Arkadaşlar bir avuç fındık ezilerek dövülür ve soguk süte katılıp içilir. Bu ufak tarif antreman sonrası faydası olurmu?
fındık deyince benim şarteller atıyor. fındık taban fiyatı geçen sene 4.5 lira idi. bu sene ne kadar bilmiyorum ama, 5-6 liradan fazla olduğunu sanmıyorum. o fındık bir kaç elden geçtikten sonra kuruyemişçiye geliyor, 60 tl! garibim emektar çiftçi o 4-5 lirayı da işçiye budamaya toplamaya harcıyor, eline 3 kuruş kalırsa ne ala. işte o çiftçi ile bizim aramızda bir kaç stokçu forsatçı p...venk var. aynısı antep fıstığında da var. üretici aç, sefil, aracı kazandıkça kazanıyor. kazandıkça doymuyor. depoları var. ......birlik kuruluşu aracılığıyla çiftçiden toplayıp stokluyorlar. azar azar, piyasa fiyatını düşürmeyecek şekilde piyasaya sürüyorlar. depoda bişey de olmuyor, 2-3 sene dayanır. antep fıstığı 55 tl, toz fıstık 90 tl. baklavalık boz iç fıstık 150 tl. Allah tez zamanda bunların canlarını alsın diyeceğim, olmayacak. Allah bunları bildiği gibi yapsın. neyse, güzel güzel yiyin.
Yaver bey işler sandığınız gibi ilerlemıyor emın olabilirsiniz. Çiftçi her zaman ağlar bunu unutmayın, artı mahsülleri vermek zorunda degıl satabiliyorsa kendısı satsın bakalım nasıl becericek. Fındık fıstık öyle tarladan cıktıgı gibi malesef sofralarımıza gelmıyor kaç elden geçirilip hazır hale getiriliyor fiyatlar pahalı olabılır ama acınıcak kadarda kötü değil. Alan razı veren razı..
emin ol işlerin nasıl yürüdüğünü çok iyi biliyorum. bizim fıstık üreticisinin, fıstığını malum birlik kuruluşuna satmaktan başka çaresi yok. fındıkçı da aynı şeyi yaşıyor. götürüyor mahsülünü, eğer fıstığını resmi yollarla kooperatife satmak isterse, en kaliteli mahsüle dahi üçüncü sınıf rapor veriyor eksper. böylece 5 liralık fıstığı 2 liraya satmak zorunda kalıyor. ama kooperatif üyesine gayrı resmi yolla satarsa,mahsülüne birinci sınıf mahsül raporu alıp, 5 liralık fıstığını bu defa 4 liraya vermek zorunda kalıyor. yönetim kurulu üyesi de bu yolla topladığı binlerce ton mahsülü, kendi üyesi olduğu kooperatife 5 liraya satıyor. tabi deporlarında saklamak suretiyle. sence bu 50-60 lira fiyatlar normal mi? tarladan 4-5 liraya çıkan mahsül, evet işlemlerden geçiyor, lakin altın kaplamayla gelmiyor soframıza. biz fındıkta fıstıkta dünya birincisiyiz. dünya fındık üretiminin yüzde 80i ülkemizden karşılanıyor. ama bu fiyatlarla, bu açlık sınırı ile kaç tane insanımız fındık yiyebilir? bir ürün düşün ki, tarladan 5 liraya çıkıp, kabuğundan ayıklanıp, temizlenip, toz haline getirilip, bize 150 liraya ulaşıyor. böyle bişey olamaz.
Kesinlikle haklısınız , tabi ki bahçelerden sofralara gelene kadar fiyat artacaktır arkadaşın yazdığı yorum gibi ama bu kadar uçurum farkların olması da pek mantıklı değil. Fark oluyorsa da çiftçinin elinde kalanın bu denli az olması "hak"lı değil. Trakyalıyım , fındığı belki değil ama buğdayı , ayçiçeğini iyi bilirim. Yıllardan beri yakın fiyatları veriyorlar ilk alımlarda. Sonrasında da 1 kuruş arttırırken bile kırk dereden su getirip aylarca bekliyor kooperatifler. Bir de şimdi yeni bir ekol çıktı , köylü ayçiçeğini biçiyor ve buna rağmen tüzel kooperatifler & birlikler alım fiyatlarını açıklamıyor. Neymiş çok fazla alıyorlarmış , birlik bütçesini düşünmek zorundalarmış. Yahu 10 yıldır 5er kuruş belki arttırıyorsun , amacın köylüyü (bazı kurumlarda bağlı olduğunda ortak diye geçiyor) mağdur etmemek iken , devlet seni bunun için ayakta tutuyor iken (!) senin yaptığın... Babam bu tarz kooperatif&birliklerin bir tanesinde çalışırdı eskiden , isim vermeyeyim. O birliklerin de ne büyük rant kapısı olduklarını kendimiz şahit olarak gördük. Milyarlarca maaş , örtülü ödenekler , verilen keyfi yemekler , gereksizce durmadan çıkılan tatiller. Neyse konuya döneyim , kusura bakmayınız laf kalabalığı ettim. Ben de görünce dayanamadım biraz. Spor sonrası basit şeker tüketimi , insülin tetiklenmesi için yapmalısınız. Fındık ve süt karışımı da iş görebilir ama çikolatalı süt ve fındık karışımı yaparsanız düşünceme göre daha yararlı olacaktır antrenman sonrası. Ama whey'in emilimini biraz da olsa yavaşlatabilir süt. Şayet kullanıyorsanız bunu da göz önüne alarak antrenman sonrasında ne zaman içeceğinize dikkat etmelisiniz
Onun yerine fistik ezmesi ye hem dogal yağ ve protein orani fazla ama antremandan sonra tavsiyem blenderda karisim yapmak
İstersen 100 gr gibi yulaf da koyabilirsin istersen her gün yulafı mixerde uğraşmak istemiyorsan , yulafı toz haline getirirsin fındık ve yulafı süte karıştırıp antrenman sonrası hemen hızlı bir şekilde tüktebilirsiniz