Sütün Zararları

Konusu 'Beslenme' forumundadır ve FleXoR tarafından 28 Şubat 2006 başlatılmıştır.

Watchers:
Başlığı izleyen üye sayısı: 32 üye.
  1. FleXoR
    Offline

    FleXoR Özel Üye

    Katılım:
    5 Aralık 2005
    Mesajlar:
    7.083
    Beğenileri:
    10.235
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Meslek:
    Antrenör - Yazar
    Yer:
    Kırklareli & sivas
    'Süt sağlığa zararlıdır ve hastalıklara sebep olabilir''

    Hadi bakalım! Süt hakkındaki bütün düşünceleriniz tepetaklak mı oldu?

    Hadi bakalım! Süt hakkındaki bütün düşünceleriniz tepetaklak mı oldu? Tam da kızınıza "süt iç yavrum!" diye mi seslenmiştiniz? Veya tam da elinizde bol sütlü bir neskafe mi vardı? O zaman yazıyı dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum...

    İddia şu: Yetişkinlerin vücudu sütü sindirmeye uygun değildir. Bu ne demek? Şu demek: Erişkin yaşta süt, sindirim sistemini bozar. Neden? Çünkü çocuklarda olan fermentler ve enzimler (laktoz, kazein, vs.) yetişkinlerde yeterli miktarlarda yoktur. Bu durumda ne olur? Vücutta gaz birikimi ve yumuşak gaitaya (büyük abdest), karın ağrılarına, şeker hastalığına, kalp ve damar hastalıklarına ve hatta yaşlı kadınlarda şimdiye kadar bilindiğinin aksine kemik erimelerine sebep olur. Süt içende vücutta zararlı fermantasyonlar ve oksidasyonlar (zararlı kimya sal reaksiyonlar) oluşur. Bu de ne demektir? Serbest radikaller demek. Peki serbest radikal ne demek? Çabuk yaşlanma demek! Yani süt bir yaşlanma nedeni. (Kaynak: Robert Cohen "MILK: The Deadly Poison. Argus Publishing)

    Süt alerji nedenidir

    Sürekli gazdan, yorgunluktan veya baş ağrısından mı şikayetçisiniz? Veya depresif misiniz? Belki de nedeni süt alerjisidir. İnsanlar farkında değil ama süt alerjisi en fazla görülen alerji tiplerinden. Belirtileri hafif bir mide-barsak şikayeti ya da gaz birikimi olabileceği gibi, astıma kadar varan solunum sistemi şikayetleri de olabilir. Egzama ve ciltte kızarıklıklar, uzun süren burun akıntıları ve sinüzit iltihapları, ağız ve burun içinde kapanmayan yaralar, migren ve migrene benzer baş ağrıları, eklem ağrıları ve hatta DEPRESYONLAR süte ve süt mamullerine karşı reaksiyonlar olarak sayılıyor. Süt içenlerin yorgunluk hissetmeleri laktatların bağışıklık sisteminin düzenini bozmalarından kaynaklanır. Peynir ve yoğurtta laktat fermente olduğundan (parçalandığından) süt gibi zararlı değildirler.

    Kemik erimesi (osteoporoz) ve süt:

    Süt tüketimi kemik erimesi için bir tedavi olarak doktorlar tarafından tavsiye ediliyor ama gerçeğin tümüyle farklı olduğu söyleniyor. En son görüşlere göre ağızdan kireç (kalsiyum) alımı ile kemik erimesi önlenemez. Kirecin vücuda girişi değil vücut tarafından alınımı önemli. Bunu da mümkün kılan ve hızlandıran Calcitonin ve ****** D denen hormonlar. Kilolarla kireç yesek belki zehirleniriz, böbreklerimizde taşlar oluşur, kalbimiz düzensiz atar ama kemiklerimizde fazla bir düzelme olmaz. Günlük gıdalarımızla sebze ve meyvelerden aldığımız kalsiyum yeterlidir. (Brokoli mesela) Esas olan kirecin vücuda girmesini sağlayan hormonlardır. Düzenli beslenmenin yanı sıra kemiklerdeki kan dolaşımını arttırıcı spor ve masajlar daha faydalıdır. Harvard Üniversitesinde 75.000 kadın hastada 12 sene süre ile yapılan bir araştırmada (Feskanich D, Willet C, Stampfer MJ, Golditz GA. " Milk, dietary calcium and bone fractures in women; a 12 year prospective study ". American Journal of Public Health) kemik kırıklarında ve kemik erimesinde bir azalma görülmemiş. Hatta fazla kalsiyum alanlarda daha fazla kemik kırıkları meydana geldiği gözlenmiş. Tıpta ki en son görüş şu: Sodyumlu gıdaları (sofra tuzu, gazozlu içecekler ve bazı maden suları, sucuk-sosis gibi konserve et ve diğer konserve gıdalar) ve et mamullerini azaltırsanız, bol sebze, yoğurt, peynir ve meyve yer iseniz, günlük kalsiyum ihtiyacınızı salata ve taze yeşil sebzelerden, meyve ve sebze sularından elde ederseniz kemikleriniz erimeyecek ve kırılmayacaktır.

