Birçok insan için protein ihtiyacı, yalnızca belli sürede gereken protein olarak algılanır. FISTIK, yulaf, fındık, patates, pirinç gibi yiyeceklerden gerekli miktarda proteini alacaklarını düşünür. Aslında bu gıdalarda da protein olsa da bunları ana protein kaynağımız olarak kabul etmek doğru olmaz. Çünkü eğer protein ihtiyacınızı bu gıdalardan karşılamak isterseniz bunlardan o kadar çok yemeniz gerekirdi ki bu size fazla kilolar olarak geri dönerdi. İkincisi, proteinler temel ve temel olmayan aminoasitlerden oluşur. Oysa bu besinlerin içerdiği protein bir veya birkaç çok önemli aminoasidi içermiyor olabilir. Temel amino asitleri kendi vücutlarımızda üretemeyiz fakat temel olmayanları üretebiliriz Vücudumuz bu yaşamsal aminoasitleri kas büyümesi için optimum miktarda almalıdır. Doğru protein kaynaklarını kullanmamak vücut çalışmasındaki kazanımlarımızı yavaşlatacaktır. proteinin vücut tarafından hangi oranlarda kullanılabileceğine işaret eder. Aşağıdaki tablo besinlerin biyoyararlılığı konusunda fikir verecektir. Biyoyararlılık İndeksi Peyniraltı suyu tozu (whey) protein izolatları harmanı ------------------- 159 Konsantre edilmiş peyniraltı suyu tozu (whey) ---------------------------- 104 Bütün yumurta ---------------------------------------------------------------------- 100 İnek sütü ----------------------------------------------------------------------------- 91 Yumurta beyazı --------------------------------------------------------------------- 88 Balık ----------------------------------------------------------------------------------- 83 Dana eti ------------------------------------------------------------------------------ 80 Tavuk ---------------------------------------------------------------------------------- 79 Kazein (süt proteini) -------------------------------------------------------------- 77 Pirinç --------------------------------------------------------------------------------- 74 Soya ----------------------------------------------------------------------------------- 59 Buğday ------------------------------------------------------------------------------- 54 Fasulye ------------------------------------------------------------------------------- 49 Yer fıstığı ------------------------------------------------------------------------------ 43