protein tozunun iyi bir kaynak olduğunu varsayalım. velev ki 100 gramda 80 gram protein var, kaliteli protein var, ve vücuda girince hemen kana karışıyor, ayrıca hiçbir yan etkisi ve zararının olmadığını düşünelim,
peki neden bu kadar pahalı? neticede bu peynir altı suyu tozu değil mi?
100 gramında 80 gram protein var, kuru çökelekte ise 100 gramda 55 gram protein. çökelek 9.5 tl. hatta geçen gün bir arkadaşımız burda 5 tl dedi ama ihtimal vermiyorum. o kadar ucuz olmaz.
oysa protein tozunun kilosu en ucuzu 100 tl, 200 tlye de var. kaba hesapla, 80 gram protein,amerikan tozu ile alınınca 20 tl. ama çökelekle alınınca 1.5 lira. ha şimdi "çkelek kana yavaş karışır ama toz hemen karışır" diyebilir. çökeleği sabah ya da öğlen yiyince bu sorun ortadan kalkıyor heralde. bir de kana çabuk karışıyor denilen lor var. onun 80 gram proteini ise 2 liraya geliyor.
neticede anlamadığım şey şu. çökelek, lor, protein tozu vs. hepsi hayvanın aynı yerinde çıkan, aynı sütten mamül, aynı şekillerde işlem gören ürünler. neden biri 1 lira iken, diğer 20 lira?
--- Mesaj birleştirildi, 22 Ekim 2014 ---
diğer anlamadığım nokta ise şu. türkiyede binlerce yüzbinlerce süt üreticisi, mandıracı varken, neden bu toz amerikadan ithal ediliyor... peynir altı suyunu toz haline getirecek bir teknolojimiz yok mu?
--- Mesaj birleştirildi, 22 Ekim 2014 ---
konuyla alaka kurmaya çalışıp bir örnek vermek istiyorum. bizim antepte bir ayakkabı fabrikası var. markası yok, ayakkabı fabrikası sadece. satış da yok. eşe dosta akrabaya satılır ama bir vatandaş gidince, ayakkabı alamaz. şimdi o fabrika ne iş yapıyor anlatayım.
hani lüks ayakkabı mağazalarında ya da avmlerde, çok çok pahalı ayakkabılar görüyorsunuz ya, işte o ayakkabı burda üretiliyor. atıyorum, x markası geliyor, bana 100 bin adet ayakkabı üret ve üzerine benim markamı yapıştır diyor, o da üretip o markayı yapıştırıyor. maliyeti 50 tl olan ayakkabı, o ışıklı markanın mağazasında 500 tlye satılıyor. o marka gidip ayakkabı fabrikası kurup ayakkabı üretmiyor anlayacağınız... dediğim gibi bazı tanıdıklara seri üretimden satış yapılıyor. arkadaşım aldı 70 liraya. aynı ayakkabıyı, onu ürettiren markanın mağazasında gördük. yüzde 50 indirim ile 350 tlye satılıyordu.
mesela pierre cardin halı. sanmayın ki italya romada ya da fransa pariste üretiliyor. burda bizim antepte organize sanayide isim hakkını alan bir sanayici tarafından üretiliyor. aynı malzemeden aynı tezgahtan aynı halıyı diğer marka etiketiyle 200 liraya alacakken, pierre cardin etiketi onun değerini 1000 lira yapıyor.
burdan da konuyu toza bağlayacağım. bizim süt üreticisi salih abinin çökeleği 9.5 lira iken, amerikalı tony'nin tozu neden 200 tl.
--- Mesaj birleştirildi, 22 Ekim 2014 ---
ve protein tozu kullanmayın diyenler, bunu, protein tozu reklamı alan bir sitede yazıyor site de buna anlayış gösteriyor.anlayışlarından ötürü site yönetimine bir teşşekür etmeden de geçmemek lazım.ne kadar kaliteli bir site olduğunun da kanıtıdır bu hoşgörü.
Son düzenleme: 22 Ekim 2014