    Kalp-damar hastalıkları ve süt:

    Süt kalp krizlerini ve damar sertliği riskini arttırdığı da iddia ediliyor. Neden? Çünkü süt ve süt mamulleri (tereyağı, peynir ve yoğurt) yüksek miktarda kolesterol ve yağ içerirler. Bu da damarların kireçlenmesine ve kalp hastalıklarına yol açar. Süt, çok fazla miktarlarda içilirse kanser riskini de arttırdığı söyleniyor. İçerdiği ettiği çok kuvvetli proteinler nedeni ile meme, bağırsak ve prostat kanseriyle ilişkili bulunuyor. Meme ve prostat kanseri hastalarının kanında yüksek dozda bir büyüme hormonu olan (IGF-1) çok fazla olarak mevcuttur. Bu hormon aynı zamanda sütte de çok fazla miktarlarda mevcuttur. (Daha çok süt versin diye ineğe verilen rBGH hormonu yüzünden. Avrupa'da yasak, Türkiye'deki durumu bilmiyorum) Bazı doktorlar bu büyüme hormonun kansere zemin hazırlayabileceğini öne sürüyor. Çok süt içenlerin de kanında bu hormona fazlaca rastlanmakta.

    MS, kireçlenme,aizheimer

    Multiple Skleroz (MS) nedenlerinden biri olarak alınan yüksek proteinler, dolayısıyla inek sütü düşünülmekte. Sütte bulunan aşırı D vitamini kirecin hücre dışı yerleşmesini hızlandırıp vücutta kireçlenmelere sebep olduğu da biliniyor. D vitamini ayrıca vücutta alüminyum birikmesine dolayısıyla Alzheimer hastalığına neden olmakta.

    Peynir ve yoğurtta fermantasyon vücut dışında olduğu için fazla bir zarar söz konusu değil çünkü laktatiar artık parçalanmıştır ama yine de yüksek protein ve yağların fazla tüketimini sağlığa pek o kadar yararlı değil. Tavsiye edilen yağ miktarı % 30'u geçmeyen peynir ve % 3,5'i geçmeyen yoğurtları fazla olmamak kaydı ile tüketmek. Ayrıca piyasaya yeni çıkmaya başlayan laktozsuz sütler de bir yere kadar çare olabilir. "


    KAYNAK vatan gazetesinden okudum :D
     
    uranium62, Matkap, fitnessboy ve diğer 5 kişi bunu beğendi.
  2. Karasan
    Offline

    Karasan Özel Üye

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    2.598
    Beğenileri:
    2.095
    Ödül Puanları:
    0
    Ben sütü severim, günde 1 lt. afiyetle içerim, hemde çok lazımmış gibi tam yağlı :D
    Laktozu sindirme problemi olmayanlar için sıkıntı yaratmadığını düşünüyorum.
    Yukarıda yazanlara rağmen ben sütten vazgeçemem, ancak benimde paylaşmak istediğim bir unsur var.

    Saat 17.00'den sonra süt içilmemesini tavsiye eden bazı yazılar okudum, kaynağı ezberimde değil, ama ana sebep, büyüme hormonu salgılanmasını azaltması.
    Büyüme hormonu salgısını azaltma sebebi, içerdiği kalsiyum, ben bu hususu dikkate alarak, saat 5-6'dan sonra süt içmiyorum.
     
