağacından elde edilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç yılda iki kere ürün verir. Gövdeye ya da ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 cm kadardır. Bir meyvenin içinde yaklaşık 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, yani kakao çekirdeği bulunur.

    Kakao/Çikolata enerji verir. Kakao ve çikolata önemli enerji kaynaklarıdır; az bir hacimde yoğunlaştırılmış kalorileri sayesinde kakao ve çikolata, bitkiler arasındaki en yoğun enerji kaynaklarındandır. Bu nedenle, sporcular tarafından da tercih edilir.

    Kakao ve bitter çikolata kolesterol içermez. Sütlü çikolata ve beyaz çikolata ancak çok az miktarlarda içerirler ve bu da eklenmiş olan süt yağlarından dolayıdır. Kolesterol içermemekle birlikte içeriğindeki stearic asit (doymuş yağlı asit) sayesinde LDL ya da "kötü" kolesterolün etkisizleştirilmesinde, "iyi" kolesterol üretiminin teşvik edilmesinde rol oynamaktadır.

    Kakao ve çikolata mineraller bakımından bir hazine sunarlar; bakır, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum bunlar arasındadır. 100 gram sütlü ya da beyaz çikolata RDA olarak %20 ile %40 arasında kalsiyum içerir.

    Kakao ve çikolatadaki bazı polyphenol'lerin kırmızı şaraptan daha fazla antioksidan etkilerinin bulunduğu tahmin edilmektedir. Bu konudaki araştırmalar devam etmekte ve ümit verici sonuçlar göstermektedirler. Örneğin, kakaoda bulunan flavonoid'ler, iyi kolesterolü (HDL'i) kötü kolesterole (LDL'e) dönüştüren oksidasyonu önlemektedir. Bilim adamları, kakao flavonoid'lerinin kırmızı şarapta bulunan flavonoid'lerden daha güçlü olduklarını bile düşünmektedirler. Kakao polyphenol'lerinin ayrıca vücudu, bağışıklık sistemine hasar veren ve romatizma ile artrite yol açan zararlı maddelerden korumakta yararlı olabildikleri düşünülmektedir. Bilimsel araştırmalar, kakaodaki bazı polyphenol'lerin vücut hücrelerindeki DNA'yı etkileyen serbest radikalleri etkisiz hale getirdiğini göstermektedir.

    Kakao kitlesi, %15 oranında çözülen ve çözülmeyen diyetik lif içerir. Diyetik liflerin gıdaların bağırsaklardan geçmesinde önemli işlevleri bulunmaktadır.

    [ALINTIDIR]
     
    Son düzenleme: 7 Aralık 2011
  5. pozitronn
    Offline

    pozitronn Üye

    Katılım:
    16 Ekim 2011
    Mesajlar:
    712
    Beğenileri:
    1.788
    Ödül Puanları:
    103
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    inşaat mühendisi
    Yer:
    Adana
    cabarov bihter çikolata neymiş yahu :D
     
  6. ercan gürgöze
    Offline

    ercan gürgöze Üye

    Katılım:
    3 Mart 2011
    Mesajlar:
    2.033
    Beğenileri:
    1.331
    Ödül Puanları:
    123
    gerçek...) çikolata fabrikalarında çalışanlar, gerçek çikolata (isviçre falan) en mutlu adamlar olduğu hakkında yazılar yazılırdı...

    ama, şimdi kantarın dozu kaçtı, bundan 8 -10 yıl önceydi sanırım, artık "kakao ve kakao "yağının %70 altında kullanılabileceğinin izninler çıktı ve herşey bozuldu...bi de şu " mısır şerbeti" konusu eklenince..(((
     
  7. ZeusS_
    Offline

    ZeusS_ Yeni Üye

    Katılım:
    10 Ekim 2011
    Mesajlar:
    1.123
    Beğenileri:
    1.924
    Ödül Puanları:
    0
    Elinize emeğinize sağlık Ercan hocam :)

    İşte sağlıklı besin kaynaklarının tümünden, doğru ölçülerde tüketmeyi anlatan güzel bir başlık sonunda :)
    Bütün sporcuların kulağına küpe olması dileğiyle ;)

    Bende elimden geldiğince aklıma gelen yeni şeyler olursa bu mükemmel başlıkta eklemek isterim :)
     

Sayfayı Paylaş