  3. EyeSeeYou
    Offline

    EyeSeeYou Özel Üye

    Katılım:
    5 Nisan 2005
    Mesajlar:
    509
    Beğenileri:
    242
    Ödül Puanları:
    0
  4. diez
    Offline

    diez ADMIN Yönetici Admin

    Katılım:
    18 Ocak 2006
    Mesajlar:
    13.051
    Beğenileri:
    15.000
    Ödül Puanları:
    123
    Cinsiyet:
    Bay
    Yer:
    Çorum
    markalarla bir alıp vermediğimiz yok ama büyük gazete dergi vs..lerde özellikle de bunların iş olsun üzerinde zeytin peynir yenilsin diye verdikleri eklerinde bu tür haberlere çok sık rastlanıyor..ama yinede ciddi bi araştırma yapmaya değer doğrusu..zira günde 1 lt.den az tüketenimiz olduğunu zannetmiyorum..(b.b.cilerden tabi) buarada gaitayı yumuşattığı kesin :D
     
  5. TANTO
    Offline

    TANTO Üye

    Katılım:
    24 Kasım 2005
    Mesajlar:
    368
    Beğenileri:
    29
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    bölge yöneticisi
    Yer:
    ADANA
    Emeğine sağlık Flexor çok güzel bir yazı teşekkür ederim....
    Süt ile ilgili düşüncelerime gelirse Karasana kesinlikle katılıyorum, bende saat 18:30 da antrenmana başladığım için süt alımını 2,5 saat öncesinden yani saat 16:00 gibi kesiyorum.Ame ne olursa olsun SÜT be abi bu başka bişeye benzemiyor.İçilmez mi_? :D :D
     
  6. Kahraman Türk
    Offline

    Kahraman Türk Üye

    Katılım:
    20 Ocak 2006
    Mesajlar:
    137
    Beğenileri:
    4
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    Ankara
    tabi ya içilmez mi? :D bende akşam üzeri 16.30-17.00 gibi ara ögünümde 1 bardak süt içiyorum. birde yatmadan 1-1.30 saat önce 2 bardak süt içiyorum.ayrıca flexor bilgiler için çok tesekkür ederiz ama bizim akıllanacağımız yok :D
     
  7. adrenalinshot
    Offline

    adrenalinshot Üye

    Katılım:
    24 Ocak 2006
    Mesajlar:
    354
    Beğenileri:
    22
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    öğrenci
    Yer:
    bursa
    Ya oldumu şimdi hem kalsiyum hem protein deposu küçüklüğümüzden beri içmemiz için annelerimizden defalarca azar işittik. Ben süt içmeden kesinlikle kahvaltı edememki....
     
  8. Blitz
    Offline

    Blitz Özel Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2006
    Mesajlar:
    1.418
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Istanbul
    Güzel bir yazı bulmuşsun Flexor sağol. Tam benim yaşadığım sorunları anlatıyor bu yazı. Bende de süt alerjisi var ve kahveye katmak için çok azıcık süt bile koysam o günüm berbat oluyor, karnım şişiyor. Aşırı miktarda tüketme hatasına düşersem de bitkinlik de dahil olmak üzere anlatılan sorunlardan birçoğunu yaşıyorum. Laktozsuz süt veya soya sütü benim alternatiflerim. Soya sütü TR pazarına tam giremedi daha o yüzden şimdilik zor bulunuyor ve 1Lt. 4 YTL civarına satılıyor. Laktozsuz sütler ise benim kurtuluşum. Ben geç saatlerde içilen sütün GH salınımını engelleyeceğine pek inanmıyorum, 15 sene böyle yaptım, yatmadan bir kupa süt içtim, büyümeme hiç mani olmadı. Hatta süt yorgunluk asidi (laktik asit) salgılatan bir içecek olduğundan bence geç saatlerin içeceği.
     
  9. Bahadir
    Offline

    Bahadir Üye

    Katılım:
    25 Kasım 2005
    Mesajlar:
    107
    Beğenileri:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Bilgisayar programcısı
    Yer:
    İstanbul
    Pınar ın Laktoz suz ürünü var denemeni tavsiye edrim.

    Sağlıcakla kalın.
     
  10. Blitz
    Offline

    Blitz Özel Üye

    Katılım:
    9 Ocak 2006
    Mesajlar:
    1.418
    Beğenileri:
    209
    Ödül Puanları:
    0
    Yer:
    Istanbul
    Evet, ben de bu sorunu "Pınar Denge Laktozsuz" veya "Ülker İçim Laktozsuz" ile hallediyorum ama süte her zaman soğuk yaklaşıyorum. Hep içerim ama günde 300-400 ml. i geçmem.
     
    Matkap bunu beğendi.
  11. extensor
    Offline

    extensor Yeni Üye

    Katılım:
    28 Ocak 2006
    Mesajlar:
    273
    Beğenileri:
    7
    Ödül Puanları:
    0
    hocam çok ters bir yazı olmuş ya 6-7 yaşıma kadar sürekli süt içirmişler bana abi hemde her gece yatmadan önce 1 biberonu bitirimişim gerçi boy 1.81 oldu ve sanada yukarıdan bakıyorum ama :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
    hatırlıyorum liseye kadar hemen hergün karın ağrısı çekiyordum ya gerçektende mahvediyordu beni ama sütten olduğunun farkında bile değildim bir şey olmaz diye gitmedik doktora uzun bir süre sonra gittiğimde doktor sütten olduğunu söyledi ve zamanla geçecektir dedi geçtide ama hemen hergüün okuldan eve gelirdim karın ağrısından yerimde duramazdım yani
     
  12. cagatay
    Offline

    cagatay Yeni Üye

    Katılım:
    2 Ekim 2005
    Mesajlar:
    74
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    sıskınlık yapıyo

    valla ben proteın tozunu sutle alıyodum...karnımda muthıs bır sıskınlık hıc gıtmıyodu..sımdı bıraktım amıno alıyorum suyla...neyse yınde sıskınlık var sebebını bılmıyorum ama kesınlıkle sut sıskınlıkte ayrdımcı oluyor...doktora gunum var sıskınlıgın sebebını ogrenmek ııcın sonucalrdan haberdar ederım
     
    Powerofdreams bunu beğendi.
  13. masteer
    Offline

    masteer Özel Üye

    Katılım:
    17 Şubat 2006
    Mesajlar:
    809
    Beğenileri:
    1.095
    Ödül Puanları:
    103
    Bodycı olarak az cok sut cocuuyuz hepımız, ama cocugu olanlar bılırler cok sut ıcılmesı vucutta demır eksıklıgıne sebep olur, dolayısıyla da kansızlık yapar.
    Laktık acıd dolayısıylada bahar yaz donemlerınde cok fazla ıcmemek lazım bence.
     
    Powerofdreams bunu beğendi.
  14. Battemberg
    Offline

    Battemberg Üye

    Katılım:
    3 Aralık 2007
    Mesajlar:
    101
    Beğenileri:
    28
    Ödül Puanları:
    38
    walla ben de günde 1 litre light süt içiyorum fakat ağzımın tam bardağın değdiği kısımlarda kızarıklık ve alerji başladı..Sütten mi Protein tozundanmı tam anlıyamadım.
    pipet kullanmaya başladım fakat olmadı su ile dewam edicem.
     
    Powerofdreams bunu beğendi.
  15. SRTN
    Offline

    SRTN Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    gazeteler yakında "nefes almanın zararları " diye de makale yayınlarlarsa şaşırmam artık =)
     
    iNFaZ100, SForever ve akrep_ve_su bunu beğendi.
  16. bonatschi
    Offline

    bonatschi Özel Üye

    Katılım:
    10 Ocak 2006
    Mesajlar:
    3.857
    Beğenileri:
    4.944
    Ödül Puanları:
    123
    Yer:
    Londra
    Doğru nefes alma teknikleri var..
    Nefes almayı bile doğru teknikle yapmazsak birçok zararı olduğu hakkında makaleler zaten var =)
     
    iNFaZ100, baykan ve saydam bunu beğendi.
  17. SRTN
    Offline

    SRTN Üye

    Katılım:
    2 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    112
    Beğenileri:
    46
    Ödül Puanları:
    38
    eyvaaah =)
     
  18. rockybalboa7
    Offline

    rockybalboa7 Üye

    Katılım:
    28 Temmuz 2008
    Mesajlar:
    2.262
    Beğenileri:
    4.482
    Ödül Puanları:
    0
    bende yoğurdun sütten daha faydalı diye duymuştum medyada artık böyle haberler yoğun olarak yayınlanıyor bir gün iyi olan şeyi ertesi gün kötü diyorlar
     
  19. sovereign
    Offline

    sovereign Üye

    Katılım:
    28 Haziran 2008
    Mesajlar:
    372
    Beğenileri:
    52
    Ödül Puanları:
    0
    Meslek:
    Ögrenci
    Yer:
    Istanbul
    herkes herşey hakkında başka bir şey söylüyor.
    bu zamanda kime inanıcaz acaba..
     
  20. ulrich
    Offline

    ulrich Üye

    Katılım:
    29 Ağustos 2007
    Mesajlar:
    31
    Beğenileri:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    kardeslerim süt içelimmi içmeyelimmi şimdi ben bi ortasını bulamadımda :)
     

Sayfayı Paylaş